zoek eerst het koninkrijk van G'd (3/3)

"Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde." Matteus 6: 9, 10




In het onze Vader bidden wij dat Zijn Koninkrijk kome. Dit wijst op de toekomst en als we ook nu anno twee duizend veertien om ons heen kijken dan moeten we constateren dat Zijn Koninkrijk er nog steeds niet is. De wereld staat in brand en niet net pas, vanaf nu, maar al heel lang, alleen de brandhaarden nemen wel gestaag toe, naast het onrecht, natuurrampen, epidemieën zoals Ebola uitbraak, maar ook HIV, grote hongersnood en oorlogen. Terrorisme grijpt om zich heen als een vuur en mensen gaan elkaar te lijf om niets, geen land en geen maatschappij uitgezonderd. Hier op deze aarde heerst een andere koning, die als een rode draak, als een slang en als een briesende leeuw aan het zoeken is wie hij kan vernietigen, omdat hij weet dat zijn tijd kort is. Dus terecht dat wij bidden en uitzien naar een eeuwig Koninkrijk van liefde, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw.

Toch leert G'ds woord ons dat het Koninkrijk van G'd ook nu is en onder ons. 
"En toen Hem door de Farizeeën gevraagd werd, wanneer het Koninkrijk van God zou komen, antwoordde Hij hun en zei: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u." Lukas 17: 21
Het Koninkrijk van G'd is in ons. 

Als we naar de wereld kijken met als zijn ellendige omstandigheden van persoon tot persoon, maar ook van volk tot volk dan herken ik niets van G'ds koninkrijk daarin. Als ik in de natuur loop, winter, lente, zomer en herfst, zie, beleef en onderga, dan mag ik G'ds werk herkennen, door de cirkel van sterven en nieuw leven.
Kijkend naar mijn medemens, dan moet ik tot de conclusie komen dat ik aan de oppervlakte vaak te snel iets herken van de ellende, de brandhaarden, de rampen en oorlogen die onze planeet zo schaamteloos kenmerkt. Paulus onderschrijft dit: "zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt.
Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten.Vernieling en ellende is op hun wegen en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen." Romeinen 3: 10- 18

Zo staan we er toch mooi gekleurd op, zo ziet G'd ons aan, niet meer en niet minder. Hoe past dit in Zijn Koninkrijk van liefde? We hadden al de diepere lagen van de Koning mogen zien. G'd is barmhartig, groot van goedertierenheid en trouw, en hoe raar het ook klinkt, G'd houdt van Zijn wereld, de wereld die Hij ooit eens gemaakt heeft en waarvan Zijn eigen conclusie was; het was zeer goed. Werk aan de winkel dus, want Zijn Koninkrijk zal lijken op de aarde voordat de mens in zonde viel, voordat de mond van de mens een open graf werd, en voordat de voeten van die zelfde mens, snel werden om bloed te vergieten. Hoe kan het dan zijn dat Jezus zegt; het Koninkrijk is in u?

Net als in de natuur, herken ik toch ook iets van G'ds schoonheid, pracht, liefde en leven in de mens.
Soms moet je wat langer kijken, soms ontmoet je iemand in de winter periode van zijn leven en is er weinig hoopvol te zien, maar als je de tijd neemt en de persoon beter, dus wat langer leert kennen dan kan je in de mens ook de lente en de zomer ontdekken, het bruisende leven en de liefde voor het leven en de Kracht om totdat leven te komen. Het is met name die Kracht wat van de mens een ander mens maakt als de mens die wij ontmoeten in Romeinen hoofdstuk drie.
Dan herken je een olijfboom, een appelboom en een perenboom aan zijn vrucht, een vrucht die van binnenuit komt en die hij/zij deelt met zijn omgeving. 

Wat is die Kracht en wat heeft die Kracht met het Koninkrijk van G'd te maken. 
Om G'ds naam uit te leven, hebben wij inzicht nodig en een Krachtbron om die nieuwe overtuiging, dat nieuwe inzicht te volgen. Jezus verteld ons dat dat de Heilige Geest is.
Toen Jezus naar de Hemel terug ging, beloofde Hij ons dat Hij ons niet als wezen zou achterlaten. Hij zou ons een Trooster sturen die voor altijd bij ons zou zijn. Johannes 16: 7.
Deze Trooster is de Heilige Geest, de Geest van Christus, die niet aan plaats of tijd gebonden is en ons van binnenuit zal vernieuwen en hervormen. Het vraagt een omdenken. De aardse koninkrijken zijn slecht en staan op het punt vernietigd te worden, omdat ze vergeven zijn van zonde en verderf. Daarvoor in de plaats komt er een eeuwig Koninkrijk van liefde. Dat eeuwig Koninkrijk krijgt gestalt in ons. Het is de Geest die ons overtuigd van zonde, van gerechtigheid en van oordeel. Als we ja en amen zeggen op de overtuiging dat wij in zonde zijn gevallen en Jezus Christus nodig hebben als het Lam dat de zonde van de wereld wegneemt, ons van onze aardse weg omkeren en ons laten dopen op die belijdenis van die zonde dan krijgen wij een nieuwe geest en G'ds Geest komt woning in ons maken. Vanaf dat moment is het Koninkrijk van G'd in ons, vanaf dat moment is onze mond geen open graf meer en zijn onze voeten niet meer snel om bloed te vergieten. Vanaf dat moment dragen wij de naam van G'd in ons; "barmhartig, groot van goedertierenheid en trouw."

De inwonenden Geest geeft ons Zijn vrucht, het karakter van onze Koning Jezus. "De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing."Galaten 5: 22.

De inwonenden Geest geeft ons Zijn gaven: "Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest; en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen. Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil."
1 Korinthe 12: 8- 11.

De inwonenden Geest geeft ons Zijn wapenrusting: "Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. Neem bovenal het schild van het geloof op, waarmee u alle vurige pijlen van de boze zult kunnen uitblussen. En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord, terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen."Efeze 6: 10- 18

Als onze lichaam is geworden tot een Tempel van de Geest, dan is G'ds Koninkrijk in ons, dan is er weer harmonie in onze relatie met G'd, dan is G'd onze Vader en onze Koning, dan is het Koninkrijk nu en hebben wij het gezocht en gevonden. De rest van wat G'd ons geven wil zal ons bovendien geschonken worden.
Wanneer dit ons deel is geworden zijn wij Zijn discipelen en mede daardoor medeburgers van dat Koninkrijk en mogen we snel zijn om het evangelie van vrede te brengen aan deze verloren wereld. Hoop brengen in een wereld die gehuld is in duisternis, maar wat een Groot Licht heeft gezien. Wij mogen als het zout van de aarde de echte smaakmakers zijn, en als een klein licht de weg beschijnen naar het Grote Licht. Wij mogen iedere dag het pad naar de troon van G'd verlichten.

"U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken." Matteus 6: 14- 16.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts