5. henoch en johannes de doper

Johannes 14:6,7 Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij. Als u Mij gekend had, zou u ook Mijn Vader gekend hebben; en van nu af kent u Hem en hebt u Hem gezien.


God te kennen
Karakterv. 259. "Een intensiteit zoals nooit tevoren werd gezien is bezig de wereld in bezit te nemen. In vermaak, in geld verdienen, in de strijd om de macht ja, in de worsteling om het bestaan ontketent zich een vreselijke kracht, die lichaam, ziel en geest in beslag neemt. Temidden van deze krankzinnige wedloop laat God Zich horen."

Wat is deze uiterst belangrijke boodschap die God aan de mens wenst mee te delen? Luister naar Zijn stem in
Jeremia 9:23, 24: "Zo zegt de Here, De wijze roeme niet op zijn wijsheid, en de sterke roeme niet op zijn kracht, de rijke roeme niet op zijn rijkdom, maar wie roemen wil, roeme hierin, dat hij verstand heeft en Mij kent." 

Jezus spreekt tot ons zeggende: 

"En dit is het eeuwige leven, dat ze U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt." Joh. 17:3.

MH 457. "De kennis van God en van Jezus Christus.... is de sleutel die de poorten van de hemelse stad opent."

DA 688. "Als we God kennen, zoals het ons voorrecht is Hem te mogen kennen zal ons leven van gedurige gehoorzaamheid zijn." 

COL 114. "Het proefondervindelijk kennen van God en van Jezus Christus, die Hij gezonden heeft, verandert de mens naar het beeld van God."

8 T 329. "De kennis van God, die een verandering van karakter tot stand brengt, is onze grote behoefte. Als we aan Zijn doel beantwoorden, moet er in ons le ven een openbaring zijn van God, die in overeenstemming is met de leer van Zijn woord. "De ervaring van Henoch en van Johannes de Doper laat zien wat de onze moet zijn. Veel meer dan tot nu toe het geval is, moeten we de le vens van deze mensen bestuderen, - van hem, die naar de hemel ging zonder de dood te hebben gesmaakt, en van hem, die voor de menswording van Christus geroepen werd om de weg te bereiden voor de Here, en Zijn paden recht te maken."

Henoch
Gen. 5:24. "En Henoch wandelde met God: en hij was niet meer, want God nam hem weg."

Hebr. 11:5. "Door geloof is Henoch weggenomen zodat hij de dood niet zag; .. want voordat hij werd weggenomen, is van hem getuigd, dat hij God welgevallig was geweest."

8 T 329. "De oneindige, ondoorgrondelijke liefde van God door Christus, werd dag en nacht het thema van zijn over denkingen. Met alle kracht van zijn ziel zocht hij die liefde te openbaren aan de mensen waaronder hij leefde."

God openbaarde Zijn liefde door de getrouwe Henoch eer de wereld door water verwoest werd, en heden wenst Hij Zijn liefde te openbaren door Zijn volk, eer de wereld door vuur wordt vernietigd. Een manifestatie van Gods liefde is de grootste behoefte van de hedendaagse wereld.

PP 85. "Henoch wandelde niet met God in trance of in een visioen, maar in alle dagelijkse plichten. Hij werd geen kluizenaar, die zich geheel afsloot van de wereld; want hij had voor God een werk in deze wereld te doen."

T 330. "Gods macht, werkzaam in Zijn dienstknecht, werd gevoeld door allen die het hoorden . . . Het hart van Henoch was gericht op eeuwige schatten Terwijl hij nog op aarde was, leefde hij door het geloof reeds in het licht des hemels."

PP 85. "Zijn hart was in harmonie met de wil van God... Henoch was een man met een krachtige en goed ontwikkel de geest, en uitgebreide kennis; hij werd geëerd met bijzondere openbaringen van God; toch was hij, doordat hij steeds in contact was met de hemel, met een bewust zijn van goddelijke grootheid en volmaaktheid steeds voor ogen, een van de nederigste mensen. Hoe nauwer hij met God verbonden was, des te dieper was het bewustzijn van eigen zwakheid en onvolmaaktheid."

Een gedurige gemeenschap met God bracht Henoch een grote mate van goddelijke kracht en vulde zijn ziel met nederigheid. D.L. Moody zei: Het begin van grootheid is klein te worden, het toenemen van grootheid is het kleiner worden, en de volmaakte grootheid is om niets te zijn. Ellen White schreef: "De enige grootheid is de grootheid van nederigheid." 650.

