vijftig dagen na pasen

Dood, waar is uw prikkel? Graf, waar is uw overwinning? 1 Korinthe 15: 55

Bovenstaande tekst zou je kunnen lezen als een retorische vraag, en dat is met name makkelijk als je geen antwoord hebt op de vraag, maar ik ga mij daar niet achter verschuilen?
Het is wat mij betreft alles behalve retorisch en vraagt om een gefundeerd repliek, een repliek die recht doet aan het leven, het leven zoals het van oorsprong bedoeld is.

Wat is de prikkel en waar is de prikkel gebleven die de dood rechtvaardigt, wat is (nog) de basis van jouw schijnbare overwinning, graf?
Als de reden er niet meer toe doet, wat is dan überhaupt nog de rechtvaardiging van een graf?

De reden voor de dood is ongehoorzaamheid, rebellie, opstand. De reden waarom het graf onontkoombaar is, heeft alles te maken, met ongeloof, wantrouwen, eigen wijsheid, twijfel, leugen en bedrog, arrogantie, begeerte en egoïsme,  en is de som van onze gevallen natuur die door het vallen, gescheiden werd van onze Bron van leven.

"En de vrouw zei tegen de slang: Van de vrucht van de bomen in de hof mogen wij eten,
maar van de vrucht van de boom die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: U mag daarvan niet eten en hem niet aanraken, anders sterft u." Genesis 3: 2, 3

Ongehoorzaamheid is zonde en God zei tegen de mens, op het moment dat je ongehoorzaam wordt aan Mijn wet en regelgeving, als je in opstand komt tegen mijn liefde voor jou, zul je met zekerheid sterven, komt er een prikkel vrij die jullie onontkoombaar onderwerpt aan een gewisse dood. De ongehoorzaamheid, zonde doen gaat onder je huid zitten, wordt dan jouw nieuwe DNA, wordt de prikkel die onherroepelijk de dood in je oproept en zich onlosmakelijk verbindt met jouw mens zijn.

Als de (natuur) wet jou zegt dat je niet zonder parachute straffeloos uit een vliegend toestel kunt springen, of dat je op de snelweg rijdend, niet zomaar straffeloos uit kunt stappen bij 140 KmH, en als je dat vervolgens wel doet de consequenties vrij helder zijn en met zekerheid onontkoombaar, waarbij de enorme schade niet geheel en al te overzien zal zijn, sta dan niet bewegingsloos en apathisch met een groot vraagteken op je voorhoofd gefronst te “kijken” als totaal verrast naar die consequenties.
De bomen van een spoorweg overgang gaan dicht. De wet schrijft voor: op het moment dat de bomen dichtgaan moet je de overweg vrijhouden. Op het moment dat je die overweg niet vrijhoudt zijn de consequenties niet mis te verstaan en met grote zekerheid behoorlijk desastreus te noemen.

Met andere woorden, als je je niet aan de wet houdt, als je ervoor kiest om niet iedere dag, ieder uur binnen de lijntjes te tekenen, zul je niet straffeloos blijven en zeker in het geval van de eerste mens, voorzeker sterven. 

Luisteren of niet luisteren was het uitgangspunt voor een heel goed of een heel slecht leven. Dat is geen rancune, haat of nijd, maar puur oorzaak en gevolg. Als je niet eet en drinkt, dan...., als je niet je tanden poetst dan...., als je niet door gaat met ademhalen dan...., als je de bal kaatst dan....., als je door rood rijdt dan...., als je te lang in de zon tuurt dan.....!
De wetten zijn helder en klaar en de gevolgen van het buiten de wet treden ook, en hoewel de grote en de ernst niet altijd te overzien zijn, staan ze vast.

Pasen is ons gegund, is Gods antwoord op de prikkel waar we aan vast zitten vanaf onze geboorte, net zoals de vrouw door de huwelijkse band aan haar man is verbonden, tot de dood hen scheidt.
Pasen was Gods antwoord op het graf, het antwoord op de ongehoorzaamheid van de eerste mens Adam en Eva, maar ook het antwoord op de ongehoorzaamheid van jouw en van mij en de status waarin je geboren wordt.

