vloek of zegen?

"Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! Kies dan het leven, opdat u leeft, u en uw nageslacht," Deut. 30: 19

"de zegen, als u luistert naar de geboden van de HEERE, uw God, die ik u heden gebied;" Deut. 11:27

Afgelopen week werd ik geconfronteerd met geklaag, gemor, met vloek ipv zegen, met vloek wat eigenlijk volgens G'ds normen zegen is. Zegen en vloek liggen ook heel dicht bij elkaar en kunnen door een troebele visie, een terneer geslagen geest veroorzaakt door het moment een te grote overlap krijgen waardoor wij het verschil niet meer zien, of zelfs van een zegen een vloek maken.

Toen Adam en Eva gezondigd hadden, kregen ze deze zegen mee: "in het zweet uws aanschijns zult gij brood eten" of was het een vloek, was het oorzaak en gevolg?
Ik lees het hier in eerste instantie als een vloek, als oorzaak van de daad van rebellie een daad van ongehoorzaamheid aan G'd, de Allerhoogste, de Schepper van hemel en aarde.
Eerlijkheidshalve moet ik erbij vertellen dat wij heel vaak de dagen ook zo ervaren, moe, gestressed, niet vooruit te branden, slepend de dag door en in het zweet van ons aanschijn ons werk doen, ons brood op de plank verdienen.

Toen ik de bijbel op nieuw ben gaan lezen, ben ik dit anders gaan zien, mag ik het zien met de ogen van de Heer van de Legermachten, met ogen van liefde. Het was nl niet een vloek, het was niet oorzaak en gevolg. De straf voor deze daad van ongehoorzaamheid was nl de dood, dat was de vloek dat was oorzaak en gevolg.



"maar van de boom van de kennis van goed en kwaad, daarvan mag u niet eten, want op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven." Gen. 2: 17  
Hoewel de dood zijn intrede had gedaan, was het niet een dood die direct volgde op deze daad van rebellie, deze daad van wantrouwen werd niet direct in de kiem gesmoord. Als G'd dit wel had gedaan dan was Eva niet tot deze daad gekomen, omdat er dan geen satan was geweest, hem was nl het zelfde lot ten deel gevallen. G'd gaat een extra mijl met de mens, net zoals Hij die extra mijl ging met satan en zijn volgers.
Zoals gezegd had de dood zijn intrede gedaan en was dit merkbaar op alle fronten van de schepping, tot in de cel van de mens. We zien dit op een beeldende manier op het moment dat G'd de hof binnen komt en zich afvraagt waar de mens is die Hij normaal gesproken aantreft die Hem zelfs tegemoet komt.

"Waar zij gij" is een vraag die door de eeuwen heen, en millennia lang zou doorklinken tot de dag van vandaag. G'd zoekt nl iedere dag naar Zijn kinderen hier op aarde, en nodigt ze uit om in Zijn nabijheid te komen. Ondanks het feit dat wij niet naar de "Berg" komen, net zo min als Adam en Eva direct naar G'd gingen om Hem om vergeving te vragen, moest de "Berg" naar hen komen met deze liefdevolle  uitnodigende vraag; waar zijn jullie? 

Adam en Eva waren heer en meester over de aarde en met liefde zouden zij als koningen alles besturen en onderhouden. Nu werd ze medegedeeld dat ze zweten moesten, hard moesten werken, doornen en distels bestrijden, ziekte en verderf, pijn en verdriet ondergaan, tot de dood ons definitief scheidt.
Hun dagelijks liefde werk in de hof, op aarde was veranderd in een keiharde strijd tegen de dood. Het leven was overleven geworden, maar wel met verlies en falen in het vooruitzicht, als prijs voor hun zwoegen. Iedere dag was hun zweet en ploegen, stille getuigen van de verbroken relatie met G'd. Zonder hard werken, zonder ploegen en zonder zweet was er geen brood op de plank en was een vroege dood hun lot. 

Adam en Eva waren in een onontkoombare dood en verderf situatie terecht gekomen, hun lot was bezegeld, door ongehoorzaamheid en wantrouwen tegen over G'd, was hun enige zekerheid dagelijks zweten, en was het hun missie geworden om een veel te vroege dood uit te stellen. Was het een vloek, was het zweet op hun aangezicht hun vloek?
Nee en nogmaals nee, hun vloek was de dood die ze tegemoet zouden zien, door de verbroken relatie met G'd, hun zegen was; In het zweet van hun aangezicht, leven en overleven. 

Als we de bijbel door lezen dan komen we regelmatig teksten tegen die spreken over het zelfde ploegen en zweten, maar dan als zegen. Als jullie doen wat G'd van jullie vraagt, je aan Zijn verordeningen houden en leven volgens Zijn wil, dan zal de Heere G'd op tijd Zijn regen sturen, de vroege en de late regen zodat het land zijn opbrengst in rijke mate zal geven. Hun harde werken zou beloond worden, als zij naast hun harde werken, hun ploegen en zweten zouden doen wat G'd van hen vroeg. Zegen in overvloed zouden ze krijgen voor het leven in overeenstemming met G'ds wil. 

Natuurlijk is zweten tijdens je werk niet leuk, en natuurlijk willen we allemaal als het ware slapend rijk worden en dagelijks genieten van het "bruine" leven. Maar de situatie op aarde was dermate veranderd dat het leven overleven was geworden. De overlevingskansen voor de tijd die G'd ervoor had gereserveerd en geschonken aan de mens uit liefde voor hen, konden alleen maar verwezenlijkt worden als ze zich zouden houden aan de nieuwe voorschriften, voor de nieuw ontstane situatie. Volgens mij zei G'd iets in deze trant; als jullie keihard werken, als jullie steengoed je best doen, als jullie ploegen en zweten dan zullen jullie instaat zijn het broodnodige te realiseren.

Ondanks het feit dat de situatie dodelijk was veranderd, gunde G'd uit liefde voor de mens hen het beste, gegeven de omstandigheden. De vloek kon niet door vijgenbladeren te vormen bedwongen worden, het onomkeerbare vroeg een veel groter offer dan dat. G'd beloofde Eva dat Hij het ging oplossen en in die tussen tijd dat ik het aan het oplossen ben, zegt G'd, wil ik dat jullie, gegeven de omstandigheden het zo goed mogelijk zullen hebben.

Ik heb, totdat Ik het zonde probleem definitief heb opgelost, alles wat jullie vanaf nu overkomt en op jullie pad komt, ten goede gedacht. Ondanks de dood en verderf situatie heb ik enkel vreugde met jullie voor en zal er ondanks al het verdriet, lijden, strijd, pijn, ziekte en dood voor jullie zegen zijn in overvloed, omdat Ik alles ten goede heb gedacht, zegt de Heere van de Legermachten.

"Verlos Uw volk en zegen Uw eigendom, weid hen en draag hen tot in eeuwigheid." Psalm 30: 9






Reacties

Populaire posts