3. het heiligdom een speciale studie in onze dagen

Hebreeën 9:24 Want Christus is niet binnengegaan in het heiligdom dat met handen gemaakt is en dat een tegenbeeld is van het ware, maar in de hemel zelf, om nu voor het aangezicht van God te verschijnen voor ons,


Resultaat van verkeerd verstaan van het Heiligdom
Na de apostolische tijd, werd de studie van het Heiligdom, het lesboek van God, bijna geheel verzuimd en diegenen die er enige aandacht aan schonken, begrepen zijn betekenis niet volledig. Had men de reiniging van het Heiligdom begrepen, toen men de Tweede Komst van Christus begon te verkondigen, omstreeks 1844, dan zou Gods volk veel minachting en schande bespaard zijn gebleven die toen hun deel was. Het is veilig daaraan toe te voegen, dat een juist begrip van dit onderwerp, Gods waarheid en Gods volk in deze laatste dagen voor verdere dwaling en teleurstelling zal sparen.

Het Heiligdom moet door allen begrepen worden
Door de jaren heen, is het belang om speciale aandacht aan de studie van het Heiligdom te geven dikwijls herhaald en benadrukt. Neem b.v. het in 1882 gepubliceerde: "Maar onderwerpen als het Heiligdom, in relatie met de 2300 dagen, de geboden van God, en het geloof van Jezus..... zijn de voornaamste onderwerpen die de boodschappers moeten behandelen." E.W.63, Eerste Geschriften blz 66.

Een andere uit 1888: "Gods volk moet het onderwerp van het Heiligdom en het onderzoekend oordeel volledig begrijpen, iedereen moet persoonlijk op de hoogte zijn van de taak en het werk van onze grote Hogepriester. G.C. 488, Gr.Str blz 450. Zo'n opdracht bracht enkele uitstekende bijbelonderzoekers zoals Uriah Smith, S.N. Haskell, F.C. Gilbert, M.L. Andreasen en enkele anderen er toe de kerk waardevolle publicatie's te geven die het Heiligdom van de Schrift hebben verlicht en vele kostbare waarheden ontvouwd. Maar de afgelopen vijftig jaar, heeft een ernstige studie van het Heiligdom weinig aandacht gekregen en is bij de opvoeding van kinderen en jongeren bijna geheel verzuimd. Daarom is dit onderwerp door de kerk in z'n geheel maar heel vaag begrepen en zijn betekenis maar zwak verstaan.

Zelfs kinderen zouden het Heiligdom moeten bestuderen
Een studie over het Heiligdom bevat geestelijk voedsel voor alle leeftijden. Dit onderwerp waaraan God zoveel hoofdstukken van de Bijbel heeft gewijd, is een onderdeel van "de gehele Schrift" welke nuttig is tot onderricht opdat: "De mens Gods volmaakt mag zijn, geheel toegerust voor alle goed werk." 2 Tim 3:16,17. Het is niet alleen nuttig voor de mens Gods, maar ook voor het kind. Ellen White geeft ons deze schildering voor kinderen. "Op de leeftijd van twaalf jaar zag het kind Jezus voor de eerste maal de tempel. Hij zag de in het wit geklede priesters hun plechtige dienst doen. Hij aanschouwde het bloedende offer op het brandofferaltaar. Met de aanbidders boog Hij mee in gebed, terwijl de wierookwolk voor God opsteeg..... Dag na dag zag Hij de betekenis helderder. ledere handeling scheen met Zijn eigen leven verbonden te zijn. Nieuwe beweeggronden ontwaakten in Hem, Stil en geboeid scheen Hij een groot probleem te bestuderen. Het geheim van Zijn zending werd voor Hem geopend". WdE 78

Evenzo zouden wij die ouder zijn ons grote probleem moeten overdenken in een studie van het Heiligdom, vooral in deze laatste dagen van de genadetijd die ons nog resten, opdat het mysterie van onze "zending" voor ons duidelijk wordt en nieuwe beweeggronden in ons mogen ontwaken. Laat ons dan de kinderen een kennis van het Heiligdom bijbrengen die overeenkomt met hun bekwaamheid en verstand. En die bekwaamheid en dat begrip zijn vaak groter dan wij denken!

