water geeft leven

"En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart geraakt en zeiden tegen Petrus en de andere apostelen: Wat moeten wij doen, mannenbroeders? En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. - Handelingen" 2: 37, 38


Het lichaam van de mens bestaat voor 78% uit water, en zoals je kunt zien is dat niet een onaanzienlijk deel. Water is daarom ook heel belangrijk als bouwstof voor het lichaam om te nuttigen. Als we geen water drinken zal het lichaam in afzienbare tijd uitdrogen en zullen alle processen in het lichaam gigantisch te leiden krijgen, beschadigen en stoppen met functioneren, waardoor het onvermijdelijke zich zal voltrekken en de dood zijn intrede zal doen.
Nieren bijvoorbeeld hebben veel schoonwater nodig om het bloed schoon te houden. Schoon water drinken is als een soort interne wasmachine en zorgt er voor dat alle afval stoffen die vrij komen bij onze stofwisseling, en bij het laten groeien en afsterven van cellen, via het lymfesysteem en ons bloed uitgescheiden kunnen worden. Dat uitscheiden vindt plaats via de longen, de nieren, en de huid, door ademen, plassen, poepen en zweten.
Ons lichaam zal een verschrikkelijk gebrek leiden als we niet voldoende een beroep doen op deze belangrijke vloeistof.

Water kan meer voor ons doen, water geeft niet alleen leven aan ons lichaam en zorgt voor de instandhouding van dit leven, het is niet alleen onze interne wasmachine, maar ook onze externe wasmachine. Als we vuil zijn geworden omdat we bijvoorbeeld hard gewerkt hebben in de tuin, dan hebben we schoonwater nodig om ons schoon te maken. Als we naar het toilet zijn geweest dan gebruiken we water om de toilet schoon te spoelen, maar hebben ook schoonwater nodig om onze handen te wassen. Hoewel we geen zichtbare vieze handen hebben, zullen ze toch besmet zijn met microscopisch klein vuil, (bacteriën), die ons ziek kunnen maken als we die in ons lichaam krijgen.

Vuil water daarentegen kan dus ook levensbedreigend zijn, omdat het vuil ons lichaam verzwakt, doordat er stoffen in het lichaam voorkomen die ons ondermijnen, en daardoor een te grote en onmogelijke taak vragen van ons afweer systeem (immuunsysteem), waardoor wij ziek worden en uiteindelijk er aan kunnen overlijden. Hulp van buitenaf als ons lichaam het zelf niet meer aankan is dan gewenst. Dit kan het inroepen van de hulp van een arts die veel verstand heeft van verzwakking, besmetting en ziekten. Hij kan ons dan dmv adviezen, medicijnen, en andere vormen van therapie helpen, ondersteunen en ingrijpen om ons weer gezond en sterk te maken, waardoor ons lichaam weer optimaal kan functioneren.

Water is dus heel belangrijk voor ons lichaam zowel van binnen als van buiten, het is de voedingsbron van al het leven, van al het flora en fauna. In het Paradijs waren levend gevende rivieren aanwezig, maar ook dauw om alles van voldoende water, voeding en leven te voorzien. 

Nog een ander en veel belangrijker aspect van water, is het effect op ons leven. Misschien klinkt dit verrassend, maar zoals water ons tijdelijk leven hier op aarde soms iets kan verlengen maar zeker in standhouden, speelt water een nog veel belangrijker rol in ons geestelijk en eeuwig leven. Water kan ons tijdelijk leven hier op aarde over de dood heen tillen.

"maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven." - Johannes 4: 14

De mens is hier op aarde niet toevallig, de mens is geschapen door de Schepper van hemel en aarde, door de enige en echte ware G'd. Deze G'd is de G'd van leven en liefde. Toen de mens hier op aarde het beheer voerde, werden zij geconfronteerd met leugen en bedrog door G'ds tegenstander satan.
De mens koos er voor om de satan te geloven boven G'ds woord van wijsheid, liefde en leven.
Door deze daad van ongehoorzaamheid kwam de mens in een dodelijke en onontkoombare wurggreep van de zonde terecht. Geen menselijke manier van ontsnappen was mogelijk. Adam en Eva probeerden hun dodelijke kwetsbaarheid te beschermen met vijgenbladeren om op deze manier de leugen die zijn leven dodelijk had veranderd te bedekken. Natuurlijk was dit niet afdoende, en moest er een andere oplossing komen om zijn dodelijke kwetsbaarheid te keren. 

G'd zelf moest met een oplossing komen, een oplossing die deze dodelijke status kon keren. Helaas had de dood zijn intrede gedaan door ongehoorzaamheid. Deze dodelijke situatie kon alleen beantwoord worden met dood en bloedvloeien. G'd had een plan klaar liggen om de mens uit deze hachelijke situatie te redden en omdat duidelijk te maken kwam G'd met een onvermijdelijke oplossing. Adam en Eva moesten leren hoeveel G'd van hen hield en hoe Hij hen kon verlossen en redden. Het eerste voorbeeld die G'd hen gaf was dmv het doden van dieren, zodat er van die huiden kleding gemaakt kon worden om de mens die naakt en dus dodelijk kwetsbaar was geworden in de tot zonde verworden wereld te beschermen. Deze nieuwe kleding moest hun kwetsbare naaktheid welke model stond voor hun zondige staat bedekken, het gaf hun bescherming in deze nieuwe omstandigheden. Zonder deze bescherming zouden ze het niet lang hebben volgehouden.

