gedoopte kinderen, G'ds kinderen?

"Maar, broeders en zusters, ik kon tot u niet spreken als tot geestelijke mensen. Ik sprak tot mensen van deze wereld, tot niet meer dan kinderen in het geloof in Christus." 1 Korintiers 3: 1



Laat de kinderen tot mij komen en verhinderd ze niet, want van hun is het koninkrijk. In mijn perceptie is het kind zijn geen garantie voor een plek in het hemels koninkrijk. In het oude testament zien wij bij het maken en vereren van het gouden kalf, dat hele gezinnen de dood hebben gezien op die dag, en dus over één kam worden geschoren met hun ouders die zich bezondigde aan de verering van afgoden. Volgens mij is het niet zo dat kinderen per definitie het koninkrijk G'ds binnen zullen gaan, G'd ziet het hart aan, maar de onbevangenheid ook tav geloof in een liefde volle Schepper van een kind en dus ook van een (ouder) mens die zou moeten geloven zoals een kind, is de weg naar G'ds hart, omdat G'd eerst ons hart heeft aangeraakt en zeker dat van de kinderen.

Waar staat dan de doop in dit hele verhaal. Handelingen 2 geeft aan dat dopen net als de besnijdenis onder het oude verbond een stap is die G'd wil dat wij zetten. De besnijdenis was een opdracht van G'd aan de ouders om hun jongens in te lijven in het volk van G'd. De doop daarentegen geldt voor zowel jongens als meisjes, waarvoor door hen zelf gekozen wordt nadat zij overtuigd zijn van het offer van Jezus Christus, waardoor ze getuigenis geven van hun bekering. Nee de doop is niet zaligmakend, de doop weigeren is daarentegen een daad van ongehoorzaamheid, en waar staan we als we een daad van ongehoorzaamheid plegen? Zelfs gedoopte mensen kunnen het koninkrijk van G'd mislopen, omdat niet iedereen die zegt: "Heere, Heere, zal het koninkrijk van G'd binnen gaan".

Mensen die door ons falend optreden niet in aanraking zijn gekomen met het evangelie van vrede zouden zo maar een plek in G'ds koninkrijk kunnen hebben, zonder bekering te hebben meegemaakt, zonder de doop door onderdompeling te hebben ondergaan, omdat G'd het hart aanziet. Jezus heeft ons vrijgekocht, niet van de wet, maar van de veroordeling van de wet, wij hoeven derhalve geen eeuwige dood meer te sterven, Jezus heeft wat ons aanklaagt weggedragen door het kruis op Golgotha. Het bloed van bokken en stieren kon dat niet bewerkstelligen en toch moesten ze gehoorzamen aan G'd en bokken en stieren offeren als boetedoening, als schoonwassing terwijl het dat in wezen helemaal niet kon. Zo kan dopen ons ook niet schoonwassen, maar toch vraagt G'd in Handeling 2 tijdens die fantastische preek van Petrus om dit te doen.

Als wij geloven dat Christus de wet heeft afgeschaft en wij om die reden de wet niet meer hoeven te houden terwijl Christus zegt dat Hij niet gekomen is om de wet af te schaffen, maar om de wet voller te maken en er meer betekenis aan te geven dan de betekenis die wij er aan gaven, dan kan het zo maar zijn dat diegene die de wet na hun bekering in de prullenmand gooien, niet de Heer met hoop zullen verwachten, met open armen, vol lofprijzing en aanbidding. Zij zullen met schrikken en beven de wens uiten dat bergen op hen zouden vallen zodat zij zich kunnen verbergen voor de Schepper van het heelal. Johannes zegt in het boek Openbaring het volgende tav de wederkomst: "Hier komt het aan op de standvastigheid van de heiligen, die zich houden aan Gods geboden en aan de trouw van Jezus." Openbaring 14: 12

Dus afgod aanbiddende, afgod makende, Zijn naam ijdel gebruikende en shabbat onterende, ouders ongehoorzaamende, stelende, doodslaande, liegende, begerende, overspelige" mensen, zullen het koninkrijk van G'd niet beërven.
Met andere woorden als we G'd niet liefhebben boven alles en onze naasten als onszelf dan missen we de boot. Nee idd we kunnen het niet verdienen door de wet (proberen) te houden, want dat lukt ons nooit. Harmonie tussen G'd en de mens, een herstelde liefdes relatie, eeuwig leven als prijs voor de wedloop die wij met Hem hebben gelopen komt door geloof, en door te werken -handelen- vanuit die overtuiging die de Geest ons geeft. Wij krijgen door de Geest een vernieuwde geest en door de inwoning van G'ds Geest kunnen we het spoor houden, zijn wij instaat om met kracht G'ds karakter, verwoord in tien mooie woorden, -in tien mooie beloften-, te kunnen uitleven. Een ieder die zegt dat G'ds wet niet meer van kracht is, is een leugenaar en verkondigd een andere evangelie, een ieder die zegt dat hij door het houden van de wet zalig kan worden, is een leugenaar en verkondigd eveneens een vals evangelie.

Zijn dus gedoopte kinderen, G'ds kinderen? Daar gaan wij niet over, net zo min dat wij oordelen over een blinde man en of hij gezondigd heeft en daarom blind geboren is. Het is niet aan ons om iemand zijn plaats te wijzen in de hemel noch om iemand zijn plaats te weigeren of te ontnemen door ons oordelen. G'd heeft het oordeel en G'd ziet het hart aan, en aangezien G'd een G'd van liefde is, en Zijn Geest een goed werk is begonnen het ook tot een goed einde zal brengen.

Deze blog is nav een bericht op Refobweb van 15 oktober 2014

"En dat niet alleen, ook wijzelf, die als voorschot de Geest hebben ontvangen, ook wij zuchten in onszelf in afwachting van de openbaring dat we kinderen van God zijn, de verlossing van ons sterfelijk bestaan." Romeinen 8: 23

Reacties

Populaire posts