pasen: van adam, abraham, mozes tot Jezus (1/3)

"En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen, en u zult Het de hiel vermorzelen." Genesis 3: 1


Pasen heeft een lange weg afgelegd. In tegenstelling tot de traditionele gedachten heeft Pasen een veel langere weg afgelegd dan wij ons vaak realiseren.
Pasen begon bij Adam en Eva en als we het nog scherper willen stellen dan kunnen we zeggen dat Pasen begon voordat hemel en aarde gemaakt werden.

Openbaring 13:8 En allen die op de aarde wonen, zullen het aanbidden, althans van wie de namen niet zijn geschreven in het boek des levens van het Lam Dat geslacht is, van de grondlegging van de wereld af.

God, De Schepper van hemel en aarde, heeft ook de mens gemaakt en wel naar Hun beeld en Hun gelijkenis. Van origine lijken we dus op God. We zijn wezens met verstand, een vrije wil, met mogelijkheden tot rede, besluitvorming, van wijze en verstandige overleggingen, instaat om liefde te geven en liefde te ontvangen, te voelen en in te voelen.
Wij zijn in staat om verbaal en non-verbaal te communiceren als geen enkel ander levend wezen op aarde, wij zijn daarom boven alles gesteld en verheven wat leven in zich heeft, om te heersen, over te waken en te bewaren.
Maar ondanks onze wijsheid, ondanks onze mogelijkheden en kunnen, hebben wij er een puinhoop van weten te maken en zijn wij daardoor verworden tot één van de meest destructieve wezens.

Romeinen 3:10-18 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goed doet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen.

Adam en Eva hadden de opdracht gekregen om over de aarde te heersen. De slang in het paradijs, die listig was, (volmaakt en niet zondig), werd als medium gebruikt door Gods grootste tegenstander satan, om de mens te verleiden met de gedachte dat God geen liefde is en onrechtvaardig, dat God als tiran er alleen maar op uit was en is de mens te beperken en te onthouden van Goddelijke wijsheid, te onthouden van macht en een eeuwig leven. Hiermee zaaide satan twijfel in het hart van de eerste mensen over hun Schepper en Vader, en helaas met succes. De gevolgen waren niet te overzien voor de mens. Adam en Eva geloofden de leugen en handelde dien overeenkomstig. De aarde viel in zonde en de mens verloor daarmee de heerschappij over de aarde, maar ook het rechtstreekse contact met zijn Maker. Dit heeft geleidt tot een andere vorm van contact, tot een verbintenis met een andere heerser over Adam en Eva, tot een andere regering dan liefde. Dit heeft geleidt tot een heerser van een compleet andere orde, een totaal ander contact met een totaal andere vader, een vader van de leugen, van de vertwijfeling en van het conflict.

De leugen regeerde vanaf dat moment, de vader van de leugen (de oude slang en draak) kreeg voet op aarde, kreeg voet in het hart, de ziel, het denken en de geest van de mens. Daarmee deed de dood zijn intrede. Vanaf dat moment regeerde leugen, twijfel, zorg, pijn angst, tranen, onzekerheid, verdriet, ziekte en dood op aarde en in alles wat leeft. Vanaf dat moment regeerde de geest van de mens niet meer over zijn lichaam, (over zijn vlees), maar kwam de regie over zijn zijn te liggen bij zijn lichaam (vlees). De drijfveer en motivatie van zijn handelen en denken werd vanaf dat moment gedicteerd wat zijn zondig en gevallen zijn hem voorschreef. Niet meer onder de regie van God, onder de regie van de Geest van God, onder de regie van liefde, vrede en harmonie, maar onder dictatoriale heerschappij van satan, de gevallen engel(en) en geesten (demonen).

God in Zijn liefde voor de mens zette vanaf dag één alles in het werk om de relatie tussen Hem en de mens te herstellen, maar daar moest een hoge prijs voor betaald worden. Iemand die waardig was en krachtig was, moest de schuld dragen die op de mens was terecht gekomen, waardig, krachtig en gerechtvaardigd om te kunnen verzoenen en te vergeven.
Dood had zijn intrede gedaan en de dood moest overwonnen worden en dat kon alleen als er bloed zou vloeien. Die ene daad van de eerste Adam leidde tot een eeuwige dood. Er moest daarom een andere daad van de tweede "Adam" worden gesteld, een daad die leidde tot herstel, liefde, vrede, harmonie en vernieuwd eeuwig leven. Bloed vergoten en gegeven, d.m.v. een krachtig plaatsvervangend offer, was het antwoord. Het eerste "(slacht)offer" was een feit.

1 Korinthe 15:21,22 Want omdat de dood er is door een mens, is ook de opstanding van de doden er door een Mens. Want zoals allen in Adam sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.

Adam en Eva hadden vijgenbladeren geplukt en daar een soort kleed van gemaakt om hun naaktheid, hun zonde, en hun schaamte mee te bedekken, maar dat was niet voldoende. Die eigen menselijke oplossinkjes werken niet, daarmee zou het niet lukken om de dood aan hen voorbij te laten gaan, daarmee zou het hen niet lukken bedekt en bekleed, rein en volmaakt voor God te staan. 

