pasen: van adam, abraham, mozes tot Jezus (3/3)

Genesis 12: 22, 23 Neem dan een bosje hysop en doop het in het bloed dat in een schaal is, en strijk van het bloed dat in de schaal is, op de bovendorpel en op de beide deurposten. Maar wat u betreft, niemand mag de deur van zijn huis uitgaan, tot de volgende morgen. Want de HEERE zal het land doortrekken om Egypte te treffen, maar als Hij het bloed zal zien op de bovendorpel en op de beide deurposten, dan zal de HEERE de deur voorbijgaan en de verderver niet toestaan om uw huizen binnen te komen om u te treffen.


Mozes is de hekkensluiter voor mijn drieluik over pasen. deel 1 en deel 2

Pasen, een vervulling van de belofte van verlossing en redding.

Israël (Jacob) is vanwege een grote hongersnood naar Egypte uitgeweken. Zijn gezin groeit over een periode van precies 430 jaar uit tot een immens groot volk. Het aantal is niet precies bekend, maar we hebben het dan toch zeker over een aantal miljoenen bij elkaar als we vrouwen en kinderen mee rekenen, omdat het ten tijde van de uittocht al ging om 600.000 mannen, en er is geen enkele reden te bedenken waarom we de vrouwen en kinderen niet zouden meerekenen.

Jacob (Israël) is al vele eeuwen dood en na het verstrijken van dik 400 jaar komt een ander sleutel figuur ten tonele. Zijn naam is Mozes. Ter vondeling gelegd door zijn ouders, aangenomen als zoon van farao's dochter en groeit op aan het hof van de farao. Hij geniet daar een rijk leven en Mozes wordt daar een belangrijk man, hij blijkt een geweldige redenaar en groot spreker en niet te vergeten een meesterlijke millitair strateeg te zijn en kent de wetten van het land door het door.

Handelingen 7:22 En Mozes werd onderwezen in alle wijsheid van de Egyptenaren en was machtig in woorden en in daden.

Als hij op z'n veertigste een Egyptenaar dood, omdat door de jaren heen het leed van zijn volk hem steeds meer aantrekt en hij niet meer met leden ogen kan aanzien hoe zijn medebroeders en zusters op medogenloze wijze worden geknecht, moet hij uiteindelijk vluchten vanwege deze ietwat ondoordachte maar vanuit rechtvaardigheid geboren daad.
Veertig jaar vertoeft hij in de woestijn, trouwt, krijgt een zoon en op tachtig jarige leeftijd de opdracht van God om Zijn volk, die verworden waren dan niet meer als slaven van Egypte, te bevrijden en te doen uitgeleiden terug naar hun eigen land van herkomst, het land wat aan Abraham meer dan 500 jaar geleden was beloofd. Na veel vijven en zessen, waaronder angst, twijfel, ongeloof, minderwaardigheidscomplexen en niet zo rap van tong meer als in de dagen van welleer, accepteert Mozes nadat God hem heeft kunnen overtuigen deze opdracht, die naar blijkt op heel veel weerstand zou stuiten bij de farao. Tien plagen, tien prikkels, tien waarschuwingen, tien manieren van machstvertoon wie hier nu de ware, levende en almachtige God van hemel en aarde is aan het adres van Egypte zijn nodig om het volk uiteindelijk te laten gaan, en dat moment heeft God heel zorgvuldig gekozen.

De tiende plaag was de sleutel. De sleutel tot de Exodus, maar ook de sleutel tot een profetische, ontsluitende en genadige toekomst. In de tiende plaag wordt er een scene in werking gezet die heel beeldend moest duiden hoe God het volk op dat moment ging bevrijden, maar met een schaduw en symbolische echo die reikte tot ver in de toekomst. Begrijpen wat God op dat moment deed, is begrijpen waarom wij Pasen vieren, is begrijpen wat Hij nu als onze Hogepriester in het hemels heiligdom aan het doen is.

