genesis 4: nageslacht van kain

De reden waarom er geslachtsregisters in de Bijbel staan is mij uiteindelijk wel duidelijk geworden. G'd is een G'd van orde, maar ook van transparantie. Deze registers helpen ons daar waar nodig is plaatsbepalingen te verrichten in G'ds Woord. Waar staan we in de geschiedenis als we dit of dit lezen. Tevens leert het mij dat G'd betrouwbaar is en dat het voor ons makkelijk te achterhalen is of het waarheid is en betrouwbaar, of dit stukje geschiedenis heeft plaatsgevonden.
Wellicht mogen we er ook uit leren dat alles ons zal helpen te blijven focussen op de belofte die G'd aan Adam en Eva heeft gegeven, dat er een Verlosser zou geboren worden in de toekomst en dat de weg er naar toe ons mag bemoedigen omdat we zien dat de weg die gegaan is een weg van strijd en angst is geweest, ondergaan en gevoerd door gewone mensen, mensen zoals jij en ik.
Natuurlijk zaten daar hoogwaardigheidsbekleders bij, koningen, aartsvaders, hogepriesters, maar ook armen mensen, mensen met bijna tot geen enkele vorm van reputatie om trots op te kunnen zijn.

Maar samen hebben ze er toe mogen bijdragen dat onze Verlosser op aarde kon komen. Hij is uit de Geest, naar de Geest, maar uit de mens, door de mens, door de vrouw Maria.

Lamech valt een beetje op in deze geslachtsregister. Hij roept zijn gezin bij elkaar, doet een bekentenis en verbind daar een zegen, of misschien wel een vloek aan.
Hij heeft blijkbaar iemand gedood en de reden daarvoor was; ik werd aangevallen, ik raakte gewond en daarom heb ik mijn tegenstander gedood. Je kan hierbij de vraag formuleren; was het uit pure zelfverdediging of was het een kwestie van oog om oog tand om tand?

Hoe het ook zij, hij vind het blijkbaar nodig om zich iets toe te eigenen wat in de lijn ligt van datgene wat Kain gekregen heeft van G'd. Niemand mocht Kain doden want dat zou zevenvoudig gewroken worden en G'd zette die belofte kracht bij door Kain te voorzien van een teken. Blijkbaar een zichtbaar teken, die door iedereen gezien kon worden. Logischerwijs denk ik aan een teken op het voorhoofd want dat was direct zichtbaar voor iedereen.
Lamech vindt dat hij dat recht ook heeft en eigent zich dit ook toe, maar kiest voor de overtreffende trap. Kain zal zevenmaal gewroken worden, maar ik zal zeventig maal zeven gewroken worden.

Laten we ervan uitgaan dat iemand Lamech wat aangedaan heeft, of wat aan zou doen, hoe ga je in vredesnaam dit zeventig maal zevenmaal wreken? Als je dit al ten uitvoer wil brengen dan heb je daar ten eerste meer dan een dagtaak aan, ten tweede, wat wil je iemand of zijn gezin en misschien wel zijn hele familie aandoen om tot je wraak te komen. Komt nog bij, wie geeft hem het recht om dit te doen en heeft G'd dit aan hem bevestigd met een teken zoals bij Kain? We lezen daar niets over.

We komen later in de bijbel dit rekensommetje nog een paar keer tegen, en de context van deze formule is dan van een geheel andere orde. Dan gaat het over vergeven. Zeventig maal zeven keer vergeven. Niet drie keer, niet zeven keer maar zeventig maal zeven keer. Ook daar kun je een dagtaak aan hebben als je bedenkt hoe vaak je door andere gekwetst of beschadigd wordt.

Toch vraagt G'd dit van ons, G'd vraagt niet om wraak te nemen, oog om oog, tand om tand, G'd vraagt van ons om te vergeven, te vergeven boven ons menselijk kunnen en vermogen.

Wat het bijzondere is aan deze formule, dat het begint met zeventig maal. Een snelle rekensom leert mij dat dit al vaak een brug te ver is voor de meesten van ons, en dan is deze rekensom natuurlijk gekoppeld aan mijn eigen ervaringen. Het vermoeden bekruipt mij althans dat zeventig keer iemand vergeven al een maatstaf is die niet vaak, of eerder nog, vaak niet gehaald wordt en Jezus doet er een "schepje" bovenop, zeventig (als uitgangspunt) maal zeven!

"Niet door kracht, noch door geweld maar door mijn Geest zegt de Heere van de legermachten".

We lezen later in de Bijbel (Galaten 5), dat G'd ons de vrucht van de Geest heeft gegeven om daaraan te kunnen voldoen. Erkenning van onze zwakheid en ons onvermogen is de weg vrij maken voor de Geest om die vrucht in ons uit te werken, zodat G'ds liefde en G'ds vergeving door ons stroomt voor onszelf en voor de ander. Al onze zorgen en problemen, als onze pijnen en verdriet brengen we in aanbidding voor G'ds Troon en Hij zal ons rust geven.

YHVH M'kadesh - De HEER Die Heilig Maakt



Reacties

Populaire posts