10. God gerechtvaardigd

1 Johannes 2:29 Als u weet dat Hij rechtvaardig is, dan weet u dat ieder die de rechtvaardigheid doet, uit Hem geboren is.

Klaarblijkelijk staat het geloofspunt van het onderzoe kend oordeel van 1844 zo vast als het Woord van God zelf.
Maar wat is de betekenis van dit oordeel? En wat betekent het voor ons dagelijks leven? Om het oordeel te verstaan moeten wij de universali teit van de grote controverse tussen goed en kwaad begrijpen en dat zonde niet een zaak van de aarde alleen is. 

Jesaja 14: 12 Hoe zijt gij uit de hemel gevallen, o morgenster, zoon des dageraads. 

De zonde begon in de hemel, met Lucifer. Het betreft allen die geschapen zijn en vragen hebben omtrent zonde, de wet en het karakter van God-vragen die duizenden jaren lang op de aarde uitgevochten zijn. 

Openbaring 12: 12 Wee de aarde en de zee, want de duivel is tot u nedergedaald in grote grimmigheid, wetende, dat hij weinig tijd heeft. 

Jezus behaalde een beslissende overwinning aan het kruis. Hier werd de straf op de zonde ten volle betaald, en zij die aanspraak maken op het bloed van Christus zijn verlost.
Maar hoe staat het met het toeschouwende univer sum? Werden al hun vragen omtrent zonde, de grote contro verse, de wet van God aan het kruis beantwoord? Kennelijk niet, want Paulus schreef dat 

Efeziers 3: 10, 11 thans door middel van de gemeente aan de overheden en de machten in de hemelse gewesten de veelkleurige wijsheid Gods bekend zou worden, naar het eeuwige voornemen, dat Hij in Christus Jezus, onze Here, heeft uitgevoerd.

Deze tekst, jaren nadat Christus stierf geschreven, toont aan dat niet alles wat de "overheden en machten in de hemelse gewesten" dienden te weten omtrent de "veelkleu rige wijsheid Gods" aan hen werd geopenbaard op Golgota. In plaats daarvan ging God meer van die wijsheid "door de gemeente" openbaren.
Merk ook op dat dit plan om Gods wijsheid door zijn gemeente aan het universum te openbaren was "naar het eeuwig voornemen, dat Hij in Christus Jezus, onze Here, heeft uitgevoerd." Wij denken vaak aan het offer van Christus als voorgenomen zijnde van den beginne - en dat was het ook!
Maar dit vers leert dat Gods plan om zijn wijsheid door de gemeenschap der gelovigen te openbaren aan het universum ook een deel was van Gods "eeuwig voornemen". Maar hoe kan door de mensheid deze wijsheid worden geopenbaard?

Efeziers 2: 10 Want zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen, die God tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.

Wij werden geschapen niet alleen voor goede werken, maar deze werken waren "tevoren bereid", net zoals het plan voor de kerk om Gods wijsheid aan het universum te tonen bereid was van den beginne. Bestaat er enig verband tussen onze goede werken en Gods wijsheid die geopenbaard wordt aan het toeschouwende universum?

Inderdaad! 

Johannes 15: 8 Hierin is mijn Vader verheerlijkt, zegt Jezus, "dat gij veel vrucht draagt.

Matteus 5: 16 Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, zei Hij ook, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken.

Het boek Job toont dat God, voor de "overheden en machten in de hemelen" verheerlijkt werd door het karakter en goede werken van Job, wiens getrouwheid onder tegen spoed bewees, dat satans beschuldigingen voor de toeschouwende "zonen van God",- de hemelse wezens genoemd in het eerste hoofdstuk vals waren. Geen wonder dat Paulus schrijft dat wij een schouwspel zijn voor mensen en engelen (1 Korintiërs 4:9).

Dit denkbeeld, dat God in zijn volk verheerlijkt wordt, is een inzicht van beslissende betekenis en wordt ook gevon den in andere bijbelgedeelten. 

