gehoorzaamheid tot volkomenheid

Hebreeën 5:8-9 Hoewel Hij de Zoon was, heeft Hij toch gehoorzaamheid geleerd uit wat Hij heeft geleden. En toen Hij volmaakt was geworden, is Hij voor allen die Hem gehoorzamen, een oorzaak van eeuwige zaligheid geworden.


Onze start als mens, was niet de meest beste, heeft niet mijn persoonlijke voorkeur en ik weet uit betrouwbare bron, de bijbel, dat het ook niet Gods voorkeur heeft.
Toen God hemel en aarde maakte met alles erop en eraan, maakte Hij het zo dat het goed was, dat het perfect was zoals het was, inclusief de mens met een vrije wil. Dat is niet alleen de kracht van de liefde, maar ook de zwakste schakel.

Een robot doet precies wat hem opgedragen wordt, stelt geen vragen, stelt niets ter discussie, doet wat hij moet doen en doet dat aanvankelijk graag, zonder morren of klagen. Dit in tegenstelling tot het volk Israel toen God hen uit Egypte verloste en hen wilde brengen naar het beloofde land. We weten uit de geschriften dat het een hardvochtig volk was, wat niet alleen het klagen en morren tegen God heeft uitgevonden maar zelf ook verbeterd heeft.
Hoewel een robot precies tot in de detail doet wat je van hem vraagt, gegeven zijn opgave bereik, wil je niet dat de mens zo met elkaar omgaat. Ik zal niet ontkennen dat als God na de geboorte van onze kinderen ons een handleiding met afstandsbediening had gegeven ik Hem op zeer veel moment heel dankbaar zou zijn geweest, maar laat dat een grap zijn die soms een serieuze ondertoon kent, vanwege mijn persoonlijke beperkingen tav de vaderrol.

Als je liefde wil delen dan wil je dat uit vrije wil, maar ook uit en door vrije wil ontvangen. Als een man of, vrouw of hun kinderen, alleen maar doen wat van hen gevraagd wordt omdat het onder dwang plaatsvindt of zelfs uit angst, dan kun je dat geen liefde noemen, omdat het geen liefde is. Liefde delen gaat zonder dwang en zonder angst, juist omdat het liefde is.

1 Korinthe 13:4-8 De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig, zij handelt niet ongepast, zij zoekt niet haar eigen belang, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid, maar verheugt zich over de waarheid, zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen. De liefde vergaat nooit.....

"Liefde" bedrijven op de Wallen in Amsterdam, in the Red Zone Districts, is geen liefde, want hoewel ook fysieke uitingen voortkomt uit liefde voor elkaar, binnen het concept gelijkwaardige relaties, (en volgens de bijbel is dat nog steeds, tussen man en vrouw met wederzijdse instemming) valt een seksuele daad niet altijd onder de noemer liefde. Op die wijze zou de liefde enorm afgevlakt worden en dat heeft inmiddels op grote schaal en maatschappelijke breed helaas ook al plaatsgevonden. Niet elke revolutie en zeker niet de seksuele is een goede of een geslaagde te noemen.
Terug naar onze start, God noemde die goed:

Genesis 1:31 En God zag al wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de zesde dag.

Volgens de bijbel is het daarna helemaal fout gegaan. Fout omdat de mens er toch voor koos om zijn eigen koers te varen, ongehoorzaam te zijn aan wet en regelgeving, en ipv dat zij voor het leven kozen, kozen zij voor een weg van zonde en dood.
Dat de mens bij zijn overtreding niet gelijk dood neer viel mogen we liefde noemen. Liefde omdat God met een plan op de proppen kwam om de mens te redden, de verstoorde relatie te herstellen en een einde te maken aan de zonde en de dood, door vergeving en genade. Dat daar vervolgens een extreem hoge prijs voor betaald moest worden, wisten de mensen natuurlijk niet, althans het besef, het doordrongen ervan zijn, dat was niet bepaald ingedaald en ook vandaag de dag wordt dat nog steeds niet ten volle begrepen, maar iemand opofferen oplaten draaien voor jouw overtreding door ongehoorzaamheid, jouw zonde en jouw dood weg te nemen, is voor ons mensen moeilijk te bevatten zeker ook omdat het alleen met de dood kon worden bewerkstelligt. Dood die voortkwam uit gehoorzaamheid aan de wil van de Allerhoogste God, kon de dood die voortkwam uit ongehoorzaamheid beslechten.