"De HERE God maakte van dierenhuid kleding voor Adam en zijn vrouw." - Genesis 3: 21

Deze eerste les was de opstap naar een veel uitgebreidere les, die wij terug kunnen vinden in de Heiligdomsdienst zoals die beschreven staat in het bijbel boek Leviticus. 
Deze eerste moord op een dier, het laten laten vloeien van zijn bloed, het geven van zijn leven en het delen van zijn huid was het verlossingsplan in een notendop. Zonder dood en bloedvloeien was er geen verlossing en redding mogelijk. Deze eerste "slachtoffer" stond model voor het "grote" Offer Yeshua. Op deze manier kon de mens inzicht krijgen en leren dat G'd zich met hen wilde verzoenen en dat Hij er alles aan zou doen om de ongehoorzame mens in zijn relatie tot hun Maker te herstellen.

Als Adam en Eva deze kleden niet hadden aangenomen, als zij hun kwetsbaarheid en naaktheid niet hadden laten bedekken dan was hun leven te kwetsbaar geweest en hadden ze het zeker niet overleefd. Toen op aarde niet, maar ook zeker voor de eeuwigheid niet. Dan had G'ds verzoenend gebaar uit liefde hen niet kunnen helpen, je moet het tenslotte wel aannemen en dat aannemen doe je natuurlijk alleen als je er waarde aanhecht en er dus in gelooft. 

Adam en Eva geloofden G'd, namen deze kleding voor bedekking en bescherming aan, en konden op die manier nog lang leven, hoewel in afwezigheid van G'd, waarvan ze gewend waren dat Hij 's avonds in de avondkoelte hen opzocht in de hof van Eden, waar ze nu niet meer konden en mochten wonen. Het was G'ds heiligheid en reinheid die ervoor zorgde dat de mens niet meer in Zijn aanwezigheid kon zijn en dus uit de hof weg moesten.

Israel moest dik tweeduizend jaar later voor G'd een Tabernakel bouwen, een heiligdom waar G'd kon wonen en weer heel dicht bij de mens kon zijn, want dat is Zijn wens van eeuwigheid af. 
Het heiligdom kende vele regels en riten, deze moesten ons leren tot in de detail hoe het verlossingsplan in elkaar stak. Het was niet het middel waardoor wij echt verlost konden worden, maar het was een afschaduw, een verwijzing naar de Werkelijke Oplossing. G'ds Zoon zelf wilde het offer Zijn zodat wij weer met G'd verzoend konden worden. G'd woonden in een Tempel van stof en stenen en andere materialen gemaakt door mensen handen vervaardigd, maar dat is niet de plek waar G'd uiteindelijk het liefst woont. Hij woont het liefst in een tempel die Hij zelf gemaakt had, in het centrum van die tempel in het hart van Zijn eigen gemaakte heiligdom nl de mens. 

In de hemel is een heiligdom waar G'd woont, op aarde was een aardse tempel door G'd zelf gemaakt nl de hof van Eden, maar G'd had nog een hele mooie aardse tempel gemaakt en dat was de mens. G'd wil het liefst wonen in het hart van de mens en dat is wat wij mogen leren vanuit Zijn woord en met name door de heiligdomsdienst. 
Besnijdenis en offeren bracht ons weer in verbinding met onze Schepper, totdat het "grote" Offer Yeshua, de Zoon van G'd zichzelf zou geven als vervulling van al die beloften die wij terug vinden in het oude verbond en de heiligdomsdienst, uitgevoerd onder dat oude verbond. 

Het kon ons niet echt verlossen, het leerde ons hoe het wel kon en dat er zonder dat "grote" Offer van G'd zelf, geen verlossing en redding mogelijk was. 
Ongeveer twee duizend jaar geleden heeft Yeshua zichzelf als verzoenend offer gegeven aan het kruis van Golgotha, Hij was de Werkelijkheid die verbeeld werd in de heiligdomsdienst, en toen Yeshua, de Werkelijkheid, was gekomen, scheurde het kleed dat het heilige en het heilige der heiligen scheidde van elkaar, van boven naar beneden doormidden. De schaduwdienst was gestopt omdat het echte Offer, de Werkelijkheid, was gekomen. Nu kunnen wij rechtstreeks door Jezus Christus weer tot G'ds troon naderen en kunnen wij ons leven met Hem verzoenen door het Offer van Jezus te accepteren. G'd heeft het Offer van Zijn Zoon op waarde geschat en aangenomen als verzoenend middel tot redding van ons. Het zou natuurlijk raar zijn als wij dat Offer niet zouden aannemen als middel om ons te redden, verlossen en te verzoenen met G'd. 

