doop met de Heilige Geest

Efeze 1:13 – In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte, Die het onderpand is van onze erfenis, tot de verlossing die ons ten deel viel.


Operation Global Rain is een oproep om te bidden voor de uitstorting van de late regen van de Geest. Ik geloof dat het belangrijk is om te bidden voor deze late regen. Desondanks wil ik elke Christen waarschuwen om zich niet alleen maar te richten op de late regen en de noodzakelijke voorbereiding te negeren om deze late regen te ontvangen, wanneer het uitgestort wordt. Mijn grootste zorg is dat veel Adventisten wachten op de late regen, ervan uitgaande dat het de noodzakelijke veranderingen zal veroorzaken om gereed te zijn voor de wederkomst van Christus. Dit kan een gevaarlijke houding zijn.

Ellen White heeft deze bezorgdheid ook geuit:
“Ik zag dat velen de benodigde voorbereiding verwaarlozen en wachten op de tijd van 'opwekking' en de 'late regen' om hen dicht bij God te brengen en in staat te stellen voor Zijn aangezicht te staan. O, hoeveel mensen zag ik in tijden van moeilijkheden zonder bescherming! Zij hadden de benodigde voorbereiding verwaarloosd; hierdoor konden zij niet de opwekking ontvangen, die een ieder nodig heeft om voor Gods aangezicht te kunnen staan.”
- Christian Experience and Teachings of Ellen White, p. 112 (nadruk toegevoegd)

“Ik zag dat niemand de opwekking kon delen, tenzij hij de overwinning heeft behaald over elke zonde, over trotst, zelfzucht, liefde voor de wereld en over elk verkeerd woord en elke verkeerde daad.” - Idem, pp. 113 (nadruk toegevoegd)

Het begrijpen en ervaren van de doop met de Heilige Geest is essentieel voor elke Christen om de deel uit te maken van het verbond met Christus; en om voorbereid te zijn om de late regen van de Geest te ontvangen. Overwinning over elke verleiding en zonde staat te gebeuren aan het begin van de uitstortende doop met de Heilige Geest. De verwachting dat de lateuitstorting van de Geest wel voor deze verandering in het leven zal zorgen, zal tragisch zijn voor een ieder die in deze leugen gelooft.

“De late uitstorting, die al wat geplant is, gereed zal maken voor de oogst, staat voor de geestelijke genade die de kerk zal voorbereiden op de komst van de Mensenzoon. Maar zonder de eerste regen, zal er geen leven zijn; het groene blad zal niet opschieten. Tenzij de eerste regens hun werk gedaan hebben, kan de late regen het zaad niet laten volgroeien.” - The faith I live by, p. 333 (nadruk toegevoegd)

Ellen White associeert duidelijk in het bovenstaande citaat, de vroege regen met de heiliging van de kerk, zeggend dat zonder regen geen zaad uitgroeit tot wasdom.

In het volgende citaat associeert zij de Geest met de heiliging van de kerk, als zij schrijft:
“Benadruk bij allen de noodzaak van de doop met de Heilige Geest, de heiliging van de kerk, opdat zij kunnen leven, groeien en vruchtbomen van Gods gewas zijn.” - Testimonies Vol.6, p.86

Ellen White begreep, dat de vroege regen van de Geest en de doop met de Heilige Geest een en hetzelfde zijn. Het is dit werk van de Geest, dat de kerk naar heiliging en perfectie brengt.
Wanneer iemand Ellen White's uitspraken over de doop met de Heilige Geest leest, is het duidelijk dat zij het belang ervan inzag en iedere gelovige aanspoorde dit te zoeken. Het was duidelijk voor haar, dat de doop met de Geest essentieel was om Gods werk tot een voleinding te brengen in het leven van Zijn volk en in de wereld.

“Wat we nodig hebben is de doop met de Heilige Geest. Zonder dat, zijn wij niet meer in staat om de wereld binnen te treden dan de discipelen dat waren na de kruisiging van hun Heer” - Review & Herald, Feb. 18, 1890.

Deze uitspraken verklaren ook dat de christen niet automatisch de doop met de Heilige Geest ontvangt bij bekering of de doop door onderdompeling. Als dat het geval zou zijn, dan zou Ellen White niet tegen christenen zeggen dat dit een ervaring is die zij nodig hebben.
Ieder lid van Gods volk moet Gods oproep vandaag aan de dag serieus nemen om de vroege regen van de doop met de Geest te ontvangen. Het is onze enige hoop om voorbereid te zijn om de late regenrijke uitstorting van de Geest te ontvangen en hiervan de vruchten te plukken.

“Tenzij wij dagelijks dichterbij het uitleven van christelijke waarden komen, kunnen wij de manifestatie van de Heilige Geest niet herkennen in de late regen. Het zou in harten van op iedereen om ons heen kunnen vallen, maar wijzelf zullen het niet kunnen onderscheiden of ontvangen.” - Testimony to Ministers, p. 507 (nadruk toegevoegd)

“Niets dan de doop met de Heilige Geest kan de kerk naar zijn juiste plaats brengen, en Gods volk voorbereiden op het spoedige naderende conflict.” - 2MR 30 (nadruk toegevoegd)

Ik bid dat God onze ogen zal openen voor deze belangrijke waarheid in deze tijd, voordat het te laat is. Ik ben bang dat als God de late regen van de Geest vandaag uitstort de meerderheid van ons hiervan niet de vruchten kan plukken. Terwijl wij bidden voor de late regen, zal God ons roepen om dagelijks de doop met de Geest te zoeken en Jezus toe te laten in ons leven. Alleen als we dit doen, zullen wij net als Jezus zijn (1 Johannes 3:2) en door de vervulling van de Geest zullen we voorbereid zijn om de late regen van de Geest te ontvangen.
Sinds de doop met de Heilige Geest zo van belang geworden is om de late regen te ontvangen, is het belangrijk te begrijpen wat de Bijbel ons vertelt over dit onderwerp. Satan weet dit en doet er alles aan om hier verwarring in te brengen.

Satans Plan
Satan wil niet dat jij de doop met de Heilige Geest begrijpt of ervaart. Ellen White was zich bewust van Satans plannen om de aanvaarding van deze gave door Gods volk te dwarsbomen:

“Omdat de verkondiging van de Heilige Geest zo van vitaal belang is voor de kerk van Christus, is het een van Satans plannen om, door de fouten van extremisten en fanatiekelingen, een vloek te leggen op het werk van de Geest en ervoor te zorgen dat Gods volk deze bron van kracht, iets waar onze God zelf voor heeft gezorgd, verwaarloost.”

De doop met de Heilige Geest beschrijft een speciale vervulling van de Heilige Geest in het leven van de gelovige. Deze doop staat ook bekend onder vervulling en zalving, en is beschikbaar voor Christenen sinds Pinksteren, 2000 jaar geleden. Petrus vergeleek de uitstorting van de Geest met Pinksteren met de 'eerste regen' uit de profetie van Joël (Handelingen 2: 16-21). Daarom beschrijven de doop met de Heilige Geest en de eerste of vroege regen van de Geest dezelfde ervaring.

De belofte van Jezus en Zijn Voorbeeld
Jezus heeft beloofd dat de Vader de Geest zal geven aan een ieder die vraagt, (Lukas 11:13). Paulus vertelt ons dat wij deze gave ontvangen door het geloof, (Galaten 3:14). Het ontvangen van deze Gave is zo belangrijk dat Paulus ons opdraagt om 'vervuld te zijn van de Geest' (Efeziërs 5:18). Het is geen vrijblijvendheid. Het is een noodzakelijkheid voor de oprechte gelovige om de volledige verlossing van het evangelie van Jezus Christus te ervaren en klaar te zijn voor de late regen.

Jezus is ons voorbeeld in alles. In Zijn leven zien wij de doop met de Heilige Geest als een speciale, afzonderlijke gebeurtenis die volgde na Zijn doop door onderdompeling. Deze gebeurtenis gaf hem de uitrusting voor zijn overwinning over Satan in de woestijn. Het was ook een speciale zalving voor het kunnen verkondigen van het evangelie (Lukas, 4:18-19).

