wat houdt echt bidden in?

Lukas 11:1 En het gebeurde, toen Hij ergens aan het bidden was, dat een van Zijn discipelen tegen Hem zei, toen Hij ophield: Heere, leer ons bidden, zoals ook Johannes zijn discipelen geleerd heeft.

Wat houdt bidden nu eigenlijk in? Het is uiterst belangrijk om dit te weten, omdat daar van afhangt of een gebed nut heeft of niet!

Met God praten zoals met een vriend.
In ons gebed openen wij ons hart voor God, zoals we dat zouden doen bij een vriend. Dat wil niet zeggen dat bidden nodig is om aan God bekend te maken wat wij zijn, maar dat we daardoor in staat worden gesteld om Hem te ontvangen. Het gebed doet God niet afdalen naar ons toe, maar voert ons omhoog tot Hem. 

Een gesprek met God.
Als wij de Heer altijd voor ogen houden en ons hart naar Hem doen uitgaan in lof en dank, zullen wij steeds een verfrissende ervaring in ons godsdienstig leven opdoen. Ons gebed zal de vorm aannemen van een gesprek met God, zoals we met een vriend zouden praten. Hij zal Zijn verborgenheden aan ons bekendmaken. Dikwijls zullen we ons bewust zijn van de verheugende ervaring dat Jezus dicht bij ons is. Vaak zullen onze harten in ons branden als Hij nadert om met ons om te gaan zoals Hij dit eens met Henoch deed. Wanneer dit werkelijk de ervaring van de christen is, worden in zijn leven een eenvoud, nederigheid, zachtaardigheid en bescheidenheid zichtbaar, die aan iedereen met wie hij omgaat, laat zien dat hij Jezus heeft ontmoet en van Hem heeft geleerd.

De sleutel in de hand van de gelovige.
De duisternis van de boze omhult degenen die het gebed verwaarlozen. Met de verzoekingen die de vijand hen influistert, verleidt hij hen tot zonde. En dat is allemaal het gevolg van het feit dat zij geen gebruik maken van de voorrechten die God hen door het gebed heeft gegeven. Waarom zouden Gods zonen en dochters aarzelen om te bidden, terwijl het gebed de sleutel is in de hand van het geloof! Hiermee kan de schatkamer van de hemel worden ontsloten, waar de onmeetbare hulpbronnen van de Almachtige liggen opgeslagen!

De motor van het geloof.
Het doen van een stil gebed mag niet worden verwaarloosd, want het is de spil van het geloofsleven. Smeek in een ernstig en vurig gebed om reiniging van de ziel. Doe dat met hetzelfde intense verlangen en dezelfde oprechtheid die je aan de dag zou leggen wanneer je leven op het spel stond. Blijf God zoeken totdat er een onuitsprekelijk verlangen naar redding in je is gewekt, en je er zeker van bent dat je zonden zijn vergeven.

Het ademen van de ziel.
Het gebed is de ademhaling van de ziel. Het is het geheim van geestelijke kracht. Er is niets anders dat ervoor in de plaats kan worden gesteld, terwijl tegelijkertijd het geestelijk welzijn van de ziel blijft gewaarborgd. Het gebed zorgt voor een rechtstreeks contact met de Levensbron en geeft de geestelijke ervaring nieuwe spankracht. Als je het gebed verwaarloost, onregelmatig of slechts af en toe bidt, zoals het net uitkomt, verlies je alle houvast in God. 

Een Gebed.
Hemelse Vader, laat het gebed toch meer voor mij gaan betekenen, zodat ik U als mijn beste vriend ga beschouwen.

E.G. White

Reacties

Populaire posts