openbaring 4

Openbaring 4:1-3 Na deze dingen zag ik, en ziet, een deur werd geopend in de hemel, en de eerste stem, die ik hoorde, sprak tot mij als een bazuin, zeggende: Kom hierheen, en ik zal u tonen de dingen, die na deze dingen geschieden moeten. Onmiddellijk werd ik gegrepen door de geest. En zie, een troon stond in de hemel, en op de troon zat iemand. En hij, die zat, was om aan te zien als een steen van jaspis en sardius; en een regenboog was rondom den troon, om aan te zien als een smaragd.


De volgende serie van 7 in Openbaring - de zeven zegels - begint ook met een heiligdomtafereel. Hier hoort Johannes weer dezelfde stem als in Openbaring 1:10. Degene die op de troon zit is God de Vader, zoals in Openbaring 5:6 ook Jezus Christus wordt genoemd, staande tussen de troon en de oudsten.

Johannes probeert in deze passage de schoonheid van God te beschrijven met aardse middelen. De regenboog, een teken van genade, door God na de zondvloed aan de hemel geplaatst, is een teken dat God de wereld nooit meer door een zondvloed zal oordelen (Genesis 7:13, 14).

Openbaring 4:4 En rondom de troon waren vier en twintig tronen, en op de tronen zaten vier en twintig oudsten, gekleed in witte klederen, met op hun hoofd gouden kronen.

Hoewel de Bijbel niet precies uitlegt wie deze 24 oudsten zijn, kunnen we proberen een interpretatie te maken.
De 24 oudsten dragen witte gewaden en gouden kronen. Een wit gewaad is gewoonlijk een symbool dat iemand door het offer van Jezus van zijn zonden is gewassen door het belijden van zijn schuld (vgl. Openbaring 3:5). De kronen, volgens Openbaring 2:10, stellen waarschijnlijk overwinningskronen voor, d.w.z. dat zij door Jezus hebben overwonnen.
Het is ook interessant dat deze 24 oudsten worden genoemd voordat Jezus het boek opent met de zeven zegels (vgl. Openbaring 5:1). Zoals we in Openbaring 6 zullen zien, vertegenwoordigen de zeven zegels zeven stadia in de geschiedenis van Gods volk in de tijd vanaf Jezus' hemelvaart tot aan Zijn wederkomst. Daarom moeten deze 24 oudsten, in termen van tijd, reeds voor de troon van God staan vóór Jezus' wederkomst.

Volgens Mattheüs 27:52,53 stonden ook sommigen op uit de graven bij Jezus' opstanding. Daarom zouden de 24 oudsten mensen kunnen zijn die bij de opstanding van Jezus zijn opgestaan en sindsdien als priesters voor God hebben gediend.

Opmerking: Volgens Hebreeën 8:5 was de tempel in Jeruzalem een beeld van de hemelse tempel. In 1 Kronieken 24:4, 5 kunnen we lezen dat ook 24 priesters uit het nageslacht van Aäron werden aangesteld om in het heiligdom te dienen.

Openbaring 4:5-8 En van den troon gingen bliksemen en stemmen en donderslagen uit, en voor den troon brandden zeven fakkels van vuur, welke zijn de zeven Geesten Gods. En voor de troon was een glazen zee als van kristal, en in het midden van de troon en rondom de troon waren vier hemelse gestalten, van voren en van achteren vol ogen. En de eerste gedaante was als een leeuw, en de tweede gedaante was als een stier, en de derde gedaante had een gezicht als een mens, en de vierde gedaante was als een vliegende adelaar. En elk van de vier vormen had zes vleugels...

Bliksem, stemmen en donder zijn elementen die door de heiligdomsvoorstellingen in Openbaring lopen (vgl. Openbaring 8:5).

De vier hemelse figuren lijken sterk op de beschrijving van de cherobim (engelen op tronen) in Ezechiël 1:4-6 en Ezechiël 10. Deze cherobim (= machtig, groot. sterk) hebben echter slechts vier vleugels, terwijl de vier figuren hier zes vleugels hebben. In Jesaja vinden we een andere beschrijving van engelen op tronen:

Jesaja 6:1-3 In het jaar dat koning Uzzia stierf, zag ik de Here zitten op een hoge en verheven troon, en zijn zoom vulde de tempel. Boven hem stonden serafijnen, elk met zes vleugels; met twee bedekten zij hun aangezicht, met twee hun voeten en met twee vlogen zij. En de een riep tot de ander, zeggende: Heilig, heilig, heilig is de HEERE der heerscharen; de ganse aarde is vol van Zijn heerlijkheid.

We kunnen daarom aannemen dat de vier figuren serafijnen zijn (= stralend, vurig, lichtend) die een speciale rol spelen bij de zegels, de bazuinen en de plagen.
Het dierlijke uiterlijk van de serafijnen is zeker bedoeld om hun kenmerken duidelijk te maken:

  1. Leeuw = waardigheid, macht en gevaar
  2. Stier = kracht en uithoudingsvermogen
  3. Mens = intelligentie en wijsheid
  4. Eagle = snelheid, voorzichtigheid en overzicht

Openbaring 4:8-11 En elk der vier levende schepselen had zes vleugels, en zij waren vol ogen van buiten en van binnen, en zij hadden geen rust, dag en nacht, zeggende: Heilig, heilig, heilig is de Here God, de Almachtige, die was, en die is, en die komen zal. En toen de gestalten Hem, Die op den troon gezeten is, den lof en den eer en den dank gaven, Die leeft in eeuwigheid en altoos, vielen de vier en twintig oudsten neder voor Hem, Die op den troon gezeten is, en aanbaden Hem, Die leeft in eeuwigheid en altoos, en legden hun kronen neer voor den troon, zeggende: O Heer onze God, Gij zijt waardig te ontvangen de heerlijkheid, de eer en de macht, want Gij hebt alle dingen geschapen, en door Uw wil zijn zij geschapen en worden zij geschapen.

De Bijbel benadrukt op verschillende plaatsen dat wij mensen niet door toeval zijn ontstaan, maar dat wij door een liefhebbende God zijn geschapen (vgl. evolutie vs. schepping). Daarom gebiedt God ons ook in het vierde gebod om de sabbat heilig te houden. Het is een gedenkdag voor de schepping en schept ruimte voor de aanbidding van God (cf. De rustdag van God). Voor dit scheppingswerk komt God lof en eer toe (vgl. Jezus als Schepper). Om dezelfde reden aanbidden ook zij in de hemel hun Schepper.

Opmerking: Volgens de Bijbel is de 7e dag niet de zondag (cf. De rustdag van God). Veel kerken houden de zondag als rustdag en rechtvaardigen dit door te zeggen dat Jezus op de 1e dag van de week is opgestaan uit de dood. De Bijbel gebiedt ons echter niet om dit te doen, maar om op de sabbat de schepping te gedenken (vgl. Ex 20:8-11)!

👉openbaring 1


Reacties

Populaire posts