is er nog een dag heilig?

"Houd je aan de heilige rustdag. Die dag is voor Mij. 9 Zes dagen mogen jullie werken. 10 Maar de zevende dag is mijn heilige rustdag. Dan mag niemand werken. Jullie niet, je zoon niet, je dochter niet, je knecht niet, je slavin niet, je vee niet, en de vreemdelingen die in jullie steden wonen ook niet. 11 Want in zes dagen heb Ik de hemel en de aarde gemaakt, met de zee en alles wat daarin leeft. Maar op de zevende dag was Ik klaar met werken. Die dag rustte Ik. Daarom heb Ik de zevende dag aangewezen als heilige rustdag. Die dag is van Mij." Exodus 20: 8- 11


Zondag, de nieuwe (werk) week is weer begonnen, en deze week kan pas goed beginnen als we uitgerust zijn, als we een rust pauze hebben ingelast. Nee niet alleen chillen op de bank, maar een dag van overdenking, van rust, en van aanbidding van de Allerhoogste. Een dag waar we onze batterij weer mogen opladen, maar ook een dag waarin we de andere de kans geven om zijn/haar batterij weer opgeladen te krijgen. G'd zegt in Exodus 20, het hoofdstuk waar Zijn tien woorden staan, dat als wij rusten op die dag, dit is tot eer van Hem die Schepper is van Hemel en aarde, maar dat wij ook andere die rust moeten gunnen, dat wij ook anderen niet voor ons mogen laten werken.

In tegenstelling tot wat veel christenen vaak denken en uiten, gaat hier niet om betaald of onbetaald werk, maar gaat het om activiteiten die ons afleiden van de essentie van deze dag. Het is niet wijs en verstandig om van alles op die dag te doen die niets met de heiliging en de zegen te maken hebben van die dag. Voorbij gaan aan de rust, de zegen en de heiliging is voorbij gaan aan het vierde gebod. Voorbij gaan aan het vierde gebod, is voorbij gaan aan de Wetgever en voorbij gaan aan de Wetgever, mogen we best respectloos noemen. Naast dat het respectloos is en wel eens onder de noemer zou kunnen vallen van ongehoorzaamheid, loop je misschien wel die zegen, die heiliging en die rust mis. Zoek op deze ene dag, de dag des Heeren, de Heer van de shabbat en zoek niet je eigen weg, je eigen vermaak, waarmee je je naaste misschien wel dwingt tot hetzelfde.
Iedere dag verdient G'd onze aanbidding, en dit kunnen wij doen net als Jezus. Hij was gekomen om de wil te doen van Zijn vader. Iedere dag is daar geschikt voor, maar de zevende dag is een heilige en gezegende dag, getuig bovenal op deze dag dat Hij ook jouw Schepper is. Maak van deze dag geen doordeweekse dag, maar houdt hem heilig en tot zegen.

Natuurlijk is ook deze dag doelwit van algemene door de eeuwen heen, ontstane verwarringen, waardoor een heleboel zaken in G'ds woord niet meer helder zijn, en we om die reden wegen in zijn geslagen die ons verder weg voeren van de Weg de Waarheid en het Leven.
Als we homoseksualiteit geaardheid noemen, moord als abortus labelen, afschaffen van G'ds wet in de plaats zetten van de wet vervullen, en zondag inwisselen voor de shabbat dan raken we het spoor bijster. Satan is daar heel bedreven in, "G'd heeft zeker gezegd", en daar moeten we al beginnen met onze oren te spitsen.

En wat heeft G'd dan gezegd, dat wij van een vrucht mogen eten die Hij in de ban heeft gedaan, dat we nu ineens onrein vlees mogen eten omdat Hij gestorven is aan het kruis voor onze zonde en omdat Hij voor onze zonde is gestorven mogen we door "rood" rijden? Dat wij van een rots mogen springen omdat G'd Zijn Engelen gebied ons op te vangen zodat wij onze voet niet zullen stoten aan een steen? Als we even een kleine knieval maken voor een groot afschrikwekkend beeld van G'd in het Dal van Dura tijdens de regering van Nebukadnezar wij goed bezig zijn? Of als wij, omdat wij honger hebben, elke "steen" die wij in handen krijgen, voor ons genoegen en lust, kunnen om wonderen in brood?
Dat is niet G'ds weg. G'ds woord, Zijn Heilige Geest en gebed, zullen ons behoeden voor verwarring en misstappen. Elke reden en barricade die wij in stelling brengen tegen het overtuigende werk van de Geest, zal aan ons geweten knagen en ons binden, terwijl G'd wil dat wij vrije mensen zijn en vanuit die vrijheid kiezen om alleen de Allerhoogste te dienen.