Nu hoeven we niet meer te offeren, het oude is voorbij, de schaduw dienst is gestopt en de werkelijkheid heeft het Volbracht. Als we Yeshua aannemen als onze Verlosser en Redder, onze zonden herkennen, erkennen en bekennen voor G'd, dan kunnen wij opnieuw geboren worden.
Als wij overtuigd zijn van deze feiten doordat G'ds Geest ons heeft overtuigd, dan kunnen wij onder het tonen van berouw en aanname van dit levensreddend Offer, onze zonde af laten wassen door de waterdoop. Het is als een watergraf waarin wij onze oude zondige leven achterlaten en een nieuw leven krijgen van G'd. Door dit nieuwe leven kan G'd weer wonen in Zijn eigen gemaakte tempel, in jou. G'd kan weer woning in jouw hart maken en je helpen te leven zoals Yeshua geleefd heeft in rechtstreeks contact met G'd, Zijn en onze hemelse Vader. 

Liefde, vergeving en verzoening zijn de sleutelwoorden voor een nieuw leven. G'd vergeeft onze veel te grote schuld en als wij dat aannemen begint voor ons een nieuw leven met een nieuwe toekomst.
We gaan op weg naar het beloofde land. Wij komen uit Egypte, dat model staat voor de zondige staat en de zondige wereld waarin wij leefden. Wij mogen onze uittocht, onze exodus meemaken door Yeshua. Als we uittrekken, zullen wij een weg af moeten leggen door de woestijn, om in het beloofde land aan te komen. Tijdens deze woestijn tocht mogen we leren groeien in geloof, hoop, liefde, vergeven en verzoenen. We gaan groeien in de Geest en in Zijn kracht.  Het is zeker niet altijd een mooie weg, met vele droge, dorre en doodse plekken, maar ook met oasen, plekken waar we tot rust komen en G'd de ruimte geven om ons leven nog rijkelijker te vullen met vrucht, gaven en wapenrusting. Deze oasen  zijn plekken van vertrouwen in G'd, in Zijn liefde, in Zijn beloftes, vreugde en vrede.

Soms of vaak, treffen we brak water aan, water dat G'd kan zoet maken en niet de mens. Soms of vaker doemt er een ondoordringbare zee voor ons op, zonder een weg om verder te kunnen, maar het is G'd die zorgt voor een doorgang. Soms is er geen vet en vlees voorhanden en zullen wij moeten vertrouwen dat G'd voor ons zorgt en Zijn levend gevend Manna stuurt. Soms komen we hoge muren tegen van ondoordringbare steden en zal G'd ervoor zorgen dat deze muren neergehaald worden, muren in jouw eigen leven of levens van anderen. 
Soms en vaker dan ons lief is, vragen we G'd om vergeving voor de stomme dingen die wij doen, en mogen we weten dat G'd ons kan vergeven omdat Hij dit eigenlijk meer dan twee duizend jaar geleden al gedaan heeft, waardoor ook wij mogen leren dat niet drie keer, niet zeven keer, maar vierhonderdnegentig keer wij de kleine schulden van onze naasten ook mogen, moeten en kunnen vergeven, zodat onze vergeving, ontvangen van G'd, niet in het gedrang komt. 

Hoe onze levensweg ook verloopt, hoe wij onze uittocht, onze Exodus op welk moment dan ook mogen gaan, G'd gaat met ons mee, omdat Hij van ons houdt en dit uitgedrukt heeft in beloften. De eerste belofte die dit heel sterk uitdrukte was de belofte aan Eva, wat een vloek was voor satan.

"En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar
Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen, en u zult Het de hiel vermorzelen." -
Genesis 3: 15


Laten we ons niet intimideren door de stormen, door de hoge golven, door de duisternis of de regens van het leven, maar stap uit de boot, ga op weg, zie op Jezus, zie op G'ds beloften op Zijn regenboog.
De beloften helpen ons onze blik gericht te houden op een mooie toekomst. In Christus hebben wij recht op die toekomst omdat we ons hebben laten wassen en een nieuw leven met Hem zijn aangegaan. We waren slaaf van de zonde tot de dood, we Zijn nu vrij en slaaf van Jezus Christus van gerechtigheid tot eeuwig leven, door Hem gekocht en betaalt voor een gigantische hoge prijs. 

Hij is getrouw en zal het werk wat Zijn handen hebben gemaakt niet loslaten.

En hij liet mij een zuivere rivier zien, van het water des levens, helder als kristal, die uit de troon van God en van het Lam kwam. In het midden van haar straat en aan de ene en de andere zijde van de rivier bevond zich de Boom des levens, die twaalf vruchten voortbrengt – van maand tot maand geeft Hij Zijn vrucht. En de bladeren van de boom zijn tot genezing van de heiden volken. - Openbaring 22: 1, 2

Reacties

Populaire posts