de strijd in de hemel

Openbaring 12:7 Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog. 8. Maar zij waren niet sterk genoeg, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden. 9. En de grote draak werd neergeworpen, namelijk de oude slang, die duivel en satan genoemd wordt, die de hele wereld misleidt. Hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen.


Lucifer was gehuld in heerlijkheid als de bedekkende cherub. Toch werd deze engel, die God had geschapen en van macht voorzien, verlangend om als God te zijn. Hij won de sympathie van sommige van zijn medestanders door gedachten van kritiek op het bestuur van God voor te stellen. Dit kwade zaad werd op de meest verleidelijke wijze verspreid; en nadat het was opgekomen en wortel had geschoten in de gedachten van velen, verzamelde hij de ideeën die hijzelf eerst in de gedachten van anderen had ingeplant, en bracht ze voor de hoogste orde van engelen als de gedachten van andere geesten tegen de regering van God. Zo introduceerde Lucifer, door ingenieuze methoden die hij zelf had bedacht, rebellie in de hemel.
Ellen G. White Comments, in The SDA Bible Commentary, vol. 4, p. 1143

Ieder mens is vrij om te kiezen welke macht hij over zich wil hebben. Niemand is zo laag gevallen, niemand is zo verachtelijk, dat hij in Christus geen bevrijding kan vinden. De demonische man kon in plaats van bidden alleen de woorden van Satan uitspreken; toch werd de onuitgesproken oproep van het hart gehoord. Geen roep van een ziel in nood, al kan hij niet in woorden worden uitgedrukt, zal onverhoord blijven. Zij die toestemmen in een verbondsrelatie met de God van de hemel te treden, worden niet overgelaten aan de macht van Satan of aan de zwakheid van hun eigen natuur. Zij worden door de Verlosser uitgenodigd: "Laat hem Mijn kracht grijpen, opdat hij vrede met Mij sluit; en hij zal vrede met Mij sluiten." Jesaja 27:5. De geesten der duisternis zullen strijden om de ziel die eenmaal onder hun heerschappij is, maar engelen van God zullen met overmacht om die ziel strijden. De Heer zegt: "Zal de prooi van de machtige genomen worden, of de wettige gevangene bevrijd? … Zo zegt de Here: Zelfs de gevangenen van de machtigen zullen worden weggenomen, en de prooi van de verschrikkelijke zal worden verlost; want Ik zal strijden met hem die met u strijdt, en Ik zal uw kinderen redden." Jesaja 49:24, 25.
The Desire of Ages, p. 258.

"Wie niet met mij is, is tegen mij, en wie niet met mij verzamelt, verspreidt." Wie met Christus is, zijn eenheid onderhoudt, Hem in het hart troont en zijn bevelen opvolgt, is veilig voor de strikken van de boze. Hij die zich met Christus verenigt, zal de genaden van Christus tot zich verzamelen, en zal de Heer kracht en doeltreffendheid geven door zielen voor Christus te winnen. Wanneer Christus bezitneemt van de citadel van de ziel, wordt de mens één met Hem. Door samenwerking met de Verlosser wordt hij het instrument waardoor God werkt. Wanneer Satan dan komt en tracht bezit te nemen van de ziel, ontdekt hij dat Christus hem sterker heeft gemaakt dan de gewapende sterke man.
Ellen G. White Comments, in The SDA Bible Commentary, vol. 5, p. 1092.

Reacties

Populaire posts