wel of geen bedekking op het hoofd?

"En ik prijs u, broeders, omdat u in alles aan mij denkt en aan de overleveringen vasthoudt, zoals ik die aan u heb overgeleverd. 
Maar ik wil dat u weet dat Christus het Hoofd is van iedere man en de man het hoofd van de vrouw en God het Hoofd van Christus. Iedere man die bidt of profeteert en iets op zijn hoofd heeft, onteert zijn hoofd." 1Korinthe 11: 2- 4.


Mannen mogen niet met een bedekking op hun hoofd of voor hun gezicht bidden. Als hij dit wel doet onteert Hij zijn hoofd en daarmee onteert Hij de bovenmenselijke macht boven zijn hoofd. De macht van de man is niet van menselijk afkomst van maar G'ddelijke afkomst. Christus is het Hoofd van de man, Hij bestuurt, Hij bepaalt, Zijn wil geschiedde.

5 "Iedere vrouw echter die bidt of profeteert met onbedekt hoofd, onteert haar eigen hoofd, want het is precies hetzelfde alsof zij kaalgeschoren is."
Ik heb wel eens vrouwen van heel dichtbij meegemaakt die om medische redenen kaal waren. Dat kaal zijn heeft altijd een enorme impact, de vrouw is een deel van haar sierraad, een deel van haar schoonheid en dus een deel van haar eer kwijt. Behalve diegene die door een fase in hun leven gaan waarin ze om welke reden dan ook een statement willen maken, over het algemeen vinden vrouwen kaal zijn verschrikkelijk. Trouwens ook diegene die een statement willen maken, doen dat niet voor niets op deze manier, omdat de één of andere zienswijze of levensstijl van hen op deze manier dmv van de impact die het heeft,  meestal zijn doel wel bereikt.

6 "Want als een vrouw het hoofd niet bedekt heeft, laat zij zich dan ook maar kaalknippen. Als het echter voor een vrouw schandelijk is kaalgeknipt of kaalgeschoren te zijn, laat zij dan het hoofd bedekken."
Een vrouw daarentegen mag haar hoofd niet onbedekt laten als zij profeteert of bidt, daarmee onteert ze haar eigen hoofd en dus haar man. De macht die boven haar bestaat is de man, van menselijke afkomst, hij is haar bestuurder, hij bepaalt, zijn wil geschiedde. De manier waarop is van G'ddelijke oorsprong, liefde is zijn fundament om de leiding te hebben en te nemen, van G'ds wegen verordineerd. 

7 "Een man moet het hoofd namelijk niet bedekken, omdat hij het beeld en de heerlijkheid van God is. De vrouw is echter de heerlijkheid van de man."
De man is door zijn afkomst, een beeld, een afschaduwing van G'd en G'ds heerlijkheid. Van oorsprong was de man, Adam in dit geval, koning en heerser over alles wat G'd op aarde gemaakt had. Hij heerste over de natuur, over de planten en de dieren, van de vogels in de lucht tot de vissen in de zee. Zijn taak was als machthebber, om de leiding te nemen, en om dit alles in stand te houden en erg goed voor te zorgen, de waarde ervan te handhaven. Zijn vrouw op handen dragend en behandelen als broos aardewerk.

8 "De man immers is niet uit de vrouw, maar de vrouw uit de man."
Adam kwam voort uit het stof van de aarde. G'd wilde de mens maken en heeft Adam, de eerste mens zelf gemaakt, niet tot aanzijn geroepen, niet "Hij sprak en het was er", neen G'd heeft Adam zelf met Zijn handen geformeerd uit het stof van de aarde. Adam was daarom een levende getuigen van de rijkdom van de aarde die G'd gemaakt had, er kon een mens uit voort komen. 

9 "Want ook is een man niet geschapen omwille van de vrouw, maar een vrouw omwille van de man."
Adam is niet geschapen om Eva, Eva is wel geschapen om Adam en uit Adam. Haar begin is te vinden in Adam, terwijl Adams begin te vinden is in het stof. Adam en Eva zullen gelijkwaardig zijn, maar zullen nooit gelijk zijn. Voorbeeld: Adam kan geen kinderen baren, daar heeft de Heere G'd een "stokje" voor gestoken. Adam was niet de hulp die bij haar paste, maar Eva was de hulp die bij hem paste, zijn ondersteuning, trouw en toeverlaat.

