afscheid nemen bestaat niet

Handelingen 1: 8-11maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde. En nadat Hij dit gezegd had, werd Hij opgenomen terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. En toen zij, terwijl Hij van hen wegging, hun ogen naar de hemel gericht hielden, zie, twee mannen stonden bij hen in witte kleding, die ook zeiden: Galilese mannen, waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel? Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan.

Jezus heeft nog een aantal dagen na zijn dood en opstanding op aarde vertoeft. Hij was bijzonder actief om Zijn aardse werk hier af te ronden. Zijn werk was volbracht maar niet klaar. Jezus moest nog de nodige voorbereidingen treffen om het grote werk waarvoor Hij was gekomen in stelling te brengen, waardoor Hij als mens hier op aarde zaken kon afronden om het werk als Hogepriester in de hemel voort te kunnen zetten. Zijn fysiek moest plaats maken voor Zijn Geest(elijke) Persoon.

Johannes 16: 7 Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden.

In de hemel was een belangrijk en groot werk te vervullen, en omdat te doen moest Hij als onze Verlosser naar Zijn rechtmatige plek op de Troon naast Zijn hemelse Vader. Als de tweede Adam was Hij instaat om satan te onttronen en de heerschappij over de aarde terug te geven aan haar oorspronkelijke en rechtmatige beheerder, de mens, zoals het vanaf het begin bedoeld was.

Door de ongehoorzaamheid van de eerste Adam, de mens die God geschapen had en het paradijs had gegeven als zijn woning, was satan voor een te groot deel, een te belangrijk deel, heerser geworden over de harten van de mens en in die hoedanigheid heerser geworden van onze aardse woonplaats, waar de mens oorspronkelijk als koning zou heersen. Het ergste van alles waar satan over heerste was wel dat hij de mens overheerste, heerser niet alleen over de aarde maar bovenal ook heerser geworden was over de woonplaats van de Allerhoogste, daar waar God troont, nl onze harten, waardoor wij slaven werden van de ongerechtigheid tot de dood.
Nu heerst satan daar al ettelijke duizenden jaren, maar werd, (geprezen zij God de Allerhoogste), door Jezus (de tweede Adam) geboren uit de Geest, weer onttroont en ontdaan van zijn heerschappij.

Hoewel ik satan niet hoog heb zitten en inmiddels vele verwensingen geuit hebt aan zijn adres gedurende mijn leven, was hij vanaf zijn begin niet slecht. Wat over hem geschreven staat, staat over geen enkel ander geschapen gewezen beschreven. Maar ook toen gold blijkbaar al; het moeten sterke benen zijn die de weelde kunnen dragen.

Ezechiel 28: 12-19 Mensenkind, hef een klaaglied aan over de koning van Tyrus, en zeg tegen hem: Zo zegt de Heere HEERE: U, toonbeeld van volkomenheid, vol wijsheid en volmaakt van schoonheid, u was in Eden, de hof van God. Allerlei edelgesteente was uw sieraad: robijn, topaas en diamant, turkoois, onyx en jaspis, saffier, smaragd, beril en goud. Het werk van uw tamboerijnen en uw fluiten was bij u. Op de dag dat u geschapen werd, waren ze gereed. U was een cherub die zijn vleugels beschermend uitspreidt. Daarvoor heb Ik u aangesteld. U was op Gods heilige berg, u wandelde te midden van vurige stenen. Volmaakt was u in uw wegen, vanaf de dag dat u geschapen werd, totdat er ongerechtigheid in u gevonden werd. Door de overvloed van uw handel vulde men uw midden met geweld, en ging u zondigen.
Daarom verbande Ik u van de berg van God, en deed Ik u verdwijnen, beschermende cherub, uit het midden van de vurige stenen. Vanwege uw schoonheid werd uw hart hoogmoedig, u richtte uw wijsheid te gronde vanwege uw luister. Ik wierp u ter aarde, Ik stelde u voor koningen, opdat zij op u neer zouden zien. Vanwege de overvloed van uw ongerechtigheden door uw oneerlijke handel ontheiligde u uw heiligdommen. Daarom deed Ik een vuur uit uw midden oplaaien, en dat verteerde u. Ik maakte u tot een hoop as op de grond voor de ogen van allen die naar keken. Allen onder de volken die u kennen, zijn ontzet over u. U bent een voorwerp van verschrikking geworden en u zult niet meer bestaan tot in eeuwigheid.

Hoewel satan grote macht heeft, een macht die ons denkvermogen ver te boven gaat, heeft hij uiteindelijk zijn plek gewezen gekregen door Jezus, de Alpha en de Omega, het begin van lucifer en het einde van satan, door de overwinning aan het kruis werd dit alles een onomkeerbaar feit.

