psalm 119: vreugde over de wet

"Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad."

We leven in een duistere wereld en hebben licht nodig om dagelijks onze weg te vinden. Van alle kanten wordt er aan ons getrokken om keuzes te maken die niet altijd of altijd niet goed voor ons zijn.
Welke studie gaan we volgen, op welke baan solliciteren wij, wie wordt onze levenspartner en in aanloop er naar toe, hoe gedragen we ons, wat is toelaatbaar. Is het toelaatbaar dat een jonge man zijn lichaam "verkoopt" aan allerlei proefrelaties en eist dat zijn toekomstige vrouwelijke metgezel nog maagd is?
Mag een man voor een mannelijke relatie kiezen en een vrouw voor een vrouw als metgezellin?
Is euthanasie een ethisch verantwoorde keuze en hoe gaan we om met ongewenste zwangerschap, of een zwangerschap waarvan de uitkomst minder gunstig is als we ons hadden voorgesteld en van gedroomd?

Vragen die een helder antwoord behoeven, antwoorden die ons helpen de goede richting en de juiste koers te bepalen. Bij wie vervoeg je je dan als je om antwoorden verlegen zit? Bij een overheid, bij een huisarts of ieder ander specialist of professional? Bij je ouders of grootouders, buren of leraren van school, vriend of vriendin, broeder of zuster uit jouw kerk?




Of is het verstandig om vragen te stellen en neer te leggen bij Hem die ons ten alle tijde kan voorzien van klip klare antwoorden, van inzicht en licht op ons dagelijks pad?

Waarom zoveel leraren vragen, terwijl maar één jouw Leraar is, nl de Geest van G'd.
Hij is de Auteur van G'ds woord, de bijbel. Hij is de persoon van de G'dheid die ons inzicht geeft in ons leven, wat de juiste richting is en hoe wij op een verstandige en liefdevolle wijze onze levenswandel kunnen vervolgen.

Het licht schijnt voor je voeten zegt G'd, het schijnt op jouw pad en daarmee vindt je jouw doel voor het leven, daarmee vindt je ook jouw Bron van leven. Daar vindt je ook toekomst perspectief. Toekomst perspectief is ons niet gegund als we de evolutie theorie moeten geloven, omdat alles per ongeluk of per toeval is ontstaan, dus ook jouw bestaan is hier zonder aanwijsbare reden. Je bent hier omdat het lot dat zo bepaald heeft, en dat geeft indirect aan wat jouw waarde is als mens in het geheel.

De bijbel laat Zijn licht over alles schijnen en leert ons dat wij van waarde zijn, dat deze duistere, slechte wereld aan zijn einde aan het komen is, maar dat G'd een antwoord heeft op deze aardse, menselijke en uitzichtloze situatie. Het antwoord is een andere weg dan onze toevallige samenloop van omstandigheden. Het Verlossende Antwoord is in Jezus Christus, de Weg, de Waarheid en het Leven. In Jezus leren we G'd kennen, als we Jezus "lezen" als het Woord van G'd, dan gaan we begrijpen dat Liefde de bron is van ons bestaan, en dat Liefde ook ten grondslag ligt aan G'ds bemoeienis met deze wereld, met jouw persoonlijk.

Psalm 139 beschrijft heel mooi hoe G'd ons ziet: "Heere U doorgrondt en kent mij. U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, U bent met al mijn wegen vertrouwd...
... Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven.
... Mijn beenderen waren voor U niet verborgen, toen ik in het verborgene gemaakt ben...
...U ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij allen werden in Uw boek beschreven."

G'd kent ons door en door, al voor dat wij geboren waren en omdat Hij ons kent heeft Hij een plan met ons. G'ds woord geeft ons inzicht in Zijn liefdes plan door Zijn Zoon, door de Geest van G'd en door de bijbel. G'd doet door Jezus en door Zijn woord volledig openheid van zaken tav ons leven, onze toestand en de weg tot redding en verlossing.

Het bestuderen van G'ds woord, Zijn liefdes brief aan ons, zal ons leven rijkelijk zegenen als we willen geloven dat Hij van ons houdt en dat Hij onze redding en verlossing bewerkstelligd heeft. G'd leren kennen is Zijn koninkrijk leren kennen, is leren kennen dat jij van waarde bent en dat Hij jou in Zijn plan besloten heeft om medeburger van dat koninkrijk te zijn.

Zijn woord is een lamp voor jouw voet, niet een lamp voor honderdmeter verder op, nee voor jouw voet, om licht te krijgen voor het nu, voor heel dichtbij zodat je stap voor stap gaat begrijpen wie G'd is en wat Hij wil betekenen voor jouw leven. Als je Zijn woord en Zijn wet leert begrijpen dan zal dat je leven vullen met diepe vrede en vreugde.

Reacties

  1. Mooie en bemoedigende blog én motiverend om de Bijbel te gaan lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je wel Tineke, dan is mijn gebed beantwoord

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts