mag ik je even voorstellen dit is G'd

Wie is G'd? Waar is G'd? Waar woont of troont Hij? Wat is Zijn naam? Wat is Zijn oorsprong?

"U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. 4 U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is. U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten, 6maar Die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen. 7 U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt."


Natuurlijk kun je als tegenvraag stellen, over welke G'd hebben we het hier, wie is Hij dat Hij bepaalt dat wij geen andere goden zoals zeus, wodan, krishna, tao, allah, manitou mogen aanbidden of dat ze nagemaakt en/of aanbeden mogen worden?
Om maar direct de toon te zetten tav deze blog, ik heb het over de enige echte G'd, ik heb het over de Schepper van hemel en aarde, over de Allerhoogste, over de Heer van de Legermachten over de Alpha en de Omega, over het Begin en het Einde, over de Ik Ben, Hij die was, Die is en Die er altijd zal zijn!

Mijn bron is de bijbel, what else. Waarom is mijn bron de bijbel, omdat het een betrouwbare bron is gebleken en wel om twee redenen. Aards gesproken is dit boek historisch onderzocht, het blijkt heel oud te zijn en verbluffend goed bewaard gebleven ondanks en misschien wel dankzij de overlevering van onze voorouders en de manier waarop ze deze bijbel, toen nog boekrollen, beschermd en met grote zorg bewaard hebben. Het is het meest gekopieerde verkochte, verspreide en gelezen boek ter wereld.

Een nog veel belangrijke reden is, dat het boek, en dan bedoel ik uiteraard de inhoud, iets magisch heeft. Het zijn niet zo maar verhalen overgoten met star dust, besprenkeld met magie, maar er is meer aan de hand. Hoe vaak je de bijbel ook leest, je ontdekt iedere keer weer wat nieuws, zelfs die delen die je al vele malen eerder hebt gelezen, bieden je weer nieuwe perspectieven, nieuwe handvatten, nieuwe levenswijsheid, nieuw inzicht, diepgang en leven. Het geeft bemoediging, kracht, sturing en richting aan je dagelijks leven. Op de een of andere manier lijkt de bijbel onuitputtelijk. Het giet hoop over de waan van de dag, maar het geeft ook hoop voor de toekomst. Het uitzichtloze van vandaag, krijgt als ware ineens een enorme doorkijk naar een betere, zonnige, lasten vrije en liefdevolle toekomst, je wordt beladen met een hoopvol vergezicht waar je blij van wordt, waar licht vanaf straalt. De reden daarvoor laat zich raden, want dat heeft dan weer alles te maken met de Auteur, waardoor we het aardse leven in perspectief gaan zien het leven van G'd gaan proeven, en G'd die plaats in ons leven mogen geven die Hem toekomt.

Dit is wat de bijbel er over zegt, en laten we wel wezen, als we het hebben over G'd, over hemel en aarde dan is het wijs en verstandig om de bron te raadplegen. Het gaat er niet om wat wij als mens er van vinden, welke fantasieën wij er op los laten, of welke karikatuur wij maken van hel, aarde en hemel, maar wat G'd ons meegeeft aan inzicht tav datgene wat voortgekomen is uit Zijn wil en Zijn handelen. Zijn werken moeten van Hem getuigen, zowel de schepping als Zijn geïnspireerd, geschreven en gesproken woord en als wij er over nadenken, spreken en van getuigen dan moet dat op z'n minst met elkaar in overeenstemming zijn.

"In het begin schiep God de hemel en de aarde." Genesis 1: 1
Een betere intro kunnen we niet hebben, de bijbel begint met het hoe, wie, wat en waarom.
Het is het begin van onze tijd, het ontstaan van de aarde en die is geschapen door G'd, niet een god, maar door G'd, Het begin alles. Hij is de Bron van ons bestaan, Hij heeft alles gemaakt en dat heeft Hij in zes dagen gedaan.

"Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt.
Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die."


Een paar duizend jaar na de schepping, herhaalt G'd aan Mozes, die het volk van G'd naar het beloofde land moet brengen, dat er weer orde moet komen, en daar zijn kaders voor nodig die vervat zullen worden in wet en regelgeving. Niet om de mensen aan banden te leggen, maar om chaos te voorkomen, om een maatschappij te creëren waar mensen met elkaar omgaan met respect voor elkaar en voor hun Bron van leven. Tot op de dag van vandaag getuigen we met elkaar of je nu wilt of niet dat er een hogere macht is waar wij ons bestaan aan te danken hebben. We hebben nog steeds een (werk)week die wij handhaven als leefritme.

De jaren, de maanden, de uren, de minuten de seconden en zelfs de nano seconden vinden we terug in de natuur en in de natuur wetten. De week daarentegen is op geen enkele wijze te herleiden naar iets uit de natuur. Wetenschappers hebben daar hun hersenen voor moeten kraken tot het uiterste, maar komen iedere keer weer tot de conclusie, dat er niets in de natuur en in zijn wetten terug te herleiden is naar een week ritme. Ik ben zelf geen wetenschapper, maar ik durf dit wel te beamen en ook dat ze nooit iets zullen vinden in de natuur of zijn wetten die de oorsprong van de week zullen onderbouwen. De bron van de week is G'd. Hij heeft door het scheppen van hemel en aarde in zes dagen met de rust op de door Hem geheiligde en gezegende zevende dag, de shabbat, de week tot aanzijn geroepen. Hij is de Bron van onze wekelijkse week. Let wel onze 52 weken bepalen niet ons jaar dat doet de zon, en onze weken bepalen ook niet onze maand dat doet de maan, maar er is niets wat onze week bepaald dan het scheppingswerk van G'd de Schepper.

G'd heeft in de bijbel vele namen die iets zeggen over wie Hij is als persoon, de namen vormen als het ware een onderdeel van Zijn karakter. Dat vindt je zeker in het oude testament ook terug bij de mensen. Als een kind werd geboren dan kreeg hij niet zomaar een naam, het heeft er alle schijn van dat de namen onder inspiratie werden verstrekt en soms zelfs door G'd werden gedicteerd.
Abram = Verheven vader, Abraham = Vader van een grote menigte.
Jakob = hij zal verdringen of hiel vasthouder of hielen lichter.
Israel = hij zal vorst zijn met G'd of worstelaar met G'd
Johannes = genadegift van G'd
Jezus = de Verlosser

Mozes (uit het water gered) heeft een enorme vertrouwensband met G'd en hij wil Hem daarom nog beter leren kennen. Hij wil G'd graag persoonlijk ontmoeten en vraagt of hij Hem mag zien van aangezicht tot aangezicht. Het probleem was echter dat wij als mensen die in zonden zijn gevallen door de ongehoorzaamheid van Adam en Eva, niet meer rechtstreeks met G'd in contact kunnen zijn. G'd zien, leidt onherroepelijk tot de dood, maar G'd komt Mozes tegemoet en zegt dat Hij dit verzoek van hem ten dele honoreert en maatregelen zal treffen waardoor hij G'd zal zien maar zonder te sterven. Hij zal dat doen in het voorbijgaan, van achteren als het ware. Als G'd dit doet voor Mozes, waarbij Hij hem tevens beschermt voor het ontoegankelijk licht wat het bestaan van Mozes zou vernietigen, roept G'd Zijn naam. Ondanks het feit dat G'd zich al een aantal malen had voorgesteld in de bijbel, vernemen wij hier wie Hij werkelijk is en dat Hij bovenal meer is dan alleen maar een Macht een Kracht de Bron van ons bestaan, Hij is meer dan dat.

"Toen de HEERE bij hem voorbijkwam, riep Hij: HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw,  Die goedertierenheid blijft bewijzen aan duizenden, Die ongerechtigheid, overtreding en zonde vergeeft, maar Die de schuldige zeker niet voor onschuldig houdt en de ongerechtigheid van de vaders vergeldt aan de kinderen en kleinkinderen, tot in het derde en vierde geslacht."

G'd is Heere, barmhartig, genadig, geduldig, vol van goedertierenheid, trouw en Hij bewijst en betoont dat aan velen. Samengevat durf ik te zeggen; G'd is liefde.
Dat is G'd, dat is mijn G'd, daar kunnen wij niets aan toevoegen of afdoen, los van het feit dat wij dat ook niet mogen en dat moet je ook niet willen, want dan maken we van G'd een karikatuur. 
G'd is Liefde en dat betekend ook dat Hij Rechter is. Dat als mensen schuldig zijn en schuldig willen blijven, dat Hij hen dus niet voor onschuldig zal en kan houden en dat onze keus van schuldig willen blijven de oorzaak is van het feit dat Zijn liefde, Zijn genade en Zijn gerechtigheid ons zal veroordelen. 

Als we van deze G'd iets afdoen of iets toevoegen, dan creëren wij onze eigen G'd, dan maken wij een karikatuur van Hem, wat onverlet laat dat wij dan zelf gaan bepalen hoe wij om mogen gaan met die G'd, hoe wij om mogen gaan met onze mede aard bewoner, en hoe wij zelf ons leven mogen inrichten, zonder al te veel rekening te houden met of helemaal geen rekening te houden met G'd en zijn wetten, verordeningen en geboden. Dan bevindt je je op het hellend vlak van een leven als god in Frankrijk. Dan leef je als een schuldige die niet wil dat zijn schuld van hem weggenomen wordt en dan rest jou een einde, een duister einde zonder uitzicht.

De bijbel leert ons dat G'd de Schepper is, dat Hij onze Hemelse Vader is, van ons houdt en ons een vrijgeleide wil geven naar de hemel, naar Zijn koninkrijk het koninkrijk van Zijn Zoon Jezus Christus en dat die weg beschikbaar is voor iedereen op één voorwaarde, nl accepteren dat Hij van ons houdt, dat Hij zich met ons wil verzoenen en dat Hij dit heeft gerealiseerd door Zijn Zoon naar de aarde te sturen om voor onze zonde te sterven. Dat Jezus de schuld van de zonde voor ons gedragen heeft. Dat er geen andere weg is naar G'ds troon. Het aannemen van dit gratis cadeau is ons paspoort om de aardse tijdelijke grens over te mogen gaan naar een eeuwige hemelse grens, van een aards koninkrijk naar een hemels koninkrijk waar onze Schepper, Koning is van eeuwigheid tot eeuwigheid.

G'd troont in de hemel:
"Hij zei tegen hen: Wanneer u bidt, zeg dan: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel, zo ook op de aarde."
Lukas 11: 2
Hij heeft geen begin en geen einde:
"Ik ben de alfa en de omega, zegt de Heer, God, Hij die is en die was en die komt, de Almachtige." Openbaring 1: 8
Hij heeft geen vader en geen moeder, geen geslachtsregister.
Zonder vader, zonder moeder, zonder stamboom kent hij geen begin van dagen en ook geen levenseinde" Hebreen 7: 3
G'd is Jezus:
"Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst." Jesaja 9: 5
G'd is Geest:
"God is Geest en wie Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid." Johannes 4: 24
G'd is het Woord:
"In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God." Johannes 1: 1

G'd is onze Verlosser, in Jezus Christus door de Geest.

"ELOHIM" (of Elohay) is de eerste naam voor God die in de Bijbel
aangetroffen wordt, en deze wordt door het Oude Testament heen meer
dan 2300 keer gebruikt.
Elohim komt van het Hebreeuwse stamwoord dat "sterkte" of "macht" betekent


Elohay Kedem - God van het Begin: (Deuteronomium 33:27).
Elohay Mishpat - God van Rechtvaardigheid: (Jesaja 30:18).
Elohay Selichot - God van Vergeving: (Nehemia 9:17).
Elohay Marom - God van Hoogten: (Micha 6:6).
Elohay Mikarov - God Die Dichtbij Is: (Jeremia 23:23).
Elohay Mauzi - God Van Mijn Kracht: (Psalmen 43:2).
Elohay Tehilati - God Van Mijn Aanbidding: (Psalmen 109:1).
Elohay Yishi - God Van Mijn Verlossing: (Psalmen 18:47, 25:5).
Elohim Kedoshim - Heilige God: (Leviticus 19:2, Jozua 24:19).
Elohim Chaiyim - Levende God: (Jeremia 10:10).
Elohay Elohim - God Der Goden: (Deuteronomium 10:17).

"EL" is een andere naam die in de Bijbel voor God gebruikt wordt.
El is een vereenvoudiging van Elohim

El HaNe'eman - De Trouwe God: (Deuteronomium 7:9).
El HaGadol - De Grootse God: (Deuteronomium 10:17).
El HaKadosh - De Heilige God: (Jesaja 5:16).
El Yisrael - De God Van Israël: (Psalmen 68:35).
El HaShamayim - De God Van De Hemel: (Psalmen 136:26).
El De'ot - De God Van Kennis: (1 Samuël 2:3).
El Emet - De God Van De Waarheid: (Psalmen 31:6).
El Yeshuati - De God Van Mijn Verlossing: (Jesaja 12:2).
El Elyon - De Allerhoogste God: (Genesis 14:18).
Immanu El - God Is Onder Ons: (Jesaja 7:14).
El Olam - De God Van Oneindigheid, de eeuwige God. (Genesis 21:33).
El Echad - De Ene God: (Maleachi 2:10).
El Sjaddaj - De Alamchtige God (Ex.6:2)

"YHVH" is het Hebreeuwse woord dat vertaald wordt als "HEER".
YHVH verklaart het absolute wezen van God - de bron van alles,
zonder begin en zonder einde.

YHVH Elohim - HEER God: (Genesis 2:4).
YHVH M'kadesh - De HEER Die Heilig Maakt: (Ezechiël 37:28).
YHVH Yireh - De HEER Die Ziet/Voorziet: (Genesis 22:14).
YHVH Nissi - De HEER Mijn Vaandel: (Exodus 17:15).
YHVH Shalom - De HEER Van Vrede: (Rechters 6:24).
YHVH Tzidkaynu - De HEER Van Oprechtheid: (Jeremia 33:16).
YHVH O'saynu - De HEER Onze Maker: (Psalmen 95:6).

Jahweh ~ Ik ben die Ik ben (Ex. 13-15)
Ik zal zijn die Ik zijn zal – met andere woorden, God doet wat Hij zegt en
Hij zal zijn die Hij beloofd heeft. "Ik ben met je, klaar om je te redden en
te helpen zoals Ik dat altijd gedaan heb in de geschiedenis."
Wat fantastisch is het dat God te vertrouwen is op zijn Woord.
Er zijn zoveel mensen om ons heen, inclusief wijzelf, die hun woorden en
beloften niet nakomen.

Jahweh-Zidkenu ~ God is onze gerechtigheid (Jer. 23:5,6 )
2 Cor. 5:21 zegt dat jij door Jezus gerechtvaardigd bent voor God.
Jezus heeft al je zonden, die je onrechtvaardig maken, op zich genomen.
God kijkt naar jou door Jezus heen, je bent helemaal schoon!

Jahweh-M’kaddesh ~ God is degene die ons heiligt (Lev 20:8)
Heiligen betekent “apart zetten”, “afzonderen”. De Heilige Geest woont in
ons om ons te helpen een leven te leiden dat geestelijk en moreel zuiver is.
God heeft een hoge norm, maar Hij is het die ons helpt te breken met de
natuur van de zonde.
Het kruis en het bloed van Jezus nemen onze zonde weg, maar ze verbreken
ook de macht van de zonde in ons. Richt je op God die je heiligt en niet op
de daad van de zonde.

Jahweh-Shammah ~ God is de altijd aanwezige (Eze 48:35).
God wil bij ons wonen, elke dag, Hij wil tegenwoordig zijn en niet afwezig.
Door Zijn Heilige Geest woont Hij in ons.

Jahweh-Shalom ~ God is vrede (Richt. 6:24)
Hij is volledig in harmonie met zichzelf, er is in Hem zelf geen enkele onenigheid.
Hij is volledig tevreden met Zichzelf.
Jezus heeft alles gedragen aan het kruis om vrede te brengen tussen
ons en God, zodat wij zelf innerlijke vrede zullen hebben.
Te weten dat we er mogen zijn, dat we niet anders hoeven te zijn.
Om tevreden met jezelf te mogen zijn.

Jahweh-Rofeh ~ God geneest
Rofeh betekent herstellen, genezen, heel maken wat kapot was.
Dit geldt in geestelijke, lichamelijke en morele zin.

Jahweh-Jireh ~ De Heer zal voorzien (Gen 22:14)
God heeft de mogelijkheid om te voorzien in alles wat we nodig hebben.
Hij kan geestelijk, sociaal, emotioneel, financieel en moreel voorzien.

Jahweh-Nessi ~ Mijn banier (Ex .17:15)
Een teken dat het Gods zaak is, het is zijn strijd, een teken van verlossing
en overwinning. Hij is onze overwinning en maakt ons tot overwinnaars.
Zijn banier over ons is liefde.
De banier is een vaandel die hoog werd gehouden om mensen te verzamelen
en om hoop op te wekken dat er speciale dingen gingen gebeuren. Wanneer
de banier werd opgeheven gebeurde er vaak een wonder.

Jahweh-Rohi ~ Jahweh mijn herder (Ps. 23)
Rohi betekent: voeden, naar de wei brengen en een vriend / metgezel.
Een herder weidt, leidt, beschermt en zorgt – dus we hoeven niet te vrezen

2 Timoteüs 2:19 “Een ieder die de naam van de Heer noemt, breekt met de ongerechtigheid.”

Reacties

Populaire posts