De ervaring van Christus is een Goddelijk model voor iedere christen. Christus was 'vol' van de Geest (Lukas 1:35). Hij werd geleid door de Geest in zijn jeugd en adolescentie (Lukas 2:25). Hij ontving de waterdoop, die gevolgd werd door de doop in de Geest (Lukas 3:21-22). Vanaf dat moment was hij vervuld met de Geest (Lukas 4:1). Na deze ervaring met de Geestelijke doop (vervulling, zalving) was Hij voorbereid om de confrontatie met Satan aan te gaan en zijn vijand te overwinnen (Lukas 4:2-13). Hij ging voorwaarts om in de kracht van de Geest te dienen, dag na dag (Lukas 4:14, Handelingen 10:38).

De wens van elke gelovige is om het voorbeeld van Jezus te volgen. De christen is geboren uit water en Geest (Johannes 3:5-8). De waterdoop is echter niet genoeg. Het is alleen het begin. De gelovige moet ook gedoopt worden met de Heilige Geest (Lukas 3:16). De doop met de Geest bestaat al vanaf de dag van Pinksteren. De vervulling van de Geest is noodzakelijk voor de gelovige om kracht te hebben om een zegevierend leven te leiden en een succesvolle getuige voor Christus te zijn (Handelingen 1:8) in de woestijn van het leven.

Jezus zei dat de gelovige het 'werk' zou doen dat Hij deed en 'groter'. Toen Jezus op aarde was, kon Hij maar op een plaats tegelijk zijn. Maar nadat Hij opstegen was naar Zijn Vader, kon Hij op meerdere plaatsen tegelijk zijn door zijn volgelingen te vervullen met de Heilige Geest (1 Johannes 3:24). Vandaar, dat Jezus de gelovige kracht geeft om hetzelfde werk te doen dat Hij deed door de Heilige Geest en deze werken zullen groter zijn, omdat zij meer verspreid zijn.

De vervulling van de belofte van Jezus werd gezien tijdens Pinksteren en daarna. Het evangelie werd verkondigd, zielen werden gewonnen, eenheid en vreugde werd gezien in de ogen van de gelovigen en de zieken werden genezen (Handelingen 2:46-47; 5:15-16). Dit was dezelfde soort gemeente als die van Jezus.

Ontvangst van de Geestelijke doop na Pinksteren
Niet iedere gelovige was aanwezig tijdens Pinksteren. Een praktische vraag zou kunnen zijn, hoe konden gelovigen de Geestelijke doop ontvangen na Pinksteren? Het antwoord staat in het boek Handelingen. Tijdens een aantal gelegenheden daalde de Heilige Geest neer op de groep toen Petrus sprak (Handelingen 10:44-46); 11:15-17). Het lijkt erop dat God de kerk leidde om de doop door Geest te ontvangen in een meer georganiseerde manier en ook door handoplegging (Handelingen 8:12-17; 19:1-6). In Handelingen 8 staat beschreven dat individuen in Samaria geleid werden door de Geest om Christus te accepteren en gedoopt te worden. Desondanks hadden zij de doop met de Heilige Geest niet ontvangen. Petrus en Johannes reisden van Jeruzalem om via handoplegging en gebed de Heilige Geest over de Samaritanen uit te storten (Handeling 8:14-17). Dit is een duidelijke aanwijzing dat de waterdoop en de doop met de Geest twee aparte ervaringen zijn. De Geest leidt een individu tot het accepteren van Christus en de waterdoop. Dit is iets anders dan de doop met de Geest, die apart nagestreefd moet worden wanneer iemand zich hiervan bewust wordt. We zien in Handelingen dat Paulus ook de Heilige Geest ontving door handoplegging en gebed na een machtige ervaring van bekering (Handelingen 9:17). Degene die dit gebed en deze handoplegging uitvoert, moet een gelovige zijn die de doop met de Heilige Geest zelf ontvangen heeft.

