2. het heiligdom het evangelie in het oude testament

Jesaja 8:20 Terug naar de wet en het getuigenis! Als zij niet overeenkomstig dit woord spreken, zal er voor hen geen dageraad zijn.


Het Evangelie verkondigd aan Israël.
Sprekend over de Israëlieten "die uit Egypte kwamen door Mozes", zegt Paulus:

"Aan ons is het evangelie verkondigd, evenals aan hen"
,
of: "Het evangelie is eerst aan hen verkondigd" Hebr. 3:16; 4:2,6, kantlijn. 

Laten we niet vergeten dat de Israëlieten het evangelie van Christus verkondigd werd eeuwen voordat het aan ons werd gegeven in de christelijke bedeling door de evangelieschrijvers van het Nieuwe Testament.

Door wie en hoe gepredikt?
Wie predikte het evangelie aan Israël? Het werd gepredikt door Mozes. Hoe verkondigde hij het? Door middel van het heiligdom en zijn diensten, een compleet systeem van waarheid, door God zelf aan Israël gegeven bij de Sinaï. Het heiligdom was voor het enige doel om Christus te openbaren, niet alleen aan de Hebreeuwse natie in het verleden, maar aan elke natie, elk ras, elke tong en elk volk tot aan het einde der tijden, waarin het zijn hoogtepunt bereikt en het eeuwige evangelie openbaart in zijn volheid en schoonheid. Laten we nooit vergeten dat toen het heiligdom aan het oude Israël werd gegeven, Gods waarheid daar werd geopenbaard ook was geschreven voor het moderne Israël, speciaal voor ons "over wie het einde der tijden gekomen zijn." 1 Cor. 10:11.

Het Heiligdom een profetie van Christus.
Het feit dat het evangelie aan Israël werd gegeven door Mozes wordt duidelijk gemaakt door Christus zelf toen Hij met de twee discipelen wandelde op de weg naar Emmaüs na Zijn opstanding, toen Hij, "beginnende bij Mozes ... Hij hun de dingen over Zichzelf uitlegde." En later zei Hij tegen de elf:

"Alles moet vervuld worden, wat in de wet van Mozes geschreven staat ... aangaande Mij." Lucas 24:27, 44, 

Ja, het evangelie dat in het heiligdom werd geopenbaard was een profetie aangaande Christus, een profetie die "vervuld" werd in de evangeliën van het Nieuwe Testament. "Door Christus moest het doel worden vervuld waarvan de tabernakel een symbool was." Het Nieuwe Testament is een geïnspireerd commentaar op het heiligdom van het Oude Testament; aan de andere kant, een geestelijk begrip van het heiligdom is essentieel voor een geestelijk begrip van het Nieuwe Testament.

Het Heiligdom een "profetische samenvatting."
Deze profetie van het evangelie, geïllustreerd in het heiligdom en zijn diensten, is een volledige openbaring van het evangelie van verlossing door Christus. Christus was het fundament van de Joodse stelsel. Het hele systeem van zinnebeelden en symbolen was een samengevatte profetie van het evangelie, een presentatie waaraan de beloften van verlossing waren verbonden ."
"In elk offer werd de dood van Christus getoond. In elke wolk van wierook steeg Zijn gerechtigheid op. Bij elke jubeltrompet klonk Zijn naam. In de plechtige verborgenheid van het heilige der heiligen woonde Zijn heerlijkheid." Waarlijk, het heiligdom is niet alleen een profetie van het evangelie, maar het is een "profetische samenvatting." Het is letterlijk volgepakt met de waarheden van het evangelie.

Geestelijke betekenis van het heiligdom gebouw.
Sommigen hebben gedacht dat, hoewel Christus en het evangelie gesymboliseerd worden in de gehele dienst van het heiligdom, het "absurd" is te veronderstellen dat het gebouw zelf zo'n betekenis heeft. Is het absurd? Laten we eens kijken. F. G. Gilbert, een autoriteit op het gebied van het Joodse stelsel, zegt: "Elk deel (van het heiligdom gebouw) had een speciale functie, en in elk opzicht moest het gemaakt worden volgens het patroon. Niets werd overgelaten aan gissingen of vermoedens; zelfs de kleinste bijzonderheden bleven niet onopgemerkt." Praktische lessen uit de ervaring van Israël, p. 172.

Hier is er nog een citaat, uit de Review and Herald, 9 juni 1949, blz. 10: "In zinnenbeelden en schaduwen, elk meubelstuk, elke gordijn, elk detail van de inrichting, de verzoening getypeerd. Niets was zonder spirituele betekenis." Louise C. Kleuser, geassocieerd secretaris van de Algemene Conferentie Ministeriële Vereniging.

Een ander: "Er was niets overbodigs in zijn bouw,...alles was een zinnebeeld voor het hemelse."
W. G. C. Murdoch van het Washington Theological Seminary, in Our Firm Foundation.

Naarmate wij onze studie voortzetten, zal deze waarheid steeds duidelijker worden, want wij zullen ontdekken dat de planken, de balken, de pilaren, de bekledingen, het borduurwerk, en de gebruikte materialen, het fijne linnen, het blauw en purper en scharlaken, het hout, het koper, het zilver, het goud, de edelstenen allen hetzij direct, hetzij indirect Christus voorstellen in een of andere fase van Zijn werk voor de gevallen mens, en alles tezamen maakt het verlossingsplan duidelijk, en mooi, en wonderbaarlijk. 

David had op dit punt geen twijfel. Hij zegt:

"In zijn tempel geeft elk deel ervan zijn heerlijkheid weer."
Ps. 29:9, kantlijn.

Een andere geïnspireerde schrijver zegt:
"Het heiligdom zelf (zowel als de bediening van de priesters) dient als voorbeeld en schaduw van hemelse dingen."
"Door Christus moest het doel worden vervuld waarvan de tabernakel een symbool was, dat glorieuze gebouw, waarvan de muren van glinsterend goud in regenboogtinten de gordijnen weerspiegelden die met cherubs waren behangen." Ed. 36.
En weer: "God ontwierp dat de tempel te Jeruzalem een voortdurende getuige zou zijn van de hoge bestemming die voor iedere ziel openstond, maar de Joden begrepen de betekenis niet van het gebouw dat zij met zoveel trots beschouwden." DA 161,
Laten we oppassen dat we niet, zoals de Joden, de betekenis van het heiligdom-gebouw niet begrijpen. In feite is een geestelijk begrip van het heiligdom-gebouw, zoals beschreven in het boek Exodus, het ware fundament van alle heiligdomstudie. Zonder dit fundament kunnen we de betekenis van de offers zoals vastgelegd in het boek Leviticus niet zo goed doorgronden en waarderen, noch kunnen we zo goed de kracht begrijpen van de vele zinspelingen op het heiligdom die de hele Bijbel doorkruisen.

Persoonlijke Christelijke Ervaring Onderwezen in het Heiligdom.
Niet alleen werd Christus gesymboliseerd in alle delen van het heiligdom, maar ook "wilde God dat Zijn volk Zijn doel voor de menselijke ziel zou lezen." Een andere schrijver zegt het zo: "Het heiligdom is een gedramatiseerde gelijkenis van God's omgang met mensen. Het te bestuderen is het denken van God Zijn gedachten op de voet volgen... Om elk detail ervan te begrijpen is om tot op zekere hoogte de diepten van Zijn wijsheid te realiseren." Robert B. Thurber in Bible Truth Series, No. 38. Daarin wordt de volledige ervaring van iedere ware christen geïllustreerd, zijn verzoening en zijn rechtvaardiging door geloof, gesymboliseerd in de Voorhof, met zijn toegerekende gerechtigheid, zijn heiliging door het geloof in het heiligdom als een levenslange ervaring, met zijn toegerekende gerechtigheid, en zijn verheerlijking door het geloof in de allerheiligste plaats, met zijn eeuwige gerechtigheid - alles is daar. De Heiligdom in zijn volheid is een volledige openbaring van het evangelie van Christus, gesymboliseerd voor de gehele mensheid. Hoe vollediger we de details ervan begrijpen, des te gemakkelijker en vollediger zullen we de belangrijke slotgebeurtenissen begrijpen die nu aan de gang zijn in het hemels heiligdom, gebeurtenissen die diepgaand betrekking hebben op onze persoonlijke verlossing.

Het heiligdom en de heilige Geest. 
Het heiligdom was niet alleen het werk van mensen die dit wonderbaarlijke kunstwerk bouwden; het was de inspiratie van de Heilige Geest, door middel van menselijke instrumenten. Mannen geroepen door God werden vervuld "met de Geest van God" om dit werk te doen werk te doen. Ex. 31:3. Omdat dit werk geïnspireerd was, zullen we geïnspireerde waarheid vinden, niet alleen in het heiligdom als geheel, maar in al zijn onderdelen.

Het Heiligdom en de Openbaring als een harmonieus geheel. 
In zijn boek "Kijken naar Jezus", blz. 56 en 57, zegt Uriah Smith: "Niemand kan naar Jezus kijken, en Zijn positie en werk goed begrijpen, zonder het te zien in het licht van deze tabernakel van God, gebouwd door Mozes in de woestijn - deze schaduw geworpen op aarde om "hemelse dingen" te laten zien.... Dit heiligdom is ... het grote centrale object in het plan van verlossing door Jezus Christus. Er is geen enkel object verbonden met het verlossingsplan ... waarin we de verschillende onderwerpen van de openbaring samen zien vloeien in zo'n harmonieus geheel." Hij zegt verder: Het heiligdom "verenigt de twee grote bedelingen, de Mozaïsche en de Christelijke, en toont hun relatie tot elkaar. Het verdeelt met geen ander onderwerp de hoge eer om de positie en het werk van onze Heer Jezus Christus uit te leggen. De boeken van Mozes, verlicht door deze "schitterende lamp," worden "bezield met leven, en stralend met een blijvende schoonheid." Alles wat verband hield met de Hebreeuwse eredienst was een verwijzing voor Christus de Messias. Meer dan enig ander onderwerp, zal een studie van het heiligdom de student in staat stellen "het Woord te zien als een geheel, en om de relatie van zijn verschillende delen te zien." Meer dan enig ander onderwerp, zal hem in staat stellen "het grote centrale thema te begrijpen, Gods oorspronkelijke doel voor de wereld, de opkomst van de grote controverse, en het werk van verlossing. " Ed. 190

De Heiligdom Waarheid doordringt de hele Schrift. 
Voor iedere Israëliet in de oudtestamentische tijd en voor iedere ware Israëliet in de christelijke bedeling was en is het heiligdom het grote centrale voorwerp in het heilsplan. Daarin zijn alle delen, als de spaken van een wiel, centreren alle geopenbaarde waarheden met Christus als hun middelpunt, en maken zo een volledige cirkel van evangelie waarheid.

Het onderwerp van het heiligdom waaiert uit en doordringt alle delen van de Schriften van Genesis tot Openbaring. In de hof van Eden bracht God Zelf het eerste offer, dat vooruitwees naar het offer van Zijn eigen kostbare Zoon op het wrede Golgotha, en in de huiden waarin Hij Zijn schuldige kinderen wikkelde om hen te beschermen tegen de kille lucht van de overtreding. Gen. 3:21. In de Openbaring zag Johannes in zijn wonderbaarlijke visioen het hemelse heiligdom waarin de wet van God was geopenbaard die de mensheid had overtreden, Openb. 11:19, terwijl "in het boekdeel", in Salomo's "Hooglied", - Salomo ons voorwaarts voert in de eeuwigheid, door het heiligdom voor te stellen als een draagstoel, waarin de "dochters van Sion" voortgaan om hun Koning te ontmoeten. Hooglied. 3:6-11. De wetenschap van de verlossing, zo prachtig gesymboliseerd in Gods grote aanschouwelijke les, het heiligdom, is "de sleutel die de hele schatkamer van Gods Woord zal ontsluiten." "Hij die deze gedachte begrijpt heeft een oneindig veld voor zijn studie voor zich, "... de studie van Gods verlosten door eindeloze eeuwen heen." Ed, 126.
Een volledig en geestelijk begrip van het heiligdom is de basis van een fundamentele en alomvattende kennis van de Bijbel, zonder welke wij het grote thema van de verlossing slechts vaag begrijpen. Is zo'n onderwerp niet onze beste mentale en geestelijke inspanning waard?

Vier evangeliën in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. 
We denken meestal aan de evangeliën als de eerste vier boeken in het Nieuwe Testament. En deze boeken presenteren inderdaad de principes van verlossing zoals gedemonstreerd in het aardse leven van Christus. Samen kenmerken zij Zijn viervoudig karakter:

Christus als Koning - Het Evangelie volgens Mattheüs,
Christus als Dienaar - Het Evangelie volgens Marcus,
De menselijkheid van Christus - Het Evangelie volgens Lucas,
De goddelijkheid van Christus - Het Evangelie volgens Johannes.

