genesis 19: verwoesting van sodom en gomorra

Twee van de drie mannen zijn naar Sodom en Gomorra gegaan. Zoals ik zelf al vermoede was de derde "man" de Heere, die nog even bij Abraham bleef om hem volledig in te lichten tav wat Hij van plan was met Sodom en Gomorra.
"Toen Lot hen zag, stond hij op om hun tegemoet te gaan, en boog hij zich met zijn gezicht ter aarde." Dit geeft toch wel aan dat het niet zomaar mannen waren, dat het entiteiten waren met een hele grote autoriteit, het dwong ontzag en diep respect of bij Lot.

Lot wil hen uitnodigen in zijn huis, zodat ze de nacht bij hem blijven, uiteindelijk gaan de "mannen" in op de uitnodiging en verblijven bij Lot. De reden dat Lot sterk bij hen aandringt om bij hem te overnachten, wordt niet vermeld maar dat laat zich wel raden. Zo veilig was het niet om de nacht op het plein door te brengen. G'd had niet voor niets het plan opgevat om Sodom en Gomorra om te keren. Nu wisten die "mannen" wel wat ze verwachten konden en zouden in directe zin geen gevaar lopen daar ze hun mannetje wel stonden, maar dat wist Lot niet en hoewel hij wel doorhad dat deze "mannen" bijzonder waren, "mannen" met autoriteit, kon hij niet overzien hoe en wat en wilde hun bezoek aan Sodom en Gomorra graag in veilige banen leiden.
Lot was een goed mens, we zullen lezen en begrijpen dat hij onder het handjevol rechtvaardige mensen viel waar Abraham op doelde, helaas was het aantal rechtvaardigen extreem in de minderheid, zo slecht kan je eigen stad er voor staan.

Het duurde idd niet lang of de dreiging die er standaard heerste in Sodom en Gomorra kreeg al snel een gezicht en in no time stonden alle mannen, van jong tot oud te dringen en te dreigen voor de deur van Lot en eiste om gemeenschap/seksuele omgang te hebben met deze G'ds dienaars. Lot doet er alles aan om dat te verhinderen, hij offert nog liever zijn eigen dochters op, om deze mannen te kuun blijven beschermen. Hoewel ik het aan de ene kant heel nobel vindt van Lot dat hij zijn gasten wil beschermen vind ik het ook wel extreem en erg ver gaan, ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden en weet ook niet wat ik er mee moet, prijzen of veroordelen?

We hebben gelezen dat de eerste indruk die deze "mannen" op Lot maken, hem doen neerbuigen vol ontzag en respect. Ergens wist hij met wie hij te maken had, maar als hij precies geweten had wie zij waren dan had hij zich niet zoveel moeite hoeven te getroosten om deze mannen te beschermen, want dat konden ze heel goed zelf. Hij had hen om bescherming moeten vragen. Dus ten volle begrijpen wie zij waren deed hij blijkbaar niet. In ieder geval doet iets hem beslissen om heel erg ver te gaan in het beschermen van deze "mannen", zijn eigen bloed, zijn eigen dochters wil hij daarvoor prijs geven.

Lot onderhandelt met gevaar voor eigen leven, maar de mannen van Sodom en Gomorra zijn zo slecht en zo one track minded dat ze zich niet af laten brengen van hun duivelse lusten en plannen en dreigen zelfs Lot daarvoor te slachtofferen.

Opmerkelijk is de uitspraak van de mannen die zich verzameld hebben voor het huis van Lot: "Deze ene is gekomen om hier als vreemdeling te verblijven en nu wil hij zeker rechter over ons zijn!"
Ik krijg hier het Kajafas gevoel bij, Kajafas profeteerde tegen alle priesters en schriftgeleerden het volgende zonder dat hij blijkbaar de draagwijdte begreep van wat hij zei in Lucas 11: 49,....: "Maar een van hen, Kajafas, die de hogepriester van dat jaar was, zei tegen hen: U weet niets, en u overweegt niet dat het nuttig voor ons is dat één mens sterft voor het volk, en niet heel het volk verloren gaat. Dit zei hij echter niet uit zichzelf, maar als hogepriester van dat jaar profeteerde hij dat Jezus sterven zou voor het volk"
Ook hier lezen we dat er een waarheid wordt gesproken, maar totaal de context en de inhoud niet begrepen van wat daar gezegd werd. Het maakte hen wel bozer, dat dan wel weer, maar dat is niet een onbekend fenomeen, zij die de waarheid verkondigen hebben niet vaak, en vaak niet, gewillige luisteraars.

