4. het gevoelen van christus

Fil. 2:5. "Laat dit gevoelen in u zijn, dat ook in Christus Jezus was."


Vert. Phillips: "Laat Christus zelf uw voorbeeld zijn wat betreft uw houding."

KH 265. "Christus is ons Voorbeeld, het volmaakte en heilig voorbeeld dat wij moeten navolgen."

MH 143. "De wereld heeft nu nodig, wat ze 1900 jaar geleden nodig had een openbaring van Christus." K-H. 174. "Een christen zijn wil niet alleen zeggen de naam van Christus te dragen, maar het gevoelen van Christus te bezitten, zich in alle dingen aan de wil van God te onderwerpen."

Dr. Elton Trueblood, een bekend opvoedkundige zei: "We zien uit naar de verschijning van de ware kerk, dat gezelschap van liefdevolle zielen, die de geest van Christus openbaren."

De volgende citaten laten zien hoe volkomen Christus afhankelijk was van Zijn Vader. Hij is ons Voorbeeld.

W 592. "Zo was Christus in Zijn menselijkheid afhankelijk van goddelijke kracht." "Uit Mijzelf kan ik niets doen", zo verklaarde Hij.

W. 285. "Toen Jezus gewekt werd tijdens de storm, had Hij volkomen vrede. Er was geen spoor van angst in woord of blik, want er was geen vrees in Zijn hart. Maar deze zekerheid sproot niet voort uit het bezit van almacht. Het was niet als 'Meester van aarde, zee en lucht' dat Hij rustig neerlag. Die macht had Hij afgelegd, en Hij zegt: 'Uit Mijzelf kan Ik niets doen' (Joh. 5:30). 
Hij vertrouwde op de macht van Zijn Vader. Jezus rustte in geloof  in Gods - liefde en zorg; en de macht van het woord, die de storm kalmeerde, was Gods macht."

Jezus zei: "De Vader Die in Mij woont, Dezelve doet de werken. Joh. 14:10. 

En tot ons zegt Jezus:  "Zonder Mij kunt gij niets doen." Joh. 15:5.

COL 160. "Al onze goede werken zijn afhankelijk van een kracht buiten onszelf."

Als we in de toestand van de Laodicenzen verkeren, beseffen we onze nood niet. We menen dat we 'aan niets gebrek hebben'. Maar het grootste gevaar van de mens is dat hij zichzelf bedriegt. MH 455.

"Want als iemand meent iets te zijn, waar hij niets is, zo bedriegt hij zichzelf". Gal. 6:3. 

"Wanneer mensen hun eigen kleinheid zien, zijn ze geschikt om bekleed te worden met de gerechtigheid van Christus." COR 124.

W 167. "Gods Zoon onderwierp Zich aan de wil van de Vader, en was afhankelijk van Zijn kracht. Zo volkomen was Christus ontledigd van zichzelf dat Hij voor zichzelf geen plannen maakte. Hij aanvaardde Gods plannen voor Hem, en van dag tot dag maakte de Vader Zijn plannen bekend. Zo moeten wij van God afhankelijk zijn, opdat ons leven eenvoudig de uitwerking van Zijn wil kan zijn."

W 335. "Zo algeheel gaf Jezus Zich over aan de wil van God, dat de Vader alleen openbaar werd in Zijn leven."

COL 149. "Het leven van Christus heeft getoond wat de mensheid kan doen wanneer ze deel heeft aan de goddelijke natuur. Alles wat Christus van God ontvangen heeft kunnen ook wij bezitten."

3 Schatk. 299,300. "Het leven dat Christus in deze wereld leefde, kunnen mannen en vrouwen leven door Zijn kracht en onder Zijn leiding. In hun strijd met Satan staat hen al de hulp ter beschikking die Hij had. Ze kunnen meer dan overwinnaars zijn door Hem, die hen heeft lief gehad en Zich voor hen heeft overgegeven:

W 452. "Zichzelf over te geven is de kern van Jezus' leer. W 583. "Jezus openbaarde geen eigenschappen, en bezat geen kracht, die de mens niet kan bezitten door geloof in Hem."

MB 52. "Wanneer mensen hun eigen weg kiezen, stellen ze zich tegenover God. Ze zullen geen plaats hebben in het rijk der hemelen."

Jezus zei: "Ik kwam van de hemel, niet om Mijn wil te doen, maar de wil Desgenen, Die Mij gezonden heeft. Joh. 6:38. 