Wanneer een lid vraagt om gebed om de Heilige Geest te ontvangen, is hier een voorbeeld van een gebed dat gecombineerd kan worden met handoplegging op de vrager:

'Onze Vader die in de Hemelen zijt, wij komen voor U in de naam van Uw Zoon, Jezus Christus. Op aarde zei Jezus: Als wij zondaren, bereid zijn goede gaven geven aan onze kinderen, hoeveel meer is onze Vader bereid om de Heilige Geest te geven aan een ieder die hierom vraagt. Zoals uw dienaar Paulus heeft gezegd kunnen wij de Geest ontvangen door het geloof. Dus Vader, wij staan hier voor Uw heilig aangezicht om de doop met de Heilige Geest voor …. (naam). In de naam van Jezus Christus maken wij aanspraak op de belofte van de doop met de heilige Geest voor …. (naam). Ik bid dat U …. (naam) vervult met de aanwezigheid van Jezus, zodat Zijn karakter door kan schijnen in …. (naam). Ik bid dat het vrucht van de Geest gezien mag worden in …. (naam)'s leven en dat ….(naam) een getuige mag zijn voor Jezus door middel van de Heilige Geest. Dank u Vader voor het verhoren van ons gebed. In Jezus naam, amen'.

Een gelovige die de doop met de Heilige Geest begeert, hoeft niet perse iemand te hebben die via handoplegging voor hem bid. Toen ik deze les voor het eerst begon te delen met onze gemeente, besloot een van de leden om diezelfde avond de doop met de Heilige Geest te zoeken. Zij bad met overtuiging tot God om de vervulling van Zijn Geest. Later vertelde ze dat ze grote vrede ervoer. God heeft niet één enkele manier voor het ontvangen van de doop met de Geest. Ik geloof toch dat de speciale ceremonie van gebed en handoplegging een fantastische manier is om de vervulling van de Geest te zoeken. Het is altijd een speciale regen om deze ervaring te delen met medegelovigen.

God roept iedere christen op om de doop met de Geest te ontvangen
Ellen White schreef jaren geleden:
“Wat we nodig hebben is de doop met de Heilige Geest. Zonder dit, zijn wij niet meer in staat om de wereld binnen te treden, dan de discipelen waren na de kruisiging van hun God” - Review & Herald, Feb. 18, 1890.

“Benadruk bij allen de noodzakelijkheid van de doop met de Heilige Geest, de heiliging van de gemeente, opdat zij kunnen leven, groeien en vruchtbare bomen van Gods gewas kunnen zijn” - Testimonies Vol.6, p.86

Wanneer iemand Ellen White's uitspraken over de doop met de Heilige Geest leest, is het duidelijk dat zij het belang ervan inzag en iedere gelovige aanspoort dit te zoeken. Het was duidelijk voor haar, dat de doop met de Geest essentieel was om Gods werk te klaren in het leven van Zijn mensen en in de wereld. Dit geeft aan dat deze ervaring noodzakelijk is voor ons om de late regen van de Geest te ontvangen.
Zoals al eerder gezegd, deze uitspraken duiden er ook op dat de christen niet automatisch de doop met de Heilige Geest ontvangt bij bekering of de waterdoop. Als dat het geval zou zijn, zou Ellen White christenen niet vertellen dat dit een ervaring is die zij nodig hebben.

God zocht de aandacht van ons kerkgenootschap voor deze belangrijke ervaring in de lente van 1928, toen ouderling LeRoy Froom geleid werd om dit onderwerp te presenteren aan de afgevaardigden en werkers aan de vierjaarlijkse pastorale bijeenkomst, die gelijkertijd gehouden werd met de conferentiesessies van de unie. Het boek 'De wederkomst van de Trooster', is het resultaat van deze presentaties.

Refererend aan onze nalatigheid om de doop met de Heilige Geest te begrijpen en ontvangen, schreef LeRoy Froom het volgende:

“Ik ben ervan overtuigd dat dit onze grote blunder is. Ik geef toe dat dit de mijne was. We zullen niet 'gaan' voordat wij vervuld zijn … De ware onderwerping begint bij ons persoonlijk Pinksteren” - De wederkomst van de Trooster, p. 94.