Jesaja 61: 3 Om over de treurenden van Sion te beschikken, dat men hun geve hoofdsieraad in plaats van as, vreugdeolie in plaats van rouw, een lofgewaad in plaats van een kwijnende geest. En men zal hen noemen: Terebinten der gerechtigheid, een planting des Heren, tot zijn verheerlijking.

Jesaja 60: 21 Uw volk zal geheel uit rechtvaardigen bestaan... tot mijn verheerlijking.

In Genesis 3:15, de eerste evangeliebelofte, zegt God tot de duivel: 

Ik zal vijandschap zetten tussen u en deze vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad; dit zal u de kop vermorzelen, en gij zult het de hiel vermorzelen.

Wij weten dat op Golgota de kop van de slang vermor zeld werd door Jezus. Toch schrijft Paulus in Romeinen 16 aan gelovigen, hen waarschuwend voor valse leraars. Hij zegt in vers 19: 

Ik wil, dat gij niet alleen wijs zijt tot het goede, maar ook onbesmet van het kwade. 

Dan, in het volgende vers, zegt hij: 

de God nu des vredes zal weldra de satan onder uw voeten vertreden...

Onder onze voeten! Zal God satan onder de voeten van gelovigen vertreden? Paulus verwijst blijkbaar naar Genesis 3:15, waar satan verteld wordt van zijn ondergang. Toch geeft Paulus te kennen dat gelovigen een aandeel hebben in die ondergang. Hier is een tekst die jaren na het kruis geschreven is, en die aantoont dat Gods volk zelf betrokken zal zijn bij de nederlaag van de duivel!

Hoe kunnen wij de duivel vermorzelen? Kunnen wij hem letterlijk onder onze voeten vertrappen. Nauwelijks. In plaats daarvan, door de macht van de inwonende Christus, kunnen wij Jezus toestaan ons te veranderen naar zijn beeld, Hem toestaan ons de overwinning te geven over al onze zon den, Hem toestaan ons te maken "wijs tot alle goede zaken en onwetend aangaande het kwaad" en zo door de karakters die wij vormen God te verheerlijken. Ons leven zal duidelijk maken dat de beschuldigingen van de duivel tegen Gods wet onjuist zijn. Gods wet kan gehouden worden, en Hij wil ons gebruiken dit te helpen aantonen!
Welk ander bewijs kan geleverd worden dat niet alles wat het hemelse heer nodig had te weten over het verlossings plan aan het kruis beantwoord was? En wat meer zal God aanwenden om deze vragen te beantwoorden?
Stelt u zich het heiligdom in de woestijn voor. Het brandofferaltaar symboliseerde het kruis van Golgota. Het wasvat symboliseerde reiniging (doop). Het eerste vertrek symboliseerde verzoening en vergeving van zonden en daarin stond de kandelaar (een symbool van de heilige Geest), de tafel met de toonbroden (een symbool van Jezus), en het reuk offeraltaar (symbool van Christus' gerechtigheid opstijgend met onze gebeden).


Het tweede vertrek was waar het oordeel plaatsvond.
De gouden ark bevatte de twee stenen tafels met de Tien Geboden, die Gods wet onder woorden brachten. Het gouden deksel op de ark - de genadetroon - symboliseerde Gods ge nade met degenen die zijn wet overtraden. Boven het ver zoendeksel waren de twee op het verzoendeksel neerkijkende engelen geplaatst. Zij waren symbolisch voor de belang stelling van het hemelse heer in het verlossingsplan. Met de tabernakel hadden de Joden een beeldende voorstelling van het gehele verlossingsplan: verzoening, ver geving der zonden, rechtvaardiging, belijdenis, heiligmaking, oordeel - het werd alles aanschouwelijk voorgesteld!
Als nu alles wat het hemelse heer nodig had te weten van het verlossingsplan, aan het kruis was geopenbaard, waar om heeft dan de Here toen hij het heiligdom liet maken (een symbool van het verlossingsplan), de twee overkoepelende cherubs - die de belangstelling van het hemelse heer in de verlossing symboliseerden - niet boven het brandofferaltaar geplaatst, neerkijkend op wat het kruis symboliseerde? In plaats daarvan plaatste God hen helemaal aan het eind in het tweede vertrek, neerziend op het oordeel!

