heb ik het je niet gezegd

1 Korinthe 10:11 Al deze dingen nu zijn hun overkomen als voorbeelden voor ons, en ze zijn beschreven tot waarschuwing voor ons, over wie het einde van de eeuwen gekomen is.


Als ik dit vertaal naar het nu, dan zou je het zo kunnen formuleren: "een gewaarschuwd mens, telt voor twee". 
Deze uitdrukking is uiteraard een oude bekende en heeft helaas de tand des tijds doorstaan, populair als hij is tot op de dag van vandaag. 
We leven in een tijd dat de waarschuwingen ons om de oren vliegen, van natuurrampen door brand en droogte, extreme regenbuien en overstromingen, van oorlogen en hongersnood, van ziekten tot pandemieën. Maar hebben we ook door hoe dit soort "waarschuwingen" in frequentie hebben toegenomen de laatste 100 jaar. Als je de cijfers over de laatste 200 jaar bekijkt dan is het eigenlijk ook niet zo heel gek dat de wereld op z`n kop staat, kijk even naar het onderstaande plaatje:


Hoewel het een natuurlijk vervolg lijkt en dus evident is aan de explosieve groei van onze wereldbevolking, zou je je ook mogen verbazen over het feit dat Christus toen Hij hier voor een dikke 2000 jaar geleden op aarde rondliep dit al had voorzegd.

Mattheüs 24:6-8 U zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; pas op, word niet verschrikt, want al die dingen moeten gebeuren, maar het is nog niet het einde. Want het ene volk zal tegen het andere volk opstaan, en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk; en er zullen hongersnoden zijn en besmettelijke ziekten en aardbevingen in verscheidene plaatsen. Maar al die dingen zijn nog maar een begin van de weeën.

Voor de mens die God de afgelopen duizenden jaren heeft proberen te vergeten en te negeren, is het een een normaal gegeven dat we de ellende die wij zelf hebben gecreëerd, en van generatie op generatie als erfenis iedere keer weer schaamteloos door hebben gegeven aan de volgende, met de hoop dat we het in eigen kracht en door wetenschap te bedrijven, wij die problemen zelf wel kunnen oplossen. Een objectieve en eerlijke kijk in de wereld waarin we nu leven, geeft blijkt van het feit dat wij verder weg van oplossingen zijn dan we ooit dachten. Ja de wetenschappelijke ontwikkelingen nemen toe, maar laten we nou niet net doen alsof dat allemaal positieve ontwikkelingen zijn. De eerste waterstofbom in Hiroshima 1954 een jaar na de watersnood ramp in Nederland, staat ons hopelijk toch nog steeds op het netvlies. De ontwikkeling binnen de wapenwedloop heeft nou niet een positief beeld voor de toekomst opgeleverd, ook niet wanneer we nu op grote afstand onze vijanden kunnen bestoken met bombardementen en zelf denken veilig te zitten in onze ondergrondse crisis centra. 

Als we alleen al kijken naar wat we verbruiken en wat voor een afval berg dit oplevert, en dan gaat het niet alleen om papier, plastic en aanverwante zaken, maar ook naar het grotere en gemener afval, zoals kernafval, bodem vervuiling door ontginning of bestrijdingsmiddelen, en heuvels met elektronica die wij niet eens meer in eigen land kwijt kunnen en daarom maar anderen landen mee opzadelen, landen waar ze vervolgens lijden onder die vervuiling van hun eigen bodem en grondwater, landen waar hongersnood extreme vormen heeft aangenomen omdat onze graai verslaving aan de westerse kant geen einde kent. Moet ik het dan ook nog hebben over de ruimte buiten onze dampkring die  inmiddels meer dan 29.000 raketten en satellieten onderdelen om de baan om de aarde heeft zweven en dat ook daar al gevaarlijke situaties oplevert?


De wereld staat in brand, en de reden volgens de bijbel is helder en laat daar absoluut geen misverstand over bestaan:

2 Timotheüs 3:1-4 En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken. Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, kwaadsprekers, onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede, verraders, roekeloos, verwaand, meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God.

Wetsverachtging, wetsverkrachting, wetteloosheid, eigen rechter spelen, ikke, ikke en de rest kan stikken. De wereld is ooit eerder gewaarschuwd, en men heeft niet willen luisteren en ook daar heeft God in liefde voor de mens voor gewaarschuwd in Zijn woord de bijbel. 