Ook zei Hij: "Ik doe altijd wat Hem welgevallig is." Joh. 8:29.

De apostel Paulus volgde het voorbeeld van Christus. Hij zei: "Ik ben met Christus gekruisigd, en ik leef, doch niet meer ik, maar Christus leeft in mij." Gal. 2:20.

En hij geeft ons de volgende raad: "Hetzij dan dat gij eet of drinkt, of iets anders doet, doe het al ter ere Gods." 1 Cor, 10:31:

God zoekt het lichaam te beheersen door de geest.
Satan zoekt de geest te beheersen door het lichaam. "Het lichaam moet dienstbaar zijn aan de Geest, en niet de geest aan het lichaam. 1 T 487. "Allen moeten de zintuigen bewaken opdat Satan geen voordeel zal behalen; want dit zijn de toegangspoorten tot de ziel." 3 T 507. "De zinnen van velen zijn afgestompt door het toegeven aan de eetlust en door een vertrouwelijke omgang met de zonde." 3T476.

Suf. of Chr. 11,12. "Onze Verlosser bood weerstand aan de macht van Satan in deze belangrijke verleiding (het toegeven aan de eetlust) die de zielen der mensen in gevaar brengt. Als de mens deze verleiding zou over winnen, zou hij op elk ander punt kunnen overwinnen!

Christus werd dagelijks met de Heilige Geest gedoopt.

COL "Gedurig ontving Christus van de Vader wat Hij aan ons kon mededelen... Niet voor zichzelf, maar voor anderen leefde, dacht en bad Hij. Hij begon de dag nadat Hij uren met God had doorgebracht, om het licht des hemels aan de mensen te brengen. Dagelijks werd Hij met de Heilige Geest gedoopt."

W 94. "De mensheid van Christus was verbonden met de godheid; Hij was gereed voor de strijd omdat de Heilige Geest in Hem woonde. En Hij kwam om ons tot deelgenoten van de goddelijke natuur te maken."

Als Jezus, de Zoon van God, dagelijks opnieuw de doop van de Heilige Geest nodig had, hoe staat het dan met u en met mij? Daar Christus ons Voorbeeld is in alle dingen moeten we dagelijks de ervaring meema ken van het inwonen van de Heilige Geest, zodat we ge reed zijn voor de strijd.
MB 21. "Aan Jezus, Die Zichzelf ontledigde om de verloren mensheid te redden werd de Heilige Geest niet met mate gegeven. Zo zal deze geschonken worden aan elke volgeling van Christus wanneer heel het hart wordt overgegeven opdat Hij er kan wonen".

KH 34. "We moeten opzien naar Christus; we moeten weerstand bieden zoals Hij weerstand heeft geboden; we moeten bidden zoals Hij bad; we moeten een ziels angst doorstaan zoals Hij doorstond, als we willen overwinnen zoals Hij heeft overwonnen."

KH 16. "De Heilige Geest moet gedurig aan de mens worden meegedeeld, anders is hij niet in staat tegen de machten der duisternis te strijden."

Wat wil de Heilige Geest voor ons doen?
W 79. "Voor de zonde, waar deze ook gevonden mag worden, is onze God een verterend vuur. Hebr. 12:29. In allen, die zich onderwerpen aan Zijn macht, zal de Geest van God de zonde verteren. Maar als mensen vasthouden aan de zonde, worden ze er één geheel mee. Dan moet Gods heerlijkheid, die de zonde vernietigt, ook hen verderven."

W 136. "Als Gods Geest beslag legt op het hart, wordt het leven anders. Zondige gedachten worden losgelaten, verkeerde daden nagelaten; liefde, nederigheid en vrede nemen de plaats in van boosheid, afgunst en twist. Vreugde neemt de plaats in van droefheid, en het ge laat weerkaatst het licht van de hemel. Niemand ziet de hand die de last verlicht, of merkt het licht dat neerdaalt van boven. De zegen komt als de ziel zich in geloof overgeeft aan God. Dan schept die macht, welke geen menselijk oog kan zien, een nieuw wezen naar het beeld van God."

1 SM 374. "We kunnen alleen geschikt gemaakt worden voor de hemel door het werk van de Heilige Geest in het hart...We moeten van dag tot dag veranderd wor den door de invloed van de Geest..."