Lot wordt door zijn eigen gasten in veiligheid gebracht, sluiten de deur van Lot's huis en slaan alle mannen met blindheid. En de verdere reactie van deze "mannen" is helder, we gaan redden wie we kunnen redden, maar vooral wie er gered wil worden. Een handje vol blijkt. Lot, zijn vrouw en zijn dochters. De aanstaande schoonzonen zien Lot als een grote grappen maker en weigeren mee te gaan. Wat te zeggen van hun liefde voor hun aanstaande vrouwen, gevalletje liever kwijt dan rijk?

De waarschuwingen worden in de wind geslagen en net als bij Noach wordt Lot uitgelachen.
De mannen, Lot's gasten geven nu blijkbaar hun identiteit bloot, want hun status veranderd van het ene moment in het andere in engelen.
Lot moet vluchten met zijn vrouw en dochters want G'd gaat het oordeel voltrekken over Sodom en Gomorra en de tijd is nijpend en erg kort. De Heer wacht want Hij wil hen sparen en daarom mogen ze vluchten naar het dichtstbijzijnde stadje Zoar.

"Toen zie Hij tegen hem: Zie, Ik ben met u ook in dit opzicht ter wille en zal deze stad, waarover u gesproken hebt, niet ondersteboven keren.

Lot redt een stad, deze stad was net zo slecht als Sodom en Gomorra, maar in aantal kleiner en G'd keert het lot van deze stad door Lot de rechtvaardige die alleen nog maar kans ziet om daar naar toe te vluchten waardoor hij en zijn gezin niet ten onder gaan in de voltrekking van G'ds oordeel over Sodom en Gomorra.

"Toen liet de Heere zwavel en vuur over Sodom en Gomorra regenen. Het kwam van de Heere uit de hemel." Een scenario die ik herken uit het laatste boek van de bijbel, de Openbaring. In Openbaring 14: 9 en 10, vinden we het oordeel over Babylon, over de wereld die beheerst wordt door pure slechtheid met de vader van de leugen als koning: "En een derde engel volgde hen, die met een luide stem zei: Als iemand het beest en zijn beeld aanbidt, en het merkteken op zijn voorhoofd of op zijn hand ontvangt, dan zal hij ook drinken van de wijn van de toorn van God, die onvermengd is ingeschonken in de drinkbeker van Zijn toorn, en gepijnigd worden in vuur en zwavel voor het oog van de heilige engelen en van het Lam"

De vrouw van Lot, heeft haar hart op de verkeerde plek, haar verlangen naar wat ze achter heeft moeten laten is te groot, ze stopt, ziet om en daardoor kan ze niet ontsnappen aan G'ds oordeel.
G'd wilde haar redden, haar keus om niet gered te worden, haar keus om terug te gaan naar die plek waar haar hart aan verknocht was wordt haar fataal en ze veranderd in een zoutpilaar.

Als we ergens kunnen lezen in G'ds woord, dat G'd in de redding van de mens afhankelijk is van onze keuze dan is het wel hier. G'd zei tegen Abraham. "Wat mij betreft mijn verbond is met u." De vraag die je daaraan koppelen mag is; en wat jouw betreft dan? Het ligt dus niet aan G'd als onze redding een mislukking wordt. Wat G'd betreft, Zijn verbond is met ons, punt. Kies dan heden wie gij dienen wilt, G'd of de mammon?

"En Abraham stond 's morgens vroeg op en ging naar de plaats waar hij voor het aangezicht van de Heere had gestaan. Hij keek uit over heel het gebied van de vlakte. En zie, hij zag dat er rook van dat land opsteeg, zoals de rook van een oven."

Hier krijgen we door te kijken naar het verleden tevens een kijkje in de toekomst. In Matteus 13; 49 en 50 zien we een toekomst scenario, een scenario die zich voltrekt in de tijd van het einde: "Zo zal het bij de voleinding van de wereld zijn: de engelen zullen uitgaan en de slechten uit het midden van de rechtvaardigen afzonderen, en zij zullen hen in de vurige oven werpen; daar zal gejammer zijn en tandengeknars."

G'd dacht aan Abraham toen Hij het oordeel bracht over Sodom, Gomorra en de gehele vlakte, en daarom leidde Hij Lot uit het midden van de verwoesting. Wat mij betreft het type beeld van Jezus.

Als G'd aan het einde van de tijd zijn oordeel ten uitvoer zal brengen over de aarde, (lees Matteus 13) dan zal Hij denken aan Zijn Zoon en daarom al Zijn kinderen, die geloven in het reddend offer van Jezus aan het kruis van Golgotha in een veilige haven brengen. Op die plaats die Jezus voor ons bereid heeft zoals Hij dat belooft heeft in Johannes 14:... "Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij. In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken. En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben" Amen!!!


- Elohay Yishi - God Van Mijn Verlossing -


Reacties

Populaire posts