genesis 2: de schepping (2)

Toen G'd klaar was met het scheppen, was er blijkbaar nog een dag te gaan. Hoewel iedere dag onderscheidend was van welke andere dag dan ook, was de laatste dag wel heel bijzonder.

G'd doet wel wat op die dag, maar alles behalve werken. G'd schept niet, creeert niet, roept niets tot aanzijn, maakt niets uit stof maar rust. G'd rustte op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had, van alles wat Hij scheppende tot stand had gebracht.

Natuurlijk ken je G'd nog niet zo goed als je pas in de bijbel bent gaan lezen, ik schrijf dan deze commentaren ook met meer kennis van de bijbel, en derhalve geloof ik persoonlijk niet dat G'd hier moe was waardoor Hij moest rustten. Als je instaat bent om een universum tot aanzijn te roepen, planeten te maken, plant, mens en dier te creƫren dan denk ik niet dat je van het type bent pfffff zo even op de bank nu ben ik zo moe. G'd is Almachtig gebleken, Schepper van hemel en aarde, dus nee niet moe.

Toch rustte G'd van alles wat Hij gemaakt had, en misschien rustte G'd wel om nog twee dingen op deze dag of voor deze dag te doen. Hoeveel van de mensen zijn niet in rustte en zijn soms drukker dan toen ze nog niet gepensioneerd waren en dus nog een baan hadden?

G'd doet twee bijzondere dingen op deze dag, nl Hij zegende deze dag en heiligde die, omdat Hij rustte zegt de bijbel.

Waarom zegende G'd deze dag en waarom heiligde Hij hem? Wat we in ieder geval feitelijk kunnen waarnemen is dat het niet een dag is ergens midden in de week, want we zijn het er wel over eens als we het scheppingsverhaal lezen dat we uitkomen op zeven dagen, en dat dit inmiddels onze overbekende nergens in de natuur aan te herleiden ritme van een week is.

Die laatste dag zegt iets over wie hemel een aarde heeft gemaakt en dat er rust is na arbeid, dat wij zegen mogen ervaren t.a.v. deze dag, dat deze dag apart gezet is van alle andere dagen. Natuurlijk kan ik heel erg over uitweiden wat de reden hiervan is, maar gaande weg bij het doorvorsen van de bijbel kom ik hier regelmatig op terug.

Voor mij geldt op dit moment; G'd rust, G'd zegent deze dag en G'd heiligt (zet apart) deze dag en ik volg hierin mijn Schepper. Hier lezen we ook dat Hij de Almachtige, de Schepper is en dat Hij deze dag apart heeft gezet, niet een mens of welk ander wezen dan ook, G'd verordineerd hier iets, en later in de tien geboden zien we dat in het vierde gebod terug komen, en lezen we ook weer waarom G'd dit gedaan heeft, completerende teksten noemen we dit.

"Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont. Want in zes dagen heeft de HERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de HERE de sabbatdag en heiligde die".

Hier in het vierde gebod vraagt G'd van ons om het zelfde te doen, de dag te gedenken en te heiligen. Niet te werken, zodat wij de zegen van deze dag ervaren.

Rust biedt mogelijkheden en rust is niet altijd niets doen, net als wachten, het kan iets heel dynamisch inhouden, maar het dynamische van die rust en het wachten ligt hem in dit geval wel in de sfeer en de context van zegen, heiliging, lof, aanbidding en prijzen.

Let wel het is niet een dag ingesteld voor de Jood of de Griek of welke ras, taal of natie ook, het was een dag die G'd vanaf het begin ingesteld heeft en het vierde gebod leert ons dat het een dag is tot eer, erkenning van G'd als Schepper van hemel en aarde. Deze dag is ons tot een getuigenis gegeven, waar heel veel zegen vanuit gaat.

De shabbat en de manier waarop jij deze dag apart zet t.a.v. de andere werkdagen bepaalt jouw mate van getuigenis in de wereld over jouw Schepper. Geen andere dag is daar geschikt voor en ook niet geschikt voor gemaakt. Er is geen wettelijke grondslag voor een andere shabbat. G'd erkennen en belijden en het getuigen van G'd kan alleen in de rust en als G'd ons die dag heeft gegeven en later bij wet heeft bevestigd en bekrachtigd dan volgen wij uit liefde Zijn wil.
We volgen Jezus in zijn voetsporen; "Ik ben gekomen om de wil te doen van Hem die Mij gezonden heeft". Volg Jezus als Heer van de shabbat in Zijn voetsporen zodat Hij bij Zijn wederkomst het geloof van Jezus gevonden wordt in ons.

G'ds vraag aan jou is: "Doch, als de Zoon des mensen komt, zal Hij dan het geloof vinden op aarde"?

Elohay Kedem - God van het Begin









Reacties

Populaire posts