Om twee redenen wil G'd dat wij op deze shabbatdag rusten en deze dag vieren.
De eerste reden is dat Hij Schepper is van Hemel en aarde. Alles wat G'd wilde scheppen kwam gereed in zes dagen tijd. De zevende dag daarentegen was een dag van heiliging, zegen en rust. G'd zei: Ik heb gerust, en jullie rusten ook. Rust is de beste manier om na te denken en stil te staan bij de afgelopen week en je voor te bereiden op de aankomende week. Stil staan op deze dag bij de afgelopen week, de heiliging en de zegen in acht nemende zal dit mooi kunnen laten resulteren in het bijzonder eren van G'd die de scheppende Bron was van jou en jouw afgelopen week.

"Houd je aan de heilige rustdag. Die dag is voor Mij. 13 Zes dagen mogen jullie werken. 14 Maar de zevende dag is mijn heilige rustdag. Dan mag niemand werken. Jullie niet, je zoon niet, je dochter niet, je knecht niet, je slavin niet, je vee niet, en de vreemdelingen die in jullie steden wonen ook niet. Zo kunnen jullie knechten en slavinnen op die dag uitrusten, net als jullie. 15Vergeet nooit dat jullie slaven in Egypte zijn geweest en dat Ik jullie daaruit op een machtige manier heb gered. Daarom beveel Ik dat jullie je aan de heilige rustdag moeten houden." Deuteronomium 5: 12- 15
De tweede reden waarom G'd wil dat wij rusten op deze dag van de Heer, is dat Hij ons verlost heeft van slavernij. We waren slaven in Egypte en G'd heeft ons uit Egypte geleidt, zodat wij op weg zouden gaan naar het beloofde land, het land beloofd aan Abraham, Izak en Jakob. Naar het land overvloeiende van melk en honing.

G'd is onze Schepper, Hij de Bron van ons bestaan, door Hem bestaan wij, leven wij en mogen wij straks voor eeuwig samen met Hem zijn, zonder dood, zonder tranen, zonder verdriet en pijn.
Hij is dus ook onze Verlosser, Hij heeft ons verlost uit de slavernij van de zonde en de dood. Hij heeft ons uit de wereld (Egypte) geroepen, om als herschapen als wedergeboren mensen, samen met Hem die weg door de woestijn te gaan naar Kanaän, het beloofde land. Het land waar G'd onder ons wil wonen, Zijn tent zal opslaan en onder zijn kinderen wil vertoeven. De weg door de woestijn zal ons voorbereiden om dat beloofde land in ontvangst te nemen. Alles wat op ons pad komt tijdens deze reis, zal ons laten groeien in geloof en ons sterk funderen in de hoop die wij hebben gevestigd op Jezus Christus.

Eer deze dag, en herstel hem in ere in jouw leven, G'd verdient het om gediend te worden, om als enige G'd de hoogste aanbidding te krijgen. Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, Hij wil geen andere dag, Hij wil geen vervanging van ons, omdat wij Hem niet die dag kunnen geven met dezelfde condities en kwaliteiten, met name omdat die kwaliteiten iets zeggen van Hem, de Heer van de Legermachten. Jezus is de Heer van de shabbat, getuigen van Hem als Schepper en als Verlosser doen wij door het doen. Als we G'd dienen en liefhebben boven alles, laten we dat zien aan G'd door dank woorden op te zenden aan Hem, door te leven volgens Zijn wil door Hem te loven en te prijzen in het bijzonder op de dag die Hij aan ons heeft gegeven, omdat we de rust ervoor van Hem hebben gekregen, omdat er één dag is in de week die G'd apart heeft gezegd door er zegen aan te verbinden. Is dit een last of is dit een zegen? Deze dag inwisselen voor een andere dag is G'ds cadeau afwijzen, is G'ds zegen en heiliging afwijzen, is Zijn identiteit uitwissen, waarmee we ons bestaansrecht op de helling zetten.

Dit is de dag die G'd aan ons heeft gegeven waarin en waardoor Zijn verbond met ons wordt bevestigd geëerd en onderhouden.

Aanbid Hem die Hemel en aarde heeft gemaakt, aanbid je Schepper, jouw Bron van leven, doe dat op een heilige en gezegende manier in de volle rust.

"Ik zag hoog in de hemel een andere engel vliegen. Hij had een eeuwige evangelie voor alle mensen op aarde, voor alle volken en stammen en landen en talen. 7 Hij riep luid: "Heb ontzag voor God en eer Hem! Want het moment is gekomen dat Hij gaat rechtspreken! Aanbid Hem die de hemel, de aarde, de zee en de waterbronnen heeft gemaakt!" Openbaring 14: 6, 7

Reacties

  1. Een mooie uitleg waar ik het helemaal mee eens ben. Ik vier dan ook al jaaaaren de shabbat, maar niet met onbijbelse gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts