de rijke jongeling

"En toen Hij naar buiten ging om op weg te gaan, snelde er iemand naar Hem toe, viel voor Hem op de knieën en vroeg Hem: Goede Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven? En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. U kent de geboden: U zult geen overspel plegen; u zult niet doden; u zult niet stelen; u zult geen vals getuigenis afleggen; u zult niemand benadelen; eer uw vader en uw moeder. Maar hij antwoordde Hem: Meester, al deze dingen heb ik in acht genomen van mijn jeugd af. En Jezus keek hem aan en had hem lief, en Hij zei tegen hem: Eén ding ontbreekt u: ga heen, verkoop alles wat u hebt en geef het aan de armen en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan, neem het kruis op en volg Mij. Maar hij werd treurig over dat woord en ging bedroefd weg, want hij had veel bezittingen." Markus 10: 17-22


Jezus kwam om voor onze zonden te sterven en om G'd de hoogste eer te geven, door Zijn wil te doen. Wat Jezus van ons vraagt is, om alles wat tussen G'd en ons instaat weg te doen. G'd maakt geen uitzondering in wat dat ook maar zou kunnen zijn in jouw leven. Is het je auto, je eten, je baan, je huis, je computer of televisie, alles wat tussen jou en G'd in staat moet je afstand van nemen, zelfs als het gaat om mensen waar je (te) zielsveel van houdt, ouders, vrouw of kinderen die tussen jou en G'd zijn komen in te staan, die een meer dan tweede positie in je leven hebben ingenomen.

Let wel G'd vraagt niet om zomaar afstand van mensen en goederen te doen, G'd vraagt niet zomaar om afstand te doen van onze "rijkdom" of hen die ons dierbaar zijn, maar vraagt van ons om zo ver van materiaal en mensen af te gaan staan dat Hij de eerste plaats krijgt en houdt. Als G'd de eerste plaats krijgt, als wij meer dan onze wil willen doen en streven om alles van onszelf te geven aan Hem, Zijn wil willen leren kennen, Zijn wil willen leren begrijpen en Zijn wil willen doen en Hem volgen in alles, als wij voorbij onszelf willen gaan en in de eerste plaats Zijn koninkrijk zoeken, dan zal de rest ons bovendien geschonken worden.

Wij zijn schatplichtig aan waar onze schat is, en waar onze schat is daar zal ook ons hart zijn. Kies dan vandaag wie je wilt dienen, G'd of de mammon. (de god van het geld).
Je zou je kunnen voorstellen dat de rijke jongeman zijn prioriteiten niet helemaal op orde had, en dat wat Jezus van hem vroeg, wat zijn denken betrof, behoorde tot de wereld van de onmogelijkheden, en die gedachte, neemt Jezus al snel van hem en allen die toehoorders waren geweest weg.

"Maar Jezus keek hen aan en zei: Bij de mensen is het onmogelijk, maar niet bij God, want bij God zijn alle dingen mogelijk." Luk. 18: 27

Misschien was het niet alleen een les over prioriteiten stellen, maar meer nog een les over hoe wij over onszelf denken en hoe wij vinden vanuit onze eigen optiek te staan tov G´d, die zich met ons wil verzoenen, tov Jezus die voor ons gestorven is aan het kruis van Golgotha en op de derde dag weer is opgestaan, of tov de Heilige Geest, die ons wil onderwijzen, hervormen en vernieuwen.