Die weg is de Zoon van God gegaan, voor jou en mij, en noodzakelijk om te vermelden, die weg is Hij gegaan uit vrije wil. God de Vader en God de Zoon, wilde zich met ons weer verzoenen en de Zoon heeft de dood niet geschuwd, is de weg van de dood niet uit de weg gegaan om dit te realiseren en Hij heeft het gerealiseerd, vrije wil gefundeerd in Agapé.

Wat betekent agapè liefde dan? 
Kernachtig samengevat staat agapè liefde bekend als de hoogste vorm van liefde. 
Het is onzelfzuchtige, opofferende en dienende liefde. Deze liefde komt van God, de Vader.

Ieder mens die geboren werd na en uit Adam en Eva, worden geboren met een soort van erfzonde, wij worden geboren met een natuur die door ongehoorzaamheid, door zonde gevallen is.

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

Daar kan de mens zelf niets aan doen, dat is niet zijn schuld, maar wat nog belangrijker is, hij kan er niets aan veranderen, dat kan alleen God, daarom denk ik, ondanks het feit dat het zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt, God zelf er alles aan heeft gedaan omdat ongedaan te maken en met succes. Het is mijn stellige overtuiging dat ik wel last heb van die zonde status waarin ik geboren ben, maar er niet verantwoordelijk voor wordt gehouden.
Er is nl. een Weg, een Waarheid tot Leven en dat is Jezus Christus. Als we die Weg gaan kiezen we voor het nieuwe het Leven, als we die Weg niet gaan dan kiezen we voor het oude en dat is een weg tot de dood, een eeuwige onomkeerbare dood, want dat is de vloek van de wet, als we in overtreding leven en willen blijven leven, en daarvoor blijvend kiezen worden we wel verantwoordelijk gehouden, omdat ons een mogelijkheid tot ontkomen wordt geboden die wij niet willen.

Christus zelf is ook geboren onder de vloek van de wet, hoewel Hij geen overtreder was omdat Hij niet zondigde. Hij was geen veroordeelde maar moest ook volkomen worden in gehoorzaamheid, en dat door het lijden. Dat lezen we ook in de tekst aan het begin van deze blog.
Van Jezus werd tot op het laatste moment gevraagd om de wil van de Vader te doen, want die wil leidde tot verlossing en redding. Om die reden kon Hij aan het kruis zeggen: "het is volbracht".Was die keuze om te blijven gehoorzamen een makkelijke, deed Hij dat op Zijn sloffen, twee vingers in de neus en dat doen we ff, nee die keuze, die gehoorzaamheid vroeg het uiterste van Hem wat ook aanleiding was voor Zijn intensief gebedsleven zelfs vlak voor Zijn dood in de hof van Gethsemane.
Dat Christus het werk aan het kruis volbracht heeft, gaat niet over het wegdoen van alle zonde en schuld. De basis om dat te kunnen doen, beter gezegd omdat te kunnen gaan doen, werd daar gerealiseerd, werd juist daar volbracht. Christus was niet gekomen om wet of profeten te ontbinden maar om ze te vervullen, na te leven tot in zijn volheid, tot in de diepte, tot voorbij de letter in de praktijk te brengen, de wil van de Vader tot in breedste zin van het woord tot uiting te brengen, door gehoorzaamheid, daarin ging Hij verder dan de letter en dat werd uiteindelijk Zijn dood.

Mattheüs 5:17, 21,22 Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen..... U hebt gehoord dat tegen het voorgeslacht gezegd is: U zult niet doden; en: Wie doodt, zal door de rechtbank schuldig bevonden worden. Maar Ik zeg u: Al wie ten onrechte boos is op zijn broeder, zal schuldig bevonden worden door de rechtbank. En al wie tegen zijn broeder zegt: Raka! zal schuldig bevonden worden door de Raad; maar al wie zegt: Dwaas! die zal schuldig bevonden worden tot het helse vuur.

Hier lezen we hoe Jezus een dode letter tot leven wekt, en dat een woord verder gaat dan het letterlijke.
Jezus kwam om verzoening over de wet te doen, de wet die onder het verzoendeksel lag, daarover moest verzoening gedaan worden, de wet waar God troonde in het Heilige der Heilige, de plek waar ook de 613 andere wetten en verordeningen lagen. Die lagen niet in de Ark die lagen tegen de Ark aan als een getuigen tegen ons.

