genesis 6: voorzegging van de zondvloed

Het aantal mensen groeit, er zijn veel mooie vrouwen en G'ds zonen zien dat de dochters van de mensen mooi zijn, nemen zich hen tot vrouwen en toen zei de Heere: " Mijn Geest zal niet voor eeuwig met de mens twisten, omdat ook hij vlees is, maar zijn dagen zullen honderdtwintig jaar zijn".

In die tijd werden de mensen bijzonder oud gezien vanuit ons perspectief. Het feit dat G'd hun leeftijd begrensde past in het huidige denkbeeld tav de wetenschap dat een mens onder goede conditie's niet ouder kan worden dan 124 jaar. Het uitgangspunt voor die wetenschap vinden we dus terug in de bijbel. In the pocket :-).

De reden die G'd gebruikt is op het eerste gezicht bijzonder. G'ds Geest wil niet voor eeuwig twisten met de mens. Wat weten we van twisten? Twisten is niet goed, twisten is negatief en twisten moet een keer stoppen, het lijdt alleen maar tot een destructieve levensstijl.

Blijkbaar bereikt twisten een punt van zinloosheid en als zinloosheid het uitgangspunt is dan is het beter om het in te dammen. Dat is net als met ziek zijn, je kan beter 120 jaar ziek zijn dan 969 jaar.

En hoewel het er alle schijn van heeft dat hier het doen en laten van de mens bij G'd een kookpunt heeft bereikt, leert de geschiedenis ons dat het een daad is van liefde om de mens niet onnodig lang te laten lijden. Hoe korter een probleem duurt hoe prettiger het is. Als dan het einde daarvan in zicht komt, wordt dat doorgaans ervaren als, rust en ademruimte.

Als G'd liefde is dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat, dat dus ook het uitgangspunt is voor het besluit van G'd om de leeftijd van de mens in te dammen. Ze niet (veel) langer te laten twisten, ze niet langer te laten lijden dan nodig is. Of je nu 969 jaar afgesneden moet leven van de Bron van het leven, en je buiten die relatie in het zweet des aanschijns moet overleven, of maar 120 jaar, dan noem ik dat liefde en genade, dan noem ik dat een zegenrijke daad van onze hemelse Vader.

De zonen van G'd nemen zich vrouwen uit de mensen, er worden kinderen geboren en dat zijn reuzen, geweldenaars van oude tijden af, mannen van naam.

Wie waren die zonen G'ds, waren dat misschien engelen, gevallen engelen? Natuurlijk kunnen we daar over speculeren, let wel ik houd ervan, maar dat is niet de intentie van dit schrijven.

Maar hoe we het ook wenden of keren, ik kom tot een soort een optelsom. Zonen G'ds, mengen zich met de vrouwen van de mensen, er worden reuzen uit geboren. En dan komt de volgende vers: "En de Heere zag dat de slechtheid van de mens op de aarde groot was, en dat al de gedachtenspinsels van zijn hart elke dag alleen maar slecht waren".

Het suggereert op z'n minst dat het één wel eens met het ander te maken zou kunnen hebben, dus zou het wellicht toch zo kunnen zijn dat deze zonen G'ds, engelen waren die niet meer behoorde tot het engelen koor in de hemel die wel trouw zijn gebleven aan G'd.

Als een sterk maar slecht ras zich mengt met een minder en zwakker ras, dan kan daar best in dit geval althans, heel veel meer slechtheid uit voortkomen, wie zal het zeggen. Of engelen zich überhaupt konden mengen met de mensen wordt nergens over gerept, maar de optelsom doet vermoeden dat hier iets bijzonders aan de hand is en dat daardoor de slechtheid in korte tijd excessief is toegenomen.

"Toen kreeg de Heere er berouw over dat Hij de mens op aarde gemaakt had, en het bedroefde Hem in Zijn hart. En de Heer zei: Ik zal de mens, die Ik geschapen heb, van de aardbodem verdelgen, van de mens tot het vee, tot de kruipende dieren en tot de vogels in de lucht toe, want Ik heb berouw over dat Ik hen gemaakt heb".
Niet over iedereen was G'd vol van rouw, Noach vond genade in de ogen van de Heere, omdat Noach rechtvaardig was, Hij deed wat goed was in de ogen van G'd, net als Henoch wandelde hij met G'd.

De aarde was verdorven en vol met geweld, de dingen die ze deden waren zo slecht dat er maar éen oplossing was, er was maar één antwoord op al dat slechte. G'd zei: "Het einde van alle vlees is voor Mijn aangezicht gekomen.." Een mooie subtiele zin, maar met een dramatische toekomstbeeld voor de betrokkenen. Het volgende vers is veel confronterende. "Ik ga hen met de aarde te gronde richten".

Hoe slecht moet je zijn dat dit de enige oplossing is voor dit probleem. De zonde en de slechtheid van de mensen had zo'n verschrikkelijke vlucht genomen dat G'd geen andere oplossing hiervoor had dan afstand te doen van al diegene die geen rekening meer hielden met G'd, met hun mede mens, met de dieren en met de natuur. Alles stond blijkbaar in het tegen van geweld en het eigen ik, met als resultaat dat alle het goede wat er was er door geslachtofferd zou dreigde te worden.

Noach moest gered worden van de wereld die er zo verschrikkelijk slecht aan toe was en daarom krijgt Noach de opdracht een ark te bouwen. Een boot van gofer hout en van binnen en buiten bestreken met pek. Water dicht, ondoordringbaar voor wat komen gaat. G'd zou nl een watervloed sturen, een alles vernietigende watervloed. Heel veel water om heel veel vuiligheid weg te wassen.

Het reinigen van ons leven gaat altijd met wassen gepaard. Water blijkt een beproefd middel te zijn om schoon te maken en om opnieuw en fris te beginnen aan een nieuwe fase. In dit geval was er heel veel water nodig om tot afdoende reiniging te komen. Ja G'd is een G'd van liefde, maar zoals eerder gezegd, G'd is ook een rechtvaardig G'd en G'd wil niet dat het slechte in ons leven de overhand krijgt. En daarom zal Hij altijd op een punt komen om in te grijpen in onze levens om de veelheid aan slechtheid weg te doen en dat gaat vaak gepaard met pijn en verdriet maar altijd met vrede, rust, liefde en vreugde als resultaat. De bijbel leert ons dat water niet de echte oplossing is, maar het is gegeven de omstandigheden een afdoende tijdelijke oplossing gebleken.

De echte oplossing voor al het kwaad, voor de zonde, is het bloed van Jezus Christus wat gevloeid heeft om ons permanent te kunnen schoon wassen waardoor ook de verbroken relatie met G'd onze Schepper en Hemelse Vader weer hersteld kan worden.

Laat je wassen en wordt weer een burger van het Koninkrijk van G'd.

Nu is het de tijd. Volgens een tekst uit het nieuwe testament leven wij in een tijd met als kenmerk; het zal zijn als in de dagen van Noach. G'd staat op het punt om weer in te grijpen, dit ingrijpen heeft een nog definitiever karakter dan duizenden jaren geleden. Hij staat op het punt om terug te komen en wil jou graag meenemen. Zit je in Zijn ark of sta je buiten de ark te lachen totdat het lachen je zal vergaan?

Kies dan vandaag wil je wil dienen!

Elohay Mishpat - God van Rechtvaardigheid



Reacties

Populaire posts