Daniel 1: Daniel aan het hof van Babel

Daniël 1:1 In het derde jaar van de regering van Jojakim, de koning van Juda, kwam Nebukadnezar, de koning van Babel, naar Jeruzalem en belegerde het.


Tijd (605v Chr.) en plaats zijn bekend, maar ook de heersers van die tijd. Jojakim als koning over Juda en Nebukadnezar (zoon van Nabopolasser) als koning over Babel.

Waarom is het volk Israel in Babylon?

2 Koningen 21:14 Ik zal het overblijfsel van Mijn eigendom verlaten en hen in de hand van hun vijanden geven. Zij zullen tot plundering en tot buit worden voor al hun vijanden,
15. omdat zij gedaan hebben wat slecht was in Mijn ogen en Mij tot toorn verwekt hebben, vanaf de dag dat hun vaderen uit Egypte gegaan zijn, tot op deze dag.

Israel heeft nogal een lange lijst van misdaden, afwijken van geboden, het doen van aftredingen en het opzetten van afgodendiensten. Vaak gingen deze periode van ernstige misstappen gepaard met veel bloedvergieten, waarbij offeren van kinderen helaas niet bepaald hoorde bij de uitzonderingen.

In het bijbelboek Koningen zegt God hen dit oordeel aan, naast een paar goede koningen verviel Israël telkens weer in grove zonden waarbij het oordeel over hen uitgesproken als vanzelf voltrokken zou worden. In het boek Daniël zijn we aangekomen bij dit niet bepaald heugelijk feit. Israël is in de ban en door deze grote koning van Babel weggevoerd.

Ook saignant detail is dat een deel van de voorwerpen uit het huis van God (die later nog een rol spelen in de ondergang van babel) werden buit gemaakt. En om de Heer van de Legermachten te tarten en zijn oppermacht aan de dag te leggen, legde Nebukadnezar deze voorwerpen in de schatkamer (lees tempel?) van zijn (af)god.

Je kan mensen die je hebt gevangen genomen, knechten en tot slaafse slaven maken, je kan ze ook exploiteren. Nebukadnezar was een briljante koningen een grote Warlord. Hij maakte strategische plannen voor de toekomst van zijn koninkrijk en deed er alles aan om die veilig te stellen. Dat deed hij door:

Daniël 1:3 Toen beval de koning aan Aspenaz, het hoofd van zijn hovelingen, dat hij enigen van de Israëlieten moest laten komen, namelijk uit het koninklijk geslacht en uit de edelen,
4. jongemannen zonder enig gebrek, knap van uiterlijk, bedreven in alle wijsheid, ervaren in wetenschap, helder van verstand, en die in staat waren dienst te doen in het paleis van de koning, en dat men hen moest onderwijzen in de geschriften en de taal van de Chaldeeën.

Dan komt hier een soort van clue:

"en dat men hen moest onderwijzen in de geschriften en de taal van de Chaldeeën." 

Je kan het zien als een soort inburgeringscursus, met als doel om ze zo in te lijven in zijn koninkrijk en regering, zodat zijn vijanden op een subtiele manier geherprogrammeerd zouden worden als Babel ingewijden. Nebukadnezar zal wel gedacht hebben; je kan er maar beter mee verlegen zitten als onverlegen, voor je, ipv tegen je. Het feit dat ze allemaal andere namen kregen, gaat mijns inziens wel iets verder dan inburgeren.
Daniel = God is mijn Rechter, werd Belsazar = bewaarder van de verborgen schatten van Bel. Hananja = een geschenk van G'd, werd Sadrach = ingeving van de zon.
Misael = de sterke G'd, werd Mesach = uit de godin Chaca geboren.
Azarja = de held des Heren, werd Abednego = de dienstknecht van het schijnend vuur.

Ook de inwendige mens was belangrijk voor Nebukadnezar, in zijn wijsheid dacht hij dat het voor Daniel en aanverwante landgenoten goed zou zijn om het vette en voor Daniel onreine slechte voedsel, hem tot voordeel zou zijn. Daniel denkt daar anders over en wil vooral God niet ontrouw zijn;

Daniël 1:8 Daniël nu nam zich in zijn hart voor zich niet te besmetten met de gerechten van de koning of met de wijn die hij dronk. Daarom verzocht hij het hoofd van de hovelingen of hij zich niet zou hoeven te verontreinigen.

