liefde is gehoorzaamheid

Johannes 3:16 Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.


Dit zou zo maar eens tot één van de meest mooi, populaire en positieve teksten uit de bijbel kunnen behoren. Het is een tekst waar je best wat langer bij stil kunt staan, een tekst die absoluut tot de verbeelding spreekt en op het eerste oog meer zegt dat je in eerste instantie zou vermoeden.

Terug naar waarom deze tekst zoveel lading krijgt, zoveel inhoud, en uit zijn voegen barst van hoop voor de  toekomst.
Ja God heeft de mens lief, niet alleen toen zij nog in het paradijs waren en wandelde met God, toen alles nog koek en ei was, harmonie, vrede en liefde de fundamenten waren waarop ze dagelijks met God hun Maker verkeerde, de rotsformatie vormde van een het was zeer goed en zegen. De mens leefde in harmonie met God, in harmonie met wet en regelgeving die liefde als uitgangspunt had, waarbij gehoorzaamheid aan Hem, het doen van de wil van hun Vader getuigde van een maatschappij van recht en rechtvaardigheid. Een maatschappij waar je wilde zijn, waar je dagelijks je Vader wilde ontmoeten.
Omgang met de Vader werd gevoed door liefde, gehoorzaamheid en wandelen zoals later ook Jezus wandelde en de wil van de Vader deed werd gevoed door liefde, ik heb lust om uw wil te doen mijn God werd gevoed en gedragen, werd mogelijk gemaakt om liefde aan alles wat men deed daar aan ten grondslag lag. 

Geloven in het Offer van Jezus is geloven dat Hij die relatie, dat wandelen, dat verkeren, dat vertoeven, die gehoorzaamheid, en die lust om de wil te doen van de Vader heeft hersteld en mogelijk gemaakt in ons. Geloven in dat  Offer is geloven dat Hij, onze Verlosser in ons herstellen kan wat wij door de eerste Adam in het paradijs kwijt zijn geraakt. De directe lijn, de directe verbinding met onze maker is weer mogelijk, door Jezus. Hij was het Lam dat geslachtofferd werd voor ons, om onze relatie met God te herstellen, ons een nieuwe natuur aan te bieden, de natuur van Jezus Christus, waar wij deel aan mogen en kunnen hebben en weer in contact kunnen komen en kunnen zijn met God. 
Dat geloof, die overtuiging door de Geest is de weg tot herstel. Dit is Weg van Jezus tot de Vader, wat ons helpt om weer lief te hebben, ons helpt om weer in gehoorzaamheid te leven, omdat Zijn wet, Zijn wil, Zijn liefde niet op vlees, niet op stenen tafels, maar weer op de tafels van ons hart worden geschreven.

Exodus 20:1-17 Toen sprak God al deze woorden:
2. Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft. U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is. U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten, maar Die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen. U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.
Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienaar, noch uw dienares, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.
Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de HEERE, uw God, u geeft. U zult niet doodslaan. U zult niet echtbreken. U zult niet stelen. U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste. U zult niet begeren het huis van uw naaste. U zult niet begeren de vrouw van uw naaste, noch zijn dienaar, noch zijn dienares, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is.

Reacties

Populaire posts