Adventist Vrouwen Ordinatie Crisis. 1/10

Psalm 11:3 Voorzeker, de fundamenten worden omvergehaald! Wat kan de rechtvaardige dan doen?


Dit boek is het resultaat van een zorgvuldige twee jaar durende studie door samenwerking van talrijke zevende-dags adventistische leiders, inclusief bezorgde predikanten, universiteitsprofessoren, conferentiebeheerders, artsen, docenten, en lekenleiders, mannen en vrouwen van over de hele wereld. Elke van hen vond de boodschap zo belangrijk dat iedereen bereid was om af te zien van royalty's in het belang van de verspreiding van dit werk zo ver en breed mogelijk.

De hieronder vermelde "aanbevolen medewerkers" vormen slechts een deel van degenen die aan dit boek hebben bijgedragen. Een deel van hen heeft verzocht om niet genoemd te worden vanwege hun posities binnen conferenties, divisies en unie`s waarin het onderwerp het meest omstreden is.

God zegenen elke schrijver, redacteur en adviseur voor de ontelbare vele gemaakte uren die ze investeerden in het verspreiden van deze waarheden.

Aanbevolen medewerkers, alfabetisch gerangschikt:

Doug Batchelor, Stephen Bohr, Allen Davis, Laurel Damsteegt, Jay Gallimore, Michael Hasel,
C. Raymond Holmes, Jim Howard, Wayne Kablanow, Larry Kirkpatrick, Daniel Knapp Sr.,
Kent Knight, Mike Lambert, Junie Lawson, Don Mackintosh, Carissa McSherry, Phil Mills,
Kevin Paulson, John Peters, Eugene Prewitt, David Read, Edwin Reynolds,
Alvaro Sauza, Ingo Sorke, Mario Veloso

VOORWOORD
De Zevendedags Adventistische kerk wordt nu geconfronteerd met wat weleens de grootste crisis in zijn 150-jarige geschiedenis zou kunnen zijn. Alhoewel dit specifieke geschil zich toevallig concentreert op de rol van vrouwen in de kerk, een veel grotere kwestie staat op het spel: hoe we de Bijbel lezen en interpreteren.

Het Nieuwe Testament leert ons duidelijk dat de ambten van de kerkleiding door mannen moeten worden bekleed.

Zoals onze leerstellingen over de sabbat (Gen. 2:2, 3; Exod. 20:11), de schepping (Gen. 1-2), en het huwelijk (Gen. 2:20-24), de leer over het mannelijk leiderschap in de kerk is geworteld in het Genesisverhaal (1 Tim. 2:12–14).

Het besluit van onze kerk over de inwijding van vrouwen zal ofwel versterken of ondermijnen elke andere fundamentele Adventistische leerstelling; het zal ofwel bevestigen of veranderen hoe we de Schrift lezen, en het zal ofwel bevestigen of ondermijnen onze verheven kijk op het Genesisverhaal. Met andere woorden, de grotere kwestie in het vrouwen inwijdingsdebat is onze trouw aan de Schrift en onze nederige onderwerping aan wat zij helder leert.

"Mannelijk en vrouwelijk. Hij schiep ze." Genesis vertelt het ons (1:27); 5:2), en Jezus bevestigde deze scheppingsorde (Matt. 19:4).

Maar de duidelijke leer van de Bijbel wordt steeds meer aangevallen. Elke instelling van onze samenleving lijkt vastbesloten om de traditionele rolpatronen te vertroebelen en zelfs om alle onderscheidingen te elimineren tussen de seksen. Jezus waarschuwde dat, aan het einde van de tijd, de omstandigheden in de wereld zouden lijken op die van de dagen van Noach en van Sodom en Gomorra (Lucas 17:26-32).

Met het homohuwelijk, transgender-badkamers en televisieprogramma's die homoseksualiteit, polygamie en transgenderisme vieren, wordt onze cultuur overspoeld met verwrongen berichten over geslacht, seks, en het huwelijk

Het is naïef om te geloven dat christenen kunnen leven in een cultuur die zo verzadigd is met valse en bedrieglijke genderpropaganda zonder dat het deze en gene in de kerk onbeïnvloed laat.

Tegen de achtergrond van deze virtuele tsunami van culturele genderverwarring is het de bedoeling dat de Advent kerk tijdens de Algemene Conferentie van San Antonio in 2015 de kwesties van de Bijbelse rolverdeling tussen mannen en vrouwen opnieuw aan de orde stelt. Dit is een tijd om serieus te studeren en te bidden dat onze afgevaardigden een stevige en definitieve keuze maken voor Christus in plaats van cultuur en compromissen sluiten.

Jezus zei:

"Heilig hen door Uw waarheid. Uw woord is waarheid" (Johannes 17:17).