Froom schrijft verder:
“Dit is thans een ervaring die verder gaat dan de eerste stap, waarbij de Heilige Geest zonde onthult en de ziel een nieuw leven begint, dat vervuld zal moeten worden met de Geest. Wanneer dit niet aanwezig is, zal iemands getuigenis niets waard zijn en het geestelijke leven niet volledig.
Velen vandaag aan de dag zijn gegaan tot de doop van berouw, maar niet verder” - De wederkomst van de Trooster, p. 142-143)

Door studie begon Froom te geloven dat de vervulling van de Geest nodig is voor de gelovige om overwinnend te zijn in de tijd van benauwdheid voor de wederkomst van Jezus.
“Het is een relatie die wij wel of niet kunnen aangaan, maar toch worden wij ertoe aangespoord en Goddelijk bevolen in Efeziërs 5. En wij moeten die relatie aangaan om de tijd door te komen waarin er geen hogepriesterlijke bemiddeling meer is, wanneer er geen genade meer is en vergeving voor zonde eindigt.”

Laat Satan u niet misleiden
Er is veel verkeerde informatie en verwarring over wat er gebeurt wanneer iemand de doop met de Heilige Geest ontvangt. Satan vreest deze ervaring in de gelovige meer dan enig ander. Hij weet dat de doop met de Heilige Geest zijn macht breekt in het leven van de gelovige en dat de krachtige getuige van Jezus Christus, die daar het gevolg van is, Satans werk op aarde tot staand brengt. Hierdoor heeft hij alles in het werk gesteld om deze prediking te verwarren, wat tot gevolg heeft dat vele eerlijke christenen dit niet begrijpen en hier zelfs wantrouwend tegenover staan.

“Er is niets op aarde wat Satan meer angst inboezemt dan wanneer Gods volk de weg vrijmaakt, door elk obstakel te verwijderen, zodat de Heer Zijn Geest kan uitstorten op de wegkwijnende kerk en een onberouwvolle gemeente. Wanneer de weg vrijgemaakt is voor de Geest van God, zal de regen komen” - Review & Herald, Maart 22, 1887).

Het ontvangen van de doop met de Heilige Geest hoeft niet perse een emotionele ervaring te zijn. Iemand kan het wel of niet voelen tijdens het zoeken naar de vervulling van de Geest. En de Geest zal Zichzelf kenbaar maken aan een ieder die hij vervult. Zijn aanwezigheid zal de gelovige van binnen doen veranderen. Een nieuwe macht voor overwinning en dienstbaarheid zal tevoorschijn komen.
God wil Zijn kinderen deze fantastische ervaring van Geestelijke doop geven. Maar om in staat te zijn dit te ontvangen, moeten wij dit in geloof vragen en erop vertrouwend dat hij het ons zal geven.

Ten tweede moeten wij bereid zijn om onszelf volledig aan God te geven.
“Het hart moet leeg zijn van elke overtreding en gereinigd worden voor de vervulling van de Geest. Het was door belijdenis en verwerping van zonde, door eerlijk gebed en toewijding aan God, dat de eerste discipelen zich voorbereidden op de uitstorting van de Heilige Geest tijdens Pinksteren” - Testimonies to Ministers, p. 507.

Deze uitspraak van Ellen White vertelt ons duidelijk dat geestelijke voorbereiding belangrijk is om de Geest te ontvangen. Dit geldt met name voor de voorbereiding voor het ontvangen van de late regen.

Zoek de doop elke dag
Een ander belangrijk punt is dat we elke dag de vervulling moeten vernieuwen. Paulus schreef: 'Ik sterf elke dag' (1 Korinthiërs 15:31). Het sterven van zelf en vervulling van de Geest is een dagelijkse gebeurtenis. Het is niet een 'eens en voor altijd' ervaring. Paulus vertelt ons dat ons innerlijk bestaan van dag tot dag wordt vernieuwd (2 Korinthiërs 4:16). We hebben de vernieuwing van de Geest elke dag van ons leven nodig. Ook Paulus gebiedt ons: 'laat de Geest u vervullen' (Efeziërs 5:18). Hij gebruikt een gebiedend werkwoord in het Grieks, om uit te drukken dat wij elke dag vervuld moeten zijn met de Geest.