Deuteronomium 31:26 Neem dit wetboek en leg het naast de ark van het verbond van de HEERE, uw God, zodat het daar is als getuige tegen u.

Waren ze minder belangrijk, nee zeker niet, kwamen ze bij Mozes vandaan, ook dat niet, ook dit waren woorden die rechtstreeks van God kwamen en puur een uitwerking van de tien woorden, een uitleg voor het dagelijkse leven, hoe om te gaan met: gij zult niet stelen, liegen, begeren, de shabbat vieren, maar ook hoe je om moest gaan met eten, met de dienst in de tabernakel, persoonlijke hygiene etc....

Maar nogmaals ze lagen niet in de Ark, niet onder het verzoendeksel, dat waren de tien woorden die God zelf gesproken en zelf geschreven had, en over die wet moest verzoening gedaan worden, die wet veroordeeld ons, omdat we strafwaardig worden geboren, in het vlees, uit een zondige en strafwaardige vrouw, en om die reden heeft het geen nut Nico om terug te keren naar de moederschoot en opnieuw geboren worden, want dan ben je daar waar je nu ook bent, nl in het en uit vlees geboren.

Johannes 3:3-7 Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien. Nicodemus zei tegen Hem: Hoe kan een mens geboren worden als hij oud is? Hij kan toch niet voor de tweede keer in de buik van zijn moeder ingaan en geboren worden?

Toen Christus stierf heeft Hij de vloek verbroken, want iedereen die in die spiegel keek en geboren was uit vlees moest sterven omdat de spiegel zonde aan het ligt bracht.

Romeinen 7:7 Wat zullen wij dan zeggen? Is de wet zonde? Volstrekt niet! Ja, ik zou de zonde niet hebben leren kennen dan door de wet. Ik zou immers ook niet geweten hebben dat begeerte zonde was, als de wet niet zei: U zult niet begeren.

Door de wedergeboorte, door uit de Geest geboren worden, krijgen wij deel aan de natuur van Christus en zijn wij niet langer meer onder de vloek en als we met onze nieuwe wedergeboren natuur in de spiegel kijken zien we Christus, de Volmaakte, en zien we geen vlek of rimpel omdat wij leven, handelen, denken, doen, nalaten en voelen zoals Christus.
Is de spiegel nu weg, is de spiegel van haar kracht beroofd omdat wij in Christus zijn, doen wij nu niets meer fout? Ik denk dat de spiegel, Gods eeuwige en heilige wet nog steeds bestaat, om de dood eenvoudige reden dat de Rechtmatige Wetgever nog steeds bestaat en niet veranderd.
Het is dus niet zo omdat Christus geleefd heeft in overeenstemming met de wil van de Vader, gehoorzaamheid heeft geleerd door het lijden, en gehoorzaam is geworden tot de dood, dat de wet nu niet meer geldt, haar functie heeft verloren, aan kracht heeft ingeboet.
De wet, Gods woord, wordt nog steeds door God gebruikt, door de Heilige Geest, om de mens te overtuigen, zij is nog steeds de spiegel waarin wij moeten kijken om te weten waar we staan, als vleselijke uit de vrouw geboren mensen.

Johannes 16:7-11 Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: van zonde, omdat zij niet in Mij geloven; van gerechtigheid, omdat Ik heenga naar Mijn Vader en u Mij niet meer zult zien; en van oordeel, omdat de vorst van deze wereld veroordeeld is.

Romeinen 7 leert ons dat toen wij getrouwd waren met onze eerste man, wij slaven waren van de zonde tot de dood, tegen ons wil zaten wij vast aan deze meester.
Door Christus zijn wij in Hem gestorven en opgestaan, en leven Zijn Leven en zijn nu eigendom van een betere Meester, "slaven" van gerechtigheid tot eeuwig leven, slaven met een vrije wil, slaven als zonen en dochters, met een feestelijk kleed bekleed en met de ring van erfgenaam om onze vinger. Wij leven niet meer onder de vloek, als ik nu een rood verkeerslicht zie dan werkt het volgende in ons:

Marcus 12: 30 Gij zult de Here, uw God, liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht.

Geeft dat een veroordeling, maakt mij dat strafwaardig, ben ik dan weer vlees en geen geest?
Wij zijn gekocht en betaald, en "slaven" van Jezus, en als we aan Hem verbonden blijven, in Hem blijven en Hij in ons, zijn wij vrij van de veroordeling.
Zijn wij vrij van de wet omdat hij krachteloos geworden is, waardoor wij deze niet meer hoeven te houden en daarom de wet ons niet meer kan veroordelen?
Hoefde Jezus na Zijn sterven en opstanding niet meer de wil te doen van de Vader, hoefde Hij niet meer gehoorzaam te zijn, had Hij geen verleidigen meer te verduren op aarde en hebben wij dat daarom ook niet meer zolang wij nog in het vlees hier zijn en hier op aarde leven, wachten, waken, strijden en bidden tot zijn komst?

Romeinen 6:15,16 Wat dan? Zullen wij zondigen omdat wij niet onder de wet maar onder de genade zijn? Volstrekt niet! Weet u niet dat aan wie u uzelf als slaaf ter beschikking stelt tot gehoorzaamheid, u slaaf bent van wie u gehoorzaamt: óf van de zonde, tot de dood, óf van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid?

God vraagt van Zijn kinderen gehoorzaamheid, gehoorzaamheid tot de dood, zie niet om en volg mij, dat geldt Zijn kinderen, Zijn zonen en dochters, dat is niet weg omdat wij wedergeboren zijn.
Ja er zijn teksten die zonder de context goed te doorgronden iets anders lijken te suggereren, maar alles wat hiervan afwijkt moeten we knechten aan dit uitgangspunt.
Adam en Eva waren op aarde gezet om de wil te doen van de Vader, daar zijn ze niet in geslaagd, begeerte nam de overhand, gelijk aan God willen zijn, en de liefde voor zijn vrouw vonden ze belangrijker dan het gehoorzaam zijn aan God, dat fluisterde satan hen in en daar zijn ze voor en door gevallen.
Als we naar het vierde gebod kijken, en dit plaatsen in de context van de Schepping, zou het dan kunnen dat we van de tien geboden het vierde zouden kunnen schrappen omdat Christus de wet wel heeft vervuld, wel gehoorzaam is geweest tot de dood, wel de wil van de Vader heeft gedaan en volbracht?
Wat Christus heeft volbracht was in het vlees, gehoorzaam geweest aan de wet van God, aan Zijn wil. Dat wat Adam niet gedaan heeft, en daardoor het Leven verloren heeft, heeft Christus als de 2e Adam weer terug gewonnen, omdat Hij door het lijden, volmaakte gehoorzaamheid heeft geleerd en daardoor ons in de gelegenheid stelt en de mogelijkheid geeft, om het zelfde te kunnen doen.
Maar wat als we fouten maken, zijn we dan weer terug in het vlees, moeten we dan weer opnieuw geboren worden?
Ik durf te beweren dat dat zo zou zijn volgens het principe van het oude testament, volgens de leer van de heiligdomsdienst van toen ja, want het bloed van bokken en stieren kon geen zonde vergeven, daardoor moesten er dagelijkse (slacht)offers gemaakt worden, dagelijks moest er bloed vloeien en dan werden de zonde weggedragen naar het heilige in de Tabernakel, waarbij één keer per jaar het bloed van een rein dier het Heilige der Heilige binnen werd gebracht om het Heiligdom in rechtenstaat te herstellen, te reinigen door de zonde weg te doen.
Dat wegdoen gebeurde via een tweede bok, waar de zonden als het ware werden opgelegd waarna de bok naar de woestijn werd geleidt, naar een eenzame plek, en daar zou de bok sterven en de zonde als het ware meenemen de dood in, voor eens en voor altijd.
Maar zoals gezegd, aangezien het bloed van bokken en stieren de zonde niet kon wegnemen, ook éénmaal per jaar niet door het reine offer wat een schaduwbeeld was van Jezus Christus, de Werkelijkheid die komen zou, moest het ieder jaar opnieuw plaatsvinden totdat Christus zou komen, om éénmalig, eens en voor altijd het Werkelijke Offer te brengen, waarbij Zijn eigen krachtig bloed eens en voor altijd het hemels Heiligdom in rechtenstaat zou herstellen, zou reinigen en daarmee ook ons.
Dat offer heeft Hij gegeven, Hij was het Lam dat de zonde van de wereld zou wegnemen. Nu is Hij in het hemels heiligdom onze Hogepriester en kan Hij onze zonde dagelijks wegnemen en brengen in het Heilige.
In het oude testament vond dat jaarlijks plaats, dat noemen we ook wel Yom Kippur, de dag van oordeel, het onderzoekend oordeel en verzoening. In de hemel is deze periode aangevangen volgens de lange profetie aan het einde van de 2300 avonden en morgens, in Daniel hoofdstuk 8.

