genesis 7: de zondvloed

Noach is tussen zijn tijdgenoten een rechtvaardig mens in de ogen van G'd, dat zegt dus tevens iets over zijn tijdgenoten. Gezien de plannen die G'd heeft met de aarde en waar Noach al 100 jaar van getuigd, kunnen we stellen dat het heel erg mis was met de mens. Zelfs zo mis dat er nog maar één oplossing voor handen was en dat was wegdoen, alles van de aardbodem ging G'd verdelgen.

Noach en zijn gezin behoorde tot de uitzondering, daarvoor hadden ze een ark gebouwd, en deze was goed dichtgesmeerd waardoor ze niet door het alles vernietigende water geslachtofferd zouden worden. Maar er ging meer mee in de ark, deze was gebouwd om ook een aantal dieren en vogels in leven te behouden.
Noach krijgt daarvoor een bijzondere opdracht, neem van alle dieren wat mee in de ark, mannetje en vrouwtje. Maar er was nog een reden waarom deze opdracht bijzonder was, omdat er ineens melding gedaan wordt van reine en onreine dieren die behouden moesten blijven. Behouden voor de voortgang en bestaan na de zondvloed.

Noach was blijkbaar op de hoogte van het bestaan van reine en onreine dieren, het is in ieder geval geen aanleiding voor vragen of discussie. Dit laat onverlet mensen dat reine en onreine dieren niet een Joods/Israelisch gegeven was, maar dat dit al bestond vanaf de zondeval zullen we maar zeggen. Dus het feit dat wij als westerlingen, en dus geen joden of israelieten zijn, geen reden is om aan te nemen dat wij ons tegoed kunnen doen aan onreine dieren, zoals varkens, aasgieren of garnalen om maar eens iets te noemen uit de lijst die later (opnieuw) geven werd aan het volk Israel. Daar mag je dan best wel even bij stil staan, overdenken en meenemen.
En voor de wat breder georiënteerde lezer; het voorbeeld uit het nieuwe testament betreffende het visioen welke Petrus krijgt over het kleed met onrein voedsel, dit gaat over een metafoor die Petrus duidelijk moest maken dat G'd geen onderscheidt maakt tussen joden en heidenen. Het vervolg van dat verhaal duidt dat onomstotelijk, nl het verhaal van Cornelius.
De tekst; niet wat de mond ingaat maar wat de mond uitgaat verontreinigd de mens, is helemaal waar maar ook hier is het niet bedoelt als vrijpleiter voor het nuttigen van eten wat G'd ooit in de ban heeft gedaan, en het kruis van Christus heeft geen gezondheidswetten buiten werking gesteld, alleen schaduw wetten die op Hem sloegen. Ik zal daar regelmatig op terug komen op mijn reis door de bijbel.

Noach was zeshonderd jaar oud, over zeven dagen zal Ik het 40 dagen en veertig nachten laten regenen, in de tweede maand op de zeventiende dag van de maand, en het water had honderdvijftig dagen lang de overhand. Getallen zijn belangrijk in de bijbel, ze hebben vaak een diepere laag, maar ze bepalen ons ook bij de nauwkeurigheid, de orde en de transparantie van G'd en zijn woord.
G'd getuigd openlijk van Zijn bestaan, Zijn aanwezigheid en bemoeienis met ons leven. En hoewel G'd liefde is, is G'd ook rechtvaardig en wil niet dat het kwaad zo de overhand krijgt dat geen goed meer overblijft, en dat is mijns inziens de kern van deze zondvloed.

Volg je G'd, wandel je met Hem, dan is er zegen in overvloed, dat is ook een vloed maar één van een geheel andere orde. Volg je je eigen weg, je eigen idealen en houd je geen rekening met je Schepper dan geef je de boze heel veel ruimte om in jouw leven vernietigend werk te doen, waardoor de afstand tussen jou en G'd en tussen gered worden en verloren zijn met de dag groter en groter wordt.
Henoch wandelde met G'd en mocht bij G'd wonen, Noach wandelde met G'd en G'd was met hem, droeg hem, zorgde voor hem en G'd had een speciale taak voor hem.

Noach was de aangewezen persoon om de aarde een nieuwe start, een nieuwe kans te geven. Een vloed, een schelfzee of een storm betekend niet altijd het einde, dat is echt afhankelijk van aan welke kant jij van de lijn staat. Sta je aan G'ds kant, dan is vloed, storm en schelfzee (uit) redding, sta je aan de andere kant dan is het verdelging. Dit laatste is niet wat G'd wil, dat is hoe Licht inwerkt op duisternis, dat is hoe Liefde het kwaad verdrijft.

Elke dag kan je laatste zijn, maar iedere dag die je krijgt is een dag die je opnieuw in de gelegenheid stelt om te bouwen aan je relatie met G'd, om te wandelen met G'd en om te groeien in Zijn liefde. Iedere dag kan van jou een Noach maken die een boodschap heeft voor een verloren wereld. Wandelend met G'd zullen wij in die relatie een getuigen zijn voor Hem, waarmee we kleine bouwstenen mogen redden voor het grote bouwwerk van G'd, Zijn Koninkrijk waar jij een medeburger van bent of mag worden.

Elohay Yishi - God Van Mijn Verlossing





Reacties

Populaire posts