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

God kwam naar de aarde als mens, als eniggeboren Zoon van de God de Allerhoogste, om door de dood heen ons te redden van de prikkel van de dood, om ons boven het graf uit te tillen. Hij verloste en redde ons door Zijn leven te geven, door Zijn bloed voor ons te laten vloeien. Jezus had een boodschap voor Zijn tijdgenoten en heeft die boodschap uitgedragen, geleefd en voorgeleefd, als Gods getuigen omdat God dit wilde, God zelf wilde zich verzoenen met ons en in Jezus is dat realiteit geworden.

Jezus werd door Zijn gehoorzaamheid, door het lijden, door de dood en de opstanding, als eniggeboren de eerstgeborene van velen.
Hij was de vervulling van de belofte aan Eva, dat uit haar nageslacht iemand zou komen die ons tot zegen zou zijn en de slang (satan) de kop zou gaan kosten.
Hij was de Beloofde, de vervulde belofte aan Abraham dat uit zijn nageslacht iemand geboren zou worden, waardoor alle volken van de aarde gezegend zouden worden.

Jezus heeft op aarde laten zien dat God liefde is, dat God zelf zich met de mens wilde verzoenen en dat Hij de dood niet schuwde om verlossing, redding en verzoening werkelijkheid te laten worden. 
Geloven in dit offer is onze eerste stap om verlost te kunnen worden, en dat is het werk van Gods Geest die ons overtuigd van het belang van dat offer.

Johannes 16:7-9 Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: van zonde, omdat zij niet in Mij geloven;

Jezus als ons voorbeeld volgen, in Zijn voetsporen treden, zal ons recht op Gods genade, die wij helemaal gratis en voor niets krijgen, iedere dag continueren, het recht op Zijn liefde, herstel en een eeuwig leven in harmonie met Hem.
Jezus is daarvoor gestorven, maar meer nog Hij is ook opgestaan uit de dood. De Geest van God die in Hem woonde heeft Hem ook terecht weer opgewekt uit de dood.

1 Korinthe 15:13-22 En als er geen opstanding van de doden is, dan is Christus ook niet opgewekt. En als Christus niet is opgewekt, dan is onze prediking zonder inhoud, en zonder inhoud is ook uw geloof. En dan blijken wij ook valse getuigen van God te zijn. Wij hebben namelijk van God getuigd dat Hij Christus heeft opgewekt, terwijl Hij Die niet heeft opgewekt als inderdaad de doden niet opgewekt worden.
Immers, als de doden niet opgewekt worden, is ook Christus niet opgewekt. En als Christus niet is opgewekt, is uw geloof zinloos; u bent dan nog in uw zonden. Dan zijn ook zij die in Christus ontslapen zijn, verloren. Als wij alleen voor dit leven op Christus onze hoop gevestigd hebben, zijn wij de meest beklagenswaardige van alle mensen. Maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden en is de Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn. Want omdat de dood er is door een mens, is ook de opstanding van de doden er door een Mens. Want zoals allen in Adam sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.

Daar is onze hoop op gevestigd, dat Hij stierf voor ons, en de dood overwon door de zonde, de prikkel van de dood die ons het graf in werkte krachteloos maakte. Door Zijn dood en opstanding heeft Hij ons vrij gemaakt uit de dodelijke greep ervan.

Geloven in de kracht van dat Offer en het krachtige Bloed zal ons losmaken van die prikkel en ons over het graf, over de dood heen tillen en ons willen en werken verheffen boven ons menselijke, natuurlijke en vleselijk doen en laten.