Nebukadnezar had voor ogen dat deze jongemannen een soort van intellectuele elite groep moest worden die tevens zou blaken van gezondheid en in de kracht van hun jeugd zouden komen te staan.
Daniel ziet dat toch geheel anders en komt met een verontrustend voorstel en ondanks de angst bij het hoofd van de hovelingen, dat het hem nl zijn kop zou kunnen gaan kosten als het beoogde effect niet gehaald zou worden, gaat hij toch de uitdaging met Daniel en voorziet hem op verzoek van Daniel van een totaal ander "dieet" dan het voorgestelde "dieet" van de koning. De reden dat de hoveling dit doet is niet waarneembaar maar toch helder:

Daniël 1:9 God gaf Daniël genade en barmhartigheid bij het hoofd van de hovelingen.


Tien dagen zou hij de proef met plantaardig voedsel eten en water drinken aangaan, dit ipv het nuttigen van vet, onrein eten en wijn om te drinken. Het resultaat was verbluffend:

"Aan het einde van de tien dagen zag men dat het uiterlijk knapper was, en zagen zij er gezonder uit dan al de jongemannen die van de gerechten van de koning aten."


Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een dergelijk "dieet" van tien dagen niet deze zeer gewenste en verbluffende resultaat bewerkstelligt, maar dat de genade en de zegen van de Heer op Daniel, Hananja, Misael en Azarja rustte, vanwege hun trouw aan de Allerhoogste, en trouw die boven wet en regelgeving van mensen uitstijgt.
Let wel, ik geloof dat een dergelijk "dieet" ten alle tijde beter is dan het eten wat Nebukadnezar hen voor wilde schotelen, maar dat God in dit geval binnen tien dagen iets deed, waar normaal gesproken toch wel iets meer tijd voor staat, God is trouw en zijn genadegaven zijn boven vragen en bidden.

Nebukadnezar had een termijn gesteld van drie jaar waar binnen deze jongemannen moesten excelleren, en aan het eind van die periode wilde Nebukadnezar hen allemaal zien, onderzoeken en testen. Zien of ze er goed uitzagen van lijf en leden en spreken, hij wilde ze testen, om te kijken waar ze stonden tav hun ontwikkeling aangaande de Chaldese wetenswaardigheden. Waren ze voldoende ingeburgerd, geïntegreerd en misschien wel gemanipuleerd om hun taken aan het hof zonder gevaar voor het koninkrijk te volbrengen?
Nebukadnezar was een wijs man en een bijzondere slimme strateeg, hij ondervroeg ze zelf, dat liet hij niet over aan anderen en met name dat zegt toch wel iets van deze koning. Het beeld wat we later van hem krijgen past precies in het plaatje van Gods geschiedenis, nl dat de koninkrijken die na hem zouden komen geringer zouden zijn dan hij.

Daniel en zijn drie vrienden, slagen cum laude, excelleren hemels hoog boven de rest uit in wijsheid, weten en kunnen, maar ook in fysieke opzicht. Tienmaal beter dan alle magiërs en bezweerders, komen ze uit de bus, alle eer aan de God van hun vaderen Abraham, Izak en Jacob.

Als we net als Daniel pal staan in ons geloof, leven naar overtuiging die gefundeerd was in de God van Abraham, Izak en Jakob, een God die hoort en verhoort en zorg heeft voor zijn kinderen waar Hij van houdt en die van Hem houden, dan zal Zijn zegen onze weg plaveien.
We hoeven zegen niet te verdienen, maar als we ons geloof en onze relatie met God serieus nemen, vertrouwen op Zijn trouw, genade en barmhartigheid aan ons, dan is zegen Gods antwoord als een extra steunpilaar en fundament voor onze hoop.

Daniël 1:9 God gaf Daniël genade en barmhartigheid bij het hoofd van de hovelingen.
17. Aan deze vier jongemannen nu gaf God kennis en verstand van allerlei geschriften, en wijsheid, en Daniël gaf Hij inzicht in allerlei visioenen en dromen.
20. In alle zaken waar het aankomt op een wijs inzicht, waarover de koning hen ondervroeg, vond hij hen tienmaal beter dan alle magiërs en bezweerders die er in heel zijn koninkrijk waren.

Reacties

Populaire posts