genesis 8 : einde van de zondvloed

"G'd dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en aan al het vee dat bij hem in de ark was; en G'd liet wind over de aarde gaan, zodat het water bedaarde".

Een bijzondere geruststellende gedachte dat G'd aan ons denkt, dat is wat ik eruit mag opmaken.

Wat mij ook opvalt is dat G'd wind over de aarde laat gaan om het water tot bedaren te brengen. Vaak associƫren wij wind als iets onheilspellend, maar ook later bij de uittocht van Egypte als Israel voor de Schelfzee staat lezen we dat G'd een oostenwind stuurt om het water te controleren.

Hoewel onze huidige tsunami's anders doen vermoeden mogen we leren uit G'ds woord dat wind ook tot zegen kan leiden en het ons kan helpen een bepaalde situatie het hoofd te bieden.

Persoonlijk heb ik wat moeite met de gedachte dat G'd een alles vernietigende tsunami stuurt. Aan de andere kant kijken wij nu in 2014 terug op deze zondvloed en vraag ik mij af wat ik toen gedacht zou hebben, toen Noach de aarde aan het voorbereiden was voor de aanstormende rampspoed. Stuurde G'd de zonvloed of waren de omstandigheden ernaar dat Satan ruimte en tijd kreeg om door de grote mate van kwaad wat er op de aarde heerste, zijn alles vernietigend werk kon doen? Hoeveel ruimte geef jij hem in jouw leven om een rampspoed over je uitgestort te krijgen?

Ook nu leven wij in een tijd, welke de bijbel op basis van zijn langstlopende profetie uit Daniel 8 over een periode van 2300 jaar, de tijd van het einde noemt. En tijd waarin het kwaad excessief grote vormen aanneemt. Het kenmerkende voor deze tijd is dit: "Zoals het was in de dagen van Noach" Matteus 24. Dit gedeelte geeft een beschrijving over de laatste periode hier op aarde. We zijn dus gewaarschuwd en dan gaat het niet over de komst van een tweede zondvloed, want die komt er niet, maar dan hebben we het over de tweede komst van Jezus Christus. Deze tweede komst heeft een definitief karakter. Bij Noach kregen wij als mens een tweede kans. Weliswaar gold dit niet voor diegene die in het water ten ondergingen, omdat de deur van de Ark dichtgedaan was door G'd en de weg tot ontkoming gesloten was en gesloten bleef.

Bij de tweede komst van Christus is alles kansloos verloren, zowel voor diegene die op dat moment achterblijven maar ook voor de toekomst zijn de opties voor bekering verkeken en is er bij de komst van Jezus geen mogelijkheid meer om je nog te bedenken. Ja G'd is liefde, maar het kwaad moet een keer een halt worden toegeroepen en het is beter om nu de boot in te gaan, alvorens G'd zelf de deur sluit. En hoewel het lijkt dat G'd talmt met de belofte om ons op te halen en ons te brengen naar de plek die Jezus voor ons bereidt heeft, wil G'd het liefst dat iedereen, maar in ieder geval zoveel mogelijk mensen gered worden en daarom duurt het zo lang.

In de zevende maand, op de zeventiende dag van de maand, bleef de ark vastzitten op de berg Ararat.

In de tiende maand, op de eerste van de maand, werden de toppen van de bergen zichtbaar. En het gebeurde na verloop van veertig dagen dat Noach het venster van de ark open deed. En hij wachtte nog eens zeven dagen. Toen wachtte hij nog eens zeven dagen. En het was in het zeshonderdeerstejaar, in de eerste maand, dat het water van boven de aarde was opgedroogd. In de tweede maand, op de zevenentwintigste dag was de aarde droog. En alles en iedereen ging de ark uit de wijde wereld in, om zich op de aarde overvloedig uit te breiden.

G'd doet niets in het geheim, de details spreken voor zich, openheid en transparantie alom vertegenwoordigt vanaf het moment dat G'd de aarde schiep.

Wat een dankbaarheid betoonde Noach aan G'd toen hij uit de Ark kwam. Het eerste wat hij doet is een altaar bouwen voor G'd en nam van al het reine vee en van alle reine vogels en bracht brandoffers op het altaar. En dat kon ook want van al het reine had hij zeven paar meegenomen. Het offeren van een onrein dier had de tot gevolg gehad dat het ras zou zijn uitgestorven, lijkt me een voldoende statement.

G'd ruikt deze aangename geur en besluit om de aarde niet meer te vervloeken vanwege de mens. "De gedachten spinsels van de mens zijn immers slecht, van zijn jeugd af".
Zegt G'd hier: Ik zal de aardbodem niet meer vervloeken omdat de mens onverbeterlijk is, het heeft toch geen zin, want dan blijf Ik aan de gang met het verwoesten?
Je kan je afvragen hoe dan Ć¼berhaupt verder, wat is dan de oplossing? Het lijkt er misschien wel op dat G'd in Zijn wijsheid en uit Liefde, heeft besloten vanaf nu te wachten met groots ingrijpen, op de betere oplossing beloofd aan Eva. Uit haar nageslacht zou Iemand komen die als Offer voor onze zonden alles zou herstellen. En die iemand is Jezus Christus, zoon van G'd, zelf G'd! Daarom bracht Noach offers, offers in de lijn zoals Abel ze bracht en G'd reageert op dezelfde manier; het is een aangename geur voor G'd.

Daarom brengen wij toch ook offers, en geven we onszelf en alles wat we hebben en stellen dit ten dienst van G'd die ons in Jezus een nieuwe toekomst heeft gegeven?
"Voortaan, al de dagen van de aarde, zullen zaaitijd en oogsttijd, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht niet ophouden". Deden de seizoenen nu hun intrede of gaf G'd hiermee aan, dat de aarde door de zonvloed even stilstond? Alle processen, alle dagen, alle omstandigheden werden door de zondvloed een halt toegeroepen. De zondvloed functioneerde op aarde even als show stopper. Maar dat zou niet meer gebeuren, vanaf dat moment zouden uren, dagen, weken, maanden, jaren, seizoenen, hitte en koude etc... niet meer ophouden, totdat?..... het einde van de tijd gekomen is.

Nu is het tijd, nu zijn we aangekomen aan het einde van de tijd, en het zal zijn als in de dagen van Noach. Wie een oor heeft die hoorre wat de Geest tot de gemeente zegt!!!

Elohay Yishi - God Van Mijn Verlossing



Reacties

Populaire posts