1 timoteus 3: Jezus heeft G'd geopenbaard

"En buiten alle twijfel, groot is het geheimenis van de godsvrucht: God is geopenbaard in het vlees, is gerechtvaardigd in de Geest, is verschenen aan de engelen, is gepredikt onder de heidenen, is geloofd in de wereld, is opgenomen in heerlijkheid."

G'dsvrucht het is een groot geheimenis. Is G'dsvrucht misschien gelijk aan, vrucht van G'd? De vraag wat die vrucht van G'd dan is, is waarschijnlijk niet een slimme vraag, omdat de tekst al beschrijft dat het een groot geheimenis is.
Toch wil ik het proberen helder te krijgen, is G'dsvrucht misschien gelijk aan de metafoor; vrucht van de wijnstok, vrucht van de vijgenboom en hoe geheim is dat? Ieder mens brengt zijn eigen vrucht voort, afhankelijk van de bron waaraan hij/zij verbonden is. Een ander mens is heel moeilijk voor mij om te doorgronden, daar aan alleen al kleeft heel veel geheimenis.

Toch lijkt het alsof achter dit statement, hints komen om tot de kern van G'dsvrucht te komen.
G'd is geopenbaard in het vlees. Volgens Johannes 1 : 14, "Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid."
Het Woord is Jezus, Jezus is G'd en Hij heeft onder ons gewoond, is vlees geworden, Hij heeft ons duidelijk en niet mis te verstaan gegeven wie G'd is, wat de intenties zijn van Zijn, en onze hemelse Vader tav de mensheid, het is ons door de Zoon dus geopenbaard.



G'd is gerechtvaardigd, ons beeld van G'd is in de Geest helder en klaar gecorrigeerd, als eerlijk en oprecht, als waarheid en liefde in ons denken bijgesteld. We hebben nu een beter beeld van G'd. Door de wedergeboorte, krijgen wij een nieuwe geest, daardoor vindt er vernieuwing en hervorming plaats en krijgen wij een gerechtvaardigd beeld van G'd, doorgronden wij de listen en leugens van satan en zien wij op een gereinigde manier dat G'd liefde en geen karikatuur van mijn eigen beperkte bestaan.

Is verschenen aan de engelen, is op zich al een uitspraak die geheimenis vol is. Verschenen aan de engelen, wijst mijns inziens op een positie die Hem aan het hoofd van de engelen plaats aan het hoofd van de dienende geesten van G'd. Vanuit het vlees terug naar een "betere" positie, een "betere" positie dan Zijn vorige positie in de hemel. Hij is het lam dat waardig bevonden is de boekrol te openen en het oordeel te voltrekken, Zijn naam is boven alle naam verheven en verkrijgt daarmee een terechte positie omdat Hij ons door Zijn offer, door Zijn dood heeft vrijgekocht van de zonde en de dood.

Gepredikt onder de heidenen. Petrus zegt er dit over in Handelingen 2: 39, "Want voor u is de belofte en voor uw kinderen en voor allen die veraf zijn, zovelen als de Heere, onze God, ertoe roepen zal."
Joden waren als het ware dichtbij, zij stonden al via Abraham aan de wieg van de verkondiging van het evangelie, de verkondiging dat er een Verlosser zou komen. De heidenen stonden er ver van af en Petrus zegt, nu is het de tijd dat ook de heidenen dichtbij komen, dat ook zij door het evangelie geroepen worden om deel te hebben aan de verlossing en aan de verkondiging.

Is geloofd in de wereld. De wereld is op mondiaal niveau bekend geworden met het verlossend werk van Jezus, over de hele wereld wordt geloofd in Zijn naam en nemen zij Jezus aan als hun persoonlijke Verlosser.

Hij is opgenomen in heerlijkheid, omdat Zijn offer op waarde is geschat door Zijn Vader. Jezus volbracht door het offer het verzoenend werk, en herstelde daarmee de brug tussen de mens en G'd om weer in harmonie een relatie te hebben en te bouwen. De positie van Jezus werd hersteld en Hij heeft Zich gezet aan de rechterhand van Zijn Vader op de troon.

Daar is onze hoop op gebaseerd en op dat fundament mogen wij ons geloof en vertrouwen bouwen. Het is volbracht, de weg naar G'ds troon is hersteld en Jezus nodigt ons uit die weg te gaan tot herstel. Hij stierf voor ons in de plaats, en door Zijn dood, mogen wij leven. Geloven in de kracht van Zijn bloed, in de kracht van dat offer, heeft die herstellende weg van liefde mogelijk gemaakt voor de hele wereld. Johannes 3: 16, "Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft."

Reacties

Populaire posts