genesis 9 : G'ds verbond met noach

In hoofdstuk acht hebben we gelezen dat Noach nadat Hij uit de ark is gekomen als eerste een altaar voor G'd bouwt. Noach doet hier al meer dan de meeste christenen als ze 's morgens hun ogen open doen. Je hoort dan toch nog te vaak, zo eerst eens even een bak koffie.
Als koning David de slaap niet kon vatten of wakker werd in de nacht, dan was het eerste wat hij deed, praten met G'd. Hij vertelde wat Hem bezig hield, maar bracht G'd zijn Schepper ook altijd de eer. Noach doet hier hetzelfde, hij bouwt een altaar uit dankbaarheid en tot eer van G'd. G'd beantwoord dit gebaar van Noach in hoofdstuk negen. "Toen zegende G'd Noach en zijn zonen en Hij zei tegen hen:....".

Vrees en schrik voor u zal er altijd zijn bij de dieren en de vogels en bij de vissen, en alles zal in uw hand gegeven worden. Noach moest net als Adam gaan heersen over alles wat G'd gemaakt had. Bij Adam was dat heel in het begin zonder vrees en schrik, maar tijden zijn veranderd, de zonde had zijn intrede gedaan en daarmee was alles anders geworden. Vrees, schrik, verdriet, pijn en dood waren nu de heersers geworden van mens en dier. Maar toch, Noach was aangesteld als heerser en alles wat zich beweegt was hem tot voedsel, evenals het groene gewas.

Hier staat dus dat de mens vegetariër af was. In het paradijs werd er geen vlees genuttigd. Het dieet zag er toen anders uit. Nu mag Noach alles eten wat beweegt. Je zou dus kunnen denken dat Hij ook en met name te noemen, varkensvlees mocht eten. Maar dit is nu weer eens zo'n tekst die als je het oppervlakkig leest wat anders zegt als dat je deze tekst leest zoals G'd wil dat wij hem lezen.
We weten nog dat Noach in de ark ging met reine en onreine dieren. Het feit alleen al dat dit zo door G'd specifiek benoemt wordt stemt al tot nadenken en mijns inziens ook tot anders handelen.
Ik ben er heilig van overtuigd dat Noach geen onrein vlees at en ook nooit zou eten. Dus alles wat beweegt mochten ze eten was door G'd al op een eerder moment in een kader gevat. Alles wat zich beweegt binnen het reine dieren segment mag je eten. Met onreine dieren bedoelde G'd die dieren die voor consumptie in de ban waren gedaan, net als het bloed. Rood vlees zoals wij dat vandaag de dag kennen is dus eten waar G'd vergelding voor zou eisen. Het is maar dat je het weet.

Laten we ervan uitgaan dat Noach zich toch tegoed zou doen aan mama varken, een snelle optelsom leert ons en dat behoeft dus echt geen hogere wiskunde, dat het ras varken daarmee definitief zijn bestaansrecht zou hebben verloren. Onreine dieren eten of offeren was en is dus geen optie, tot op de dag van vandaag. Dat is voor de zoveelste keer, (en ik kom er nog veel vaker op terug) niet aan het kruis genageld door Jezus Christus. De kruis dood van Jezus heeft het onreine vlees niet ineens rein gemaakt. Het offer van Jezus heeft ons heidenen het zoonschap bezorgd, waardoor wij zoals Paulus dat zo mooi beschrijft gerekend worden als het echte nageslacht van Abraham, wij worden door de doop der onderdompeling en door de doop met de Heilige Geest gerekend als de ware Israëliet.

Je moet dus niet alleen met de poten van onze hulpverleners afblijven, (op het moment dat ik dit schrijft domineert dit fenomeen heel erg de actualiteit), maar je blijft überhaupt van elkaar af. G'd zegt hier tegen Noach en zijn gezin, vergiet niet elkaars bloed, want jullie zijn allemaal naar Mijn beeld gemaakt. Daarmee spreekt G'd Zijn liefde voor ons uit. Wij lijken op Hem en of we dat puur alleen op het uiterlijk moeten betrekken is de vraag. Persoonlijk denk ik dat G'd ook zeker hier bedoelt dat wij in ons doen en laten op Hem lijken. Dit ondanks het feit dat ons brein, en daardoor ons doen en laten behoorlijk besmet is en wij neigingen hebben die verre zijn van op G'd lijken.

G'd maakt een verbond met Noach en zijn zonen en zijn nageslacht en met alle levende wezens.
De aarde zal niet meer door een watervloed getroffen worden waardoor al het vlees uitgeroeid zal worden. En G'd geeft daarvoor een teken.
"En G'd zei: Dit is het teken van het verbond dat Ik geef tussen Mij en u, en alle levende wezens.... tot in eeuwigheid. Mijn boog heb Ik u in de wolken gegeven; die zal dienen als teken voor het verbond tussen Mij en de aarde".

Deze regenboog is heel bijzonder. Bijzonder als natuur fenomeen, hoewel voor ons wetenschappelijk verklaarbaar, maar nog meer bijzonder omdat deze boog niet ons maar G'd zichzelf, iedere keer als deze boog verschijnt, herinnert aan dit verbond en dat Hij zich daar aan zal houden. Ja het was een verbond tussen G'd en de mens, maar wij hoeven er niets mee dan alleen ons ter herinneren dat er zich nooit meer een rampspoed van deze grote zal voltrekken en dat G'd zich daar aan zal houden. Hij zal het verbond tussen Hem en ons gestand doen houden.

Deze zekerheid en nog veel meer zekerheden, zoals het beloofde kind wat de wereld, jou en mij, zal verlossen en redden uit deze zondige staat, mogen we dagelijks in ons hart meedragen. Het zal ons dagelijks fundament zijn voor de hoop die wij koesteren om straks bij Hem te mogen zijn. De relatie tussen G'd en ons is in Christus hersteld, dat is vrede, dat is liefde, dat is louter vreugde.

En als we ergens op ons pad door omstandigheden in twijfel geraken (zoals onze zuider buren dat zo mooi zeggen) lees dit hoofdstuk in de bijbel nog eens een paar keer goed door en laat tot je doordringen dat G'd zes keer zegt dat het een verbond is en een teken tussen Hem en ons en dat Hij zich dat altijd zal blijven herinneren. Hiermee zegt G'd tevens tegen jou: Ik verlies jou nooit uit het oog. Als het stormt of regent, weet dan en versta, Ik ken jou vanaf het begin, Ik zal met je zijn tot aan het einde van de tijd.

El HaNe'eman - De Trouwe God




Reacties

Populaire posts