openbaring 5

Openbaring 5:1-6 En ik zag in de rechterhand van Hem, die op de troon zat, een boek, geschreven van binnen en van buiten, verzegeld met zeven zegelen. En ik zag een sterke engel met luide stem roepen: Wie is waardig om het boek te openen en de zegels te verbreken? En niemand, noch in den hemel, noch op aarde, noch onder de aarde, kon het boek openen en het inzien. En ik weende zeer, want niemand werd waardig bevonden om het boek te openen en het in te zien. En een van de oudsten zei tegen mij: Huil niet. Zie, de Leeuw uit de stam van Juda, de Wortel van David, heeft de overhand gekregen om het boek te openen, en de zeven zegels daarvan. En ik zag in het midden van de troon en van de vier levende wezens, en in het midden van de oudsten, een Lam, staande als geslacht, hebbende zeven horens en zeven ogen, welke zijn de zeven Geesten Gods, gezonden in de ganse aarde.

God de Vader, gezeten op de troon, houdt een zeer belangrijk boek in zijn handen: het boek met de zeven zegels. Maar alleen het Lam is waardig om het boek te openen. Waarom?

In de Bijbel is het lam een symbool van Jezus (vgl. Johannes 1:29). Door het geslachte lam wordt verwezen naar Jezus' dood aan het kruis. Dit offer stelt Jezus, die nu als een leeuw macht en kracht in de hemel uitstraalt, in staat de zegels te openen.

Het is interessant dat hier de zeven geesten van God worden genoemd, die naar alle landen worden gezonden. Deze zeven geesten, duidelijk een symbool van de Heilige Geest die beschikbaar is voor de zeven gemeenten van Openbaring 2/3, werden in die tijd met Pinksteren uitgestort. In Handelingen 2:33 verbindt Petrus de troonsbestijging van Jezus met de uitstorting van de heilige Geest op Pinksteren. In deze heiligdomscène waarin Jezus tot de Vader komt en zo op de troon zit na de kruisdood en de opstanding, wordt duidelijk dat Jezus' offer met vuur uit de hemel door God werd aanvaard en bevestigd door de uitstorting van de Heilige Geest door vurige tongen. Vanaf 31 AD begint Christus nu de boekrol te openen. De boekrol beschrijft dus de geschiedenis van de kerk van Jezus. De zeven zegels vertegenwoordigen zeven historische perioden die in Openbaring 6 worden beschreven.

Opmerking: Volgens Jesaja 59:2 is zonde scheiding van God. Omdat ieder mens zondigt, hebben wij ons allen van God afgescheiden en zouden daarom de eeuwige dood moeten sterven. Maar de Zoon van God werd mens en stierf aan het kruis voor onze zonden, zodat wij de schuld van onze overtredingen niet hoefden te dragen. Als we nu onze zonden aan Jezus belijden, vergeeft Hij ons. Zijn bloed, dat Hij voor ons vergoot aan het kruis, reinigt ons van al onze schuld.

Voor degenen die hun zonden belijden en zich nog steeds niet beter voelen, wil ik u zeggen dat het belijden van zonden niets met gevoelens te maken heeft. Wanneer de Bijbel ons zegt dat wij van onze zonden bevrijd zullen worden als wij ze belijden, mogen wij aannemen dat dit ook het geval is! Zelfs als we het niet voelen (vgl. 1 Johannes 1:9).

Openbaring 5:7-10 En hij kwam en nam het boek uit de rechterhand van Hem die op de troon zat. En toen Hij het boek genomen had, vielen de vier levende wezens en de vierentwintig ouderlingen voor het Lam neer, elk met een harp en gouden schalen vol reukwerk, welke zijn de gebeden der heiligen, en zij zongen een nieuw lied: Gij zijt waardig het boek te nemen en de zegelen daarvan te openen; want Gij zijt geslacht en hebt mensen voor God gekocht met uw bloed uit alle stammen, en talen, en volken, en natiën; en hebt hen gemaakt tot koningen en priesters voor onze God; en zij zullen heersen op de aarde.

Zoals we in het vorige vers al hebben besproken, zijn alle mensen zondaars (vgl. Romeinen 3:10). Zonder Jezus zouden wij allen verloren zijn en niets hebben bij te dragen tot onze verlossing. Maar door zijn dood en met zijn bloed heeft hij ons gekocht. Omdat Jezus zonder zonde was, kunnen wij weer tot God naderen. God heeft de wereld met zichzelf verzoend door Jezus (vgl. 2 Korintiërs 5:19). Als wij nu Jezus aannemen, kunnen wij weer tot God naderen en zo priesters worden.

Opmerking: Wij hebben geen priester nodig om tot God te naderen, maar door de dood van Jezus worden wij zelf priesters, omdat wij door Jezus weer tot God mogen naderen.

Openbaring 5:11-14 En ik zag, en ik hoorde een stem van vele engelen rondom den troon, en rondom de levende schepselen, en rondom de ouderlingen, en hun getal was vele duizend maal duizend, zeggende met luider stem: Het Lam dat geslacht is, is waardig te ontvangen macht, en rijkdom, en wijsheid, en sterkte, en eer, en heerlijkheid, en lof. En al wat in den hemel, en op de aarde, en onder de aarde, en op de zee is, en al wat in dezelve is, hoorde ik zeggen: Hem, Die op den troon zit, en het Lam, zij lof, en eer, en heerlijkheid, en macht, in eeuwigheid en altoos. En de vier levende wezens zeiden: Amen! En de oudsten vielen neer en aanbaden.

Duizend maal duizend is, als je het wiskundig bekijkt, gelijk aan miljoenen engelen. Daarom moet er in de hemel een ontelbare menigte engelen zijn, die allen God dienen.

👉openbaring 1

Reacties

Populaire posts