God verkoos de hemelse betrokkenheid symbolisch te accentueren, niet bij het kruis, maar dáár waar het onderzoekend oordeel plaatsvindt!
De plaatsing van de cherubs in het heilige der heiligen wil niet zeggen dat het hemelse heer niet betrokken was bij wat Jezus aan het kruis volbracht. Maar het maakt wel op een eenvoudige manier duidelijk, dat in zoverre het gehele universum erbij betrokken is - en zij zijn erbij betrokken - niet alles beantwoord was op Golgota. Kennelijk krijgen zij pas een volledig antwoord bij het oordeel. Om die reden plaatste de Here de engelen in het tweede vertrek, neerziende op het oordeel en niet boven het brandofferaltaar, neerkijkend op Golgota (hoewel de betrokkenheid van de engelen wel degelijk werd gesymboliseerd in het eerste vertrek. Zij waren geborduurd op de kostbare gordijnen, maar die afbeeldingen spreken niet zo sterk aan als de twee gouden engelenbeelden boven het verzoendeksel van de ark). Blijkbaar is ook het oordeel van belang bij het beantwoorden van de vragen van het universum.


Let in dit verband op Romeinen 3:4, waar gezegd wordt, dat God zelf geoordeeld wordt. 

Doch God zij waarachtig, ofschoon ieder mens leugenachtig zij, zoals geschreven is: 'Opdat Gij gerechtvaardigd moge worden in Uw woorden, en overwint, wanneer Gij geoordeeld wordt. 

De New English Bible meldt: 

Romeinen 3: 3, 4Zal hun trouweloosheid de getrouwheid van God te niet doen? Zeker niet! God moet getrouw zijn al was ook ieder levend mens een leugenaar; want wij lezen in de Schrift: Wanneer Gij spreekt zult Gij gerechtvaardigd worden, en het geding winnen als Gij terecht staat

Betekent dit dat God niet getrouw zal zijn? Zeker niet! God moet getrouw zijn, zelfs ofschoon elk mens een leugenaar is. Zoals de Schrift zegt: 'Gij moet aangetoond worden rechtvaardig te zijn wanneer Gij spreekt, Gij moet uw zaak winnen wanneer Gij berecht wordt.

 De Phillips Bible zegt: 

Dat Gij gerechtvaardigd moogt worden in Uw woorden, en moogt zegevieren wanneer Gij in het oordeel komt.

Deze verzen dragen allemaal de gedachte uit dat God zelf onder een oordeel komt - dat Hij berecht zal worden, en de uitkomst van dat oordeel rechtvaardigt God. 

"Gij moet Uw zaak winnen wanneer Gij berecht wordt." 

De King James Version vermeldt: 

"Dat Gij gerechtvaardigd moogt worden in Uw woorden, en moogt zegevieren wanneer Gij geoordeeld wordt."

Het bovenaangehaalde vers is genomen uit 

Psalm 51: 1-4 Wees mij genadig, o God, naar Uw goedertierenheid; delg mijn overtreding uit, naar de grootheid uwer barmhartighe den. Was mij wel van mijn ongerechtigheid en reinig mij van mijn zonde...opdat Gij gerechtvaardigd moogt worden wan neer Gij spreekt en zuiver zijn wanneer Gij oordeelt.

David vraagt God hem van zonde te reinigen, hem te wassen van zijn ongerechtigheden, en zijn overtredingen uit te wissen. Waarom? "Opdat Gij (God) gerechtvaardigd moogt worden wanneer Gij spreekt en zuiver zijn wanneer Gij oor deelt." Met andere woorden, God zal "gerechtvaardigd" wor den en "zuiver" zijn overeenkomstig hoe Hij omgaat met de zonde van zijn volk.