Maar hoewel het waar is dat het evangelie duidelijk geopenbaard is in het Nieuwe Testament, moeten we niet uit het oog verliezen dat het even duidelijk wordt geopenbaard in het Oude Testament. Met het boek van Genesis als achtergrond en inleiding, de volgende vier boeken geschreven door Mozes stellen in zinnebeelden het werk van verlossing door Christus voor. Dit, het Evangelie volgens Mozes, bestaat ook uit vier boeken:

Christus ons Heiligdom - Het Boek Exodus,
Christus ons Offer - Het Boek Leviticus,
Christus onze Gids - Het Boek Numeri,
Christus onze Beloning - Het Boek Deuteronomium.
 
In Exodus wordt het evangelie geïllustreerd in het heiligdom zelf, - zijn inrichting, zijn meubilair, en al zijn onderdelen; in Leviticus wordt het geïllustreerd in alle diensten van het heiligdom; in Numeri wordt het geopenbaard in de omzwervingen van Israël, zoals Christus in de vuur- en wolkkolom hen door de woestijn leidde naar het beloofde land; in Deuteronomium, dat in Smith's Bible Dictionary, artikel Pentateuch, "de geestelijke uitlegging en toepassing van de wet" wordt genoemd, wordt, zoals de naam aangeeft, een "herhaling van de wet" gegeven om bijzondere nadruk te leggen. Deze slotuitspraak van de leringen van het "Evangelie volgens Mozes" werd gegeven om Israël voor te bereiden op het binnengaan van het aardse Kanaän, en is typerend voor de laatste "herhaling" en "bijzondere nadruk" die nu aan Gods wet wordt gegeven als voorbereiding van de Gemeente van het Overblijfsel op het verlaten van de wildernis van de aarde en het binnengaan van het hemelse Kanaän.
Door het heiligdom van het Oude Testament wordt het evangelie in type/zinnebeelden voorgesteld; het Nieuwe Testament stelt zijn antitype/werkelijkheid voor. Het Nieuwe Testament heeft zijn wortels diep in het Oude Testament, waaruit het zijn voeding put en waaruit het groeit. Het Oude te kleineren of te verwaarlozen is het Nieuwe van zijn wortelstelsel afsnijden, en zo het Nieuwe van zijn bron van leven en kracht te beroven. "De wet (het Oude Testament) is het belichaamde evangelie, en het evangelie (het Nieuwe Testament) is de ontplooide wet. De wet is de wortel, het evangelie is de welriekende bloesem en vrucht die het draagt: COL 128. Zonder het Oude Testament is het onmogelijk om een volledig en juist begrip te krijgen van het Nieuwe Testament, - de evangeliën, de leer van Paulus en de andere apostelen, of de profetieën van Johannes de Openbaring, want deze staan allemaal bol van toespelingen en verwijzingen naar het heiligdom van het Oude Testament. Laten wij daarom oppassen hoe wij omgaan met deze relatie die leven geeft, want het Oude en het Nieuwe Testament zijn Gods "twee getuigen", die wij, op bedreiging van strenge straffen, niet mogen "beschadigen", Openb. 11:3,5.

Het Evangelie der Eeuwigheid. 
Velen denken dat de boeken van Mozes oninteressant en eentonig zijn, alleen bestemd voor het oude Israël, en van geen bijzondere waarde voor christenen. Waarom is dat zo? Omdat zij het leven en de leer van Christus niet hebben ontdekt in deze boeken, die God Mozes inspireerde te schrijven "aangaande Zichzelf". Lucas 24:27. Wanneer wij dit "Evangelie volgens Mozes" nader bestuderen, wanneer wij voortgaan op deze Weg naar de Troon van God, zullen wij zien dat Mozes hetzelfde evangelie verkondigde als Johannes:

"Zie, het Lam Gods, dat de zonde der wereld wegneemt." Johannes 1:29
. 
Dit is het eeuwige evangelie, het thema van de hele Schrift, het evangelie van redding voor alle mensen in alle tijden.

👉hoofdstuk 1 👉hoofdstuk 2

Reacties

Populaire posts