Lukas 17:25-29 Eerst moet Hij echter veel lijden en verworpen worden door dit mensengeslacht. En zoals het gebeurde in de dagen van Noach, zo zal het ook zijn in de dagen van de Zoon des mensen. Zij aten, zij dronken, zij namen ten huwelijk en zij werden ten huwelijk gegeven tot op de dag waarop Noach de ark binnenging en de zondvloed kwam en hen allen om deed komen. Op dezelfde manier ook, zoals het gebeurde in de dagen van Lot: zij aten, zij dronken, zij kochten, zij verkochten, zij plantten, zij bouwden. Op de dag echter waarop Lot uit Sodom wegging, regende het vuur en zwavel uit de hemel en bracht hen allen om.

Kop in het zand, doorgaan met wat jij als het belangrijkst acht, waar jij waarde aan hecht. Onze huidige Covid hysterie heeft eens te meer aangetoond wat wij belangrijk vinden en hoe oppervlakkig en leeg het leven is geworden. Op het moment dat er versoepelingen werden doorgevoerd was het eerste waar men naar verlangde, uitgaan naar de disco en het café, weer een wijntje of een biertje pakken met elkaar, want dat is wat we zo gemist hebben, hoe uitgehold kan je leven zijn geworden?

Maar de waarschuwingen gelden ook voor Gods kinderen en Gods gemeente, want zoals satan in de wereld tekeer gaat, zo zal hij de gemeente van God ook niet sparen. Verwarring en verleiding, verbinden en misleiding zullen troeven zijn die hij zal inzetten om Gods kinderen te laten struiken. Online diensten om niet meer perse naar de kerk te hoeven, Covid maatregelen zodat wij de onderlingen samenkomsten niet meer kunnen houden en het merendeel heeft er vrede mee, omdat we moe zijn geworden vanuit onze luiestoel, of was het omdat we al lauw waren, al onbruikbaar waren? Maar Timotheüs bemoedigt ons, spoort ons aan en helpt ons weer te gaan en geeft ons een geweldig handvat om vast te grijpen en te houden.

2 Timotheüs 3:10-17 Maar ú hebt mij nagevolgd in mijn onderwijs, levenswandel, levensopvatting, geloof, geduld, liefde, volharding, in mijn vervolgingen en lijden zoals die mij overkomen zijn in Antiochië, in Ikonium en in Lystre. Wat heb ik al niet aan vervolgingen doorstaan, en uit die alle heeft de Heere mij verlost. En ook allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden. Maar slechte mensen en bedriegers zullen van kwaad tot erger gaan: zij misleiden en worden misleid. Blijft u echter bij wat u geleerd hebt en waarvan u verzekerd bent, omdat u weet van wie u het geleerd hebt, en u van jongs af de heilige Schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid, door het geloof dat in Christus Jezus is. Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.

De luide roep voor de wereld is bezig, de mensen moeten gewezen worden op het feit, dat de afgrond waar wij op afstevenen heel snel nadert, dat het onontkomelijk is, dat oplossingen buiten onze Schepper en Maker niet gevonden kunnen worden. De mens moet terug naar God, naar Zijn wetten en Zijn regelgevingen, waarin ze God liefhebben boven alles en onze naaste lief hebben zoals Christus die voor onze zonden, onze ongehoorzaamheid is gestorven, ons liefhad.
Er zal een oordeel over de wereld komen, Gods kinderen zullen bijeen vergaderd worden, de mens zal rekenschap moeten afleggen voor haar daden, wat ze elkaar hebben aangedaan, wat ze de aarde hebben aangedaan en hoe ze de Schepper van hemel en aarde de rug hebben toegekeerd en hun eigen weg zijn gegaan.
Maar het oordeel houdt ook hoop en leven in, afhankelijk van de keuze die je maakt in het leven. Kiezen voor jezelf en voor de duistere machten die de wereld in haar greep heeft, wat uiteindelijk leidt tot de eeuwige dood, niet meer door water als bij Noach, maar door een alles vernietigend en reinigend vuur, of kiezen voor God die klaar staat om Zijn koninkrijk van liefde hier opnieuw te vestigen met diegene die de geboden van Hem en het geloof van en in Jezus in hun hart hebben gesloten en bewaren. Kies dan vandaag, kies vandaag wie je wilt volgen.

Openbaring 21:1-8 En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. En de zee was er niet meer. En ik, Johannes, zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel, gereedgemaakt als een bruid die voor haar man sierlijk gemaakt is. En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen, en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan. En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw. En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar. En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Wie dorst heeft, zal Ik voor niets te drinken geven uit de bron van het water des levens. Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn. Maar wat betreftde lafhartigen, ongelovigen, verfoeilijken, moordenaars, ontuchtplegers, tovenaars, afgodendienaars en alle leugenaars: hun deel is in de poel die van vuur en zwavel brandt. Dit is de tweede dood.



Reacties

Populaire posts