De bijbel leert ons door de Heilige Geest dat wij onszelf niet kunnen ontdoen van onze natuur die in opstand is tegen de natuur van G´d, dat wij vanaf het moment dat wij geboren worden uit Adam in vijandschap leven met G`d en dat door het houden van geboden, leven volgens de tien woorden van G´d, niet onszelf kunnen redden, niet een andere natuur krijgen, niet wedergeboren kunnen worden en dus niet kunnen bekeren.
Let wel, we kunnen door de tien woorden van G´d wel anders gaan leven, een beter leven leiden waarin we door precies te doen wat er staat geschreven, respect en misschien ook wel een vorm van liefde tonen voor G´d en ook respect en liefde kunnen tonen voor onze naaste. Ja wij kunnen best wel goed doen, maar dat goed doen zal ons niet kunnen verzoenen met G´d, zal ons niet kunnen redden van de eeuwige dood, is een besmette vorm goed doen, een als het ware mismaakte vorm van liefde geven, welke voortkomt uit onszelf, uit wat wij willen en waarvan wij vinden dat het wellicht goed is en genoeg zal zijn.
Het zal ons als mens niet naar een hoger plan brengen, dat hoger plan van G´d voor ogen heeft, nl weer met Hem verenigd te zijn voor een eeuwig leven van liefde, geluk, gezondheid en harmonie.

Daarvoor hebben we het offer van Jezus nodig.

"En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. U kent de geboden: U zult geen overspel plegen, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen vals getuigenis afleggen, eer uw vader en uw moeder." Lukas 18: 19, 20

Toen dus de rijke jongeman vroeg wat hij moest doen om het eeuwig leven te beerven, dacht hij door het antwoord van Jezus dacht hij in eerste instantie dat hij zich dat recht inmiddels zelf al had verworven, want hij vond dat hij tenslotte alles al deed wat Jesus opnoemde, vanaf zijn jeugd af aan, en vond dus dat hij voldeed aan de standaard eisen.

Een opmerking van Jezus op een andere moment zou hier zomaar op zijn plaats kunnen zijn:

"Deze dingen zou men moeten doen en die andere dingen niet nalaten." Matteus 23: 23

Hoewel de context niet geheel past bij deze tekst, is het bijbels verantwoord deze uitspraak van Jezus hier toe te passen. Het is goed te leven volgens de wil van G´d, dat moeten we zeker niet nalaten, maar het andere moeten, en kunnen we niet nalaten, dat we alles opgeven, ons eigen leventje, daar waar wij door hard werken denken verdient te hebben waar we geen recht op hebben. Om als het ware de hemel te verdienen moeten we opnieuw geboren worden, we moeten een nieuwe natuur krijgen, een natuur die niet in vijandschap verkeert met onze Schepper en G´d, vanuit de overtuiging, die de Heilige Geest ons geeft, dat dit de weg is naar een eeuwig samenzijn met onze Maker en Vader, in volledige harmonie.

Zoals gezegd, de tien woorden of wet zo u wilt, kan ons niet helpen bij het verkrijgen van die nieuwe natuur.

"Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen." Psalm 51: 7

Die nieuwe natuur is alleen mogelijk omdat Jezus voor ons is gestorven en wij onderwezen worden door de Heilige Geest, dat wij door de dood en opstanding van Jezus, deel kunnen krijgen aan die natuur die past bij G´d, die past bij het nu nog ontoegankelijk licht waarin Hij woont en door Jezus, het in Hem zijn, verbonden als een rank aan de Wijnstok, toegankelijk wordt gemaakt voor ons.


"En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel:
van zonde, omdat zij niet in Mij geloven;" Joh. 16: 8,9


Hij overtuigd, dat wij een nieuwe natuur nodig hebben en dat dat kan door het Lam van G´d Die de zonde van de wereld en jouw zonde dus, wegneemt en ons een natuur geeft die gestorven is door de zonde en voor de zonde en waardoor de wet, van zonde en dood geen vat meer op ons heeft omdat hij niet meer regeert. Door de nieuwe natuur is er ook een nieuwe en sterkere wet in ons gekomen die ons helpt, ons laat overwinnen over de zonden zolang wij hier nog leven op aarde, totdat Jezus terugkomt op de wolken, om ons te brengen in Zijn hemels koninkrijk, in het huis van de Vader.