Met de vervulling van de Geest wordt de gelovige door de Geest geleidt. Paulus schrijft over het belang van deze dagelijkse ervaring wanneer hij verklaart:
'Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God' (Romeinen 8:14). Ook hier geeft de werkwoordsvorm in het Grieks een actieve handeling aan. Paulus zegt dat, allen die dagelijks door de Geest van God worden geleid, kinderen van God zijn. Op dezelfde manier moeten we de Geest elke dag ontvangen om door Hem geleid te worden.

Christus is ons voorbeeld in alles. Let op wat Ellen White schrijft over de doop met de Geest in het alledaagse leven van Christus:
'Dagelijks ontving Hij een nieuwe doop met de Heilige Geest. In de vroege uren van de dag maakte de Heer Hem wakker in Zijn slaapvertrek, en Zijn ziel en Zijn lippen werden gezegend, zodat Hij dat ook bij anderen kon doen.' - Christ Object Lessons, p. 139

Voordelen van de doop met de Geest
De doop met de Heilige Geest geeft kracht aan ons getuigenis en brengt vruchten voort van het karakter van Christus in het leven. Paulus spreekt hierover wanneer hij schrijft: “Wij allen die met onbedekt gezicht de luister van de Heer aanschouwen, zullen meer en meer door de Geest van de Heer naar de luister van dat beeld worden veranderd” (2 Korinthiërs 3:18).

'Gods glorie is Zijn karakter’ (Exodus 33:18-19).
Paulus verklaart hier dat de gelovige in het karakter van Jezus zal groeien, 'van glorie naar glorie', door de Geest van de Heer, die in hem is. De vervulling van Gods Geest zal 'u toerusten met al het goede, zodat u zijn wil kunt doen. Moge hij in ons datgene tot stand brengen wat hem welgevallig is, door Jezus Christus, aan wie de eer toekomt, tot in alle eeuwigheid' (Hebreeën 13:21)

Ellen White bevestigt de ontwikkeling van het karakter van degene die de vervulling van de Geest ontvangt wanneer ze schrijft:
“Wanneer de Geest van God bezit neemt van het hart, zal dat het leven veranderen. Zondige gedachten worden weggedaan, kwade daden worden verworpen; liefde, nederigheid en vrede nemen de plaats in van boosheid, afgunst en strijd. Vreugde neemt de plaats in van verdriet en het gezicht weerspiegelt het licht van de hemel” - Wens der Eeuwen, p. 173.

We kunnen de Geest bedroeven
Er zijn dingen die we doen die de Geest bedroeven (Efeziërs 4:30). Als wij Hem niet dagelijks zoeken en volgen zoals Hij ons leidt, zal Zijn kracht afnemen en onze Christelijke ervaring zal verslappen.

God dwingt niet. Wanneer wij de doop met de Geest ontvangen, zal Hij een grotere ingang hebben in ons leven. We zullen Zijn ingevingen meer ervaren. De Geest zal in ons hart dagelijks de wens leggen om God te gehoorzamen. Hij zal ons oproepen om Gods woord te bestuderen en meer te bidden. De Geest zal ons van het rechtvaardige laten houden en zonde haten. Toch zullen wij altijd vrij zijn om Zijn ingevingen te negeren. Wanneer wij dit doen, is dit het begin van het 'bedroeven' of 'uitdoven' van de Geest. Paulus geeft praktisch advies op vele plaatsen in de Heilige Schrift hoe we dit kunnen voorkomen. De praktische raadgeving die Paulus geeft aan de gelovige over het Christelijk leven, zijn bedoeld om ons te helpen de volledigheid van de Geest in ons leven te waarborgen. Twee voorbeelden hiervan zijn te vinden in Efeziërs 4:25-32 en 1 Tessalonicenzen 5:14-19.
Paulus wist dat de Geest van God de gelovige ertoe zal leiden om de dingen te doen die in deze verzen staan beschreven. Als wij weigeren toe te geven aan Zijn ingevingen, lopen wij het gevaar Geest te 'bedroeven' en 'uit te doven'.

Als u ondervindt dat u de Geest hebt bedroefd, raak niet ontmoedigd. In plaats daarvan, vraag God om u te vergeven (1 Johannes 1:9) en Hij zal dit doen. Vraag God dan om u opnieuw te vervullen met de Geest en Hij zal dit doen (Lukas 11:13). Vraag Hem in geloof en u zult ontvangen (Galaten 3:14).