Romeinen 8: 31 Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen? Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn?

Deze overwinning over de zonde en de dood, (door de opstanding uit de dood), over de koning van Tyrus, de vader van de leugen, een moordenaar vanaf ons begin, werd een overwinning tot eeuwig leven waar wij deel aan kunnen hebben. Alleen door te geloven in het Offer wat Jezus voor ons bracht en ons leven te geven aan en voor Jezus, in volledige gehoorzaamheid aan Zijn wil en heerschappij kan Hij, ipv satan, weer Heer en Meester en Koning van ons leven worden, en worden wij volgens de schrift slaven van gerechtigheid tot eeuwig leven, omdat wij het eeuwige leven in Hem ontvangen en weer koning worden van het leven wat God ons oorspronkelijk had gegeven.

1 Petrus 2:9. Gij zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijke priesterschap, een heilige natie, een volk tot een speciaal bezit.

Na de dood en de opstanding moest de wereld overtuigd worden van haar zondigheid, haar tot de dood veroordeelde positie, en waarvan God de Vader zelf ons wil verlossen. Het Offer, Zijn Zoon, was het Middel om die verlossing tot stand te brengen. De verlossing lag ten grondslag aan de wens van de Vader zelf om ons weer met Hem te verzoenen, waardoor onze relatie met onze Bron van leven weer hersteld zou worden. De dood was overwonnen door Jezus aan het kruis, en omdat Een rechtvaardige stierf voor vele onrechtvaardige, was Hij instaat om door de kracht van Gods Geest weer op te staan uit de dood, waardoor de weg tot herstel voor iedereen was opengesteld.

Johannes 3:16. Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Aan het kruis riep Jezus het is volbracht, en het effect welke zijn offer sorteerde was een feit. Verzoening, redding, verlossing en herstel van onze verbroken relatie met onze Leven gever kwam tot vervolmaking door Zijn opstanding. Geloven in een God die uit liefde voor ons stierf gaat onze pet al ver te boven, maar daarbij ook nog eens geloven in Zijn opstanding maakt het sterven pas echt onnavolgbaar en waardevol. We geloven dus niet alleen in een God die stierf voor ons, maar ook in een opgestane Heer, in een leeg kruis, in een leeg graf. Op die manier maakte Hij ons los van de dodelijke wurggreep van de zonde. Leven werd daardoor weer realiteit en toekomst perspectief werd een gefundeerde echo van onze hoop, de Hij bracht.

1 Korinthe 15:14-22 En als Christus niet is opgewekt, dan is onze prediking zonder inhoud, en zonder inhoud is ook uw geloof. En dan blijken wij ook valse getuigen van God te zijn. Wij hebben namelijk van God getuigd dat Hij Christus heeft opgewekt, terwijl Hij Die niet heeft opgewekt als inderdaad de doden niet opgewekt worden. Immers, als de doden niet opgewekt worden, is ook Christus niet opgewekt. En als Christus niet is opgewekt, is uw geloof zinloos; u bent dan nog in uw zonden. Dan zijn ook zij die in Christus ontslapen zijn, verloren. Als wij alleen voor dit leven op Christus onze hoop gevestigd hebben, zijn wij de meest beklagenswaardige van alle mensen. Maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden en is de Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn. Want omdat de dood er is door een mens, is ook de opstanding van de doden er door een Mens. Want zoals allen in Adam sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.

Het werk hier op aarde was nog lang niet klaar, het was eigenlijk nu pas echt begonnen. Alle kinderen van God die gestorven waren in het geloof, in het volste vertrouwen dat hun Verlosser uiteindelijk zou komen werd bewaarheid, waardoor zij met terugwerkende kracht mochten profiteren van Jezus overwinning over de zonde en de dood. Alle mensen die leefden in die tijd van Jezus en daarna profiteren op een nog krachtiger manier van de zegen die verbonden is aan Zijn offer en opstanding, omdat schaduw Werkelijkheid is geworden.
Zowel Adam, Henoch, Noach en Abraham van ver voor de komst van Yeshua en wij die leven ver na de komst van Yeshua, en alle mensen die leefden in die tussentijd,  geloven, hopen en steunen op diezelfde belofte en dat geloof wordt ons tot gerechtigheid gerekend.

Nu is onze Hogepriester in het hemels Heiligdom om verzoenend werk voor ons allemaal te doen. Hij is begonnen met het oordeelwerk, een werk die ook in het oude Israel éénmaal per jaar op Yom Kippur plaatsvond. Iedereen vanaf Adam tot aan de laatste mens vlak voor Zijn wederkomst, zal in het onderzoekend oordeel (die volgens de profeet Daniel nu plaatsvind in het hemels Heiligdom) voorbij komen, tot het moment dat net als bij Noach de genade deur door God zelf zal gesloten worden als Hij met dit noodzakelijke werk klaar is. Daardoor zullen Zijn kinderen op basis van het aannemen van het Godsoffer, rein voor de Allerhoogste mogen staan en Hem straks met open armen en een Halleluja in hun hart, tegemoet gaan op de wolken wanneer Hij als Koning terug zal komen om ons op te halen.

