de 10 geboden vandaag

1 Korinthe 13:13 En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.


De eerste snelheidsbekeuring óóit werd opgelegd aan Walter Arnold uit East Pekham in Engeland op 28 januari 1896. Arnold werd bekeurd voor het rijden met 13 kilometer per uur waar maar 3 kilometer per uur was toegestaan.

De duurste snelheidsbekeuring ooit werd opgelegd aan een Rotterdamse vader, wiens €.2,3 miljoen kostende sportwagen in beslag werd genomen. Waarom? Omdat zijn zoon geklokt werd met 160 km per uur waar 80 km per uur toegestaan was.

Heeft u ooit te hard gereden? Misschien zou je beter kunnen vragen: “Houdt u zich wel eens aan de snelheidslimiet?” Op een keer reed ik 100 kilometer waar je 60 kilometer mocht rijden. Het duurde niet lang voor een politieauto achter mij aankwam met knipperende lichten. Tot mijn verrassing gaf de agent mij slechts een waarschuwing.

Ik hoef denk ik niet te zeggen dat ik blij was. Maar toen dacht ik: Heeft de agent juist gehandeld? Was zijn vergeving werkelijk genade?

Beschrijving van de situatie
Als wetsdienaar was het de plicht van deze politieagent de overtreder van de wet te straffen, niet deze te vergeven. De wetsovertreding vereiste betaling en er werd niets betaald; hij deed zijn werk niet goed. Had de agent mij kunnen vergeven en toch aan de eisen van de wet hebben voldaan? Ja. Hij had de bekeuring zelf kunnen betalen en daarmee aan de wettelijke verplichting hebben voldaan, terwijl hij mij vrijuit liet gaan. Dit illustreert perfect de geestelijke toestand van ons allemaal vandaag de dag.

Laten wij een moment niet naar de snelheidsbeperking kijken, maar naar de grootste wet, die ooit opgetekend is: de wet van de almachtige God. God sprak deze wet niet alleen met Zijn eigen mond, maar Hij schreef deze ook op met Zijn eigen vinger:

Exodus 31:18 En toen de HEERE geëindigd had met hem te spreken op de berg Sinaï, gaf Hij Mozes de twee tafelen van de getuigenis, tafelen van steen, beschreven met de vinger van God.

Lees hoe de Bijbel de wet omschrijft:

Romeinen 7:12 Zo is dan de wet heilig, en het gebod is heilig en rechtvaardig en goed.

Deze wet bevat tien eenvoudige principes (de tien geboden) en werd geschreven op twee stenen tafels om hun bestendigheid te laten zien. De eerste tafel bevat vier principes, die uitleggen wat het betekent om God lief te hebben boven alles en de tweede bevat zes, die omschrijven wat het betekent om van onze medemens te houden.
Sinds het prille begin zijn alle bewoners van onze planeet ongehoorzaam geweest aan deze wet.

Romeinen 3:10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één,
23. Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God.

Dit is een serieuze zaak, omdat de Bijbel ongehoorzaamheid aan deze wet omschrijft als zonde en de straf op zonde de dood is.

1 Johannes 3:4 Ieder die de zonde doet, doet ook de wetteloosheid; want de zonde is de wetteloosheid.

Romeinen 6:23 Want het loon van de zonde is de dood, maar de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere.

Om ons een uitweg voor de straf van de wet te geven bood Jezus, die ons allemaal geschapen heeft, aan om naar deze wereld te komen om het leven te leiden, dat de wet van ons verlangt. Hij bood ook aan om de plaats in te nemen van ieder mens, die hier ooit op deze aarde geleefd heeft, door de doodstraf op Zich te nemen in onze plaats.

Aandachtspunten
Jezus dood laat interessant genoeg zien, dat deze zelfde wet niet veranderd of afgedankt kan worden. Denk daar eens over na. Waarom moest Jezus sterven? Het antwoord luidt: om de zondaars te redden van de doodstraf van de wet. Als God zondaars op een andere manier had willen redden, dan had Hij dat kunnen doen door de wet, die de doodstraf vereiste, weg te doen. Maar door dat te doen zou Hij de grondslag voor de waarheid aan de kant hebben gezet, de detector van goed en fout. Hij zou de zonde door de vingers zien en Zijn eigen karakter van rechtvaardigheid hebben tegengesproken. Toen God moest kiezen tussen het vernietigen van de wet of het vernietigen van zondaars, wilde Hij geen van beide doen. In plaats daarvan koos Hij een derde optie door Zijn Zoon te sturen om voor ons aan het kruis te sterven. Door dit te doen liet Hij zowel de bestendigheid van de wet als Zijn liefde voor de zondaars zien.