Toen Yeshua klaar was met Zijn werk op aarde, ging Hij terug naar de hemel om Zijn werk af te ronden. Natuurlijk waren de mensen die Hem liefhadden daar bedroefd over en wilden uiteraard het liefst dat Hij de rest van hun leven bij hun zou blijven. Maar het werk van Jezus in de hemel moest doorgang vinden zo ook het werk op aarde. Tevens wilde Jezus hun niet zomaar achterlaten als kinderen zonder ouders, als schapen zonder herder. Jezus beloofde ons een Helper, een Leraar en een Trooster, een Bron van Kracht, Liefde en Leven te zenden die ons zou overtuigen, zou dopen, zou vernieuwen en hervormen, waardoor God Zijn Zoon in ons gaat herkennen, waardoor het beeld van de Vader, Zijn gelijkenis in ons hersteld zou worden.

"En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid, namelijk de Geest van de waarheid, Die de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet, maar u kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn. Ik zal u niet als wezen achterlaten; Ik kom weer naar u toe." Johannes 14: 16-18

Wat een belofte, want het is nl dezelfde Geest die Hem uit de dood opwekte, het is dezelfde Geest die bij de Schepping aanwezig was om leven te geven aan het gesproken woord, dezelfde Geest die Jezus vervulde met liefde en waarheid, met kracht en leven.

"Zendt U Uw Geest uit, dan worden zij geschapen en vernieuwt U het gelaat van de aardbodem." Psalm 104: 30

"En als de Geest van Hem Die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont, zal Hij Die Christus uit de doden opgewekt heeft, ook uw sterfelijke lichamen levend maken door Zijn Geest, Die in u woont." Romeinen 8: 11

Die Geest is ons belooft, deze Bron van Kracht, Schepping, Liefde en Herschepping, deze Persoon van de Godheid is aan ons gegeven. Jezus heeft de Heilige Geest belooft als Trooster, als onze Helper en Leraar, als Priester van de Allerhoogste om ons te helpen en iedere dag te brengen bij onze Hogepriester Jezus Christus. Hij wilde niet dat wij verdrietig en moedeloos zouden achterblijven, maar met vrede, vreugde, liefde en kracht de boodschap van verlossing en redding, de boodschap van een betere toekomst met perspectief zouden leven en rondbazuinen over de hele wereld. Die boodschap moet gebracht worden met overtuiging en kracht en dat kan alleen de Geest van God die niet aan tijd en plaats gebonden is en van ons hart Zijn Tempel heeft gemaakt.

Daarom kan Hij als geen ander en op geen betere manier nog dan Christus zelf toen Hij nog als mens op aarde was, deze boodschap verkondigen over de hele wereld in en door ons, want zonder de Geest zullen ons woorden en daden krachteloos en zonder leven zijn, zonder de Geest zal God deze werken niet erkennen en zelfs afwijzen, want wat zal een mens spreken, waarvan zal een mens getuigen als hij niet gezonden is?

Romeinen 10:15 En hoe zullen zij prediken, als zij niet gezonden worden? Zoals geschreven staat: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen die vrede verkondigen, van hen die het goede verkondigen!

God wil dat wij geloven dat Hij ons Zijn Geest die Hij beloofd heeft, zal schenken, dat als wij erom vragen, voortdurend erom vragen, ook overtuigd zijn van het feit dat Hij deze belofte zonder aanzien des persoons aan ons zal vervullen.

God wil dat wij daar iedere dag met overtuiging aanspraak opmaken op datgene wat Hij belooft heeft.

Lukas 11:13 Als u die slecht bent, uw kinderen dus goede gaven weet te geven, hoeveel te meer zal de hemelse Vader de Heilige Geest geven aan hen die tot Hem bidden?

Een blijvend positief, maar zeer noodzakelijke bijkomstigheid is dat de Geest ons denken vernieuwd en ons leven hervormd, en de Vader wil dat wij met name er zorg voor dragen dat zoveel mogelijk mensen daar deel aan zullen krijgen, door een waarachtig getuigen te zijn van Hem.

God zoekt dienaren, ambassadeurs, apostelen, discipelen en vrijwillige werkers in Zijn "wijngaard".

