daniel - inleiding

Daniël 1:1,2 In het derde jaar van de regering van Jojakim, de koning van Juda, kwam Nebukadnezar, de koning van Babel, naar Jeruzalem en belegerde het.


En de Heere gaf Jojakim, de koning van Juda, in zijn hand, en een deel van de voorwerpen van het huis van God. Hij bracht die naar het land Sinear, naar het huis van zijn god. Hij bracht de voorwerpen naar de schatkamer van zijn god.

Dat het boek Daniël geschreven is door de persoon wiens naam het draagt, is geen reden om daaraan te twijfelen. Ezechiël, die tijdgenoot was van Daniël, getuigt door de geest van profetie van zijn vroomheid en oprechtheid, en plaatst hem in dit opzicht op één lijn met Noach en Job: "Of indien Ik een pestilentie in dat land zend, en mijn woede in bloed over het land uitstort, om mens en dier van het land uit te roeien; al waren Noach, Daniël en Job daarin, zo waar Ik leef, spreekt de Here God, zij zullen zoon noch dochter verlossen; zij zullen slechts hun eigen ziel verlossen door hun gerechtigheid." Eze.14:19,20. Ook zijn wijsheid was, zelfs in die vroege tijd, spreekwoordelijk geworden, zoals blijkt uit dezelfde schrijver. Tot de vorst van Tyrus moest hij van de Here zeggen: "Zie, gij zijt wijzer dan Daniël; er is geen geheim dat zij voor u kunnen verbergen." Eze.28:3. Maar bovenal erkende onze Heer hem als een profeet van God, en gebood zijn en droeg zijn discipelen op de voorspellingen te begrijpen die door hem waren gedaan ten behoeve van zijn kerk: "Wanneer gij dan dan zult gij de gruwel der verwoesting, waarover de profeet Daniël heeft gesproken, zien staan in het heilige plaats (wie leest, verstaat), laat hen, die in Judea zijn, vluchten naar de bergen vluchten." Matt.24:15,16.

Hoewel we een nauwkeuriger verslag hebben van zijn vroege leven dan van enig andere profeet, blijven zijn geboorte en afstamming in volledige onduidelijkheid, behalve dat hij van koninklijke afkomst was, waarschijnlijk van het huis van David, dat in deze tijd zeer talrijk was geworden. Hij verschijnt voor het eerst als een van de nobele gevangenen van Juda, in het eerste jaar van Nebukadnessar, koning van Babylon, aan het begin van de zeventigjarige gevangenschap, 606 v. Chr. Jeremia en Habakkuk waren nog bezig hun profetieën uit te spreken. Ezechiël begon kort daarna, en iets later, Obadja; maar deze beiden beëindigden hun werk jaren vóór het einde van de lange en briljante loopbaan van Daniël. Drie profeten volgden hem slechts op, Haggaï en Zacharia, die het profetische ambt gedurende een korte periode gelijktijdig uitoefenden, v. C. 520 - 518, en Maleachi, de laatste van de profeten van het Oude Testament, die een klein seizoen bloeide omstreeks B. C. 397.

Gedurende de zeventig jaar durende gevangenschap van de Joden, 606-536 v. Chr. voorspeld door Jeremia (Jer.25:11), verbleef Daniël aan het hof van Babylon en was hij het grootste deel van de tijd eerste minister van die schitterende monarchie. Zijn leven geeft een indrukwekkende les over het belang en het voordeel van het handhaven van een strikte integriteit jegens God vanaf de vroegste jeugd, en levert een opmerkelijk voorbeeld van het handhaven van een eminente vroomheid door een man, en het getrouw vervullen van alle plichten die behoren tot de dienst van God, terwijl hij zich tegelijkertijd bezighoudt met de meest opwindende activiteiten, en de zwaarste zorgen en verantwoordelijkheden draagt die de mens in dit aardse leven kan dragen.

Wat een berisping is zijn loop voor velen in de tegenwoordige tijd, die geen honderdste deel van de zorgen hebben die hun tijd opslokken en hun aandacht in beslag nemen die hij had, en toch als een verontschuldiging voor hun bijna volslagen verwaarlozing van christelijke plichten aanvoeren, dat zij er geen tijd voor hebben. Wat zal de God van Daniël tot dezulken zeggen, wanneer Hij komt om Zijn dienaren onpartijdig te belonen, overeenkomstig hun verbetering of verwaarlozing van de hun geboden mogelijkheden?

Maar het is niet alleen of hoofdzakelijk zijn verbinding met de Chaldeeuwse monarchie, de glorie der koninkrijken, dat de herinnering aan Daniël vereeuwigt, en zijn naam met eer bedekt. Vanaf het hoogtepunt van zijn glorie zag hij het koninkrijk in verval raken en in andere handen overgaan. De periode van de grootste voorspoed lag binnen de grenzen van het leven van één man. Zo kort was zijn suprematie, zo vergankelijk zijn heerlijkheid. Maar aan Daniël werden meer blijvende eerbewijzen toevertrouwd. Terwijl hij geliefd en geëerd werd door de prinsen en potentaten van Babylon, genoot hij een oneindig veel hogere verheffing door geliefd en geëerd te worden door God en Zijn heilige engelen, en toegelaten te worden tot de kennis van de raadsbesluiten van de Allerhoogste. Zijn profetie is, in vele opzichten, de meest opmerkelijke van alle in de heilige geschriften. Het is de meest uitgebreide. Het was de eerste profetie die een opeenvolgende geschiedenis van de wereld gaf vanaf die tijd tot het einde. Het situeerde de meeste van zijn voorspellingen binnen welbepaalde profetische perioden, hoewel ze vele eeuwen in de toekomst reikten. Het gaf de eerste definitieve chronologische profetie over de komst van de Messias. Het gaf de tijd van deze gebeurtenis zo duidelijk aan, dat de Joden elke poging om de getallen te interpreteren verbieden, omdat deze profetie aantoont dat zij geen excuus hebben om Christus te verwerpen; en zo nauwkeurig waren haar minutieuze en letterlijke voorspellingen vervuld tot in de tijd van (de Filosoof) Porphyry, AD 250, dat hij verklaarde (de enige uitvlucht die hij kon bedenken voor zijn zwaar aangezette scepticisme) dat de voorspellingen niet waren geschreven in de tijd van Babylon, maar nadat de gebeurtenissen zelf hadden plaatsgevonden. Deze uitvlucht is nu echter niet beschikbaar, want elke volgende eeuw heeft meer bewijs geleverd voor de waarheidsgetrouwheid van de profetie, en wij naderen juist nu, in onze eigen tijd, het hoogtepunt van de vervulling ervan. De persoonlijke geschiedenis van Daniël reikt tot een paar jaar na de ondermijning van het Babylonische koninkrijk door de Meden en Perzen. Hij zou gestorven zijn te Shushan, of Susa, in Perzië, omstreeks 530 v. Chr., bijna vierennegentig jaar oud; zijn leeftijd is de waarschijnlijke reden waarom hij niet met andere Hebreeuwse gevangenen naar Judea terugkeerde, onder de proclamatie van Cyrus (Ezra 1: 1), 536 v. Chr. het einde betekende van de zeventig jaar durende gevangenschap.

Bron: Daniel by Uriah Smith

klik hier:👉hoofdstuk 1

Reacties

Populaire posts