een beter offer

Genesis 4:3-5 En het gebeurde na verloop van dagen dat Kaïn van de opbrengst van de aardbodem aan de HEERE een offer bracht. Ook Abel bracht een offer, van de eerstgeborenen van zijn kleinvee en van hun vet. De HEERE nu sloeg acht op Abel en op zijn offer, maar op Kaïn en op zijn offer sloeg Hij geen acht. Toen ontstak Kaïn in grote woede en liet hij zijn hoofd zakken.


In de brief die Paulus schreef aan de Hebreeën, lezen we in het elfde hoofdstuk dat door het geloof heeft Abel een beter offer gebracht dan Kaïn.
Beide zoons, beide broers, Kaïn en Abel geloofden, God sprak blijkbaar in die tijd nog rechtstreeks met de mens, of dat hoorbaar was of niet wordt niet gezegd, misschien door de Geest, feit blijft dat God met hen sprak, feit blijft dat ze beiden in God geloofden.
Toch was het offer van Abel beter. Als Kaïn naast het offeren van een dier of dieren, ook van de vrucht van de aardbodem aan God had geofferd, wellicht als dankoffer, dan had God dit ook aangenomen, maar dat is hier niet aan de orde.

Kaïn en Abel hadden geleerd van het eerste offer wat God zelf bereidde voor Adam en Eva, (nadat zij gezondigd hadden tegen God, ongehoorzaam waren geweest aan Zijn wet en gegeten hadden van de vrucht van de boom waarvan God had gezegd dat ze daar niet van mochten eten), dat het een dier offer moest zijn, wat we later ook terugvinden in de heiligdomsdienst.
Het offer sloeg als schaduw offer, als een verwijzing op het “Lam Gods”, wat in de wereld zou komen om de zonde van de mensen weg te nemen door te sterven in de plaats van de mens, door hun straf voor de zonde te dragen, dat was ook de hele reden waarom Kaïn en Abel überhaupt offerden, waarom Adam en Eva dit hadden geleerd van God, en als belofte en hoop hadden meegekregen. 

Dat de gezindheid van Kaïn niet goed was, is evident, daarom bracht hij ook een offer waarvan hij vond dat het net zo acceptabel moest zijn als het offer wat eigenlijk bedoeld was om te geven aan God. En daarmee ging Kaïn voorbij aan het onderricht wat God had gegeven aan zijn vader Adam.
Adam en Eva was beloofd dat uit Eva ooit iemand geboren zou worden die alles zou herstellen wat door de zonde van Adam kapot was gegaan, nl de directe relatie met hun Schepper, hun Bron van leven:

Galaten 5:22 .....liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

De herinnering en de verwijzing naar Christus moest levend gehouden worden als enige Weg van hoop, als de enige Wet tot verlossing. Om die reden was het offer van Abel beter, omdat niet de vijgenbladeren (offeren van de vrucht van de aardbodem) hen kon bedekken, (uiteindelijk kon ook het offeren van dieren, het bloed van bokken en stieren hun huid niet redden), maar wel Christus waar het offeren van dieren en het bekleed worden met Zijn kleed, een duidelijke en niet mis te verstane verwijzing naar was.
Het was een instelling van God en zonder dat we dat misschien direct letterlijk lezen, is het Gods Geest die ons dit laat zien en wat Mozes later met de bouw van de tabernakel als een Licht op ons Pad naar verwijst.

Johannes 1:35, 36 De volgende dag stond Johannes daar weer met twee van zijn discipelen. En toen hij Jezus zag lopen, zei hij: Zie, het Lam van God!

Reacties

Populaire posts