Leviticus 23:27-29 Alleen op de tiende dag van deze zevende maand is de Verzoendag. U moet een heilige samenkomst houden. U moet uzelf dan verootmoedigen en de HEERE een vuuroffer aanbieden. Op diezelfde dag mag u geen enkel werk doen, want het is de Verzoendag, om voor het aangezicht van de HEERE, uw God, verzoening voor u te doen. Voorzeker, iedere persoon die zich op diezelfde dag niet verootmoedigt, moet van zijn volksgenoten worden afgesneden.

De joodse geleerde Maimonides bracht het op de volgende manier onder woorden: "ontwaakt gij die dommelt en in diepe slaap is. Onderzoek uw daden en brengt u tot inkeer en denkt aan uw Schepper! Gij, die in het onwezenlijke van de tijd de waarheid hebt vergeten of het hele jaar achter nietigheden dwaalt waar geen baat bij is, kijk in uw binnenste en kijk naar uw handelingen en gedragingen. En ieder wie het aangaat, verlaat de verkeerde weg en verwijder alle lelijke gedachten en slechte voornemens!"

Het hogepriesterlijk werk van Jezus heeft alles te maken met het verlossingsplan, en het onderzoekend oordeel is erop gericht om alles van de mens, al zijn daden, gedachten en gevoelens aan het licht te brengen, om een rechtvaardig oordeel te kunnen spreken, maar ook om de mens in de gelegenheid te stellen alles wat een wig drijft of heeft gedreven tussen God en ons weg te laten nemen door onze Hogepriester.
Het is volbracht, volbracht om het werk in het Hemels Heiligdom dagelijks te kunnen doen, het is niet volbracht aan het kruis om nu te kunnen leven als God in Frankrijk, of te kunnen leven alsof ons geweten compleet gezuiverd is van zonde, waardoor wij geen zonde meer kennen.
Jezus werk aan het kruis, en daardoor Zijn dagelijks werk in de hemel, zorgt ervoor dat wij vrede kunnen hebben met God. Door het kruis zijn wij instaat om in nieuwheid des levens te kunnen wandelen, door het kruis is het mogelijk geworden dat wij een nieuwe natuur kunnen krijgen, dat wij wedergeboren kunnen worden, geboren uit Geest, en deel krijgen aan de overwinnende natuur van Christus. Door het kruis is Jezus niet meer onze leraar, onze profeet, het Lam dat de zonde van de wereld wegneemt, door het kruis is Hij nu onze Hogepriester en kan Hij zijn werk doen als Middelaar, waardoor Hij straks op het einde van deze aardse rit, onze zonden die nog in de hemel liggen opgeslagen definitief kan wegdoen.

Dagelijks hebben wij nog vergeving nodig, iedere dag maken wij ons nog schuldig aan verkeerde gedachten, gevoelens, foute beslissingen, nalatigheid, en toch kunnen wij vrede hebben met onze Heer en Heiland, onze God en Vader:

1 Johannes 2:1-6 Mijn kinderen, ik schrijf u deze dingen, opdat u niet zondigt. En als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige. En Hij is een verzoening voor onze zonden; en niet alleen voor de onze, maar ook voor de zonden van de hele wereld. En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.

Onderweg naar Gods troon, is een weg van heiligmaking, is een proces van vernieuwen en hervormen, dat is strijd, dat vraag waakzaamheid en bidden, daar ontkomt niemand van ons aan, het is een wedstrijd die we tot het einde moeten uitlopen en het lijden wat we daarin ondervinden zal ons helpen om tot volmaaktheid te komen, volmaakt zoals Christus en de Vader volmaakt zijn.
We kunnen dus nog steeds overtreden, we kunnen nog steeds strafwaardig worden, Johannes spreekt hier nl de broeders aan. Zijn we dan direct weer terug naar of weer in het vlees, neen absoluut niet, maar het kan er wel toe bijdragen en daarom moeten we waken en bidden.

