numeri 6: de priesterlijke zegen

"En de HEERE sprak tot Mozes: Spreek tot Aäron en zijn zonen en zeg: Zo moet u de Israëlieten zegenen, door tegen hen te zeggen; De HEERE zegene u en behoede u! De HEERE doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig! De HEERE verheffe Zijn aangezicht over u en geve u vrede! Zo moeten zij Mijn Naam op de Israëlieten leggen; en Ík zal hen zegenen."

Het volk Israel ontvangt een zegen van de Heere via de priesters. De reden voor deze zegen laat zich gemakkelijk raden, nl Liefde.
Zegen, lichten, genade, verheffing en vrede vallen ons ten deel omdat G'd het wil.
Hij wil dat het goed met ons gaat, en daarom zegent Hij ons. Wat houdt deze zegen eigenlijk precies in. 

Wat is zegen: als gewijd, begiftigen, benedijden, begenadigen, heiligen, inwijden, loven, voorspoed zaligheid, zalven.
Wat is behoeden: bewaren, beveiligen, behouden, beschermen, sparen, vrijwaren, waken over, zegen.
Wat is aangezicht over jou lichten: G'd maakt zich bekend, Hij ziet ons aan, wij mogen Hem in Christus aan zien en als Hij ons aanziet, Hij kijkt ons onderzoekend aan dan is Zijn conclusie; genade.
Wat is genade: barmhartigheid, erbarmen, gunst, gratie, kwijtschelding, gratie, schuldvergiffenis.
Wat is verheffe Zijn aangezicht: G'd ziet ons aan, merkt ons op, is partijdig tegenover ons, omdat Hij van ons houdt is Hij ons gunstig gezind en stelt ons voorop.



Zo wil G'd dat Zijn naam op ons gelegd wordt, dat Zijn naam verbonden is aan ons. Hij vereenzelvigt Zich met ons, schaamt Zich voor ons niet. Wij hebben zijn volledig aandacht en delen in zijn onvoorwaardelijke liefde. Die liefde uitte G'd door deze zegen die Hij iedere dag op ons legt.

De vader is de priester van het gezin en het is zijn taak om iedere dag deze zegen op zijn "volk" zijn gezin te leggen. Dit helpt ons niet om in een beter daglicht te komen staan, omdat G'ds eigen licht over ons zal schijnen. G'ds eigen licht zal toegankelijk worden op de dag van Zijn wederkomst en mogen wij Hem ontmoeten en zien van aangezicht tot aangezicht.

G'd houdt van ons en wil ons dagelijks zegenen, Hij wil ons dagelijks zien, Hij wil ons dagelijks ontmoeten en als wij Hem ook willen ontmoeten dan kan Zijn priesterlijke zegen op ons gelegd worden. Hij sprak met Adam en Eva van aangezicht tot aangezicht en het was hen tot een zegen, zelfs op het moment dat ze gezondigd hadden kwam Hij hen opzoeken: "waar zijt gij". 

Nu zien wij nog in een spiegel van raadsels, nu mogen wij via deze zegen profiteren van een gezegend en geliefd leven. Straks mogen wij onze Vader, Zoon en Heilige Geest zien van aangezicht tot aangezicht en zullen wij als Mozes stralen, schoon en zuiver zijn voor en door Hem.


Reacties

Populaire posts