Het probleem van de rijke jongeman en ook nog veel te vaak die van ons is, dat hij dacht dat hij een leven leide wat in het teken stond van hard werken en verdienen, en dat dat één op één ingezet kon worden om zo ook het eeuwig leven te verdienen. Jezus laat hem zien dat het zo niet werkt:

"En kom dan en volg Mij" Luk. 18: 22

Het volgens van Jezus was de weg die de rijke jonge man moest gaan en niet zijn eigen weg waarmee hij dacht heil en eeuwigheid te verwerven. Maar er was nog een aspect, die in één adem door Jezus wordt benoemd.

"Verkoop al wat u hebt en deel het uit onder de armen" Luk. 18: 22

Nee beste lezer, het was niet alleen een kwestie van doneren. Het was een kwestie van: doe alles weg waar je hart naar uitgaat en tussen jou en Mij instaat. Neem afstand van zaken waarmee je denkt de eeuwigheid te kunnen verdienen, neem tevens afstand van zaken die je laten zondigen, zoals begeerte naar geld, het niet willen uitzien naar ouderen, wezen en armen, het verafgoden van materiele zaken waardoor je G´d niet in de eerste plaats vereert.

De rijke jongeman had meer last dan van alleen niet kunnen prioriseren. Zijn hang aan geld, stelt hem in staat van beschuldiging, van het overtreden van de wet van G´d, terwijl hij zelf dacht dat hij alles deed vanaf zijn jeugd, wat de wet voorschreef. Niets is minder waar gebleken. Wellicht liet de oproep van Jesus om alles weg te doen en Hem te volgen heel diep in zijn ziel, in zijn aardse natuur, in zijn vlees kijken, waardoor hij eens te meer besefte dat al zijn zwoegen om daar te komen waar G´d voor ons een plaats heeft bereid, van nul en geen waarde is gebleken.

Waarom was hij bedroefd ipv blij, vervult met diepe dankbaarheid omdat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven had gevonden? 
Waren zijn zonde te groot om vergeven te kunnen worden, was het maken van vijgenbladeren als kleed van bedekking niet voldoende gebleken? 

Neen zijn overtredingen waarvan hij dacht dat hij ze niet deed, zijn nooit te groot en waren besloten in het volgen van Jezus, dat zou hem een zucht van verlichting moeten hebben doen slaken.
Ja het maken van vijgenbladeren om onze naaktheid, onze zonde (voldoende) te bedekken schoot idd verschrikkelijk te kort, zelfs het offeren van een plaatsvervangend lam, was niet de oplossing voor het probleem, het verwees alleen maar naar de oplossing van het probleem zonde en dood. 

De rijke jongeman koos ervoor om bedroefd heen te gaan en Jezus niet te volgen. Hij verkoos vastbesloten als nooit te voren om niet de weg te volgen van wedergeboorte, maar van hard en wellicht nog harder werken, in de wetenschap dat het hem niet die eeuwigheid kon bezorgen waar hij naar verlangde.
Misschien verlangde hij wel naar iets verkeerds, naar een eeuwig leven, die hij in zijn naiviteit verbond aan het succesvol zijn, gepaard gaande met goed doen, het houden van de wet, waarbij hij gemakshalve en tegelijkertijd in staat bleek te zijn de ouden, de wezen en weduwen, de armen, de minste onder ons te vergeten. Uiteindelijk bleek het antwoord van Jezus hem dat in de weg te staan waar hij halsrijkend naar uitzag, en werden van hem offers gevraagd die niet paste bij de weg die hij uitgestippeld had om zijn doel te bereiken.

Uiteindelijk blijkt Jezus uit te zijn op ons hart. De Vader wil dat Zijn hart verbonden is met onze harten, dat onzelfzuchtige liefde het fundament van Zijn koningschap is en dat het aanbidden van Hem, wandelen zoals Jezus gewandeld heeft in het doen van de wil van de Vader, de Weg daarvoor is, in nieuwheid des levens, door wedergeboorte.

"Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet                 opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien." Joh. 3: 3

Reacties

Populaire posts