10 "Daarom moet de vrouw een teken van gezag op het hoofd hebben, omwille van de engelen."
Niet de engelen maar Jezus is het hoofd van de gemeente. Engelen spelen een belangrijke rol in de levens van de mensen, zij zorgen voor ons en staan ons bij in onze strijd tussen goed en kwaad. Engelen zijn hier op aarde, de Jakobs ladder laat zien dat door Jezus Christus Engelen ons ten dienste zijn. Wij zijn volgens Paulus tevens een schouwspel. Beeldend is te zien hier op aarde, door de natuur, door de heiligdomsdienst, door Jezus Christus en door ons leven, hoe G'ds liefde in staat is deze verloren aarde te verlossen en te redden. 
De heerlijkheid van G'd  is de man, de man vertegenwoordigt G'd op aarde, zijn leven moet een afspiegeling zijn van G'd karakter en Zijn liefde voor ons. Zo ook moet de vrouw de heerlijkheid van de man zijn, haar leven moet een afspiegeling zijn van haar man, van zijn karakter en zijn liefde.

11 "Evenwel is de man niet zonder de vrouw, en de vrouw niet zonder de man, in de Heere."
Wat ben je als man, wat stel je voor als alleen maar man, en wat stel je voor als vrouw? In de Heere? Helemaal niets. Je bestaan is leeg en van geen waarde, daar hij/zij de vervulling missen van het leven in de Heere.

12 "Want zoals de vrouw uit de man voortkomt, zo is ook de man er door de vrouw, maar alle dingen zijn uit God."
G'd is de bron, de man is er omdat G'd hem gemaakt heeft, de vrouw is er omdat de man er was, waardoor G'd materiaal ter beschikking had om de vrouw tot aanzijn te formeren. Man en vrouw zijn voor elkaar gemaakt, omdat G'd het wilde en omdat G'd zag dat het goed was en omdat de mens niet alleen wilde zijn. Eva kwam voort uit Adam en hoe ouderwets dit ook mag klinken het was niet Stefan die voortkwam uit Adam, ook dat is niet wat de natuur en de wetten van G'd ons leren.

13 "Oordeel bij uzelf: is het gepast dat een vrouw met onbedekt hoofd tot God bidt?"
Zelf heb ik er geen problemen mee dat een vrouw met onbedekte hoofd tot G'd bidt, maar vanuit G'ds woord kan ik niet anders concluderen dan dat het ongepast is, ik heb er geen andere reden voor om dat dus ook te vinden. Mijn persoonlijk oordeel in deze schiet ernstig te kort, maar als ik het lees tegen de achtergrond van deze door Paulus grondig beargumenteerde lezing dan kan ik niet anders dan daarin volgen.

14 "Of leert ook de natuur zelf u niet dat als een man lang haar draagt, het een oneer voor hem is?"
Zelf vind ik het niet mooi dat een man lang haar draagt, op de een of andere manier past mij dat niet. Als dat bedoelt wordt door Paulus dan begrijp ik hem volledig, hoewel ik dan nog even voor mijzelf helder moet zien te formuleren waarom mensen uit de bijbel zoals Simson, Johannes de doper en Jezus zelf, wel lang haar droegen vanwege hun nazoreeër gelofte. Dus types zoals mijzelf, die leven dus dichter bij deze stelling dat de natuur zelf ook leert dat het voor een man oneer is als hij lang haar draagt.

15 "Maar als een vrouw lang haar draagt, is het voor haar een eer, omdat het lange haar als een bedekking aan haar gegeven is."
Ook hier kan ik mij persoonlijk heel erg in vinden, het is wat mij betreft een sierraad voor de vrouw, en kan ik het eens zijn met de stelling dat het een eer voor haar is. Tevens gaat zij, als zij niet bidt of profeteert toch met een bedekking door het leven. Wat mij betreft is er geen betere bedekking, hoewel G'd van haar vraagt om tijdens het bidden en profeteren, nog een extra bedekking te hebben. 
Misschien lijdt het de engelen wel te veel af tijdens het bidden en profeteren, mooi lang haar trekt wat mij betreft enorm de aandacht. De slogan; "als je haar maar goed zit" is op geen wezen meer van toepassing dan op de vrouw.

16 "Maar als iemand op twist uit lijkt te zijn, wij hebben een dergelijke gewoonte niet, en de gemeenten van God evenmin." 
Geen discussie, laat het geen aanleiding zijn tot twist, dat is niet wat een kind van G'd past. We gedragen ons als vernieuwde en hervormde mensen. Het lijkt wel op een zin die hier op neer komt; punt uit! Het is zo, het is door G'd geduid vanaf den beginne, de wet leert ons dit en de natuur niet anders.

Laat het zo zijn:
Het hoofd van iedere man is Christus: de Heerlijkheid G'ds
het hoofd der vrouw is de man: de afspiegeling van de Heerlijkheid G'ds
het hoofd van Christus is God: de Heerlijkheid G'ds.

Reacties

  1. Ik vond dit: http://simonida.punt.nl/content/2011/04/hoofddoekjes Misschien wel goed om te lezen.

    Ik heb besloten mijn haar te laten groeien :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts