handelingen 5: gaan wij vrijuit?

"De God van onze vaderen heeft Jezus opgewekt, Die u omgebracht hebt door Hem aan een kruishout te hangen." Hand. 5: 30

De Joden werden door Petrus in staat van beschuldiging gesteld. Onomwonden verteld hij de Raad, (het Sanhedrin) en de hogepriester dat zij moordenaars zijn. Zij zijn degene die Jezus veroordeeld hebben, zij zijn degene die het volk er toe gebracht hebben om Jezus te doden door Hem te laten kruisigen. Gelukkig waren wij er niet bij.



De vraag die je jezelf best wel mag stellen is deze: Gaan wij vrijuit, zijn wij niet schuldig aan Zijn dood, treft ons geen blaam? Waar staan jij en ik in dit proces?

Jezus onderscheidt de mensen in twee categorieën, de gezonde mensen en de zieke mensen, de onrechtvaardige en de rechtvaardige mensen. "En toen Jezus dat hoorde, zei Hij tegen hen: Wie gezond zijn, hebben geen dokter nodig, maar wie ziek zijn. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen tot bekering te roepen, maar zondaars." Mark 2: 17
Zo lijkt op het eerste oog dat er mensen zijn die schuldig zijn aan zijn dood en mensen die geen blaam treffen.

Paulus geeft een tegengeluid tav deze tekst, beter gezegd; Paulus werpt meer licht op deze uitspraak van Jezus. "...Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen." Rom. 3: 10-18

Als we ervan uitgaan dat Jezus gestorven is voor de mensen, om hen te redden en te verlossen van de zonde, schuld en dood, dat G'd de wereld zo liefheeft dat Hij Zijn Zoon gestuurd heeft om het zonde probleem op te lossen en dat niemand vrijuit gaat, niemand rechtvaardig is, niemand gezond is, dan is het helder en klaar dat wij mede verantwoordelijk en mede schuldig zijn aan Zijn kruisdood. 

De manier waarop Jezus voor onze zonde gestorven is verdient geen schoonheidsprijs. Jezus is behandeld als het laagste van het laagste als het minste van het minste, minder dan de minste van onze broeders en zusters, minder dan de minste van onze naasten en dat heeft dank G'd de Allerhoogste, gelukkig geleidt tot vergeving van onze zonde, tot het vrijkopen van Zijn kinderen van schuld, dood en verderf. Dat heeft geleidt tot een herstel in de relatie tussen G'd en de mensen.

Gaan wij vrijuit? Niet als het gaat om Zijn dood aan het kruis, ook wij hebben Hem doorstoken door onze staat van strafwaardigheid, door onze zondige status, maar Wel als het gaat om onze status in Christus, de gestorven Christus, wat nog meer is, de opgestane Christus, Die nu bezig is in het hemels Heiligdom om onze zonden die wij dagelijks vol berouw aan Zijn voeten leggen, weg te wassen.

"Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God, en worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus. Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. "Rom. 3: 23-25


Reacties

Populaire posts