zoek eerst het koninkrijk van G'd (2/3)

"In de dagen van die koningen zal de God van de hemel echter een Koninkrijk doen opkomen dat voor eeuwig niet te gronde zal gaan en waarvan de heerschappij niet op een ander volk zal overgaan. Het zal al die andere koninkrijken verbrijzelen en tenietdoen, maar zelf zal het voor eeuwig standhouden." Daniel 2: 44


Als we G'ds koninkrijk zoeken, dan is het misschien verstandig om eerst de Koning te vinden.
Zoals we kunnen proeven vanuit het oude testament, vanaf het moment dat Israel een koning wilde, leer je het volk kennen door hun koning en leer je de koning kennen door hun volk.
De koers die de koning in die tijd volgde, gebaseerd op zijn geloof en overtuiging bepaalde het gezicht van Israel. Als de koning trouw was aan G'd dan was dat zichtbaar onder het volk, zichtbaar in de maatschappij. Wanneer de koning een andere koers ging varen, dan had dat zijn weerslag op het volk en was het zichtbaar voor alles en iedereen en dus ook voor de rondom liggende volken dat het slecht ging met Israel.

Onder Mozes hadden we een theocratie en bepaalde de G'd van Abraham, Izak en Jakob de koers, de spelregels, de wetten en de verordeningen, en als het volk dat wilde volgen, dan straalde dit van hen af en de zegen die daar van afdruipte was zichtbaar, merkbaar en voelbaar voor iedereen en ook voor andere volken.
Wie is G'd, waar staat Hij voor en hoe staat dit model voor Zijn koninkrijk. Als we bidden; "Zijn koninkrijk komen," dan zien we uit naar een nieuw te vestigen koninkrijk die G'd al vanaf de tijd van Daniel zo'n zeshonderd jaar voor Christus voorzegd had dat Hij die zal oprichten en nooit meer een einde zal kennen en ook nooit meer over zou gaan op een ander koninkrijk.

In Daniel 2 lezen we dat Nebukadnezar een droom heeft over een verschrikkelijk groot beeld wat bestond uit verschillende metalen. Het hoofd was van goud, het borststuk was uit zilver, de lendenen uit brons, de benen uit metaal en de voeten, deels uit metaal en deels uit klei.
Daniel legt aan Nebukadnezar uit dat G'd hem heeft laten zien dat dit beeld met zijn verschillende metalen en een klein beetje klei, koninkrijken zijn die elkaar zullen opvolgen. Gij o koning (Nebukadnezar) bent het gouden hoofd. Er zal een koninkrijk na u komen dat geringer zal zijn als uw koninkrijk, en dan nog één, en nog één, tot de voeten toe. Daarna zal er een steen aan komen rollen, een steen die geen mensen handen heeft aangeraakt, die steen zal steeds groter worden en het totale beeld tot stof vermorzelen, niets zal er meer van overblijven.

Al die koninkrijken zullen verloren gaan, er zal een einde komen aan onze hele wereldgeschiedenis. Die steen die al die andere koninkrijken zal vermorzelen zal een nieuw koninkrijk zijn, geen onderdeel vormen van het beeld, van de aardse koninkrijken, en zal er aankomen, zonder inmenging van mensen. Het betreft hier het koninkrijk van G'd, een eeuwig koninkrijk met een eeuwige Koning.
G'd is onze Koning, de Koning van deze compleet nieuwe koninkrijk, die in de plaats komt van onze aardse koninkrijken, van ons aards bestaan.

G'd is Koning der Koningen en Heer van de Legermachten. Deze koning die zich met ons verzoende, die de dood niet heeft geschuwd om ons te verlossen van zonde en schuld, van onze onlosmakelijke banden met de dood. Richt een koninkrijk op, die in alles onze aardse koninkrijken zal overschaduwen, overschaduwen met licht en liefde.
Deze koning heeft een naam en Hij maakt Zijn naam bekend aan Mozes: "Toen de HEERE bij hem voorbijkwam, riep Hij: HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw. Exodus 33: 6

G'ds naam is wonderbaar, en het is niet alleen maar een naam, de naam van G'd staat ergens voor. Jakob betekend: hij zal verdringen, hiel vasthouder verdringt. Als we het leven van Jakob bezien dan komt deze naam heel erg overeen met wie hij was als persoon. Jakob zijn naam veranderd later in Israel, en dit betekend: Hij zal vorst zijn met God, of worstelaar met God. Ook dit kenmerkt Jakob en krijgt hij terecht deze naam van G'd. Jakob vocht niet alleen bij de Jabok met G'd maar streed zijn hele leven samen met Hem en soms ook tegen Hem, maar niets menselijks is ons daarin vreemd.

Als we op die manier naar de naam van G'd kijken, als we via de naam van G'd naar G'd kijken dan mogen we ervan uitgaan dat G'ds naam, synoniem is voor G'ds karakter. Zijn naam is een afschaduwing van Zijn wezen.
G'd is ook de Ik Ben. Altijd is Hij, altijd zal Hij zijn, de Onveranderlijke, de Eeuwige, de Alpha en de Omega.
Als G'd s namen model staan voor G'd zelf, dan mogen we ervan overtuigd zijn dat G'ds koninkrijk, dezelfde kenmerken in zich draagt. Dan mogen wij een koninkrijk verwachten van G'd die vol is van barmhartigheid, genade, geduld, goedertierenheid en trouw. Een koninkrijk van vrede, liefde en geluk een eeuwigdurende koninkrijk, geregeerd door een G'd die er altijd geweest is, die er altijd zal zijn. Een koninkrijk die eeuwig gevuld en gekenmerkt zal worden door liefde en vrede.

G'd is Zijn koninkrijk ontmoeten, en dat mogen we en kunnen we omdat er een plaats in dat koninkrijk voor ons is weggelegd. Jezus heeft ons beloofd dat Hij naar de hemel zou gaan om een plaats te bereiden voor ons, zodat wij straks bij Hem in Zijn koninkrijk mogen wonen. Zijn offer heeft dit bewerkt, en iedereen die Hem aanneemt als het Lam dat de zonde van ons weggenomen heeft, iedereen die gelooft dat Hij onze Hogepriester is en iedere dag onze fouten en gebreken vergeeft en wegdraagt, iedereen die gelooft dat Jezus terug zal komen als onze Koning omdat Hij meer dan overwinnaar is en dat wij Hem als Zijn aangenomen kinderen en mede burgers van Zijn koninkrijk accepteren en vereren, mogen straks dat koninkrijk letterlijk in ontvangst nemen, daar zijn, daar lopen en daar wonen, daar waar G'd onder ons zal wonen. Als wedergeboren mensen, mogen wij dat koninkrijk wat nu is, wat eigenlijk al realiteit is, ervaren in ons leven. Iedere dag met G'd gaan is iedere dag barmhartigheid, genade, geduld, goedertierenheid en trouw ervaren, bewust of onbewust, maar wel ten alle tijde als geziene of ongeziene geloofsfeit in ons leven, omdat Hij dezelfde is en niet veranderd zo ook niet Zijn liefde en beloften.

G'ds koninkrijk wordt geleid door een G'd: "Die goedertierenheid blijft bewijzen aan duizenden, Die ongerechtigheid, overtreding en zonde vergeeft, maar Die de schuldige zeker niet voor onschuldig houdt en de ongerechtigheid van de vaders vergeldt aan de kinderen en kleinkinderen, tot in het derde en vierde geslacht." Exodus 33: 7

Reacties

Populaire posts