De tiende plaag was afgekondigd. Dit hield in dat alle eerstgeborene jongens ongeacht uit welk gezin, of het nu Israel zelf was of van Egypte,  in die bewuste en speciale (verlossings) nacht gedood zouden worden. De diepere betekenis achter de keuze van God voor de eerstgeborene heb ik op subtiele en nooit helemaal complete wijze proberen te duiden in deze blog 👉 de eerstgeborene.

Een engel des doods, zou door het land trekken en in elk gezin waar een jonge aanwezig was als eerstgeborene, de dood laten vinden. Deze engel bevestigd eens te meer dat de Heer waarheid spreekt en de waarschuwing van de Allerhoogste aan het adres van Adam en Eva kracht bijzet. Op het moment dat jullie van deze vrucht van deze boom eten, zullen jullie met onomkeerbare zekerheid sterven.

Een gruwelijk tafereel zou zich voltrekken binnen al die gezinnen, die het woord van de Allerhoogste niet geloofden, die niet vertrouwden, die deze God YHWH niet erkende.
Er was nl wel een manier om je hier tegen te beschermen, een manier om hier aan te ontkomen, maar dat vergde geloof, vertrouwen, moed en doen. Niets kon deze gruwelijk aankondiging onomkeerbaar maken, niets in het vermogen van de mens kon hier iets aan veranderen. God zelf kon dit een halt toeroepen, maar Hij was niet van plan om een wijziging in dit plan, (het verlossen van Zijn volk) door te voeren, YHWH was alles behalve van plan om de liefde voor Zijn volk, voor Zijn kinderen hier in de kiem te smoren, een liefdes uiting die met een sterke arm gepaard zou gaan.

De oplossing voor deze aanstormende onafwendbare doodsvoltrekking kon bestreden worden met de dood? Dood zou met dood bestreden moeten worden? Er moest bloed vloeien, en als er bloed moet geleverd worden dan gaat daar onherroepelijk dood mee gepaard.
Het bloed van een lam moest aan de bovendorpel en de deurposten gesmeerd worden om er zorg voor te dragen dat de Engel des doods aan jouw deur voorbij zou gaan en de eerstgeborene in jouw gezin dus jouw gezin zou sparen. En deze daad sloeg als een schaduw beeld op Jezus Christus die met Zijn bloed ons zou vrijkopen van de wet die ons veroordeeld tot de dood door onze zondige natuur. De eniggeborene van de Vader zou met Zijn bloed uiteindelijk de dood een halt toeroepen. Een bosje Hysop moest gebruikt worden om het bloed aan de deurposten te strijken, en ook dat was niet alleen maar voor het gemak. In een boete Psalm van David, mogen we proeven waarom Hysop en bloed in het verlossingsplan samen gaan als schaduwbeeld van de Werkelijkheid.

Psalmen 51:9 Ontzondig mij met hysop, dan zal ik rein zijn, was mij, dan zal ik witter zijn dan sneeuw.

Hysop komt op meerdere plaatsen in de bijbel voor en wordt altijd in verband gebracht met reinigen. Om de reden gaan hysop en bloed in de schaduwdiensten en in symboliek altijd goed samen.

Hier hebben we pasen zoals pasen bedoeld is. Hier zien we de belofte aan Eva een grote beeldende stap richting de Werkelijkheid maken, hier zien we de belofte aan Abraham nog niet totaal in vervulling gaan maar weer een grote vertrouwens gebaar richting de Werkelijkheid maken.

Exodus 12: 13 En het bloed zal u tot een teken zijn aan de huizen waarin u verblijft. Als Ik het bloed zie, zal Ik u voorbijgaan en er zal geen plaag onder u zijn die verderf teweegbrengt, als Ik het land Egypte zal treffen.

