genesis 11: de toren van babel

In hoofdstuk tien lezen we dat de mensen ze zich over de aarde verspreiden met hun volken en stammen en taal.
Hier in hoofdstuk elf lezen we dat het nog moet plaats vinden, dus kregen we in het vorige hoofdstuk een kijkje in de toekomst, in hoofdstuk elf kijken we naar de reden.

De reden voor hun verspreiding ligt ten grondslag aan het feit dat ze één taal spraken. Ze gingen in het land Sinear wonen en bleven daar bij elkaar en wilde niet verspreid worden over de aarde. Daar in Sinear begonnen zij een stad te bouwen en een toren die tot in de hemel zou reiken.

Op het eerste oog niets mis mee, maar misschien blijkt nu wel dat de opmerking van G'd dat ze vruchtbaar zouden zijn en zich over de aarde zouden verspreiden, een opdracht ipv een losse niets zeggende opmerking. Dat wilde zij blijkbaar niet dus bleven ze bij elkaar.
Omdat kracht bij te zetten bouwden ze zich een stad en een toren. G'd komt een kijkje nemen en is verontrust bij het zien van wat ze aan het doen zijn, maar misschien nog wel meer om de reden waarom ze dat aan het doen zijn, plus het toekomst beeld wat G'd erbij heeft. "....en nu zal niets wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn".

De spraakverwarring is een feit en de bouw van de stad en de toren komt stil te liggen omdat ze elkaar niet meer begrijpen. Wellicht waren ze toen al slimmer bezig dan wij anno 2014. Het risico om door te bouwen zonder dat ze elkaar begrepen was geen optie, dat zou de bouw niet ten goede komen met rampzalige gevolgen van dien. Tegenwoordig bouwen we gewoon door of we elkaar nu begrijpen of niet, met of zonder buurlandgenoten en zelfs verder weg, die een andere taal spreken met instortingen als onoverkomenlijke bijkomstigheid.

Bij elkaar blijven, ongekende mogelijkheden, onmogelijkheden werd als geen optie beschouwd, en een toren tot in de hemel.
G'd grijpt in met als doel hun zucht naar onafhankelijkheid in de kiem te smoren en om hun motie van wantrouwen tegenover Hem een halt toe te roepen. G'd had belooft geen watervloed meer te sturen. Wat is daarop uw antwoord? Nou laten we voor de zekerheid maar een toren bouwen die hoger gaat dan de hoogste berg, die tot in de hemel reikt. Mocht G'd ondanks de regenboog zich niet aan zijn beloften houden, dan zitten we hoog en droog. Daarom Babel?

Misschien zien we hier wel een principe geboren worden. Als G'd zegt dat Hij voor ons zorgt, dat Hij de aarde nooit meer door een zonvloed zal vernietigen, dat als wij naar Zijn inzettingen en Zijn verordeningen leven, Hij onze Heelmeester is, dat Hij daardoor de gelegenheid krijgt om vrede en vreugde in ons leven te brengen. Dan is het wellicht verstandig en wijs om dat pad te volgen.

Als ik door rood rijdt dan komen daar ongelukken van, als ik onrein voedsel eet, vlees wat in de ban gedaan is door G'd, dan is het toch niet raar dat ik er ziek van wordt. Als we andere goden achterna gaan lopen, jouw eigen afgoden, los van vorm en ritueel, dan openen wij toch deuren voor satan om zijn slag te slaan, om als vader van de leugen, de vader van dood en verderf dit dodelijk en verderfelijk werk in ons leven te bewerkstelligen?

We moeten G'd niet wantrouwen, wij moeten G'd vertrouwen, dan zal er zegen zijn in overvloed. Twijfel en wantrouwen komt van satan, we moeten dat gif wat hij verspreidt niet toelaten.
Paulus geeft ons in zijn brieven dit advies om staande te blijven en het pad te volgen die Jezus ons is voorgegaan, het pad van waken en bidden!


El HaShamayim - De God Van De Hemel


Reacties

Populaire posts