David was op de hoogte van Gods genade. Hij had gezondigd door overspel en moord. Hij had de ingevingen van Gods Geest in zijn leven genegeerd, toen hij deze verschrikkelijke daden pleegde. Toen hij veroordeeld was voor zijn zonde door de Geest, wendde hij zich tot God in gebed (Psalm 51). Let vooral op deze woorden:

‘Ontzondig mij met hysop, dan ben ik rein, was mij, dan ben ik witter dan sneeuw; doe mij blijdschap en vreugde horen, laat het gebeente dat Gij verbrijzeld hebt, weer jubelen. Verberg uw aangezicht voor mijn zonden, delg al mijn ongerechtigheden uit. Schep mij een rein hart, o God, en vernieuw in mijn binnenste een vaste geest’ Psalm 51: 9-12

Wanneer wij ervaren dat wij van God zijn weggegaan, moeten wij niet een moment voorbij laten gaan zonder onze zonde te bekennen, Gods vergeving te vragen en aanspraak te maken op de belofte van het vernieuwen van de Geest in ons leven, zoals David dat heeft gedaan. Dan zullen we andermaal gesterkt worden in de 'innerlijke' mens om overwinnend te zijn over Satan (Efeziërs 3:16-19)

We moeten de vroege regen ervaren om de late regen van de Geest te ontvangen
We naderen de tijd dat de 'late regen' uitgestort zal worden. Gedurende Operation Global Rain worden we opgeroepen om tot God te bidden voor de uitstorting van de Geest in de kracht van de late regen. Indien wij niet de vervulling van de Geest ervaren, wat de 'vroege regen' (Joel 2:23) is, zullen we niet voorbereid zijn om de late regen te ontvangen en deel te hebben aan het afsluitend werk. Ik geloof dat God onder Zijn mensen vertoeft en hen leidt naar deze fantastische ervaring.
Indien u de doop met de Heilige Geest nog niet hebt ontvangen, wacht dan niet langer. Het ontvangen daarvan moet het eerste en belangrijkste verlangen zijn in ons leven. Dit geschenk zal andere gaven naar ons brengen. De vervulling van de Geest zal onze sloomheid veranderen in opwinding, onze zwakte in kracht en ons getuigenis zal met een kracht zijn, nooit eerder gezien sinds Pinksteren.

De noodzaak van Christus in ons
Om er voor te zorgen dat Christus in ons kan leven, moeten we dagelijks de doop met de Heilige Geest ervaren. Christus leeft in ons door de doop met de Heilige Geest (Johannes 14:16-18, 1 Johannes 3:24). Dit is een ervaring die ervoor zorgt dat wij net als Jezus zijn in ons leven en in dienst staan van Hem. De Geestelijke ervaring is geen vrijblijvendheid voor diegenen die deel willen hebben aan de late regen en die klaar willen zijn om Jezus te ontmoeten bij Zijn wederkomst. Het is een noodzakelijkheid! Mijn gebed is dan ook dat allen die dit artikel lezen elke dag de vervulling van de Geest ervaren. De doop met de Heilige Geest moet constant deel uit maken van ons leven, opdat wij een overwinnend christelijk leven leiden en voorbereid zijn voor de late regen en de wederkomst van Christus.

Er is geen andere manier om uit onze lusteloze staat te komen en voorbereid te zijn op de late crisis en de wederkomst van Christus.
Ellen White bevestigt dit met deze woorden:
'Niets dan de doop met de Heilige Geest kan de kerk op de juiste manier gereed maken en Gods volk voorbereiden op het spoedige naderende conflict'. Letter 15, 1889, Dr Burke.

Ik bid dat u Gods aanwijzingen serieus neemt. Als u niet dagelijks aanspraak maakt op de belofte van de doop met de Heilige Geest, laat dan geen dag meer voorbijgaan zonder deze fantastische zegen te zoeken. Door de vervulling van de Geest zullen alle andere zegeningen u toekomen.

bron: Dennis Smith




Reacties

Populaire posts