Johannes 14: 1-3 Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij. In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken. En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.

Daarom is Zijn hemelvaart zo belangrijk. Het werk wat Yeshua op aarde begon moet ook afgerond worden. Hij was niet klaar:
stap één: Hij kwam om te wandelen naar de Wil van de Vader en ons te leren en beter bekend te maken met het verlossingswerk. 
stap twee: Hij kwam om te sterven in gehoorzaamheid aan de Vader door het lijden.
stap drie: Hij kwam om te overwinnen door op te staan, omdat Hij als rechtvaardige stierf voor onrechtvaardigen.
stap vier: Hij ging terug naar de Vader om Zijn reddend werk door verzoening af te ronden in het hemels Heiligdom, daar waar alle gedachten, gevoelens en werken van iedereen in het oordeel zullen worden gebracht.
stap vijf: Hij zal het Koningschap aanvaarden en dan zal Hij komen, als Koning der Koningen en Heer van de Legerscharen en ons brengen in Zijn hemels Koninkrijk.
stap zes: na een periode van duizend jaar zal Hij met een Koninkrijk die niet tot stand is gekomen door de handen van mensen, noch door hun harde werken, terug komen op aarde, die Hij nieuw zal maken en zich daar zal vestigen.
stap zeven: satan en al zijn aanhang zal voor de eeuwigheid vernietigd worden.

Yeshua zelf is niet alleen de Koning maar ook de Ontwerper en Bouwer van dat eeuwig Koninkrijk.

Jezus is naar de hemel opgevaren en nu in het hemels Heiligdom bezig te verzoenen door het onderzoekend oordeel, en de Geest die Hij gegeven heeft in Zijn plaats is bezig om te werken in de harten van mensen door hen te overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel, zodat ze in Hem geloven als hun Verlosser, waardoor ons het eeuwig leven wordt aangeboden.
De Geest van God is niet aan plaats en tijd gebonden en dus veel beter instaat om als Leraar, Trooster en Leven gever het werk van Jezus voort te zetten op aarde. En als iedereen nu zou doen wat hij moet doen, doet wat er moet gebeuren, als ook wij overtuigd van Zijn liefde, verlossing en redding, ook daarvan zullen getuigen bij iedere gelegenheid, op de plek waar God ons heeft geplaatst, Zijn werk op aarde zullen helpen afronden, in de kracht van de Geest, dan kan Hij terugkomen.

Openbaring 21:1-3 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.

Jezus is naar de Hemel gegaan om als Hogepriester in het hemels Heiligdom Zijn verlossend werk aan het kruis af te ronden, zodat Hij kan terugkomen als Koning en in eeuwigheid kan regeren over ons, Zijn kinderen en dienaren.
Het was dus geen echt of definitief afscheid toen Hij naar de Hemel ging, het was een belofte van wederkomen, het was het begin van het startpunt om terug te komen, om ons tot Hem te brengen op onze eigen plek in de woonplaats van de Allerhoogste, die Hij nu aan het klaarmaken is.
Omdat te realiseren zou Hij Zijn eigen Geest zenden met Pinksteren, tien dagen na Zijn Hemelvaart om in eeuwigheid bij ons te zijn, zodat wij vol van de Geest, velen mogen roepen. De hemelvaart was een feit, de vroege regen, de uitstorting van de Geest werd daardoor een feit. Jezus zou heengaan om ons terug te kunnen zien in nieuwheid.

Hemelvaart was niet een weggaan, maar maakte de weg vrij voor een meer volkomen weerkomen.
Hemelvaart is een weg tot vernieuwing gebleken, waarbij de Geest van Yeshua die komen zou, het roepen van velen om Zijn aanstaande koninkrijk binnen te gaan, kracht zou geven, kracht geven aan een wereldwijde missie, een helende, zegenende, verlossende en vernieuwende missie, niet door kracht, noch door geweld maar door de Geest van God.

Openbaring 21: 4: 7 En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Hemelvaart is hoop, hemelvaart is de zoveelste belofte die ons groeiend in geloof en hoop laat uitzien naar een mooie toekomst, is licht en leven aan het einde van een dodelijke en duistere tunnel, is het heft weer in handen en de regie weer terug.

1 Petrus 3:22 Die aan de rechterhand van God is, opgevaren naar de hemel, terwijl de engelen, machten en krachten Hem onderworpen zijn.


Reacties

Populaire posts