Waarom zeggen zo veel Christenen in het licht hiervan dat de wet niet langer nodig is? Daar zijn diverse redenen voor. Ten eerste is veel Christenen verteld, dat de wet ‘aan het kruis genageld’ is in plaats van ‘aan het kruis vervuld’. Alleen al uit het vorige punt zien wij dat toen Paulus in Kolossenzen zei dat iets ‘aan het kruis genageld was’ hij niet naar de Tien Geboden verwees. Hij verwees eerder naar bepaalde ceremoniële vereisten, die naar Jezus wezen en voorbij gingen toen Hij aan het kruis stierf.

Ten tweede nemen een aantal Christenen teksten betreffende de wet uit de geschriften van Paulus en gebruiken deze verkeerd. Ze zeggen: Schreef Paulus niet, dat waar de zonde toenam ook de genade steeds overvloediger werd.” (Romeinen 5:20) Bevestigde de grote apostel Paulus niet dat wij niet onder de wet maar onder de genade leven (Romeinen 6:14) en dat wij door te geloven worden vrijgesproken en niet door de wet na te leven (Romeinen 3:28)? Feitelijk deed hij dat. Maar in ieder van deze uitspraken corrigeerde Paulus onmiddellijk ieder mogelijk verkeerde uitleg van zijn woorden. Hij ontkende duidelijk dat genade ons een licentie geeft om te zondigen: 

Romeinen 6: 12 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval.
Romeinen 6: 15 Betekent dit nu dat we vrijuit mogen zondigen omdat we niet onder de wet staan, maar onder de genade leven? Absoluut niet.
Romeinen 3: 31 Stellen wij door het geloof de wet buiten werking? Zeker niet.

Ten derde is er een misvatting dat in het Oude Testament gelovigen gered werden door het houden van de wet, terwijl in het Nieuwe Testament gelovigen door genade worden gered. In Handelingen 4:12 wordt ons gezegd dat er geen verlossing is buiten Jezus. Gelovigen in het Oude Testament werden op dezelfde manier gered als gelovigen in het Nieuwe Testament: door genade, door het geloof in Jezus Christus.

Ten vierde beweren sommige christenen dat, omdat Jezus de wet hield en de straf hiervoor betaalde, wij deze niet hoeven te houden. Maar is dit logisch? Stierf Jezus zodat wij ongehoorzaam konden zijn? Zou de betaling van mijn bekeuring door de agent vanaf dat moment mij het recht geven 100 km/u te rijden in een 60 kilometergebied? Natuurlijk niet! De goedheid van de agent om mijn bekeuring te betalen zou juist een krachtige motief voor mij moeten zijn om te wet te gehoorzamen.

1 Johannes 5:3 Want dit is de liefde tot God, dat wij Zijn geboden in acht nemen; en Zijn geboden zijn geen zware last.

Tenslotte beweren velen dat wij de Tien Geboden niet langer hoeven te gehoorzamen omdat wij nu onder een andere wet leven, de wet der liefde. Maar deze misvatting is gebaseerd op een gebrekkig begrip van liefde. Jezus zelf uitte de woorden:

Johannes 14:15 Als u Mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht.

En de grote apostel Paulus bevestigde: “Liefde is de vervulling van de wet.” Er is geen tegenstelling tussen de wet en liefde, want God is de bron van beide.

Conclusie
Beste lezer. God zelf heeft een mogelijkheid voor u geopend. Neemt u die aan? Niet iedereen zal gered worden. Gehoorzaamheid aan God is nog steeds nodig. Bewijst u zichzelf trouw aan de hemel? Gods wet, zoals deze in de Tien Geboden is uitgedrukt, staat vandaag nog overeind. De Bijbel zegt:

Prediker 12:13, 14 De slotsom van al wat door u gehoord is, is dit: Vrees God, en houd u aan Zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen. God zal namelijk elke daad in het gericht brengen,
met alles wat verborgen is, hetzij goed, hetzij kwaad.

Openbaring 22:14 Zalig zijn zij die Zijn geboden doen, zodat zij recht mogen hebben op de Boom des levens, en opdat zij door de poorten de stad mogen binnengaan.

Zij die “Gods geboden houden” zullen in de laatste dagen Zijn volk zijn.

Openbaring 14:12 Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen.

Luister naar God als Hij vandaag u en anderen vraagt:

Deuteronomium 5:29-33 Och, hadden zij maar zo'n hart, om Mij te vrezen en Mijn geboden alle dagen in acht te nemen, opdat het hun en hun kinderen voor eeuwig goed zou gaan. Ga, zeg hun: Keer terug naar uw tenten. Maar blijft u hier bij Mij staan. Dan zal Ik tot u spreken alle geboden, verordeningen en bepalingen die u hun moet leren en die zij moeten doen in het land dat Ik hun geven zal om het in bezit te nemen. U moet dus nauwlettend handelen zoals de HEERE, uw God, u geboden heeft; wijk niet af, naar rechts of naar links. Heel de weg die de HEERE, uw God, u geboden heeft, moet u gaan, opdat u leeft, en het u goed gaat, en u uw dagen verlengt in het land dat u in bezit zult nemen.

Reacties

Populaire posts