genesis 5: geslachtsregister van adam tot noach

In dit hoofdstuk worden Kaïn en Abel niet in het geslachtsregister opgenomen. Er was nogal het een en ander gebeurd. Abel was vermoord door zijn broer Kain en Kain was vertrokken van huis en haard.

De aanleiding voor de moord op Abel was het feit dat Abel een ander offer bracht voor G'd dan Kaïn. Abel voldeed blijkbaar aan de eis van G'd betreffende het type offer wat gebracht moest worden en Kaïn wilde een eigen offer brengen van zijn opbrengst van datgene wat moeder aarde hem geschonken had na het bewerken van het land.
En hoe nobel dit offer ook was, accepteerde G'd het offer van Kaïn niet en van Abel wel. De les die we leren kunnen uit het offer wat Abel bracht is; dat er maar één weg is tot behoud en dat is de weg van het bloed, wat uiteindelijk wees op een naar later bleek, verre toekomst, nl het offer Jezus Christus.
Vijgenbladeren, kon de zonden van de mens niet bedekken, het offeren van groenten en fruit kon nooit het type offer voorstellen wat wees op Jezus als het enige offer, de enige Weg, Waarheid en Leven tot verlossing en redding van de mens.

Abel was dood, Kain had zijn thuisbasis en G'd verlaten en de hoop op een beter toekomst leek verloren. Wellicht is dat ook de reden waarom Kain en Abel niet voorkomen in deze geslachtsregister wie zal het zeggen.

Maar de bijbel gaat na deze hectische tijd verder. Adam en Eva krijgen toch weer een zoon. Seth wordt geboren en de hoop op een betere toekomst leeft ook weer op. Hoewel het niet wordt beschreven kan ik mij persoonlijk heel goed voorstellen dat naast al het verdriet wat zij in hun reeds 130 jaar beleeft hebben, door de geboorte van Seth ook weer hoop glooit aan de Horizon.

Het geslachtsregister rijkt tot aan Noach en daar krijgt de heftige geschiedenis die Adam en Eva inmiddels hadden ondergaan in hele persoonlijke drama's een gigantische rampzalige wending verhaald in en door het leven van Noach.

In de aanloop naar de toekomstige mondiale ramp komen we Henoch tegen. Van Henoch is heel weinig bekend, maar wat er van hem bekend is, is cruciaal voor ons leven. Dit is wat de tekst vermeld over Henoch en dit is wat in ieder geval mij tot nadenken heeft gestemd en wat ook heel erg bepalend is geweest in mijn leven tot nu toe.

"Henoch leefde vijfenzestig jaar, en verwekte Methusalach, (de oudste man ter wereld ooit geleefd, 969 jaar). En Henoch wandelde met G'd, nadat hij Methusalach verwekt had, driehonderd jaar, en hij verwekte zonen en dochters. Al de dagen van Henoch waren driehonderdvijfenzestig jaar. Henoch wandelde met G'd, en hij was niet meer, want G'd nam hem weg".

Henoch wandelde met G'd. Hij ging naar bed in gesprek met G'd, tijdens zijn waak momenten in de nacht bracht hij die door in gesprek met G'd, hij stond op in gesprek met G'd, als hij zich in het zweet werkte om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien dan was hij in gesprek met G'd. Henoch wandelde met G'd, liet blijkbaar niets aan het toeval over en was continu in contact met zijn Hemelse Vader. Als er één weg is die voldoet aan het hebben van een levendige relatie met G'd dan is het de weg die Henoch ging, Hij ging wandelend (biddend, studerend, werkend, slapend) met G'd door het leven. Op deze manier heeft Henoch zijn doel voor zijn leven bereikt.

Jezus verduidelijkt dit nog eens een keer op een heldere manier: Ik ben gekomen om de wil van Mijn Vader te doen. Op deze manier heeft Jezus Zijn doel voor Zijn leven bereikt.

G'd wil dat we dag in dag uit met Hem in contact zijn, om Zijn wil te leren kennen en om Zijn wil uit te leven. Niet iedereen leeft op deze manier, niet iedereen wil een relatie met G'd wat onherroepelijk lijdt tot kwaad en een toename van het kwaad. Vaak blijkt de meerderheid zijn eigen weg te willen gaan, geen rekening houdend met G'd als hun Schepper als hun bron van leven, de bron van redding en verlossing. Het kwaad groeit en krijgt te veel vrijspel en hoewel dit uitzichtloos lijkt en het goede overspoeld wordt door dat kwaad grijpt G'd in. G'd heeft de regie en Noach mag hierin figureren. Hij die ons troost over ons werk, over het zwoegen van onze handen, omdat de aardbodem vervloekt is. Noach krijgt een bijzondere rol om de belofte aan Adam en Eva die verloren dreigt te gaan door een verdorven wereld toch weer te voorzien van hoop en troost.

Wandelen met G'd, is de manier om jouw doel voor jouw leven te bereiken.

YHVH Yireh - De HEER Die Ziet/Voorziet



Reacties

Populaire posts