De andere vertalingen geven het idee dat God zelf wordt geoordeeld: "Wanneer Gij berecht wordt"; "wanneer Gij geoordeeld wordt." Toch brengen beide begrippen prachtig de gedachte over, dat God geoordeeld wordt naar hoe Hij zijn volk oordeelt. Inderdaad, Psalm 51 spreekt niet alleen over de reiniging van zonde, maar ook van het uitwissen van zonde. Wanneer wordt zonde uitgewist? In het oordeel - in het tweede vertrek van het heiligdom, waar de twee engelen, die de belangstelling van de hemel symboliseren, zich bevinden boven de genadetroon. Blijkbaar zal God zijn “zaak" winnen, Hij zal "zegevieren" en getoond worden "rechtvaardig" te zijn in het oordeel, wanneer Hij onze zonde uitwist. 

Jesaja 5: 16 De Here der heerscharen wordt verhoogd door recht en de heilige God wordt geheiligd door gerechtigheid. 

Voor wie zal Hij "verhoogd" of "gerechtvaardigd" worden of "aangetoond rechtvaardig te zijn"?

In Daniël 7 zagen wij een beschrijving van het onder zoekend oordeel dat "aan de heiligen" gegeven werd (Daniël 7:22). En wie stonden voor God toen de oordeelszitting begon? 

Daniel 7: 10 Tienduizend maal tienduizenden stonden voor hem. De vierschaar zette zich neder en de boeken werden geopend. 

Letterlijk miljoenen van hemelse wezens-gesymboliseerd door de twee cherubs in het tweede vertrek - zijn getuige van het oordeel van Gods volk. Omdat het gehele universum is betrokken bij en geïnteresseerd in de grote controverse tussen goed en kwaad en het verlossings plan, roept God deze goddelijke rechtbank voor hen bijeen. Zijn universum wordt niet bestuurd als een fascistische staat, waar het volk gearresteerd, berecht en in het geheim gevon nist wordt. In plaats daarvan behandelt God vragen over zonde en opstand op een voor ieder toegankelijke en open wijze - ten aanschouwen van allen die in de hemel wonen, die al hun vragen over zijn karakter beantwoord zullen krijgen. God zelf zal "zuiver zijn wanneer (Hij) oordeelt".

Wat zegt de eerste-engelboodschap: 

14: 7 Vreest God en geeft Hem eer, want de ure van zijn oordeel is gekomen. 

Betekent dit dat God begint met oordelen, of verwijst dit vers naar de aanvang van een beoordeling van God zelf: "Het uur van zijn oordeel? 

Het kan beide betekenen! Hij wordt beoordeeld naar hoe Hij oordeelt! Inderdaad, Openbaring 14:7 verkondigt de boodschap dat het uur van Gods oordeel "is begonnen". Het oordeel "begint" in hoofdstuk 14. Twee hoofdstukken verder, gedu rende de tijd van de laatste zeven plagen (wat betekent dat de genadetijd reeds geëindigd is, iets wat nog niet het geval was tijdens de situatie beschreven in Openbaring 14) roepen hemelse wezens uit: 

Openbaring 16: 7 Ja, Here God, Almachtige, uw oordelen zijn waarachtig en rechtvaardig.

Hoe weten zij dat zijn oordelen waarachtig en recht vaardig zijn? Omdat zij getuigen waren van het oordeels proces. Daarom verklaren zij: 

Openbaring 16: 5 Rechtvaardig zijt Gij, die zijt en die waart, Gij Heilige, dat Gij dit oordeel hebt geveld

God is rechtvaardig "omdat Gij dit oordeel hebt geveld"! Er is geen twijfel mogelijk, de Bijbel maakt duidelijk dat niet alles wat het universum nodig had te weten omtrent de "veelvuldige wijsheid Gods" op Golgota geopenbaard werd. God zou de engelen nog meer inzicht geven. Op twee manie ren zal God alle vragen beantwoorden, met de karakteront wikkeling van zijn volk op aarde en het oordeel in de hemel waarvan de engelen getuige zijn.
Nu deze twee punten zijn vastgesteld, zijn wij voor bereid om het onderzoekend oordeel op de juiste wijze te verstaan.

👉woord vooraf

Reacties

Populaire posts