R&H Aug. 1896. "De Geest verandert de vernieuwde ziel naar het beeld van Jezus Christus."

CH 594. "Onze enige bescherming tegen vallen in zonde ligt in het feit, dat we ons gedurig plaatsen onder de vormende invloed van de Heilige Geest. AA 53. "Als mensen bereid zijn zich te laten vormen, zal heel het wezen geheiligd worden. De Geest zal de dingen Gods nemen en ze indrukken op de ziel."

1 SM 337. "Zoals was de indruk van het zegel aanneemt, moet de ziel de indruk aannemen van Gods Geest en het beeld van Christus vasthouden."

Gods liefde.
Rom. 5:5. "De liefde Gods is uitgestort in onze harten door de Heilige Geest, Die ons gegeven is." 
COL 419. "Het inwonen van de Geest zal zichtbaar zijn door het uiten van hemelse liefde."

Wat was de mate van Christus' liefde? Terwijl hij aan het kruis genageld werd, bad hij voor zijn moordenaars. "Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen." "O, welk een liefde! welk een wonderlijke liefde." "Dit gevoelen zij in u, hetwelk ook in Chris tus Jezus was. Als we liefhebben zoals Jezus liefhad, zal de Heilige Geest ons gebruiken om in de grootste behoefte van de wereld te voorzien."

COL 414, 415, 416. "Door de beginselen van Zijn Woord in het hart te planten, ontwikkelt ae Heilige Geest in de mens de eigenschappen van God. Het licht van Zijn heerlijkheid Zijn karakter - moet te zien zijn in Zijn volgelingen."

"De laatste stralen van genadig licht, de laatste boodschap van genade, aan de wereld geschonken, is een openbaring van Zijn liefdevol karakter. Gods kinderen moeten Zijn neerlijkheid openbaren."

TM 50. "Tenslotte zal door de gemeente de laatste en volledige openbaring van Gods liefde geopenbaard worden aan de wereld, die verlicht zal worden door Zijn heerlijkheid."

Welk een verantwoordelijkheid! Welk een uitdaging! Welk een voorrecht! Door de grote macht van de Heili ge Geest moeten wij Gods liefdevol karakter openbaren en Zijn heerlijkheid manifesteren. De enige manier om dit te bereiken is dagelijks het eigen-ik te kruisigen, en dagelijks met de Heilige Geest gedoopt te worden! Als we ons volledig aan Zijn macht onderwerpen, zal de Heilige Geest de zonde in ons vernietigen; ons zuiveren, verfijnen en veranderen tot ons gelaat het licht van de hemel weerspiegelt. De Heilige Geest schept een nieuw wezen naar het beeld van God. Gods liefde zal geopenbaard worden. Dan zullen we voor bereid zijn op de spade regen en de Luide Roep.

AA 22. "Nadat de Heilige Geest was neergedaald waren de discipelen zo vol liefde voor Hem en voor degenen waarvoor Hij gestorven was, dat harten bewogen werden door de woorden die ze spraken, en de gebeden die ze opzonden. Ze spraken door de kracht van de Geest; en onder de invloed van die kracht kwamen duizenden tot bekering."

COL 402. "Zonder liefde voor de broeders, zonder zich voor God te vernederen, zijn ze niets..... "Alleen wanneer het eigen ik dood is, als het streven naar oppermacht uitgebannen is, als dankbaarheid het hart vervult, en de liefde het leven aangenaam maakt, alleen dan woont Christus in de ziel en worden we erkend als Gods mede-arbeiders."

6 T 401. "De liefde van Christus, de liefde van onze broeders, zal voor de wereld getuigen dat we met Jezus zijn geweest en dat we van Hem geleerd hebben. Dan zal de boodschap van de derde engel aanzwellen tot een luide roep, en heel het hart zal verlicht worden met de heerlijkheid des Heren."

3 Schatk. 218. "Mijn broeders en zusters, bidt om de Heilige Geest."

AA 50. "Iedere werker moet dagelijks zijn smeekbede tot God richten om dagelijks met de Heilige Geest gedoopt te worden."

Zullen we niet het voorbeeld volgen van Jezus door de volle prijs te betalen voor het ontvangen van een dagelijkse doop met de Heilige Geest? 

"Laat dit gevoelen in u zijn, hetwelk ook in Christus Jezus was."

👉 deel 1

Reacties

Populaire posts