PP 85 "Zo wachtte hij op de Here, terwijl hij een diepere kennis zocht van Zijn wil, om deze te doen. Voor hem was het gebed de adem van de ziel. Hij leefde in de atmosfeer van de hemel."

PP 87. "Door zo met God om te gaan, weerspiegelde Henoch meer en meer het goddelijk beeld. Zijn gelaat blonk met een heilig licht, hetzelfde licht dat schijnt van het gelaat van Jezus. Als hij terugkwam van deze ontmoetingen met God, zagen zelfs de goddelozen vol ontzag de indruk van de hemel op zijn gelaat."

"De ervaring van Henoch..... maakt duidelijk hoe de onze moet zijn." 8 T 329. Als we het eigen ik dagelijks kruisigen, ons dagelijks onvoorwaardelijk overgeven aan de dienst van God, dage lijks bidden om de zalving van de Heilige Geest, zul len onze gezichten stralen door een heilig licht, en anderen zullen de weerkaatsing van de hemel op ons gelaat zien."

Dit programma zal aan onze grootste behoefte voldoen, en de Heilige Geest zal ons als werktuigen gebruiken om tegemoet te komen aan de grote nood van de wereld. Dan zal Gods werk in zeer korte tijd voltooid worden.

Zullen we ons niet verenigen en zeggen: "Door de gena de van God en de kracht van de Heilige Geest stelt de ervaring van Henoch voor wat onze toestand moet zijn, tot het oosten zal blinken door de komst van de Zoon des mensen!

PP 88, 89. "...Het goddelijk karakter van de profeet stelt de staat van heiligheid voor, welke bereikt moet worden door allen, die van de aarde gekocht zullen worden....Maar evenals Henoch moet Gods volk streven naar zuiverheid van hart, en instemming met Zijn wil, tot ze het beeld van Christus weerkaatsen. Evenals He noch moeten ze de wereld waarschuwen voor de wederkomst des Heren... Zoals Henoch werd opgenomen naar de hemel vóór de verwoesting van de aarde door water, zo zullen de levendige rechtvaardigen opgenomen worden van de aarde eer deze door vuur wordt verwoest."

8 T 331 "Gedurende driehonderd jaar had Henoch gezocht naar zuiverheid van hart, opdat hij in harmonie mocht leven met de hemel. Gedurende drie eeuwen had hij met God gewandeld. Van dag tot dag had hij verlangd naar een nauwere eenheid; meer en meer was hij met God ver bonden, tot God hem tot Zich nam. Hij had gestaan op de drempel van de eeuwigheid, en hij ging door de poorten van de heilige stad, de eerste mens om daar binnen te gaan."

"Door het geloof werd Henoch opgenomen, opdat hij de dood niet zou zien: ...want eer hij opgenomen werd, heeft hij getuigenis gehad, dat hij Gode welgevallig was." Hebr. 11:5. "God roept ons op tot zulk een gemeenscnap. Zoals het karakter van Henoch moet het karakter zijn van de ver losten onder de mensen bij de wederkomst van de Here."

5.T 555. "Onze grote behoefte is nu aan mensen, die ge doopt zijn met de Heilige Geest van God, - mensen die wandelen met God zoals het geval was met Henoch."

3 Schatk. 157, 158. "Als ooit een volk voor God moest wandelen gelijk Henoch, dan moeten Zevende-dags Adven tisten dat nu doen."

Johannes de Doper
8 T 329 "De ervaring van Henoch en van Johannes de Doper tonen aan wat de onze moet zijn." 
Joh. 5:35. "Hij (Johannes) was een brandend en schijnend licht." 
DA 100 "God had de zoon van Zacharias geroepen om een groot werk te doen".

"Zulk een boodschapper moest heilig zijn. Hij moest een tempel zijn waarin de Geest van God kon wonen."

8 T 333. "Om een boodschap te brengen als Johannes, moeten we een geestelijke ervaring hebben zoals hij had. We moeten God aanschouwen, en door op Hem te zien onszelf uit het oog verliezen."

8 T 331,332. "Johannes de Doper werd tijdens zijn leven in de woestijn door God onderwezen. Hij bestudeerde de openbaringen van God in de natuur. Geleid door de Goddelijke Geest, bestudeerde hij de boekrollen der profeten. Dag en nacht was Christus het onderwerp van zijn studie, zijn meditatie; tot geest, hart en ziel vervuld waren met dit heerlijke beeld."