Hebreeën 6:4-8 Want het is onmogelijk om hen die eens verlicht zijn geweest, die de hemelse gave geproefd hebben en deelgenoot zijn geworden van de Heilige Geest, en die het goede Woord van God geproefd hebben en de krachten van de komende wereld, en die daarna afvallig worden, weer opnieuw tot bekering te brengen, omdat zij voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigen en openlijk te schande maken. Want de aarde die de regen indrinkt, die er dikwijls op valt, en die nuttig gewas voortbrengt voor hen door wie hij ook bewerkt wordt, ontvangt zegen van God. Maar de aarde die dorens en distels voortbrengt, is verwerpelijk en de vervloeking nabij, waarvan het einde tot verbranding leidt.

De vrede die we met God hebben, door Jezus Christus en onder het heiligmakingsproces van de Heilige Geest, komt omdat we aangespoord en bemoedigd worden om iedere keer te herkennen, erkennen en toe te geven, dat we fouten gemaakt hebben en die met een berouwvol hart bij Hem mogen brengen.
De Heilige Geest heeft als toetsstenen daarvoor de tien woorden van de Allerhoogste zelf, die zijn en blijven van eeuwigheid tot eeuwigheid de norm, die zijn niet weg die zijn van kracht. Die bepalen welke afgoden er in ons leven schuilgaan, wat er aan vleselijke reflexen aanwezig zijn als belasting tillen, illegaal muziek kopiëren, pesten, vloeken, boosheid, begeerte, niet getuigen, niet willen delen, het niet huisvesten, kleden of gastvrijheid betonen, discrimineren of de ander niet hoger achten dan jezelf, nog te vaak omzien en het niet volgen of niet willen gaan.
Toch hebben kunnen we vrede hebben met God als we dit met een berouwvol hart aan Hem belijden en Hij ons vergeeft omdat Hij dat wil zonder aanzien van de persoon, omdat Hij onvoorwaardelijk van ons houdt, omdat Hij die weg is gegaan. Van ons vraagt Hij of wij uit liefde voor Hem, Hem willen volgen waar Hij ook gaat, niet om te zien, dat Hij mag doen in dit uur wat Hij ook wil, dat als Hij van ons vraagt om te gaan, net als Abraham zonder navraag gaan. Dat is wat de wet, dat is wat God van ons vraagt, niet om domweg regels te volgen, de letter toe te passen, maar om te volgen in vertrouwen en in deze wetenschap:

Jeremia 29:11 Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven.

Het vieren van feestdagen, nieuwe maan of sabbatten, slaan gegeven de context op de hoogtijdagen die ieder jaar Christus komst verkondigde. Die schaduw is achter ons, de Werkelijkheid is gekomen, we kunnen deze jaarlijkse momenten blijven aangrijpen om ons ter herinneren aan het feit dat net als bij de uittocht, YHWH een grote en sterke arm heeft waarmee Hij ons heeft uitgeleid, uit Egypte, uit Babylon, uit de Wereld, naar en binnen de grenzen van het beloofde land. Dat de Christus komen zou, en dat Hij ons zou redden en verlossen uit de machtige greep van satan, van zonde en dood. Is dat een must, neen iedereen mag die dagen vieren nadat hij belieft.
Zeggen deze wettelijk vastgestelde dagen die gevierd werden iets van de tien woorden die Hij op de Sinai gegeven heeft via Mozes aan ons, neen in wezen niet. De tien woorden, zijn blijvend en voor altijd, zullen altijd toegepast worden daar waar de Heer regeert, met name als we kijken naar het vierde gebod, wat niet een verwijzing is naar de komende Messias, maar een verwijzing naar YHWH als de Schepper van hemel en aarde, een verwijzing naar de schepping, een verwijzing naar God als de enige rechtvaardige en rechtmatige Rechter en Regent. De vraag die jij jezelf mag stellen is; regeert Hij ook in mijn leven of regeren daar andere wetten, wensen, lusten, begeerten of meesters?