Het Heiligdom wijst de weg
Waarom is een juist en volledig begrip van het Heiligdom zo belangrijk voor hen die zich op de Tweede Komst van Christus voorbereiden? Omdat hier in zichtbare en tastbare vorm, gemakkelijk te begrijpen voor jong en oud, geleerden en ongeleerden, God in zinnebeelden een symmetrische en volledige blik van Zijn weg..... de weg der verlossing, heeft gegeven. Ps 77:13. S.V. Het Pad Naar De Troon Van God. In het Heiligdom zag David, de geloofsheld, de man naar Gods hart, Gods macht en heerlijkheid. Ps 63:1,2 en hij roept ons op God te loven en te prijzen in Zijn Heiligdom. Ps 134:2;150:1. Asaf, een leviet die verscheidene psalmen schreef, was een van de koorleiders van de koning. I Kron 6:31,39 en hoofd van de zangers. Neh 12:46, Hoewel een geïnspireerde profeet, 2 Kron 29:30, had ook hij zijn moeilijkheden, eens waren zijn voeten zelfs bijna uitgegleden. Maar zijn problemen werden opgelost en zijn geloof hersteld toen hij Gods Heiligdom binnentrad. Ps 73:2,17. Als meer mensen het voorbeeld van Asaf en David zouden volgen, dan zouden er minder afvalligen zijn in de kerk van vandaag.

Noodzakelijk van het geloof in Christus
Een andere autoriteit over dit onderwerp, zegt dat zonder kennis van het Heiligdom het onmogelijk voor hen (kerkleden) is dat geloof te oefenen, dat noodzakelijk is voor deze tijd of die positie te vervullen die God voor hen had bestemd. Iedereen heeft..... een zaak aanhangig by de rechtbank van God. leder moet de grote Rechter ontmoeten van aangezicht tot aangezicht. Hoe belangrijk is het dan, dat iedere geest vaak de plechtige scene aanschouwd, waarin het oordeel zal plaatsvinden en de boeken geopend zullen worden, wanneer met Daniel, leder persoonlijk in zijn lot moet staan aan het einde der dagen. Dezelfde schrijver gaat verder, zeggende: "Het Heiligdom in de hemel, is het middelpunt van Christus' werk in het belang van mensen. Het omvat iedere levende ziel op aarde. Het opent voor ons oog het verlossingsplan, en voert ons naar de eindtijd en openbaart ons de overwinning van de twist tussen gerechtigheid en zonde. Het is uitermate belangrijk, dat allen deze onderwerpen grondig bestuderen.....Het middelaarswerk van Christus ten behoeve van de mens, in het Heiligdom hierboven is even noodzakelijk voor het verlossingsplan, als Zijn dood aan het kruis. Met Zijn dood begon Hij dat werk en na zijn opstanding is Hij ten hemel gevaren on het te voltooien. Wij moeten door het geloof het Voorhangsel binnengaan, "waarheen Jezus voor ons als voorloper is binnengaan" Hebr 6:20. Daar wordt het licht van het kruis van Golgotha weerkaatst. Daar krijgen we een duidelijker inzicht in de verborgenheden van onze verlossing....... Jezus heeft de weg naar de genadetroon van de Vader geopend en door Zijn bemiddeling kan het oprechte verlangen van allen die in het geloof tot Hem komen aan God worden voorgelegd G.C. 488,489. Gr.Str 450-451 Deze weg naar de troon des Vaders, welke Jezus heeft geopend, Het Pad Naar De Troon Van God, wordt gesymboliseerd in het Heiligdom, elk onderdeel daarvan is te vergelijken met een verlichte wegwijzer die de weg aangeeft.

De studie van het heiligdom ontwikkelt geloof
Mozes, de grote leider van Israël, die door God werd geïnstrueerd om het aardse Heiligdom te bouwen, had zo'n geloof, want van hem staat geschreven: "Door het geloof heeft Mozes..... geweigerd door te gaan voor een zoon van Farao's dochter.....want hij verwachtte de vergelding des loons. Door geloof heeft hij de smaad van Christus groter rijkdom geacht dan de schatten van Egypte; want hij hield de blik gericht op de vergelding....." Hebr. 11. Door een geestelijke studie van het Heiligdom, kunnen ook wij door het geloof, zijn als "ziende de onzienlijk", want Hij wordt in al de offerande geopenbaard. En als wij deze studie vervolgen, zullen wij meer en meer in staat zijn om de vergelding des loons te zien en te waarderen. Met zo'n geloof zal het niet moeilijk zijn de rijkdom en de eer van de wereld te weigeren, om liever te lijden met het volk van God, dan de zonden voor een poosje te genieten. Zonder dit is het onmogelijk dat geloof te oefenen dat nodig is voor deze tijd, of die plaats in te nemen die God voor ons heeft bedoeld.

Gebrek aan geestelijk inzicht een hindernis.
Andrew Jukes, een oude Engelse schrijver, schrijft het zo in zijn boek, De wet der offeranden blz 5,6! "Ik ben dikwijls verrast geweest, dat de geïnspireerde gelijkenissen van het Oude Testament zo verwaarloosd zijn. De zinnebeelden van het Heiligdom zijn in feite een serie tekeningen uit de hand van God, waardoor Hij Zijn kinderen dingen leerde, die op een andere wijze onbegrijpelijk voor hen waren....... Deze grote en oneindige dingen brengt Hij zo nauwkeurig voor ons.... met de preciesheid van iemand die ze ziet en verstaat en op een manier zoals ze gezien en begrepen kunnen worden door ons." Deze schrijver waagt het verder te zeggen, dat het verzuim van een ernstige studie van het Heiligdom wordt veroorzaakt door het feit, dat het meer geestelijk inzicht vereist dan de meeste christenen kunnen opbrengen. We weten zo weinig van de dingen van God, en wat nog erger is, wij beseffen onze onkunde niet. Ons gebrek aan groei hindert ons inzicht en we maken ons eraf door te zeggen, dat deze dingen niet zo belangrijk zijn en op z'n minst niet noodzakelijk. Wat een aanklacht, niet alleen tegen christenen in het algemeen, van wie er velen nog in duisternis verkeren omtrent de positie en het werk van onze Hogepriester in het Heiligdom hierboven, maar zelfs maar al te vaak, tegen vele Christenen die belijden uit te zien naar Zijn spoedige wederkomst naar deze aarde wanneer Zijn middelaarswerk is afgelopen. Voor zulken is het niet alleen een aanklacht, maar ook een oproep!

Een sleutel op belangrijke profetieën
De relatie van het Heiligdom tot belangrijke profetieën, wordt op de volgende wijze door een andere betrouwbare schrijver uitgedrukt: "Het Heiligdom is een sleutel tot de verklaring van sommige van de meest belangrijke profetieën voor deze tegenwoordige tijd. Door ze te verwaarlozen, kan de uitlegger moeilijk tot juiste conclusies komen en door ze te gebruiken, kan hij nauwelijks afdwalen. Het toont ons waar we ongeveer staan in de wereldgeschiedenis. Het plaatst de wet van God in haar ware licht, spoort aan tot ware christelijke deugd, wijst de zoeker de weg tot Christus, toont hoe het oordeel vordert, hoe en wanneer het werk der genade voor deze wereld zal afsluiten, Christus verschijnt en de verlossing en de zegeningen van het eeuwig verbond verzekerd zijn. Vreemd dat een onderwerp dat zo'n belangrijke plaats inneemt over het hoofd wordt gezin. Vreemd dat zo weinigen-zelfs nu worden gevonden..... die ook maar enige aandacht daaraan wijden, laat staan het bestuderen. Uriah Smith in Looking unto Jesus p. 57,58.

