genesis 3: de zondeval

De slang is bijzonder, hij is het listigste van alle dieren. Dit klinkt mij niet al te goed in de oren en dan pak ik even de meest positieve woorden eruit die als synoniem in het woorden boek staan vermeld: slim, gewiekst, spitsvondig, geraffineerd en geslepen.

G'd heeft alles goed gemaakt, volgens mij was er niets mis met de schepping en een karakteristiek als de slang is dus eerder per definitie positief dan negatief.

Het bijbel verhaal doet anders vermoeden, maar dat heeft natuurlijk te maken met het gegeven dat wij dik 7000 jaar later anders tegen slangen aankijken als dat men dat in het begin deed. Wij hebben te kampen met spookbeelden uit het verleden.

Hoe je het ook wend of keert, de slang is hier een spreekbuis van G'ds grote tegenstander. Hij begint dan ook heel geraffineerd (conform zijn karakter) met de vraag: "Is het echt zo dat G'd gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof"?

Eva geeft zover ik het kan bekijken de slang goed van repliek. "Van de vrucht van de bomen in de hof mogen wij eten, maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft G'd gezegd: U mag daarvan niet eten en hem niet aanraken, anders sterft u. Toen zei de slang tegen de vrouw: U zult zeker niet sterven. Maar G'd weet dat, op de dag dat u daarvan eet, uw ogen geopend zullen worden en dat u als G'd zult zijn, goed en kwaad kennend".

Hoezo listigste van alle dieren. Satan gebruikt mijns inziens hier het karakteristiek van de slang, laat hem praten en begint met een vraag die leugen als uitgangspunt heeft.

Vervolgens doet hij er een schepje boven op door te zeggen dat G'd liegt en niet de waarheid heeft gesproken en onderbouwd op een geraffineerde manier dat G'd dit heeft gezegd omdat Hij niet wil dat de mens als G'd zal worden.

Leugen vermengd met waarheid, halve waarheden, halve leugens, je zegt het maar, de reden is helder, G'ds woord in twijfel trekken. Als we het verhaal verder lezen dan zien we dat dit tot succes heeft geleid.

Adam en Eva hadden de "slang" weg moeten sturen, ze waren tenslotte de heersers over de planeet en alles wat zich op aarde bevond. Ze hadden dus ook de heerschappij over de dieren. Maar i.p.v. in hun autoriteit te gaan staan, lieten ze zich verleiden door de eerste beste leugen, gingen daardoor twijfelen aan G'd met desastreuze gevolgen.

Ze werden idd als G'd kennende goed en kwaad, maar daar hebben ze een hoge prijs voor moeten betalen, want G'd had gezegd: op het moment dat je daarvan eet, is één ding zeker, je zult sterven.

De reden van hun sterven is ook duidelijk, ze werden nl door deze daad van ongehoorzaamheid afgesneden van G'd en afgesneden van G'd zijn betekend afgesneden worden van de Bron van leven, en dat heeft onherroepelijk de dood tot gevolg.

De psychologie erachter wil ik niet aanraken, hoewel het mij persoonlijk bijzonder intrigeert hoe het zover heeft kunnen komen, en waarom de vrucht ineens begeerlijk werd om te zien en begeerlijk werd om daardoor wijs te worden. Ze waren heersers van de aarde, blijkbaar wilde ze net als satan meer dan dat en wilde ze net als G'd heersers worden over alles en dat is voor een geschapen wezen, een kind van G'd iets te hoog gegrepen, of te wel een brug te ver. Dit is niet te verkrijgen door list en bedrog, deze heerschappij is alleen te verkrijgen door afkomst.

G'd kwam in de hof, en aangezien Hij niemand aantreft, niemand Hem tegemoet treed of begroet vraagt Hij; waar zijn jullie. Ja, nou het zit zo, wij zijn naakt dus dank je de koekoek, toen wij U hoorde aankomen zijn we uit discretie maar even achter de struiken gedoken.

Ze waren naakt, zondig, schuldig, ontmaskerd en schaamde zich niet alleen voor elkaar, maar zeker voor Hun Schepper en Vader.

En nu gaan we het krijgen, nu krijgen we een theater stukje te zien, puur sang. Op de vraag, hebben jullie van de verboden vrucht gegeten, kwamen ze stuk voor stuk met het (af)wijzende vingertje, die vrouw die U mij gegeven heeft, de slang die U gemaakt heeft en als we die lijn even strak doortrekken dan is het uiteindelijk niet hun schuld dat ze de fout zijn ingegaan, maar is het G'd die Schepper is van hemel en aarde, dus ook hun Schepper en dus ook de Schepper van de slang uiteindelijk de schuldige.

En zo bidden wij ook vaak tot G'd als we in gebed voor Zijn troon knielen: Vader vergeef ons onze schulden, maar ik was moe en toen zei die persoon iets lelijks tegen mij, vlak daarvoor is mijn fiets gestolen, mijn baas is van plan om mij te ontslaan, de belasting kwam toevallig ook nog eens vandaag met een onterechte aanslag en dat boven op de bekeuring die op de mat viel en daarom heb ik deze fout gemaakt, wilt u mij vergeven in Jezus naam, amen!

Dit soort gebeden wijst G'd per direct van de hand, dit is geen schuld belijden, dit is schuld afschuiven en als we lang genoeg door schuiven komen we als vanzelf, net zoals Adam en Eva bij G'd uit.

Erken je fout, erken je eigen schuld en vertel dat tegen G'd en wijs niet naar iedereen of alles wat de reden is geweest van jouw verkeerd handelen en jouw verkeerde keuzes.

Wij zijn mens, het kroonstuk van G'ds schepping, gemaakt door G'd uit het stof van de aarde. Let wel dat is niet het stof wat bij jou op de kast ligt of misschien nog erger, op jouw bijbel in de kast. Het stof waar hier naar verwezen wordt is hoogwaardig stof, bestaande uit mineralen, metalen etc...

G'd is de Alpha en de Omega het begin van alles en het einde van alles, G'd is de Ik ben, de Ik zal er altijd zijn.

G'd is liefde en daarom zijn wij hier en Hij wil niets liever dan een relatie met ons en bij ons wonen.

Zonde heeft dat samenwonen in het paradijs, de intieme relatie met G'd onmogelijk gemaakt, maar ook de zonden die we daarna zijn blijven plegen maakt dat wij onmogelijk met G'd in contact kunnen komen of op welke wijze dan ook de relatie weer zouden kunnen herstellen.

G'd is druk doende om dit weer te herstellen, omdat heel te maken wat wij toen, maar ook door onze dagelijkse foute keuzes vandaag de dag, stuk hebben gemaakt.

Geloven in het offer van Jezus Christus, het aannemen van dit offer als jouw middel tot verlossing is de weg terug naar de troon van G'd, is de weg van herstel en liefde, de weg tot weer een relatie met Hem, onze Schepper, onze Vader.

"En ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen, en u zult Het de hiel vermorzelen".

Elohay Yishi - God Van Mijn Verlossing


Reacties

Populaire posts