efeziers 2: geen vreemdelingen meer maar medeburgers

vers: 19, "Zo bent u dan niet meer vreemdelingen en bijwoners, maar medeburgers van de heiligen en huisgenoten van God,"

Volgens de bijbel waren de Joden dichtbij. Dichtbij G'd als volk, geroepen voor een speciale taak in een wereld die in zonde was gevallen.

De "heidenen", dat was de doelgroep die opgezocht en benaderd moest worden, zodat ze bekend zou worden gemaakt met een boodschap van verlossing en bevrijding. Een boodschap waarin werd verteld, door een aanschouwelijk verhaal, nl de "heiligdomdienst", dat G'd van die wereld houdt, dat Hij om die reden de mensen wil redden die gered willen worden, en dat de relatie met G'd die verbroken werd door een daad van ongehoorzaamheid weer hersteld kan worden.


Aan Adam en Eva werd belooft dat iemand uit hun nageslacht de breuk tussen G'd en de mens weer zou herstellen, maar daar moest bloed voor vloeien, iemand zonder zonde stelde zichzelf als slachtoffer. De enige die daar voor in aanmerking kwam was G'd zelf in Zijn zoon. Niemand anders kan zonde vergeven, niemand anders kan onze plaats van zonde en schuld innemen, daar was geen naam.



Christus is voor ons gestorven om de schuld van de zonde en uiteindelijk ook de zonde weg te doen. Hij kreeg de naam boven allen naam en was in staat buiten de wet om die ons veroordeelde, verlossing te brengen. De wet kon ons niet verlossen, dus buiten de wet om, iets wat boven de macht van de wet uitsteeg moest dit wonder verrichten.

De heiligdomsdienst in het oude testament toonde ons hoe G'd dit precies bedoelde.
Als de mens gezondigd had dan moest Hij die zonde belijden en boete doen. In zijn plaats mocht hij een onschuldig dier slachtofferen, zodat hij die de zonde gedaan had, schuldig en aangeklaagd, zich vrij kon kopen. Zijn schuld werd door een andere (weg) gedragen.

Op die manier kwam de mens weer in een positie waarin hij weer een relatie met G'd kon hebben. Op die manier koos G'd voor een volk die door deze manier van leven, door deze toepassing en daad van volledige afhankelijkheid weer "dichtbij" konden komen en instaat werden gesteld te naderen tot de troon van zijn hemelse Vader.

Het volk Israel, kwam door G'ds keus door liefde gedreven, als eerste volk weer dichtbij en had de taak deze verlossende boodschap te verkondigen over de wereld, aan een in zonde gevallen wereld. Door die boodschap en het aannemen van Jezus Christus als onze verlosser zijn mensen over de hele wereld (zij die veraf waren/de heidenen) ook dichtbij gekomen. Op die manier wordt de hele wereld in de gelegenheid gesteld om weer in relatie met G'd de Schepper van hemel en aarde te komen. Op die manier kan iedereen dichtbij komen en zijn zij geen vreemdeling meer, maar medeburgers en mede erfgenamen van G'd koninkrijk.

Zonder Christus is er geen Weg tot de troon van G'd en is een herstel van de relatie tussen G'd en mens niet mogelijk. Jezus nodigt ons uit om Hem te volgen en zijn broeder of zuster te worden. Het is aan jou om te kiezen of je een vreemdeling wil blijven of een medeburger van een eeuwig koninkrijk van liefde. Een koninkrijk waar geen tranen meer zullen zijn, geen verdriet en pijn en geen dood.

vers 8-10, "Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen. Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen."

Het is niet een kwestie van wat wij doen of presteren het is een kwestie van wat G'd voor ons gedaan heeft in Zijn Zoon. Voor ons is het een kwestie van accepteren en aannemen dat Jezus onze redder en zaligmaker is. Wij zijn distels en zullen nooit vijgen worden. Maar als wij als distels geënt zullen worden en blijven op de vijgenboom zullen wij vijgen als vrucht voorbrengen voor en door Hem. Wij waren distels (veraf) nu zijn wij geënte distels (dichtbij) en leven van de levenssappen van de vijgenboom en brengen door die levenssappen vijgen voort.

Deze "levenssap", G'ds Geest, woont in ons, wij zijn Zijn Tempel, een plaats waar: "...liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing." getuigen van G'ds karakter.

Blijf in Christus, blijf geënt, blijf dichtbij dat is uw paspoort voor dat eeuwige koninkrijk van G'd.

Reacties

Populaire posts