gedenkt de shabbat dag

"Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt; zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de Heer, uw God".
"Want in zes dagen heeft de Heer de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag" (Ex. 20:8-11)

Hier hebben we de eerste reden waarom G'd de shabbat aan de mens heeft gegeven, omdat Hij Schepper is van hemel en aarde en omdat Hij na het scheppen in zes dagen tijd, een rustdag heeft ingelast, een dag die G'd heiligde, zegende en daarop rustte.
Let wel dit is een verlengstuk van Genesis 2, er waren toen nog geen Joden of Israelieten, er waren alleen nog maar mensen op de aarde zonder enige ras, volk of taal label. Deze rust, deze heiliging, deze zegen was er al voor de zondeval, en suggereert op z'n minst dat het een universele eeuwige regelgeving betreft, altijd geweest en er ook altijd zijn zal.

"Onderhoud de sabbatdag, dat gij die heiligt, zoals de HERE, uw God, u geboden heeft. 13 Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen, 14 maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw rund, noch uw ezel, noch uw overige vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont, opdat uw dienstknecht en uw dienstmaagd rusten zoals gij; 15 want gij zult gedenken, dat gij dienstknechten in het land Egypte geweest zijt, en dat de HERE, uw God, u vandaar heeft uitgeleid met een sterke hand en met een uitgestrekte arm; daarom heeft u de HERE, uw God, geboden de sabbatdag te houden" Deuteronomium 5:12-15.
Hier hebben we reden twee, waarom G'd wil dat wij shabbat vieren. G'd is niet alleen onze Schepper, maar ook onze Verlosser. Hij is het die ons uit Egypte (de wereld) haalt en ons via een reis dwars door de woestijn, lijdt en brengt naar het beloofde land.

In het oude testament was de sabbat de zevende dag van de week, de zaterdag. Maar al vroeg in de kerkgeschiedenis (321 na Christus in een concilie te Rome op last van Constantijn de Grote) werd de zondag aangewezen als rustdag. Jezus werd immers op de eerste dag van de week opgewekt (Mat. 28:1, Marc. 16:9, Luc. 24:1, Joh. 20:1). En daarom zouden de eerste gemeenten op de eerste dag van de week hun samenkomsten hebben gehad. Maar is dat zo?
Er wordt namelijk nergens in het Griekse nieuwe testament gesproken over een samenkomst op de eerste dag van de week. Wel in de Nederlandse vertaling: "Toen we op de eerste dag van de week samengekomen waren om brood te breken, hield Paulus een toespraak" (Hand. 20:7). Maar dat staat er niet in het Grieks. Daar staat: "Toen we "op de eerste van de sabbatten samengekomen waren....".
Waar heeft dat betrekking op? Op het komende Joodse pinksterfeest, het "feest der weken". Vanaf het Pascha telde men zeven sabbatten af tot het pinksterfeest: "U zult tellen zeven volle weken; tot de dag na de zevende sabbat" (Lev. 23:15-16). Er staat in Handelingen 20 vers 7 dus niet: "op de eerste dag van de week ......". Maar: "op de eerste van de (zeven) sabbatten.....". Het ging helemaal niet over een zondag.
Verder worden de woorden de eerste dag van de week alleen nog genoemd door Paulus in: "Elke eerste dag van de week moet ieder van u naar vermogen thuis iets wegleggen en dat opsparen, opdat er niet pas na mijn komst collectes moeten gehouden worden" (1Cor. 16:2). Ook deze tekst bevat geen aanwijzing, dat de kerkelijke zondag in de plaats zou zijn gekomen voor de Joodse sabbat. Het houden van de zondag als rustdag was van veel latere datum. Dat werd toen samen met andere heidense gebruiken overgenomen van andere religies.

De vraag; is de shabbat nog van kracht, heeft te maken met het antwoord op de volgende vraag: Is G'ds wet nog van kracht?