Elke zoektocht naar de waarheid moet gericht zijn op Christus en zijn woord. In elke discussie over te betwiste punten, moeten we naar Hem kijken en Hij zal ons onze prioriteiten en onze zwaartepunten geven. Hoewel Hij Zijn leer complex genoeg maakte om de geleerde uit te dagen, maakte Hij het duidelijk genoeg voor het begrip van de eenvoudige waardoor Hij hen erbij kon betrekken. En Hij heeft zijn overblijfsel voorzien van zijn getuigenis in de geschriften van de Geest van de Profetie.
Het is ons gebed dat Hij zal spreken tot elke lezer van deze pagina's. En Hij heeft beloofd dat zijn schapen Zijn stem zullen horen (Johannes 10:27).

INLEIDING

Hermeneutiek:
Voor dat Adventisten de Bijbel bestuderen en voordat we de relevante passages van de Schrift onderzoeken, moeten we het eens worden over hoe we de Bijbel moeten bestuderen om zijn leer te begrijpen. Historisch gezien, hebben adventisten William Miller's principes van Bijbelstudie gevolgd, die werden onderschreven door Ellen White. Deze principes zijn:

  1. De hele Heilige Schrift is noodzakelijk en kan worden begrepen door zorgvuldige toepassing en studie.
  2. Niets wat in de Schrift wordt onthuld kan of zal worden verborgen voor diegene die in het geloof vragen.
  3. Om de leer te begrijpen, breng je alle Schriftteksten samen over het onderwerp dat je wilt weten, laat dan elke woord zijn juiste invloed hebben, en als jij jouw theorie kunt vormen zonder tegenspraak, kun je niet fout zitten of dwalen.
  4. De Schrift moet zijn eigen uitlegger zijn, want dat is een norm op zichzelf.

Geef speciale aandacht aan nummer drie. We moeten de Schrift niet zodanig interpreteren dat één tekst in tegenspraak is met een andere en dan uit te leggen waarom we liever luisteren naar de ene en niet de andere. We moeten onze theorie interpreteren zonder “tegenstrijdigheid", wat betekent zonder één tekst te lezen als in tegenstelling tot een andere. Zoals u zult zien, is dit principe cruciaal in het oplossen van deze kwestie.

De Commissie is van mening dat het een goede zaak is om de verwarring rond deze kwestie op te lossen. In hun inspanningen om de wijding van vrouwen te ondersteunen vanwege de evangelische bediening, hebben sommigen in de kerk een nieuwe Bijbelstudie methode geadopteerd. De Noord-Amerikaanse Divisie Theologie van de Ordinatiestudiecommissie noemt haar nieuwe benadering de "principiële, historisch-culturele" methode. Helaas botst deze nieuwe methode met de al zeer lange en bestaande Zevendedags Adventistische methode, beschreven op verschillende plekken zoals het boek The Great Controversy, p. 598, en herbevestigd door de Algemene Conferentie 1986 "Methoden van Bijbelstudie".

Adventisten hebben altijd beweerd dat "de Bijbel haar culturele achtergrond overtreft", om te dienen als Gods Woord voor alle culturen, raciale, en situationele contexten in alle tijden." In tegenstelling tot de North American Division (NAD) benadering die beweert, dat de tekst van de Schrift slechts een beperkte betrouwbaarheid heeft omdat het "cultureel geconditioneerd is."

In tegenstelling tot Paul's verklaring dat "de hele Schrift is gegeven door inspiratie van God, en dat het nuttig is om daarmee te onderwijzen, te weerleggen en te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens de God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust. (2 Tim. 3:16, 17), de benadering en aanpak van het NAD bevestigt dat de Bijbel alleen maar betrouwbaar is op die plekken waar het gaat over kwesties als redding en verlossing.

Het NAD-rapport speculeert over een vermeend "traject" in de Bijbel, maar deze "op principes gebaseerde methode" is dezelfde methode die niet-Adventisten gebruiken om de zevende dag de Shabbat, opzij te zetten! Deze nieuwe benadering staat slechts een stapje boven de historisch-kritische methode, en is absoluut niet verenigbaar met de "historisch-grammaticale" methode die al heel lang in gebruik is bij de Advent kerk.

klik hier👉hoofdstuk 2   ðŸ‘‰hoofdstuk 3   ðŸ‘‰hoofdstuk 4   ðŸ‘‰hoofdstuk 5   ðŸ‘‰hoofdstuk 6   
👉hoofdstuk 7   ðŸ‘‰hoofdstuk 8   ðŸ‘‰hoofdstuk 9   ðŸ‘‰
hoofdstuk 10 



bron: 👉 ADVENTIST - VROUWEN ORDINATIE CRISIS

Reacties

Populaire posts