Deze levende stenen, levend gemaakt door de Geest, moeten toegerust worden om dit grote en belangrijke werk op aarde te doen en dat kan niet zonder Zijn Geest.

Jezus heeft ons dit belooft en de belofte werd waargemaakt vijftig dagen na Pasen. Vijftig dagen na Zijn dood en opstanding. Veertig dagen na Zijn dood en opstanding ging Hij naar de hemel om Zijn werk voort te kunnen zetten als Middelaar. Op Pinksteren naam Hij zijn rechtmatige positie in de hemel, op de Troon weer in en gaf Hij ons Zijn Geest om ons toe te rusten om in eeuwigheid bij ons te zijn.
Het is het werk van de Geest die ons in staat stelt "te zijn als Jezus, zo nederig en zo goed, zijn woorden waren vriendelijk zijn stem was altijd zoet", het was de Stem van de Geest van God in Hem die Hem daartoe instaat stelde, lief te hebben, te leren en staande te blijven, en het is dezelfde Geest in ons, die ook dat in ons waar maakt.

Dit zal ons helpen het karakter van God te weerspiegelen in ons leven:

De vrucht van de Geest:
De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Galaten 5: 22

Dit zal ons helpen vakbekwaam in Gods dienst te staan, in Zijn wijngaard te helpen:

De gaven van de Geest:
Daarom maak ik u bekend dat niemand die door de Geest van God spreekt, zegt: Jezus is een vervloekte. Ook kan niemand zeggen: Jezus is Heere, dan door de Heilige Geest. Er is verscheidenheid van genadegaven, maar het is dezelfde Geest. Er is verscheidenheid van bedieningen, en het is dezelfde Heere. Er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God, Die alles in allen werkt. Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander.
Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest; en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen. Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil. 1 Korinthe 12: 3-11

Dit zal ons helpen weerstand te bieden tegen de aanvallen van de satan:

De wapenrusting van de Geest:
Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen. En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord, terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen. Efeze 6: 10-18

Door de wedergeboorte krijgen wij een nieuwe Geest, een nieuw hart, en het is de Geest die daardoor weer in ons woont, van ons Zijn Woning en Tempel heeft gemaakt. Die inwoning zal ons helpen waardoor wij hervormen en vernieuwen, in ons denken en in ons doen en laten, waardoor wij vrucht dragen. Het is de Geest die ons karakter vormt terug naar Gods beeld en Gods gelijkenis, ons toerust om in Gods wijngaard succesvol te zijn en ons kleed zodat wij staande kunnen blijven in onze strijd tegen het kwaad.

Pinksteren staat voor vernieuwing, vernieuwing niet alleen in ons hart maar uiteindelijk vernieuwing van alles wat God ooit gemaakt heeft en wat helaas door ongehoorzaamheid in zonde is gevallen, waardoor dood en verderf zijn intrede deed en wij gescheiden werden van Zijn Geest.

Geest betekend vernieuwing, hervorming, herschepping en garantie voor een mooie en betere toekomst, het is aan ons om daar deel aan te willen hebben en er zorg voor te dragen dat ook anderen daar aan deel krijgen. De roep is daar, de uitnodiging staat, het feest is in voorbereiding, kom geliefden van de Vader, kom om binnen te gaan.
Pinksteren is in een hele nieuwe wereld, in een nieuw koninkrijk binnen treden als hemelse burgers met een paspoort die getekend is door het bloed van het Lam, het Lam wat waardig is bevonden om ons mee te nemen naar die plaats die Hij voor ons heeft bereid. 
Pinksteren is deze blijde boodschap, deze mooie toekomst rond te bazuinen met kracht, niet alleen met de tong, niet alleen met de lippen, maar met het hart, door de Geest.

En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. 
En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.
En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. Openbaring 21: 1-5

Heft uw bazuin nu en luid schalt het uit, Jezus komt heel spoedig weer!

Reacties

Populaire posts