Laten we nu eens het uitgangspunt hanteren dat G'ds wet nog volledig functioneel en operationeel is, welk een effect sorteert dat voor ons dagelijks leven in relatie tot onze G'd, Schepper van Hemel en Aarde en Verlosser?
Hoe verhoudt zich dit tot de wedergeboorte en vrij van de wet en schuld?
De bijbel zegt dat G'ds wet niet is ontbonden, dit kunnen we lezen in Matteus 5:17-20
"17 Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervullen. 18 Want voorwaar, Ik zeg u: Eer de hemel en de aarde vergaat, zal er niet één jota of één tittel vergaan van de wet, eer alles zal zijn geschied. 19 Wie dan één van de kleinste dezer geboden ontbindt en de mensen zo leert, zal zeer klein heten in het Koninkrijk der hemelen; doch wie ze doet en leert, die zal groot heten in het Koninkrijk der hemelen. 20 Want Ik zeg u: Indien uw gerechtigheid niet overvloedig is, meer dan die der schriftgeleerden en Farizeeën, zult gij het Koninkrijk der hemelen voorzeker niet binnengaan".

Ik weet niet hoe jullie dit lezen, maar ik lees dat de wet niet ontbonden zal worden eer de hemel en aarde vergaat, zelfs niet één jota of tittel zal vergaan, en als we dit de mensen leren zullen we zeer klein heten in het Koninkrijk der hemelen.
Dus als Jezus niet naar de aarde is gekomen om de wet of de profeten te ontbinden wat is er dan volgens Kolossenzen 2:13,14: aan het kruis genageld?

"Ook u heeft Hij, hoewel gij dood waart door uw overtredingen en onbesnedenheid naar het vlees, levend gemaakt met Hem, toen Hij ons al onze overtredingen kwijtschold, 14 door het bewijsstuk uit te wissen, dat door zijn inzettingen tegen ons getuigde en ons bedreigde. En dat heeft Hij weggedaan door het aan het kruis te nagelen"
Welke inzetting getuigden tegen ons en bedreigde ons en heeft Hij weggedaan?
Volgens de woorden van Jezus gaat het niet over de wet van G'd, dus moet "inzettingen tegen ons..." anders uitgelegd worden. Het antwoord vinden we terug in het oude testament en het nieuwe testament.

In de ark van het verbond werd de wet van de tien geboden gelegd, de wet die G'd zelf in stenen tafelen had geschreven en aan Mozes had gegeven. Dus in de ark!!!
Exodus 25: 16, :"Vervolgens moet u in de ark de getuigenis leggen, die Ik u geven zal".
Hebreeen 9 : 4,: "In deze ark lagen de gouden kruik met het manna en de staf van Aaron, die gebloeid had, en de stenen tafelen van het verbond".

Naast de ark van het verbond werd een wetboek gelegd als getuigen tegen het volk. Een wetboek die tot zegen of tot vloek zou leiden. Dus naast de ark!!!
Deuteronomium 31: 24-26: "Toen Mozes gereed was met de woorden dezer wet volledig in een boek op te schrijven, 25 gebood hij de Levieten, die de ark van het verbond des HEREN droegen: 26 Neemt dit wetboek en legt het naast de ark des verbonds van de HERE, uw God, opdat het daar tot getuige tegen u zij".

Hier hebben wij het mijns inziens over inzettingen die tegen ons getuigen. In de brief aan de Kolossenzen legt Paulus uit waar dat getuigen precies op sloeg en dat dit niet een extra last of juk moest zijn die wij elkaar na de kruisdood van Christus nog moeten opleggen. Ze zijn nl van nul en generlei waarde, ze hebben geen kracht meer.

