handelingen 6: vol van de Geest niet zonder gevolgen

"Zie daarom uit, broeders, naar zeven mannen uit uw midden, van wie men een goed getuigenis geeft, vol van de Heilige Geest en van wijsheid, die wij voor deze noodzakelijke taak zullen aanstellen. Wij echter zullen volharden in het gebed en in de bediening van het Woord."

G'd zoekt arbeiders voor in Zijn "wijngaard", maar geen gewone arbeiders, maar krachtige arbeiders, vol van wijsheid en geloof, dus vol van G'ds Geest. 



In de gemeenschap en vooral een grote gemeenschap kan het zijn dat je dingen over het hoofd gaat zien, dat mensen ondergesneeuwd raken of buiten beeld dreigen te geraken. Als dat dreigt te gebeuren dan vraagt dat een actief en gepast handelen. Hier in Handelingen 6, zien we dat het probleem wordt benoemd en dat het niet op te lossen is door de mensen die hun aandacht al gevestigd hebben op andere zaken, zaken die dit probleem hebben veroorzaakt.
Het is niet nodig om schuldigen aan te wijzen het is niet nodig om iemand te slachtofferen, omdat niet alles even gladjes verloopt, nalatigheid of verwijtbaarheid spelen in deze geen rol. Wat wel nodig is, is dat het gezien en aangekaart wordt en dat er adequaat wordt gehandeld, effectief en oplossingsgericht.

De twaalf Apostelen roepen de gemeenschap bij elkaar voor overleg, ze maken helder waar het fout gaat en komen met een gepast voorstel om het op te lossen. De gemeenschap is het hier roerend mee eens en gaat over tot uitvoering.
Mannen vol van wijsheid, geloof en kracht, dus vol van G'd Geest, worden aangesteld om het gat te dichten wat is ontstaan. Het is absoluut niet relevant om te benoemen welk specifiek gat er nu gedicht moet worden omdat dit principe geldt voor elk probleem wat zich voordoet en voor elk gat wat ontstaan is door omstandigheden.

G'd is een G'd van orde, dus het is wijs en verstandig die lijn te volgen. G'ds lijn is G'ds lijn en niet de onze, en Zijn oplossing is er één van grote Kracht.
Vol van Geest gaan deze zeven nieuw aangestelde mannen aan het werk, en het blijft niet zonder gevolgen.
Grote wonderen en tekenen vinden plaats, mensen worden genezen, duivelen worden uitgeworpen en G'ds gemeenschap, G'ds koninkrijk groeit, zelfs priesters zien het werk van de Geest, bekeren zich en sluiten zich aan bij G'ds gemeente.
G'd werkt, de Geest beweegt en als wij mee bewegen, ons laten leiden door G'ds Geest, dan gebeuren er grootse dingen.

Maar er gebeurt meer, niet alleen aan de kant van G'd is er beweging, krachtige beweging, maar aan de andere kant, in het kamp van satan wordt het onrustig en spelen ook krachten een rol in dit hele proces van evangelie verkondiging. Satan heeft recent groot en groots verlies geleden door Jezus de Zoon van de Allerhoogste, en als een briesende leeuw zoekend wie hij zal verslinden heeft hij zijn peilen gericht op de navolgers van Christus.
Stefanus komt onder vuur te liggen, satan zet zijn menselijk instrumenten in om Stefanus, beter gezegd G'd te bestrijden, zij zetten de aanval in op G'ds dienstknecht, maar G'ds wijsheid waar Stefanus mee vervuld is door de Geest is niet te weerstaan.

Daarmee is het niet afgelopen, satan en zijn menselijk medewerkers zetten alle mogelijke middelen in, zelfs list en bedrog om Stefanus, let wel om G'd te stoppen.
Pas op zegt Gamaliel in hoofdstuk 5 tegen wie je strijd. Deze gelovigen mannen, de Libertijnen, Cyreneeërs, Alexandrijnen, uit Cilicië en Asia, streden tegen G'd, lieten zich voor het karretje spannen om kinderen van G'd, om G'd zelf te bestrijden. Pas op met wat je zegt, pas op met wat je doet, onderzoek je motieven waarom je tegen iemand bent, waarom je over iemand praat en wat je gedachten zijn over deze en gene, of die gedachten komen vanuit het vlees, gevoed door satan of van de Geest, het kan nl zo maar zijn dat je tegen G'd strijd. Maar onthoudt dit, als G'd voor ons is, wie zal tegen ons zijn.

Toen zei Jezus tegen hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: De Heere, uw God, zult u aanbidden en Hem alleen dienen. Matt. 4: 10

Maar Hij keerde Zich om en zei tegen Petrus: Ga weg achter Mij, satan! U bent een struikelblok voor Mij, want u bedenkt niet de dingen van God, maar die van de mensen. Matt. 16: 23


Reacties

Populaire posts