genesis 20: abraham en abimelech

Een bijzonder verhaal en in meerdere opzichten. Abraham heeft blijkbaar in iedere plaats waar hij kwam verteld dat Sara zijn zuster was. Twee maal wordt dit verhaal vertelt omdat er blijkbaar twee maal iets gebeurde waar hij rekening mee hield maar natuurlijk van gehoopt had dat het nooit zou plaatsvinden.

Sara moet ook op hoge leeftijd wel een hele mooi vrouw zijn gebleven, omdat ook nu zij op hoge leeftijd is met machtsvertoon weggehaald wordt door Abimelech, koning van Gerar een Filistijnse koning die zich door veroveringstochten in het land Kanaan had gevestigd, ongeveer 13 km ten zuiden van de Gaza strook, tussen Hebron en Bersjeba in.

Abraham is eerder door G'd geholpen, toen in Egypte de farao een aanspraak deed op zijn vrouw.

Als ik even in herinnering roep het moment dat Lot wordt weggevoerd door een aantal koningen die in strijd verwikkeld waren met de koningen van Sodom en Gomorra, dan lezen we dat Abraham zich van zijn strijdbare kant laat zien en hakt met driehonderd gewapende mannen een grote legermacht in de pan. Hier is hij minder strijdbaar en laat voor de tweede keer zijn vrouw min of meer gijzelen.

Ook nu weer grijpt G'd in en draagt er zorg voor dat haar niets overkomt en zeker geen gemeenschap heeft met koning Abimelech. G'd had Abraham een gezegende toekomst belooft, G'd had alle volken taal en natie door hem en in hem een zegenrijke toekomst belooft. Uit Sara zou een zoon van de belofte geboren worden. Satans poging om dat plan van G'd te doorkruisen wordt door G'd ook nu ten goede gekeerd.

Abraham een man met met veel G'ds ervaring, toont ook iedere keer zijn zwakke en kwetsbare kant. Persoonlijk denk ik dat het ons niet anders vergaat en dat onze ervaringen met G'd net zo vaak niet voldoende aarden om ten alle tijde in ons leven te mogen functioneren als basis uitgangspunt voor ons geloofsleven. Het bemoedigd en troost mij dit te lezen en kijkend naar mijn eigen leven begrijp ik ook heel goed wat hier iedere keer weer gebeurd. Duistere machten zijn iedere dag bezig om ons aan het twijfelen te brengen en het lukt helaas nog veel te vaak, maar G'd in Zijn liefde en barmhartigheid komt ons iedere keer weer te hulp en tegemoet.

Toch blijft het voor mij althans, enigszins een apart en tot op zekere hoogte onbegrijpelijk verhaal.
Abraham liegt tegen Abimelech, althans hij vertelt hem niet de hele waarheid. Ja Sara was ook zijn zuster, maar verzuimd uit angst voor de dood, voor het gemak er maar even bij te vertellen dat hij getrouwd is met zijn zus.
Abimelech die eigenlijk vrij is van schuld en blaam wordt door G'd gestraft. Al de vrouwen in zijn koninkrijk kunnen geen kinderen meer krijgen en G'd legt hem in een droom uit hoe deze hele toestand is ontstaan.

Abimelech claimt zuivere handen te hebben en dat hij in oprechtheid gehandeld heeft. G'd beaamt dat maar zegt ook dat hij er hem van heeft weerhouden te zondigen door Sara niet aan te raken.
Hij krijgt de opdracht om Sara terug te geven aan Abraham anders zou hij sterven.
Abimelech doet wat G'd van hem vraagt en geeft Sara terug aan Abraham, maar niet zonder Abraham eens even goed de les te lezen. Abraham is tenslotte de oorzaak van het onheil wat over het land is gekomen.
"Wat hebt u ons aangedaan! Waarin heb ik tegen u gezondigd, dat u zo'n grote zonde over mij en mijn koninkrijk gebracht hebt? U hebt dingen met mij gedaan die niet gedaan mogen worden."

Abraham legt uit dat hij dit uit angst voor zijn leven gedaan heeft. Daarmee geeft Abraham ook aan dat hij G'd niet vertrouwde en dat zijn angsten groter waren dan zijn vertrouwen in een G'd die hem al meerdere malen tot zegen was geweest. G'd die hij ook al meerdere malen letterlijk heeft mogen dienen, zoals bij Melchizedek, G'd waarmee hij sprak zoals op dat moment dat G'd met hem overlegde dat Hij Sodom en Gomorra zou verwoesten.

Wat is dat in de mens dat twijfel en angst zulk een grote vormen aanneemt dat wij de Grootsheid van G'd de Allerhoogste en zijn zegenrijke daden aan ons iedere keer weer uit het oog verliezen?

Abraham krijgt vele vergoedingen voor deze hele situatie van Abimelech en duizend zilverstukken voor wat Sara is overkomen, en dat het mag dienen als sluier voor de ogen, beschrijft de bijbel zo heel mooi, subtiel en bijna poëtisch. Tevens mogen ze in het land wonen waar ze willen. Het laatste wat Abraham te doen heeft is bidden voor Abimelech en zijn volk waardoor ze weer kinderen kunnen krijgen. Tijdens dat ik dit hoofdstuk aan het lezen was, dacht ik nog, het moet toch niet gekker worden dat Abraham die uiteindelijk de veroorzaker is van deze doodsonheil over het volk, bidden mag voor genezing. Maar de volgende gedachte kwam in mij op tijdens het neerschrijven van deze overdenking.

Abraham jij hebt dit veroorzaakt, je moet het ook oplossen, en je lost het op, op de manier zoals G'd het van je vraagt. Abimelech was getrouw en deed precies wat G'd van hem vroeg om van zijn kant het ontstane probleem op te lossen. Abraham die hen in het ongeluk had gestort moest van zijn kant moeite doen er energie in stoppen om het onheil wat uiteindelijke de dood betekende voor een heel volk ongedaan te maken. Ook Abraham toont zich getrouw aan G'd en bidt voor Abimelech en zijn volk.

Mogen we dit als les meenemen in ons dagelijks leven. Het kan zijn dat wij dingen zeggen, doen, of zelfs nalaten, die grote of minder grote gevolgen hebben voor onze naasten.
Laten we bidden om vergeving vanuit berouw, maar laten we niet vergeten te bidden voor diegene die gekwetst, of beschadigd zijn door ons handelen. Dat geeft genezing voor alle partijen.
Zo laat G'd ons in dit hoofdstuk zien hoe wij problemen met elkaar kunnen oplossen.


-Elohay Selichot - God van Vergeving-


Reacties

Populaire posts