Pasen heeft niets van doen vruchtbaarheidsgodinnen, niets met hazen die tijdens een bepaald moment in het jaar kippeneieren gaan verstoppen of zelfs gaan meehelpen zoeken. Allemaal heidense afgodische invloeden waarin satan probeert ons af te leiden van de enige echte God en Schepper van hemel en aarde, die zich met de mens wil verzoenen en de relatie wil herstellen tussen Hem en ons. De pogingen van satan om het Pasen belachlijk te maken, middels het vermengen van aardse, vleselijke, zondige en van God afbrengende invloeden, strand genadeloos en kan uiteindelijk geen weerstand bieden tegen de onvoorwaardelijke kracht van de liede van de Allerhoogste. Moet gezegd worden dat satans sterkste poging om dit toch voor elkaar te krijgen is door het godsdienstonderwijs uit de scholen te verbannen en daar evolutie theorie voor in de plaats te zetten, en dat is hem uiteindelijk aardig gelukt, waardoor kinderen door de scholen maar ook door afgedwaalde ouders niet eens meer weten waar pasen nou precies voor staat, en zijn ze met hun "geloof" in de paashaas en paaseieren ver af komen te staan van de ware bron van ons leven, ons bestaan en het verlossende werk van Jezus.

Pasen leert ons dat er een Exodus nodig is, een uittocht zoals Abram die als eerste maakte door nadat God hem riep uit Babylon, uit Ur der Chaldeeen, weg te gaan. Pasen is onze Exodus, onze uittocht uit een wereld die God ontkent en heeft verworpen. Pasen is een weg van zelfverloochening, opoffering uit liefde, vervat in het offer aan het kruis van Golgotha door Jezus de Zoon van de Allerhoogste, die leeft in eeuwigheid.
Pasen is Yeshua, die naar deze aarde kwam met een niet mis te verstane boodschap van liefde, een boodschap van verlossing en redding, een boodschap die ons laat zien dat er een Weg, een Waarheid en Leven is, een weg die ons kan losmaken uit de dodelijke wurggreep van zonde en verderf.

Pasen leert ons dat er dood en verderf is en dat dit onvermijdelijk plaatsvindt in ons leven, maar ook dat er een noodzakelijke oplossing schuilt in dit plan.
Afgesneden van de Bron van leven door ongehoorzaamheid heeft een eeuwige dood als resultaat gegeven, omdat door ongehoorzaamheid, door de zonde we niet meer als rank verbonden zijn met de levengevende Wijnstok.

Pasen leert ons dat er een mogelijkheid bestaat om aan de dood te ontsnappen en dat is vertrouwen op het bloed van het Lam. Het lam wat een schaduw beeld is voor Yeshua die stierf in onze plaats, waardoor Zijn krachtig bloed vloeide om ons te reinigen van smet, verderf en dood. Daardoor kan de relatie met onze Bron van liefde en leven weer herstellen, omdat we geënt  kunnen worden op de ware Wijnstok Jezus Christus.

Pasen is jouw Exodus uit de greep van satan, uit de greep van de dood, uit de greep van de wereld, is vertrouwen op het bloed van Jezus Christus die in onze plaats is gestorven, onze schuld op zich nam waardoor de Engel des doods aan jouw deur moet voorbij gaan, omdat jij vertrouwen hebt in het krachtige bloed van Zijn offer. Jezus Christus erkennen als de enige weg tot de troon van God, als onze enige weg waardoor de verstoorde relatie met God weer hersteld kan worden. Dan is er leven ook na onze dood, omdat jouw dood een tijdelijk dood is geworden, waarvan de bijbel zegt dat het een slaap is tot het moment dat Jezus als Koning terug zal komen en ons zal opwekken, waardoor de aarde Gods kinderen weer terug moet geven en Hij ons kan ophalen naar een plaats die Hij nu aan het klaar maken is voor ons, zodat wij bij Hem kunnen zijn.

Openbaring 14: 12, 13 Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen. En ik hoorde een stem uit de hemel tegen mij zeggen: Schrijf: Zalig zijn de doden die in de Heere sterven, van nu aan. Ja, zegt de Geest, opdat zij rusten van hun inspanningen, en hun werken volgen met hen.

Pasen is aan Eva beloven dat er een Verlosser komt, aan Abraham beloven dat zijn nageslacht tot zegen zal zijn voor de hele mensheid, aan Mozes beloven en aan de wereld mogen tonen dmv de heiligdomsdienst, dat als het bloed van het Lam geofferd wordt, aan de deurposten van de huizen gesmeerd wordt, dat de dood aan jouw deur voorbij zal gaan.