"Hij zag de Koning in Zijn schoonheid, en verloor zichzelf uit het oog. Hij zag de majesteit der heiligheid en wist dat hij zelf onbekwaam en onwaardig was. Hij moest de boodschap van God verkondigen. Hij moest staan in de kracht en de gerechtigheid van God. Hij was gereed om heen te gaan als de boodschap per des hemels, onbevreesd voor de mensen, omdat hij God had gezien. Hij kon onbevreesd staan in tegen woordigheid van aardse vorsten, omdat hij vol ontzag gebogen had voor de Koning der koningen."

De Heilige Geest wordt niet met mate gegeven
8T 333,334. "Door in geloof te zien op de Verlosser, was Johannes gestegen tot de hoogte van zelfver loochening. Hij probeerde niet de aandacht der mensen te richten op zichzelf, maar zocht hun gedachten hoger en hoger te verheffen, tot ze op het Lam van God zouden rusten Zij, die trouw zijn aan hun roeping als boden van God zullen geen eigen eer zoeken. Eigen liefde zal opgaan in de liefde tot Christus .... De ziel van de profeet, ontdaan van het eigen ik, werd vervuld met het licht van de Godheid.... Zo is het ook met de vol gelingen van Christus. We kunnen het licht des hemels ontvangen als we bereid zijn ontdaan te worden van het eigen ik. We kunnen het karakter van God ontdekken, en Christus in geloof aannemen, als we slechts bereid zijn elke gedachte gevangen te leiden tot gehoorzaamheid aan Christus. Aan allen, die dit doen, wordt de Heilige Geest niet met mate geschonken."

Deze belofte geldt voor een ieder van ons. Als we vol doen aan de voorwaarden zoals Johannes de Doper dat deed, zal onze grootste behoefte worden aangevuld. Dan zal God ons als instrumenten gebruiken om tegemoet te komen aan de grootste behoefte van de wereld.

3 Schatk. 353. "God zal het werk doen, als wij Hem de werktuigen verschaffen."

8 T 332. "Johannes bracht zijn boodschap niet met wel sprekende argumenten of weldoordachte theorieën. Opschrikkend en ernstig, en toch vol hoop werd zijn stem gehoord in de woestijn: 'Bekeert u want het ko ninkrijk der hemelen is nabij '. Door een nieuwe kracht werden de mensen bewogen. Heel het volk kwam in opschudding. Scharen stroomden naar de woestijn."

God gebruikte één man in de woestijn om een volk in op schudding te brengen. Speedig, heel spoedig, zal Hij een getrouw Overblijfsel gebruiken om de wereld in beweging en opschudding te brengen. Als we be sluiten om tot die weinige getrouwen gerekend te worden, moeten we ons nu haastig voorbereiden. De ervaring van Johannes maakt duidelijk wat de onze moet zijn.

8 T 332. "Ongeletterde boeren en vissers uit het om liggende land; de Romeinse soldaten uit de kazerne van Herodes; hoofdlieden met hun zwaard aan de zijde, gereed om alles wat op rebellie leek, neer te slaan; geldzuchtige tollenaars van de tolhuizen; en uit het Sanhedrin de priesters met hun voorhoofdsbanden, - allen luisterden als aan de grond genageld; en allen, zelf de Farizeeër, de Sadduceeër, de koude, onver schillige spotter, gingen heen, terwijl de spotlach van hun gezicht was verdwenen, en hun hart hen aanklaagde om hun zonden. Herodes in zijn paleis hoorde de bood schap, en de trotse, verharde heerser beefde bij de op roep tot bekering."

"In deze tijd, kort voor de wederkomst van Christus op de wolken des hemels, moet een werk als dat van Johannes gedaan worden. God roept mannen op die een volk willen voorbereiden om te staan in de grote dag des Heren."

7 T 16. "Op ons rust de zware verantwoordelijkheid om de wereld te waarschuwen voor haar dreigende ondergang. God roept Zijn gemeente op om wakker te worden, en zich met macht te bekleden."

CM 155. "Gods arbeiders moeten een veel dieper gaande ervaring verkrijgen. Als ze alles aan Hem willen over geven, zal Hij machtig voor hen werken."

👉deel 1

Reacties

Populaire posts