Kolossenzen 2: 16,17: "Laat dan niemand u blijven oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, 17 dingen, die slechts een schaduw zijn van hetgeen komen moest, terwijl de werkelijkheid van Christus is".
Hier vinden wij het antwoord op de vraag wat Christus heeft weggedaan aan het kruis.
Schaduw wetten, wetten, regelgeving en inzettingen die in het oude testament nodig waren om de schuld die ontstond na het plegen van zonde weg te nemen.
Het kan niet zo zijn dat Jezus aan het kruis het rode verkeerslicht zijn functie ontnam, (als metafoor voor G'ds wet). Ik geloof heilig in het volgende gegeven: Ten dage dat gij door rood rijdt, zult u met 100% zekerheid aangereden worden door een vrachtwagen die door groen rijdt. Dit laat onverlet dat voor of na de kruisdood van Jezus de waarde van het rode verkeerslicht, wat ten alle tijde stoppen betekend is gebleven. Het rode licht heeft na de kruisdood niet aan waarde en kracht ingeboet.

Wat wel aan waarde en kracht heeft ingeboet, zelfs verloren is gegaan is het kleed wat het heilige van het Heilige der Heilige scheidde. De besnijdenis is van geen nut meer, schuld en spijs offer is opgehouden. Dat was slechts een schaduw van de werkelijkheid. De werkelijkheid, Jezus Christus is gekomen en de schaduw stopte per direct. Het scheuren van het kleed wat het heilige en het Heilige der Heilige scheidde van elkaar is een geweldig bewijs hiervan. De jaarlijkse Jom Kippoer was hiermee tot een einde gekomen.

Alles is overgegaan op dat Ene Grote en eenmalige offer Jezus Christus.
De wet van G'd is daarmee niet afgeschaft of ontbonden, het rode verkeerslicht wat stoppen betekend is er nog steeds en nog steeds van kracht.

G'ds tien geboden gelden tot aan de dag van vandaag. Het kan niet onze redding bewerken, maar de wet brengt ons wel bij Jezus Christus, de wet laat ons zien dat wij zondaars zijn en dat wij vergeving nodig hebben. De wet is rechtvaardig en goed schrijft Paulus en brengt ons bij de troon van G'd. Het brengt ons op onze knieën voor het altaar (kruis). Daar vindt vergeving en reiniging plaats.

Mannen broeder wat moeten wij doen was de vraag aan Petrus:
Handelingen 2: 37,38: "Toen zij dit hoorden, werden zij diep in hun hart getroffen, en zij zeiden tot Petrus en de andere apostelen: Wat moeten wij doen, mannen broeders? 38 En Petrus antwoordde hun: Bekeert u en een ieder van u late zich dopen op de naam van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, en gij zult de gave des heiligen Geestes ontvangen".
Geloof en handelen naar geloof wordt ons net als Abraham tot gerechtigheid gerekend en dat is wat ons te doen staat.
Wat moeten wij met de wet als wij bekeerd en wedergeboren zijn? Niet anders als in het oude testament, niet anders dan Jezus deed in het nieuwe testament. Bij rood stoppen. En mocht het zo zijn dat wij toch door rood rijden en we overleven (tijdelijk) deze domme fout dan hebben wij een voorspraak bij de Vader, nl Jezus Christus die als onze Hogepriester in het Hemels Heiligdom pleit op Zijn eigen offer, waardoor Hij onze domme acties kan vergeven als wij deze belijden voor Hem.

Iedereen die beweert dat G'ds wet niet meer nagevolgd hoeft te worden, iedereen die beweert dat wij na onze bekering lekker door rood mogen rijden die heeft het of niet begrepen en verkondigd een vals evangelie, of heeft het wel begrepen en verkondigd ook een vals evangelie. Ik zal de laatste zijn die een oordeel hierover zal vellen, maar Paulus waarschuwt dat als er een ander evangelie wordt verkondigd al is het door een engel, hij zei vervloekt.
Wie een oor heeft die hoorre wat de Geest tot de gemeente zegt.

El Emet - De God Van De Waarheid




Reacties

Populaire posts