Genesis 3:10 En hij zei: Ik hoorde Uw stem in de hof en ik werd bevreesd, want ik ben naakt; daarom verborg ik mij.

Blijkbaar kon niets hun naaktheid bedekken, niet hun schaamte, noch wegnemen wat was gebeurd. Er moest bloed vloeien, dood moest met dood bestreden worden, zoals men vuur met vuur bestrijd. Het eerste dier werd door God zelf gedood om de mens te voorzien van een tijdelijk kleed (een nieuwe tweede huid, als het ware) om hun eigen huid eerst tijdelijk "te redden", waarmee hun eigen naaktheid, hun eigen zonde en hun zondige staat kon worden bedekt. De oplossing die God aanbood, in tegenstelling tot hun vijgenbladeren had gelukkig een iets langere houdbaarheidsdatum, waarmee de mens(heid) in de gelegenheid werd gesteld om het vol te kunnen houden totdat Yeshua zou komen. De schaduwdienst, de Heiligdomdienst, de dienst met het (slacht)offeren van dieren in onze plaats via de schaduwdienst, het aardse bloedstorten zou plaatsvinden totdat de Werkelijkheid, Jezus, zou komen en alle aardse plaatsvervangende offers zoals lammeren, bokken en stieren zou wegdoen.

Met het slachtofferen van het eerste dier, met de eerste bloedstorting kregen Adam en Eva deze belofte mee:

Genesis 3: 19. En ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen, en u zult Het de hiel vermorzelen."

Het was een vervloeking van de slang, de veroorzaker en verleider die geen belang had bij de mens, maar belang had om God in Zijn hart te raken, door de mens aan te zetten tot rebellie, rebellie die geboren werd uit twijfel, achterdocht en begeerte. Maar deze vervloeking was ook een belofte en een zegen voor de mens. Uit Eva zou uiteindelijk Iemand voortkomen die de slang zijn kop zou vermorzelen, Halleluja, God is groot!

Pasen begint bij de belofte van een Redder en Verlosser van de mens, pasen begint bij Adam en Eva.

Genesis 3: 21. En de Heere God maakte voor Adam en voor zijn vrouw kleren van huiden en kleedde hen daarmee.

Wij kunnen onszelf niet redden, onze vijgen bladeren, ons graan en fruit, onze offers en goede daden zullen nooit voldoende zijn om ons te beschermen, noch de omstandigheden teniet doen waarin wij door ongehoorzaamheid zijn verstrikt geraakt. Onze eigen pogingen om de zonde te bedekken is niet alleen te zwak en aan houdbaarheid onderhevig, maar kan ondanks zijn (tijdelijk) bedekking nooit de zonde wegdoen, laat staan dat het onze natuur kan veranderen maar zal te allen tijde en tegen elke twijfel in definitief tekort schieten in het behalen van de overwinning.

Johannes 3:3 Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien. 4. Nicodemus zei tegen Hem: Hoe kan een mens geboren worden als hij oud is? Hij kan toch niet voor de tweede keer in de buik van zijn moeder ingaan en geboren worden? 5. Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan. 6. Wat uit het vlees geboren is, is vlees; en wat uit de Geest geboren is, is geest. 7. Verwonder u niet dat Ik tegen u gezegd heb: U moet opnieuw geboren worden.

Wij hebben een echte bedekking nodig, door God zelf gegeven, en daar verwees het eerste offer naar wat God maakte in het paradijs voor Adam en Eva. De echte bedekking zou komen, het moment dat Yeshua, de Zoon van de Allerhoogste de zonde kan wegdoen, en dat kan alleen door het schoonwassen met Zijn Bloed.
Bloed moet vloeien om ons te wassen. En als we gewassen zijn, als we gereinigd zijn, als we een nieuwe natuur hebben gekregen door de Geest van God, hebben wij weer toegang tot de troon van God. De toegang tot de troon van God betekend dat onze relatie met Hem in Christus weer is hersteld. Wat een God, wat een Heiland, wat een Verlosser, wat een Liefde.
Pesach, Pasen oftewel Pass Over, betekend dat de eeuwige dood uiteindelijk aan onze deur voorbij gaat.
Pasen begon bij God op Zijn heilige berg in het hemels gewest, begon voordat de aarde werd geschapen.
Pasen voor de mens begon in het Paradijs, en kreeg zijn grote aardse vervolg in Abraham.

Genesis 22: 7, 8. Toen sprak Izak tot zijn vader Abraham en zei: Mijn vader! Hij zei: Zie, hier ben ik, mijn zoon. Hij zei: Zie, hier is het vuur en het hout, maar waar is het lam voor het brandoffer? Abraham zei: God zal Zichzelf voorzien van het lam voor het brandoffer, mijn zoon.


Reacties

Populaire posts