Het werpt licht op Gods laatste boodschap
Het Heiligdom verlicht niet alleen het plan der verlossing in het algemeen maar wijst op de grote evangelie waarheden die in het bijzonder reiken tot onze tijd wereld duidelijk. "De ure van Zijn oordeel is gekomen", Openb 14:7. Het wijst en tot aan het einde van de tijd. Het maakt Gods laatste boodschap voor deze zowel de Tijd en Gebeurtenis aan die het begin kenmerken van deze boodschap.

De tijd van het einde van de 2300 dagen, de gebeurtenissen betreffende de Reiniging van het Heiligdom en het begin van het Onderzoekend Oordeel. Dan 8:14. Alleen in deze beweging is de verkondiging van de drie engelen-boodschap van Openb 14:6-12 het voornaamste kenmerk, En alleen door diegenen die deze boodschap aanvaarden en verkondigen, wordt het voor de christelijke ervaring van levensbelang geacht tot een voller en een allesomvattend begrip van bijna, indien niet alle, bijbelsewaarheden te komen. Gelijk een goed begrip van het Heiligdom Gods laatste boodschap opent en een vloed van licht laat schijnen op alle regels van bijbelsewaarheid voor deze tijd, zo zal ook in de eindtijd een herleving van de Heiligdomsstudie christelijke ervaring en een herleving veroorzaken van de de Laatste Gemeente ons geloof versterken in het afsluitingswerk van God. In het Heiligdom zijn alle waarheden geopenbaard die karakteriseren. Hier wordt de eeuwigheid van Gods Wet gevonden en het eeuwige karakter van de Sabbat, de gave van de Geest der Profetie, het Oordeel over het mensdom, de tweede Komst van Christus naar deze aarde om Zijn volk naar haar eeuwig tehuis te brengen. "Het herstel van de waarheid over het Heiligdom en haar reiniging is de meest unieke en markante bijdrage van de Laatste Gemeente geweest, want daar-in een compleet systeem van is waarheden geopenbaard waarin iedere leerstelling van de Bijbel een onmisbaar onderdeel vormt en de tegenwoordige waarheid voor deze laatste generatie van de aarde is aanschouwelijk is gemaakt. Wanneer elke leerstelling in relatie gebracht wordt. met de heiligdomsdienst dan zal ze gezien worden in het licht dat van Golgotha afstraalt en zal ze bijdragen tot een beter begrip van Jezus als het centrale thema van de Schrift." B.P. Hoffman in R&H Febr 3, 1949. Iemand heeft het eens op de volgende manier beknopt samengevat:" Het Heiligdom is niet zo zeer een leerstelling dan wel een systeem van maatstaven waarmee de geldigheid wordt getoetst van de vele aangenomen leerstellingen die in de Christelijke kerk gevonden worden."

Een veilige gids tegen Satans misleidingen
"Satan..... de aartsbedrieger, haat de grote waarheden die het verzoeningsoffer en een Almachtige Middelaar in zicht brengen en hij beraamt allerlei plannen om de gedachten in beslag te nemen, zodat we ons niet bezig zullen houden met het grote werk waarmee we het best bekend zouden moeten zijn." G.C. 488 G.S 450. In de toekomst zal veel bedrog oprijzen, van allerlei soort, en we hebben vaste grond onder de voet nodig. De. vijand zal valse theorieën binnenbrengen, bijvoorbeeld dat er geen Heiligdom zou bestaan. Dit is een van de punten waarop een verwijdering zal ontstaan van het geloof Ellen G White in R-H mei 1905 blz 17.

Omdat het Heiligdom zo volledig het werk van Christus openbaart, in deze laatste dagen, daarom, zo verklaart J.E. Fulton in zijn boek: "Het Heiligdom" blz 10. Is er geen punt waarop Satan meer onze geest probeert te verwarren, dan juist het Heiligdom". Een juist begrip en geestelijke waardering van het Heiligdom in al haar fasen, zal het listige werk van de vijand volledig ontmaskeren, zodat niemand misleid hoeft te worden. Een oppervlakkige kennis en een beperkt begrip van de meest belangrijke bijbelwaarheid is vandaag zeker niet toereikend.

👉hoofdstuk 1

Reacties

Populaire posts