Pasen is geloven en vertrouwen dat het bloed van de komende Yehsua als plaatsvervangend offer, gegeven is om ons leven te schenken in een vernieuwde relatie met onze Schepper en God.

Pasen is, sterven, bloedvloeien, schoonwassen, opstanding en leven.

Het volk Israel leerde door de heiligdomsdienst, dat hun zonden dagelijks wegenomen moesten worden en dat dit alleen kon door een plaatsvervangend offer. Maar dat er ook een moment van oordeel, verzoening en verlossing, die één keer per jaar zou plaatsvinden, door het reinigen van de Heilige der Heiligen.
In Leviticus 16 lezen we hoe die dag eruit zag en hoe het volk zich moest gedragen op die bijzondere dag van oordeel en verlossing.
Zo leerde zij één maal per jaar en ieder jaar weer opnieuw op deze grote verzoendag, Yum kippur, dat uiteindelijk de zonde en de dood uitgeroeid zouden worden en zonde en de dood defenitief weggedaan.

Johannes 11:49 Maar een van hen, Kajafas, die de hogepriester van dat jaar was, zei tegen hen: U weet niets, en u overweegt niet dat het nuttig voor ons is dat één Mens sterft voor het volk, en niet heel het volk verloren gaat.

Genesis 22:8 Abraham zei: God zal Zichzelf voorzien van het lam voor het brandoffer, mijn zoon. Zo gingen zij beiden samen.

Pasen is het Lam dat geslacht werd om de zonde van de wereld weg te nemen, dat de dood aan ons adres voorbij zal gaan, dat door één de eerste Adam zonde en de dood in de wereld is gekomen en dat door Eén, de tweede Adam (Jezus Christus) gerechtigheid en leven, liefde en vrede hersteld zou worden.

Hebreeën 8:1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen.
2. Hij is een Dienaar in het heiligdom en in de ware tabernakel, die de Heere heeft opgericht en niet een mens.

Pasen is onze Hogepriester die leeft tot in eeuwigheid en onze zonde wegdraagt als Voorspraak en als onze Middelaar in het hemels heiligdom, waar Hij net als de priesters en hogepriesters van toen in Israel de dienst van vergeving en verzoening verricht tot aan de grote verzoendag, alleen van een beter verbond dan toen.

Hebreeën 2:17 Daarom moest Hij in alles aan Zijn broeders gelijk worden, opdat Hij een barmhartig en een getrouw Hogepriester zou zijn in de dingen die God betreffen, om de zonden van het volk te verzoenen.

Pasen is onze Koning die nadat hij klaar is met het hogepriesterlijk werk het koningschap in ontvangst neemt, de boekrollen opent, het oordeel uitspreekt en diegene claimt die God Hem belooft heeft als Zijn kinderen, als Zijn persoonlijk bezit.

Johannes 17: 9, 10 Ik bid voor hen. Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want zij zijn van U. En al wat van Mij is, is van U, en wat van U is, is van Mij; en Ik ben in hen verheerlijkt.

Pasen is als de Koning der koningen ons op komt halen, Zijn kinderen naar die plek te brengt die Hij voor ons heeft klaargemaakt, in het huis van de Vader, zodat wij daar zullen zijn waar Hij is.

Openbaring 11:17 en zeiden: Wij danken U, Heere, God de Almachtige, Die is en Die was en Die komt, omdat U Uw grote kracht ter hand hebt genomen en Koning geworden bent.

Daar in Gods woning is het Goed, daar is Waarheid, Liefde, Vrede, Harmonie, Rust, Vreugde, Heiliging, Rechtvaardiging en eeuwig Leven.

Openbaring 21: 1-7 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. 
En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Pasen is daar naar uitzien, omdat pasen een belofte is aan Eva, aan Abraham, Izaak en Jacob (Israel), aan Mozes en aan ons, omdat YHWH, de Allerhoogste God en Schepper van hemel en aarde niet liegen kan, en ons geroepen heeft omdat Hij ons eerste heeft liefgehad.

👉pasen deel 1

Reacties

Populaire posts