Markus 7:7, 13 Maar tevergeefs eren zij Mij door leringen te onderwijzen die geboden van mensen zijn. Want terwijl u het gebod van God nalaat, houdt u zich aan de overlevering van de mensen, zoals het wassen van kannen en bekers; en veel andere dergelijke dingen doet u..... en zo maakt u Gods Woord krachteloos door uw overlevering die u overgeleverd hebt; en veel van dergelijke dingen doet u.

Dit is wat al duizenden jaren speelt, eigenlijk vanaf den beginne, waarbij satan verwarring wist te stichten door de zaken anders voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren. Zijn wij krachtig en sterk genoeg om zonder God daar weerstand tegen te bieden, neen, toen niet en nu blijkbaar nog steeds niet, en het beste voorbeeld dat ik daarvoor kan aanhalen is het volgende:

In het vaticaan huist een religieuze club die kerk en staat heeft weten te verenigen, wat op zich al niet wenselijk is en wat ook is gebleken toen die club de statelijke macht inschakelde om mensen tot bekering te dwingen met meer dan 100.000.000 slachtoffers tot gevolg. Deze zelfde club heeft op eigen autoriteit de wet van God aangepast, wat volgens de profetieën geschreven in het boek Daniel, meer dan duizend jaar daarvoor voorzegd was dat dat zou gaan gebeuren.
Ze hebben het tweede gebod eruit gehaald:

Exodus 20:4,5 U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is. U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten,

Natuurlijk erg handig als je een religieus systeem opgezet hebt, wat uit zijn voegen barst van afgodsbeelden.
Vervolgens hebben ze het tiende gebod in tweeën gesplitst want anders valt het wel heel erg op dat het er geen tien meer zijn:

Exodus 20:17 17. U zult niet begeren het huis van uw naaste. U zult niet begeren de vrouw van uw naaste, noch zijn dienaar, noch zijn dienares, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is.

Catechismus van de club van Rome:
9) Gij zult geen onkuisheid begeren.
10) Gij zult niet onrechtvaardig begeren, wat uw naaste toebehoort
En last but not least, ze hebben het vierde gebod niet aangepast, dus niet de wet maar de tijd, zoals voorzegd: 

Daniël 7:25 Woorden tegen de Allerhoogste zal hij spreken, de heiligen van de Allerhoogste zal hij te gronde richten. Hij zal erop uit zijn bepaalde tijden en de wet te veranderen,...

Zij hebben op eigen autoriteit Gods ingestelde rustdag voor de mens, veranderd in de dag van de aanbidding van de Zon. De zondag heeft dus plaats moeten maken voor de zaterdag, de shabbat.
De bijbel is hier heel erg helder over, wat zeg ik het is Jezus zelf die zegt:

Mattheüs 5:17 Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen...

De wet is dus van kracht, de wet zoals gegeven aan Mozes, daar mogen wij niets aan afdoen of toevoegen. Het is nog steeds onze spiegel, de lijdraad voor Gods kinderen, het is onze wegwijzer in het dienen van de Allerhoogste op Zijn manier, het is onze enige navigatie om tot eer van God te leven en daarmee te getuigen dat Hij nog steeds God is, en dat jij Zijn kind bent.

Openbaring 14:12 Hier zien we de volharding van de heiligen. Hier komen openbaar die de geboden van God en het geloof in Jezus in acht nemen.

God heeft nog steeds de regie en is alles aan het voorbereiden om ons een vreugdevolle en hoopvolle toekomst te schenken, dat is Zijn wens voor jou en mij, niets zal Hem daarvan weerhouden, alleen jijzelf kan je het ontzeggen, door er helemaal niets mee te maken willen hebben, of door Hem te dienen door wetten en regels van mensen te volgen en die boven die van de Schepper van hemel en aarde te plaatsen.
Dit is het antwoord van Koning David:

Psalm 40:9 Ik vind er vreugde in, Mijn God, om Uw welbehagen te doen; Uw wet draag Ik diep in Mijn binnenste.

Dit is het antwoord van Jozua de opvolger van Mozes:

Jozua 24:15 Maar als het in uw ogen kwalijk is de HEERE te dienen, kies voor u heden wie u zult dienen: óf de goden die uw vaderen, die aan de overzijde van de rivier woonden, gediend hebben, óf de goden van de Amorieten, van wie u het land bewoont. Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen!

Reacties

Populaire posts