ziekte door zonde

En in het voorbijgaan zag Hij iemand die blind was van de geboorte af.
En Zijn discipelen vroegen Hem: Rabbi, wie heeft er gezondigd, hij of zijn ouders, dat hij blind geboren zou worden? Jezus antwoordde: Hij heeft niet gezondigd en zijn ouders ook niet, maar dit is gebeurd, opdat de werken van God in hem geopenbaard zouden worden. Joh. 9: 1


Het is niet aan ons om te bepalen of iemand gezondigd heeft puur vanwege het feit dat hij ziek is. Het is ook niet zo dat Jezus zegt dat dat nooit zo is, maar Jezus wil niet dat wij zo denken. Misschien wel omdat het ons niet aangaat, omdat het ons anders de neiging geeft om op de stoel van de Rechter te gaan zitten, om te oordelen over anderen, dat is nl niet onze taak.

Iemand die ziek is, is dit om één reden en wel dat hij door de zonde besmet is, dat hij en de hele mensheid dus, onder invloed staat van satan die er alleen maar op uit is om mensen in het ongeluk en in het verderf te storten.

En de grote draak werd neergeworpen, namelijk de oude slang, die duivel en satan genoemd wordt, die de hele wereld misleidt. Hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen. Openbaring 12:9

Daarom, verblijd u, hemelen, en u die daarin woont! Wee hun die de aarde en de zee bewonen, want de duivel is naar beneden gekomen, naar u toe, in grote woede, omdat hij weet dat hij nog maar weinig tijd heeft. Openbaring 12:12

Ziekte, verderf en dood zijn door ongehoorzaamheid in de wereld gekomen. Dat heeft satan ruimte, macht en recht gegeven om zijn verderfelijk werk te doen. Iedere keer als wij toegeven aan verkeerde gedachten en gevoelens, als wij opvolging geven aan negatieve prikkels en emoties geeft dat satan een voet tussen de deur en kan hij makkelijk binnen komen om zijn verderfelijke visie en werk te zaaien. Ziekte is een bewijs dat satan ruimte krijgt in ons leven om dood en verderf te zaaien.

Ondanks het feit dat Jezus niet wil dat wij elkaar be- of veroordelen, kan ziekte wel degelijk een teken zijn in ons leven dat wij zonde hebben toegelaten, dat wij de deur voor dood en verderf op een kier hebben gezet, misschien wel wijd open, waardoor ziekte, pijn en verdriet een grote plek in ons leven kan innemen. Ziekte kan volgens G'ds woord een directe aanleiding zijn van zaken die wij voor ons zelf willen houden, zonde die wij niet willen afgeven aan G'd. Zonde zoals wraak, haat, roddels, nijd, jaloezie, arrogantie, liefdeloosheid, ontrouw, veroordelen, liegen, onrein voedsel, hoererij zowel geestelijk als lichamelijk, afgoderij en begeerten. Zaken die satan de ruimte geven ons leven meer en meer te vergiftigen. Alle ziekte in welke vorm dan ook hebben maar één ingang in ons leven en dat is onze zondige status, maar vooral ons zondig handelen wat voorkomt uit onze verkeerde gedachten en verkeerde gevoelens.

En daar was een man die al achtendertig jaar ziek was. Jezus zag hem liggen en omdat Hij wist dat hij al lange tijd ziek was, zei Hij tegen hem: Wilt u gezond worden. De zieke antwoordde Hem: Mijn heer, ik heb geen mens om mij in het badwater te werpen wanneer het water in beroering gebracht wordt; en terwijl ik kom, daalt een ander vóór mij af. Jezus zei tegen hem: Sta op, neem uw ligmat op en ga lopen. En meteen werd de man gezond, nam zijn ligmat op en ging lopen. En het was sabbat op die dag. De Joden dan zeiden tegen hem die genezen was: Het is sabbat, het is u niet geoorloofd de ligmat te dragen. Hij antwoordde hun: Die mij gezond gemaakt heeft, Die heeft tegen mij gezegd: Neem uw ligmat op en ga lopen. Zij vroegen hem dan: Wie is de Mens Die u gezegd heeft: Neem uw ligmat op en ga lopen? En die genezen was, wist niet Wie het was, want Jezus had Zich ongemerkt verwijderd omdat er een menigte was op die plaats. Daarna vond Jezus hem in de tempel en zei tegen hem: Zie, u bent gezond geworden, zondig niet meer opdat u niet iets ergers overkomt. Joh. 5 : 5-14.

Deze man was ziek, bijna 40 jaar lag hij op een matras. Jezus ziet hem, kent hem, weet wat er in hem omgaat. Wij kennen hem niet, ik kan mij geen oordeel over deze man aanmeten, maar Jezus zou dat wel gekund hebben, maar zelfs Jezus doet dat niet, net als bij de overspelige vrouw, oordeelt Hij haar niet, omdat het niet Zijn taak op aarde was om de mens te veroordelen, maar om hen te redden.

Jezus redt deze man, Hij doet nl 2 dingen. Ten eerste geneest Hij hem lichamelijk, en als hij deze man later in de tempel weer tegenkomt geneest Hij hem als het ware ook geestelijk en geeft hem een opdracht voor het leven mee, dezelfde opdracht die ook de overspelige vrouw mee kreeg; ga heen, verander je leven, keer je om en zondig niet meer.

Zonde en ziekte lijken in dit geval hand in hand te gaan, het een heeft het andere veroorzaakt en dat zien we bij bijna alle genezingen die Jezus doet. In de meeste gevallen drijft Hij boze geesten uit, geesten die ons door de zonde in de greep van de dood vast houden en Jezus weet als geen andere door Zijn afkomst, autoriteit en mandaad, die Hij van Zijn Vader gekregen heeft, hoe Hij de mens vrij weet te maken en te verlossen van de banden van zonde, schuld en dood.

Als we ziek zijn mogen we daarvoor bidden, als anderen ziek zijn dan mogen we daar ook voor bidden, misschien is het wel een kwestie van moeten ipv mogen. Maar misschien mogen we G'd meer dan voorzichtig vragen of Hij onze zonden eerst wil vergeven, of de zonde van anderen, voordat wij vragen om genezing, en daarmee eerst Hem zoeken.

Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. Matteus 6:33
Als het jezelf betreft is het misschien niet zo'n gekke gedachten om G'd te vragen inzichtelijk te maken wat eventueel de reden is van deze ziekte, of Hij ons erdoor heen wilt leiden, met wijsheid en inzicht, met kracht en moed en omdat het Zijn wil is Hij ons op Zijn tijd zal genezen, zodat onze weg tot genezing een weg is tot eer en verheerlijking van Zijn “grote” naam, en dus bovendien altijd en in de eerste plaats een zoeken is naar Hem.

De Geest van de Heere HEERE is op Mij, omdat de HEERE Mij gezalfd heeft om een blijde boodschap te brengen aan de zachtmoedigen. Hij heeft Mij gezonden om te verbinden de gebrokenen van hart, om voor de gevangenen vrijlating uit te roepen en voor wie gebonden zaten, opening van de gevangenis; Jesaja 61: 1

Reacties

Populaire posts